hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Hawaii-kisokos: Hogy tölthetsz el akár hosszabb időt is ezen a tökéletes paradicsomi helyen?
Hogyan lehet tanulni, dolgozni, vagy letelepedni? Mi szükséges a megélhetéshez? Mennyibe kerül az élet a hétköznapokban?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 09.


hirdetés

Ugye te is álmodtál már arról, hogy egyszer valami csodás, paradicsomi helyen élsz? Vannak, akik pár évet töltenének el, de akadnak olyanok is, akik akár az egész életüket el tudnák képzelni a kéklő óceánparton, a zöldellő hegyek lábánál, a pálmafák tövében…

Mert ilyen hely Hawaii. Aki egyszer is látta, visszavágyik erre az egzotikus vulkáni szigetre, ahol virágillat keveredik a sós levegővel, gekkók napoznak a fák törzsén, és a vízesések fürdésre csábítanak.

Ki ne szeretne itt élni, vagy itt megöregedni? Az álom pedig megvalósítható, csak jó pár dolgot teljesíteni kell hozzá.

Az Amerikai Egyesült Államok 50. tagállamába eljutni nem nehéz, de ott maradni már bonyolultabb. Ezért Szombathy Zsuzsa és László Judit segítségével elkészült egy „Kisokos” mindarról, ami a hivatalos kijutásról és a kinti életről hasznos tudnivaló lehet.

Workaway

A Workaway kiváló lehetőség azoknak, akik igazi kalandorok, és szívesen élnének néhány hetet vagy hónapot a szigetek egyikén, vagy akár mindegyiken.

A dolog egyszerű: szállásért és/vagy ételért cserébe dolgozol. Ám magadnak kell gondoskodnod a repülőjegyről, a költőpénzről is. Munkát kaphatsz például kávéültetvényen, szüretelhetsz gyümölcsöt, vagy segíthetsz időseknek.

A programra egy weboldalon keresztül lehet jelentkezni, a regisztrációhoz két évre 23 eurót kell fizetni. Ezért csinálhatsz saját adatlapot, olvashatod mások véleményét a hostokról, vagy levelezhetsz velük, és képeket is láthatsz a jövendő munkahelyről.

További információk ITT

Nyelvtanfolyam

Egy másik, legális lehetőség, ha nyelvtanfolyamra jelentkezel, ami fizetős, de a tanulás mellett remek programokra is eljuthatsz és barátokra is szert tehetsz.

Az EF iskolája Hawaiin, Honoluluban található. Csak a pénztárcád szab határt annak, hogy mennyi időt tölthetsz O’ahu szigetén, ahol néhány hetet, de akár közel egy évet is maradhatsz.

További információk ITT

AuPair program

Több lehetőség is van rá, hogy AuPair legyél Amerikában. Ha szerencséd van, akkor Hawaiira is kerülhetsz. Ezt semmi nem garantálja, de a legtöbb helyen megadhatod az általad preferált területet, államot, települést, így van esély rá, hogy valóban eljuss oda.

Az AuPair vízumot (J1) csak egyszer állítja ki az amerikai kormány. A program vége után egy hónapot utazással tölthetsz. Ezt a lehetőséget annak ajánljuk, aki szívesen megy Amerikába, és nem keseríti el, ha mégsem Hawaiira kap lehetőséget.

További információk a J típusú vízumról ITT

Egyetem

Amerikában a felsőoktatás jelentős anyagi hátteret kíván. A félévente fizetendő több ezer dolláros tandíj könnyen elveheti a kedved, még akkor is, ha a tanulmányaid mellett lehetőséged van heti 20 órában dolgozni a kampuszon. Amennyiben sikerül ösztöndíjjal és munkával finanszíroznod a tandíjat, a diplomád megszerzése után egy évet legálisan dolgozhatsz Amerikában.

További információk ITT

Egy évet azonban így is eltölthetsz Amerikában, ha elég bátor vagy és megfelelsz a Fulbright feltételeinek. Itt lehetőséged van hallgatóként és oktatóként is jelentkezni (utóbbinál a PhD /DLA oklevél követelmény). Bizonyos esetekben szükség van az amerikai egyetem által kiállított meghívólevélre. A Fulbright program ösztöndíjjal segít az Amerikában töltött tanévben. A program minden esetben kiváló nyelvtudást, illetve speciális vizsgá(ka)t igényel (TOEFL IBT vagy ITP, GMAT, GRE).

