hirdetés
nottigham-queens-medical-center.jpg

Hazaküldték a kórházból az 5 éves kislányt, aki belehalt a vérmérgezésbe - kiderültek a tragédia részletei

A sajnálatos - és talán megelőzhető - eset két éve történt Angliában, a nyomozás és a mostani bírósági tárgyalás során világossá vált, mi is vezetett a kicsi halálához.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 03.


hirdetés

Sajnálatos haláleset történt az angliai Nottinghamben még 2017 decemberében: egy 5 éves kislány életét vesztette, miután az orvosok félrediagnosztizálták, és nem kapta meg a kellő kezelést. A tragédia után nyomozás indult, ennek részletei jelentek meg most a brit sajtóban.

Ava Macfarlene-t a The Queen's Medical Centre klinikára vitte az édesanyja, mert a kicsi lázas volt, piros kiütések jelentek meg rajta, és nagyon fásult volt.

A kórházban egy rövid vizsgálat után az orvosok azt mondták, ez csak egy "tipikus gyerekbetegség", vagyis egy olyan vírust kapott el a kislány, ami most terjed a városban. A gyereknek fájdalomcsillapítót írtak fel, majd hazaküldték. A kis Ava állapota azonban rohamosan rosszabbodott otthon. A szülei visszavitték a kórházba, de a megfelelő kezelést már későn kapta meg: másnap hajnalban életét vesztette.

A nyomozás során kiderült, hogy a kislány vérmérgezésbe halt bele, amit toxikus sokk szindróma váltott ki. Ez egy olyan bakteriális fertőzés, amely káros anyagokat bocsát ki a véráramba, ami a szervek elégtelenségét okozhatja.

A nottinghami bíróságon a gyászoló anya, Lesley Gearing elmondta, hogy kislánya már a halála előtt egy héttel gyengélkedett. Akkor ijedtek meg, amikor csúnya bőrkiütések jelentek meg a kicsi testén, később pedig már légzési nehézségei is voltak.

"Olyan volt, mintha azzal is bántanánk, amikor hozzáérünk. Amint letettem az ágyra, elaludt. Beadtam neki a gyógyszerét, de úgy, mint egy babának, mert nem tudta felemelni a fejét"

- emlékezett vissza az édesanya.

Ekkor a szülők úgy döntöttek, hogy kórházba viszik a gyereket - ez december 13-án dél körül volt. A klinikán előbb egy nővér nézte meg a kislányt, majd egy orvos is, de mint kiderült, egyikük sem vizsgálta meg olyan alaposan, hogy felismerjék a vérmérgezés jeleit. A szakember a bíróságon is elmondta, hogy

a tünetek alapján azt hitte, ez egy fertőző betegség, ami sokkal gyakoribb, mint egy bakteriális betegség, és bevallotta, hogy nem végeztette el azokat a vizsgálatokat, amelyekből kiderült volna, hogy Avának vérmérgezése van.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
maruzsazoltan.jpg

Nagy szerencse a pedagógushiány, mert így el tudnak helyezkedni a friss diplomások – mondta a köznevelési államtitkár

Maruzsa Zoltán szerint ha nem hiányozna ennyi tanár, az újonnan végzettek is rosszabb esélyekkel indulnának.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 03.A köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán hétfőn este a HírTV, kedden pedig a közmédia vendége volt a tanévnyitás apropóján.

A 444 beszámolója szerint mindkét helyen kérdezték a pedagógushiányról, és mindkétszer nagyjából ugyanazt válaszolta: rendszerszinten megvan az a mennyiségű állomány, ami el tudja látni a feladatokat.

A HírTV-ben viszont ennél többet is mondott, mégpedig a következőket:

"Szoktam azt is mondani, hogy több ezer ember végez az egyetemeken, ha nem lenne kiírva több ezer álláshely adott esetben, volt olyan kérdés, ami hétszáz óvodapedagógus álláshelyre kérdezett rá nálunk, ezernégyszázan végeznek. Nagy szerencse, hogy van hétszáz kiírt álláshely."

Az államtitkár arra nem tért ki, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének adatai szerint a kezdő pedagógusok mintegy 30 százaléka egy év után, további 30 százalék öt év után elhagyja a pályát.

AZ MTI alábbi grafikonján jól látszik, hogy 1990 óta folyamatosan csökken az általános iskolai pedagógusok száma: 96 ezer helyett ma már alig 76 ezren tanítanak.


KÖVESS MINKET:hirdetés
screenshot-2019-09-03-at-6-21-34-e1567484595747.png

Kitiltaná a migránsokat Európából a Fidesz félig japán képviselőjelöltje

Song Simon többször is felszólalt a migráció ellen.
Fotó: Song Simon / Facebook - szmo.hu
2019. szeptember 03.Song Simon, a Fidesz egyik kispesti önkormányzati képviselőjelöltje szerint nem szabad Európába engedni az idegen kultúrákból származókat — szúrta ki az Index.

A magyar anyától és japán apától származó politikus egyik posztjában azt írja Gajda Péterről, Kispest most is újra induló szocialista polgármesteréről, hogy:

"aki képes a saját arcát adni azokhoz az erőkhöz, akik minden percüket azzal töltötték, hogy idegen kultúrákból származó, sokszor erőszakos bevándorlókkal árasszák el Európát, az nem méltó arra, hogy a kerületet képviselje".

