Hegyek tele felejthetetlen élményekkel: vár a Magas-Tátra
Kiváló síkalandok várnak kétezer méter magasban a gyönyörű kilátás és a tökéletes szolgáltatások mellett.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. január 10.A napsütötte hegycsúcsok felnyúlnak egészen a kék égig. Szépséges jégszobor, finom ételek, első osztályú pihenés, kiváló minőségű szállás és rengeteg program. Ez csupán ízelítő a Magas-Tátra téli kínálatából.

Emlékszem, hogy gyerekként mennyire élveztem a szánkózást, a sétálást és a mókusok etetését. Mi lenne, ha leporolnánk az emlékeket, és újra ellátogatnánk a Magas-Tátrába? Nagyon sok jót hallottam róla mostanában, ami még kíváncsibbá tett, és még inkább kedvem támadt visszatérni ide, de ezúttal már a saját családommal. És nagyon boldogan jelenthetem ki, hogy sokkal jobb volt, mint amire számítottam.

Új arculat

Már az első pillanatban feltűnt, hogy egyszerűen minden megváltozott – és jobb lett. A Tátra központjában szálltunk meg Ótátrafüred történelmi jelentőségű ékszerdobozában. A legendás Grandhotel 1904-ben nyitotta meg kapuit, azóta is őrzi jó hírnevét. Kellemes meglepetésként ért minket a nemrég felújított lakosztály és a finom vacsora a szálloda Lefévre nevű éttermében. A történelmi báj és a modern stílus hibátlan találkozását egy bögre forró csokoládé koronázta meg, amit a Wilson Café & Bar luxus bőrfoteljében fogyasztottunk el. “Mit fogunk csinálni holnap? – kérdeztem. “Síelünk!”- vágta rá a családom nagy egyetértésben, én pedig nem ellenkeztem. A gond csupán a hely kiválasztása volt, ugyanis több kiváló sípálya is van a Magas-Tátrában a különböző tudású síelők számára – Tátralomnic, vagy a Csorba-tó, a kezdő síelőknek pedig Ótátrafüred nyújthat kikapcsolódást. Legalábbis ezekre emlékeztem. De megdöbbentett a valóság pozitív értelemben.

A Gopass segítségével gyerekjáték

Először is, a legkevésbé kellemes emlékeim teljes mértékben köddé váltak. Hosszú sorok a pálya jegyirodájában – ez már a múlté. Ma már mindent kényelmesen el lehet intézni otthonról vagy a hotelszobából a gopass.sk honlapon keresztül. Az árakról nem is beszélve. Minél hamarabb foglalunk, annál jobb árakat kapunk – mesélte az út előtt egy kollégám. Ez így is van. A négytagú családom jelentős összeget takarított meg ennek köszönhetően. Az egynapos síbérletet már 18 Euróért meg lehet vásárolni, ami nagyszerű ajánlat, ha a Magas-Tátra minőségi szolgáltatásaira gondolunk. Ezen felül, a Gopass kártya számos érdekes adatot jegyez meg a tulajdonosa síteljesítményéről, illetve pontokkal jutalmaz, ha éttermekben, hüttékben fogyasztunk, vagy a Tatry Motion üzletekben vásárolunk. A pontokat később kedvezményekre válthatjuk.

A „Gerinctől” a Lomnici-csúcsig

Letettük az autót a Tátralomnic sípályái alatt közvetlenül elhelyezkedő ingyenes parkolóban, és rohantunk is a forgóajtókhoz. A védőburokkal körbevett modern libegők, a tökéletesen rendben tartott és széles pályák látványa, valamint a kényelmes út a kabinos sífelvonókkal a Csorba-tóhoz meggyőzött arról, hogy ez valóban a csúcs – én nemcsak a Tátrában. El is döntöttük, hogy mindent kipróbálunk és megnézünk, amit csak tudunk, így fel is mentünk a legmagasabban fekvő kiinduló pontra, 2190 méteres magasságba.

A kilátás a Lomnici gerincről egyszerűen leírhatatlan volt… az extázis is, amit síelés közben éreztünk, ahogy száguldoztunk lefelé a 6,5 km hosszú pályán, amiből 1300 méter teljesen függőleges lejtő volt. Gyönyörű, széles… és közel féléven keresztül garantált a hó a korszerű hóágyúknak és a műholdas technológiának köszönhetően. Sőt, ezen az útvonalon nem is kell egyszerre végigmenni, hiszen több helyen is meg lehet állni felfrissülni, ugyanis a Csorba-tó és környéke számos új, kibővített étteremmel vár bennünket.

Finomságok a havon

A félreértékesek elkerülése érdekében, hadd jegyezzem meg, hogy több pálya is található Tátralomnicban, melyek összekapcsolódnak egymással. Nem szükséges mindegyiken végigmenni, ahogy mi tettük. A Lomnici-nyereg egy valódi csemege az igényes síelők és snowboardosok számára. Maga a hely ideális mindenkinek, mert minden pálya más nehézségi szintű, és elérhető a csúcskategóriás felvonóval vagy libegővel. Ugyanez érvényes a Csorba-tó is, ahova másnap indultunk.

Elképesztő volt lecsúszni a Szoliszkó hegyről a FIS hotelig, Furkota pályája pedig igazi transzélményt jelentett számomra. Az ember elég nagy sebességgel veheti be a kanyarokat, amik egyúttal igen biztonságosak is. Nem vagyok egy puhány ember, de be kell vallanom, hogy a havon eltöltött aktív nap után nagyon jól esett a pihenés a szálloda wellness központjában. Mintha újjászülettem volna a szaunázás, a medencézés és egy masszázs után, és készen is álltam a Tátra további téli látványosságainak felfedezésére.

Vatikán a Tarajkán

És amiről Tarajka a legismertebb. Mindenkit elbűvöl a Tátra Jégtemplomának fagyos szépsége. Öt országból érkező jégszobrászok mintegy 225 tonna jeget felhasználva építik meg a római Szent Péter Bazilika és Bernini Oszlopsora által ihletett mesterművet, amelyet egy 25 méter átmérőjű, speciális tető alá rejtenek. A különleges fényrendszer mellett multimédiás bemutatók és koncertek hangsúlyozzák a lenyűgöző atmoszférát. Miután egy kényelmes kötélpályán eljutottunk a Tarajkára, hogy megcsodáljuk a műremeket, ideje volt, hogy ismét valamilyen fizikai aktivitást végezzünk. Ez volt az a pillanat, mikor a gyerekkori emlékeim előtörtek, és bérelt szánkókkal leszáguldoztunk Felsőtátrafüredig. Hatalmas élmény volt! Mindig is erről szólt a Tátra, ez nem múlik csak úgy el. Hegyek tele felejthetetlen emlékekkel.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x