További információk ITT

Munkavállalás

Ahhoz, hogy munkát vállalj Amerikában, két dolog szükséges: a megfelelő nyelvtudás és a munkavállalói engedély. Zöldkártya nélkül a legtöbb munkaadó nem fog alkalmazni, amennyiben viszont hiányszakmád van, és a munkáltató meg tudja indokolni az alkalmazásodat (például amerikai állampolgár nem jelentkezett a munkára), akkor a munkaadó igényelheti számodra a munkavállalói vízumot. Sokan először a Mainland-en keresnek állást, és csak később vándorolnak Hawaiira.

Először tehát egy szponzor céget kell keresned.

A H-1B vízum 3 évig érvényes, és további 3 évre hosszabbítható. A hiányszakma és/vagy a magas szintű képzettség előnyt jelent.

H-2A vízumot a mezőgazdasági idénymunkások kaphatnak, amennyiben igazoltan nincs amerikai jelentkező a munkára.

H-2B vízumot azok a szakképesítéssel rendelkező vagy nem rendelkező munkavállalók igényelhetnek, akik ideiglenes munkára utaznak Amerikába, és olyan területen dolgoznak, amelyre nincs amerikai jelentkező.

Mindegyik vízum esetében igaz, hogy a munkáltatónak (szponzor) kell azt kérvényeznie.

Hawaii állásokról bővebben ITT és ITT és ITT

Zöldkártya lottó (Diversity Visa)

Ez azoknak jó, akik hosszabb távra tervezik az amerikai kint tartózkodást. A zöldkártya lottó minden évben 50.000 embernek ad lehetőséget arra, hogy új életet kezdjen az Amerikai Egyesült Államokban. A jelentkezés minden évben októbertől novemberig tart.

A jelentkezésnek van néhány feltétele: csak azokból az országokból lehet jelentkezni, ahol a bevándorlók száma az USA-ba alacsony (Magyarország ilyen ország), illetve a jelentkezőnek középiskolai végzettséggel kell rendelkeznie (12 év tanulmányi idő sikeres befejezése), vagy két éves szakmai gyakorlattal (elmúlt öt éven belül) olyan szakmában, amely legalább két éves képzést vagy gyakorlatot igényel.

A zöldkártya lottóra a jelentkezés ingyenes, ezért ne bízz azokban a weboldalakban, ahol az ügyintézésért pénzt kérnek.

További információk ITT

Házasságkötés egy amerikai állampolgárral

A K-3-as vízum lehetőséget biztosít arra, hogy a nem amerikai állampolgár csatlakozzon amerikai állampolgár házastársához, amíg a bevándorlási kérelmének elbírálása folyik.

Sokan választják ezt a módját az amerikai letelepedésnek. De jó tudni, hogy az amerikai kormány szigorúan ellenőrzi a házasság valódiságát.

További információk ITT

A leggyakrabban felmerülő kérdések

Igényelhetek zöldkártyát, ha élnek kint rokonaim?

Bár kérvényezhető a családegyesítés, a sokadik unokatestvér nem számít megfelelő indoknak. Ebben az esetben ketté kell választani az állampolgárt és a zöldkártya tulajdonost.

Az amerikai állampolgár kérvényezheti a családegyesítést:

- Házastársának,

- Testvérének,

- Gyermekének,

- Szüleinek.

Zöldkártyával rendelkező személy kérvényezheti a családegyesítést:

- Házastársának,

- Nőtlen/hajadon gyermekének

További információk ITT

Megkönnyíti a zöldkártya igénylést, ha vásárolok kint egy házat vagy telket?

A saját tulajdonú ingatlan nem segíti a zöldkártya igénylés folyamatát. Egyedül annyiban könnyítheti meg a kint tartózkodást, hogy kiadva bevételt termelhet.

A kint élők tudnak segíteni abban, hogy illegálisan tartózkodjak Hawaiin?