Áprilisban szintén migrációellenes posztot osztott meg, a Patrióta Európa Mozgalom egyik Facebook-bejegyzését .

Ebben az az elhíresült kép szerepel, amelyiknek a hátterében az égő Notre-Dame van, az előterében pedig két arabnak látszó férfi éppen a rendőrségi szalag alatt bújik át mosolyogva. Erről az AFP később kiderítette az érintettek megszólaltatásával, hogy egyáltalán nem a tűz miatt nevettek.

Az Index szerette volna megkérdezni a fideszes politikust is, ő azonban nem nyilatkozott érdemben.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
dtk.jpg

D. Tóth Kriszta távozik a WMN főszerkesztői posztjáról

Új pozícióban folytatja a munkát a lapnál szeptembertől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 03.D. Tóth Kriszta szeptembertől tartalmi- és ügyvezető igazgatóként folytatja munkáját a WMN-nél, a szerkesztőségi csapat közvetlen vezetését pedig Fiala Borcsa vette át. A megújuló szerkesztőségi struktúra mellett jön az Elviszlek magammal és az Élet sava Borcsa új évada, a Katona József Színházzal közösen forgatott új beszélgetős műsor, a Csak neked mondom, valamint egy új podcast-sorozat is hallható lesz a WMN felületein.

„Borcsa a WMN alapcsapat tagja, szinte a kezdetektől velünk van, és főszerkesztő-helyettesként évek óta segíti a munkámat. Megbízom benne, jó kezekben lesz nála a napi feladatok irányítása”

– mondta D. Tóth Kriszta. Az alapító-tulajdonos szeptembertől elsősorban tartalomstratégiával és a WMN portfólió kreatív irányításával foglalkozik. Emellett cikkeivel és videóival továbbra is részt vesz a tartalomgyártásban.

A teljes közlemény, amiben szó esik az idei őszre tervezett újdonságokról, DTK Facebook-oldalán olvasható.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
olaf.jpg

OLAF vizsgálat: Magyarország vezet az uniós csalási statisztikákban

A magyar vizsgálatok négyötödénél találtak szabálytalanságot, a fejlesztési támogatások 3,84 százalékának visszafizetését javasolták.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 03.Visszafizettetné Magyarországgal a 2014-2018 között kapott uniós támogatások négy százalékát a Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), amely tavaly nálunk vizsgálódott a legtöbbet. Számos esetben kérték a magyar hatóságokat az ügyek tisztázására, ám 20 ügyben a figyelmeztetések ellenére sem rendelték el az eljárást.

Tavaly kilenc nyomozást zárt le Magyarországon az OLAF, ez az uniós statisztikában a legtöbb.

Utánunk Görögország és Lengyelország áll 8 üggyel, majd Románia, Bulgária, Csehország, Olaszország 4-4 üggyel.

A magyar vizsgálatok négyötödénél találtak szabálytalanságot, és ezekkel kapcsolatban ajánlást is tettek a magyar hatóságoknak. A többi országokban ez az arány is kisebb volt.

Az EU jelenlegi és tagjelölt országaiban 2018-ban összesen 86 vizsgálatot fejeztek be, 414-ben még tart a nyomozás. A részleteket nem árulták el, de azt tudni, hogy elsősorban a strukturális és beruházási alapok körüli visszaéléseket ellenőrzik.

A magyarországi jelentés többek között egy olyan esetet is említ, ahol két cég is nyert pénzt két különböző projekthez, aminek a kivitelezését azonos alvállalkozók kapták meg, és a teljes összegből mintegy 4,9 millió eurót (körülbelül 1,6 milliárd forintot) visszajuttattak az egyik nyertes pályázóhoz. Ez ügyben is kérte az OLAF a magyarok vizsgálatát, és az Európai Bizottságnak javasolta, hogy a magyarok térítsenek meg mintegy 3,6 millió eurós (1,2 milliárd forint) kárt.

Számos egyéb visszaélést is tapasztaltak a vizsgált négy évben, ezért a fejlesztési támogatások 3,84 százalékának visszafizetését javasolták.

Az unió más államaiban ez az arány jóval alacsonyabb, a legtöbb pl. a görögöknél 0,4 százalék.

Az OLAF által kezdeményezett 20 magyarországi ügyből 9 esetben emelt vádat az ügyészség, a többit lezárta. További 20 esetben hiába tett ajánlást az OLAF, a magyar hatóságok nem tettek semmit.

Ernesto Bianchi, az OLAF nyomozási igazgatója „nem lát rendszerszintű problémát a Magyarországgal kapcsolatos statisztikákban”. Szerinte „az uniós és nemzeti hatóságok közti folyamatos együttműködés és párbeszéd sokkal fontosabb.”

„Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás borzasztóan átpolitizált kérdés” – mondta Ville Itälä, az OLAF főigazgatója az EUrologusnak. –„Folyamatosan tárgyalunk, és reméljük, hogy a jövőben minden tagállam úgy dönt, része lesz a szervezetnek.”

Forrás: Index


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x