Egyértelműen nem. Az illegális kint tartózkodás egyik félnek sem lenne veszélytelen. Csábítónak tűnhet kiutazni Hawaiira és „ottfelejteni” magunkat, de senkinek sem ajánljuk. Amennyiben az így kint tartózkodó lebukik, azonnal kiutasítják és hosszú időre kitiltják az országból.

Még sosem jártam Hawaiin, de szeretnék kiköltözni. Tudtok segíteni?

Első körben mindenkinek azt ajánljuk, hogy utazzon ki a szigetekre, ismerje meg az államot és mérlegeljen. Hawaii méregdrága, a fizetések alacsonyak, az árak magasak. Ráadásul helyi élet a híres tengerpartokon túl kezdődik. Hawaiin számos hajléktalan él, sok a közlekedési dugó és rengeteg a turista.

Érdemes először a kontinensen szerencsét próbálni, és csak később költözni Hawaiira.

Milyen munkát lehet vállalni? A végzettségemnek van ott megfelelő munka? Keresnek XY beosztásra embereket?

Munka van, a fizetések azonban alacsonyak. A munkaerőpiacon meghirdetett állások változnak, így nem tudjuk megmondani, hogy az adott beosztásban van-e épp meghirdetett állás. Hawaiin nagy hangsúlyt kap a turizmus, de számos más jellegű munkát is lehet találni. Mindenesetre a munkahelyek általában két dolgot követelnek meg: nyelvtudást és zöldkártyát.

Élet a zöldkártya megszerzése után

A zöldkártya megszerzése csak az első akadály volt, ezt követi az igazi kihívás: felépíteni egy új életet Hawaiin. A paradicsomi környezetben az élet nem egyszerű, de kitartással és akarattal bármi megvalósítható.

Lakhatás

Hawaiin az ingatlanárak az egekben vannak, a fő szigeten és azon belül Honoluluban a legdrágábbak. Ez a központ, a főváros, amely a drágaságot is jelenti. A többi szigeten a lakhatás olcsóbb, azonban munkából is kevesebb van.

Egy két hálószobás lakás Honoluluban $2.500/hónap áron bérelhető, hosszabb időre, ami hat hónapot vagy egy évet jelent. Mellé minimum egy hónap garanciát (kauciót) kell fizetned.

Bankszámla

A bankszámla nyitása nagyon egyszerű. A bankok nem kérnek különösebb információkat tőled, de egy kezdő összeget igen, $100-ral lehet megnyitni a számlát.

Autó

A tömegközlekedés nehézkes a szigeteken, így mindenképp érdemes autót vásárolni.

Egy használt autóhoz már $1.500-ért hozzá lehet jutni. A biztosítás az autóra $400-500 félévente, valamint $300 regisztrációs adót kell évente fizetni.

Munkavállalás

Amennyiben még nincs munkád, érdemes minél előbb elkezdeni a keresgélést, mivel a szigeteken az élet méregdrága, a fizetések viszont alacsonyak, átlagosan $10/óra, amelyből még lejönnek az adók.

Magasabb képzettséggel elérhető a $25/órás fizetés, amely gyakorlott szakmunkásként $35-50 is lehet.

Egészségügyi biztosítás

A munkaadók sok esetben négy órás munkaidőben alkalmazzák az embereket, mivel így kevesebb járulékot kell fizetniük. Ezért az egészségbiztosítást magadnak kell fizetned, erre érdemes rászánni legalább $300 havonta. Ha nem kötsz biztosítást, akkor számítanod kell arra, hogy a kórházba kerülve horribilis összeget számláznak majd ki. Egy sürgősségi ellátás $600-800 is lehet. Egészségügyi biztosítás nélkül mentőt hívni $1.500 dollárba kerül.

Élelmiszer

A boltok árai magasak, a zöldségek és gyümölcsök ára 45 dekára (1 font) van megadva. Például 45 deka hagyma közel 700 forintnak megfelelő dollár, és hasonlóan drága a burgonya is, 1 liter üdítő 600, egy fej káposzta több mint 900 forintnyi. Egy 12 darabos sör 4000 forint átszámítva. Érdemes nagyban vásárolni és a nagy kiszereléseket választani. Az 1 kg-os tejföl, vagy 5 kg-os hús jelentősen olcsóbb, mint a kisebb kiszerelésűek.

Gyógyszer

Ha gyógyszerekről van szó, szintén mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Egy doboz antibiotikumos kenőcs több mint 3000 forint. A fájdalomcsillapítók átszámítva nagyjából 1300 forinttól kezdődnek. Köhögésre való szirup kisgyerekeknek a kezdőár majdnem 3000 forint.

A hawaii magyarok szerint érdemes először a kontinensen próbálkozni, és összegyűjteni a hawaii élethez szükséges anyagiakat. A kiköltözéshez legalább $20.000 megtakarítás szükséges. A megélhetés kockázatos félretett pénz nélkül.

Igaz, hogy Hawaii idilli életet kínál, de a problémák ott sem szűnnek meg. A kint élőket azonban átjárja az „aloha spirit”. A barátságos légkör, a csodás természet és az amerikai álom lehetősége kárpótolja az embert az állam nehézségeiért.

Érdekelnek a hawaii magyarok? Róluk bővebben a Hawaii Magyarok Facebook-oldalon és a Hawaii magyarok blog írásaiban olvashatsz.

Korábbi írásunkból kiderül, hogy hogyan él, tanul egy fiatal kétgyerekes magyar pár Hawaii-on:

A család életéről és az egyetemről itt olvashatsz.

Hawaii

Gyönyörű természeti környezete, a kellemes trópusi éghajlat, a sokféle strandja és az aktív vulkánjai miatt a turisták, szörfösök, biológusok és vulkanológusok számára egyaránt népszerű célpont.

A Hawaii-szigetek egy vulkanikus hegységrendszer láncainak a tengerből kinyúló csúcsai, melyek 2400 km hosszan elterülve, szigetek százaiból állnak. A Hawaii sziget („nagy sziget”) és egyben a szigetcsoport legmagasabb pontja a Mauna Kea.

Két évszak van a szigeteken: a száraz évszak májustól októberig, és az esős évszak októbertől áprilisig. A téli átlaghőmérséklet 22-24 °C körüli, a nyári átlaghőmérséklet többnyire 28 °C feletti. A nyugati és déli oldalak szélárnyékoltak, itt az évi csapadékmennyiség 500–1000 mm, ez a szavannás rész. Az északi és keleti oldalakra könnyen jut el a csapadék, ezért az évi csapadékmennyiség 3000–4000 mm, és főleg trópusi esőerdők nőnek. A hó nem jellemző, de a 4205 méter felett néha esik a Mauna Keán és a Mauna Loán.

Sokféle trópusi növény, zöldség, gyümölcs és virág található a szigeteken, például a kókuszdió, a bambusz, számos trópusi égövi fa, van banán, ananász, mangó is. A számos virágfajta található meg természetes környezetben, például a hibiszkusz vagy az orchideafélék.

Hawaii „hivatalos hala”, a Humuhumunukunukuapua’a az egyik legismertebb hosszú nevű állat. Azt szokták viccesen mondani, hogy „A név hosszabb, mint a hal.

Honolulu híres szülötte többek között Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke, Nicole Kidman, Oscar-díjas ausztrál színésznő, modell, énekesnő és Israel Kamakawiwoʻole, zenész ,énekes, dalszerző.


KÖVESS MINKET:
8 magyar falu a bakancslistádra: az Alföld legszebb kertjét és a legérdekesebb középkori templomot is felfedezheted
Kastélyt, csónakos kopjafát, tufába vájt lakásokat és művésztelepet, mosolygó szentet is láthatsz, hozzá pedig csodás környezetben élvezheted a vidék nyugalmát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 09.


hirdetés

Az országot járva érdemes letérni a főutakról és csavarogni egyet a kisebb településekre is. A falvak a csend és nyugalom mellett sokféle izgalmas látnivalót rejtenek, így a pihenés mellett felfedezheted a múltat, eljuthatsz hírességek lakóhelyére, vagy megismerhetsz még ma is rejtélyes szokásokat.

Tarts velünk, nézz szét néhány kihagyhatatlan magyar faluban.

1. Cégénydányád

A Cégénydányádon álló Kölcsey-Kende Kastély kertje különleges fákat és virágokat rejt. A kiállításon egy 19. századi szakácskönyvet is átlapozhatsz, és kiderül az is, hogy mire való a sötétszoba.

A Szamos partján fekvő Cégénydányád és környéke ősidők óta lakott volt, monostoráról pedig már 1180-ben írtak. A helyet híressé a Kölcsey és a Kende család tette, hiszen ez az ő birtokuk volt. A Kende-kúriát 1833-ban építtette Kende Zsigmond, klasszicista stílusban, a mai alakját végül a későbbi bővítésekkel nyerte el. A homlokzatán látható verset Kölcsey Ferenc írta, kifejezetten ide. A kastély 1958 óta műemlék.

A leromlott állagú kastélyt a Hortobágyi Nemzeti Park 2003-ban vásárolta meg, és 2015-ben teljesen felújítva nyitották meg, benne pedig egy múzeumot hoztak létre. Az állandó kiállításon a nemesi életet, a gasztronómiát, a környező vidék természeti értékeit mutatják be. Van benne a Kölcsey és a Kende család történetét bemutató rész, sőt a belépőt Kölcsey fogadja, és még szelfizni is lehet vele.

A gasztronómiai kiállításon a nemesi és a paraszti konyhával is megismerkedhetünk, konyhai berendezéseket, bútorokat, edényeket láthatunk. Ráadásnak pedig egy 1867-ből származó szakácskönyvbe is belelapozhatunk a technika segítségével.

A kiállítás egyik izgalmas tere a sötétszoba, ami valami különlegességet rejt.

A 100 holdas parkot Kende Zsigmond báró hozta létre, aki maga is lelkes növénygyűjtő volt. A kertnek különleges az állatvilága is. A kastélyt körülölelő parkot az Alföld legszebb kastélyparkjaként emlegetik. A páratlan értékű növény- és állatvilág megóvása miatt kapott védettséget a hely 1959-ben.

A látnivalókról és programokról bővebben ITT olvashatsz

2. Csaroda

Csarodán áll az egyik legszebb középkori templomunk, a mosolygó szentek temploma. Az épület restaurálásakor bukkantak elő a különös falfestmények.

Meghatóan kedves, mosolygós arcok, békességet sugalló alakok, nagyon is emberi ábrázolások – ők a „mosolygó szentek”. Ez a 13. században épült különleges középkori templomunk a keleti országrészben várja a hívőket és a látogatókat. A késő román stílusban készült épülethez egy körerkélyes, zsindelyes torony is tartozik, a fa harangláb a templom mellett áll.

A csarodai templom a Középkori templomok útjának egyik leghíresebb állomása. A karcsú tornyú épület pedig a Bereg egyik jelképévé vált.

A bizánci freskón többek között Péter, Pál, és János apostolok, Szent Anna és Mária, ölében a kis Jézussal, valamint az orvosszentek, Kozma és Damján láthatók. Az arcukon lévő rejtélyes kis mosolyról kapták a „mosolygó szentek” nevet.

A falakon található mintákról, a szőttesekről, a templom történetéről még többet ITT olvashatsz.

3. Egerszalók

Egerszalóki barlanglakások: egy letűnt kor elevenedik meg, és még a kívánságod is teljesül. A bátrak legyőzhetik Burgonyát, az érdeklődők 3D-s moziban nézhetik meg a múltat, a Sáfránykertben pedig hasznos dolgokat lehet megismerni.

A tufába vájt lakóhelyek – valószínűleg – a 17-18. századtól kezdve készültek itt. Volt köztük lakás, istálló, és pince is. A 19. század közepén 33 barlanglakás volt itt, mára 18 maradt meg épségben. A lakásokat még a 20. században is lakták.

A megmaradt barlanglakásokban most múzeum működik, ahol – a 2. világháborút megelőző időszakot megidézve - korhűen berendezett bútorokkal, eszközökkel mutatják meg a valaha itt élt emberek hétköznapjait.

Egy 3D-s moziban a terület földtörténetét mutatják be a magyar kötődésű dinóktól napjainkig. Gyakran tartanak előadásokat, koncerteket, ilyenkor kemencében sült finomságokat is kínálnak.

A házakba betérve érdemes óvatosan szétnézni, hiszen az egyikben ül Róza néni, és fogadja a vendégeket. A fejkendős asszonyságról azt tartják, hogy a fülébe súgott kívánságot teljesíti.

A tufába vájt lakások történetéről, az itt élők életéről még több érdekességet ITT találsz.

4. Noszvaj

A Bükk egy csodás részén, Noszvajon az elhagyott barlanglakásokból művésztelepet hoztak létre. A szegények helyét a gazdag fantáziájú, kreatív elmék vették birtokba, és egy romantikus, különös hangulatú helyet varázsoltak belőle. Ez lett a Pocem.

A 19. század óta lakták ezeket a barlanglakásokat, melyek még a múlt század második feléig otthonok voltak. Az üressé vált helyet 1997-ben a Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület vette birtokba, és a Pécsett végzett szobrászok és képzőművészek megtisztították, átalakították úgy, hogy ma már egy romantikus, érdekes hellyé vált a korábban elkoszosodott, sokszor sötét tér. A belső terek megváltoztatásával egy izgalmas alkotóhely jött létre.

A táborban sokféle művész megfordult már, dolgozott itt szobrász, zenész, festő, iparművész, kézművesek is, és ők mind hozzátettek valamit a térhez.

A hely egyik különlegessége az akusztikus terem, egy különös fülkékkel teli tér, melyekben egészen furcsa élményben lehet része az embernek. A terem szabályosan „zeng”, ha megfelelő hangot adnak ki benne, így speciális hanghatásokat lehet létrehozni és persze élvezni is az éneklés, „morgás”, a különféle magasságú hangok rezgését.

A Pocem-ról, programjaikról, a különösen zengő teremről, vagy a művészeti sokszínűségről ITT olvashatsz.

5. Palóznak

A Balaton-felvidéki hagyományos falusi hangulat sok pihenni vágyót vonz. A régi épületek mellett a borok és a rendezvények is igen népszerűek.

A Veszprém megyei Palóznakot először egy 970-es évekből származó adománylevélben említik. A hangulatos településén manapság pár százan élnek, de óvják, védik régi faluképüket.

A Bakony lábánál fekvő falu borászattal és turizmussal foglalkozik. A hegynek köszönhetően klímája védett, enyhe az időjárása. A gyümölcsök közül a barackok, a füge és a szőlő mellett a mandula az egyik jellemző, és a vidék élővilága is igen gazdag.

A hely fő vonzereje a hagyományos falusi hangulat, a szép környezet, a csend és nyugalom. A régi épületek közül az Árpád-kori katolikus templom gótikus részletei, a református harangláb, a népi építészet hagyományos stílusjegyeit őrző egykori Diószegi-ház, a Pongrácz-kastély is érdekes látnivalót kínál.

A helyiek különféle rendezvényekkel is készülnek, ezekről és a falu érdekességeiről bővebben ITT olvashatsz

6. Szatmárcseke

Rejtélyes csónakos fejfák között áll Kölcsey síremléke a szatmárcsekei temetőben. A nyugatra tekintő fejfák eredetéről sokféle elképzelés kering.

Különös hely a szokatlan csónakos fejfákkal teli temető, melyet 1973-ban műemlékké nyilvánították. Még ma is kerülnek új fejfák a temetőbe, ahol Kölcsey síremléke is áll.

A legrégebbi fejfa 1820-ból való, azt a szentendrei Skanzenben őrzik. A szatmárcsekei temetőben a legrégebbi fejfák az 1880-as években készültek.

A rejtélyes múltú temetőbe még napjainkban is temetnek, és a hely nemzeti zarándokhely is.

A nyugatra tekintő fejfák eredetéről sokféle elképzelés kering. Az egyik szerint a település régen halászfalu volt, innen eredt a csónak forma. A fákat régen kettévágták, az egyik részéből készült a koporsó, a másikból a fejfa.

A fejfák formáját is sokféle módon magyarázták: hátulról csónakot, oldalról fejkendős nénit, elfektetve pedig egy csónakban fekvő embert láttak bele. Bár még mindig vizsgálják a fejfák múltját, pontos magyarázatot eddig nem találtak kialakulásukra.

A temető másik nevezetessége, a legmagasabb helyre épített, oszlopos csarnokban álló Kölcsey Ferenc síremlék, mely egy feliratos, címeres urnát vesz körül. Petőfi 1847-ben látogatott el a faluba, és ekkor kereste fel Kölcsey sírját. Megemlékezésében azt írta, hogy még csak fejfa sem jelezte, hol nyugszik a költő. De mint írta: „nincs is rá szükség mert az odalépő vándornak szívdobogása megmondja, ki van ott eltemetve”.

A Kölcsey síremlékről, a kopjafék készítéséről és történetéről sok érdekességet ITT találsz.

7. Vácrátót

13 000 növényfajt bemutató Vácrátóti Botanikus Kertben a növényeket kedvelők egyben felfedezők is lehetnek. Magyarország legkülönlegesebb botanikus kertjében minden hónapban más-más helyre kalauzolnak el.

Az országban itt található meg a legnagyobb növényrendszertani gyűjtemény. A 27 hektáros kertben közel 13 000 növényfajt, illetve -fajtát mutatnak be. Ezzel a vácrátóti az ország legnagyobb botanikus kertje és egyben az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteménye.

A kert története csupa kaland, csupa fordulat és sokszor bizony szomorú történet. A kert igazi felvirágzását egy jómódú, hazáját szerető és hitvesét imádó grófnak köszönheti. Vigyázó Sándort ugyanis többek között felesége, Podmaniczky Zsuzsanna betegsége vette rá arra, hogy a kertet megvegye.

Vácrátót igazi családi kikapcsolódás, hétvégenként pedig programokat is szerveznek.

A különleges növényekről, a kert megható történetéről bővebben ITT olvashatsz

8. Vérteskozma

Vérteskozma, a meseszép zsákfalu élő skanzenként működik. A szinte kihalt település mára új életre kelt, az üdülőfalu meseszép fehér házsora, a csend és béke vonzza a kirándulókat, turistákat.

Az egyutcás kis település nevezetessége a 19. századi, hófehér német parasztházak sora, melyekhez szépen ápolt kertek is tartoznak. Elsősorban a pihenni vágyók keresik fel a falut, ami ma természetvédelmi területen fekszik, és élő skanzenként működik.

A környék, a Vértes sokféle utat, élményt kínál. A látványos, hófehér dolomittömbökkel teli déli oldalon szubmediterrán a klíma, az északi felén azonban inkább alhavasi. Változatos domborzata, klímája miatt sok ritkaság él meg. Ősszel pedig még szebb a látvány, mert az itt elterjedt cserszömörce ezer színben pompázik. A környék állatvilága Európa-hírű.

A környékről, a faluról bővebbem ITT olvashatsz


KÖVESS MINKET:4 ritkábban emlegetett, de annál érdekesebb magyar vár
A királynék jegyajándéka, a Botticelli freskót rejtő, a legendás korokat megélő, és egy híres vitéz által védett vár – csupa érdekes történet, amiért érdemes útra kelni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 06.


hirdetés

Magyarországon sok ismert, híres vár vonzza a történelem, a múlt, a híres személyiségek iránt érdeklődőket. Az utóbbi időszak várfelújításai nyomán egyre több régi építményt rekonstruálnak, és mutatják be a várak, és lakóik történetét.

Most négy érdekes helyre hívunk el.

1. Diósgyőr

Királynék jegyajándéka is volt a diósgyőri vár, ahol Európa legnagyobb lovagterme áll. Nagy Lajos király idején élte fénykorát, majd évszázadokig csak pusztult. Ám felújították, és most te is megismerheted a sok száz éves falak történetét.

Valaha egy földvár állhatott a helyén, a kővár csak a tatárjárás után épült ide. Fénykorát Nagy Lajos uralkodása alatt élte, lovagterme akkoriban a legnagyobb volt Európában.

Habsburg Mária (II. Lajos felesége) volt az utolsó királyné, aki itt lakott. Miután lemondott a várról, az erdélyi vajda foglalta el. A török időkben az egri pasa lakta. A 17. századtól lakatlanná vált, a falait széthordták.

Az 1960-as években kezdték el a régészeti feltárását, majd 2010-es években rekonstruálták és egy részét újra felépítették. A palotaszárnyban helyreállították a híres lovagtermet is, valamint a várkápolnát és a királynék lakótermét is meg lehet nézni.

A megújult várban várjátékokat is tartanak, ahol Nagy Lajos korát elevenítik fel, előadásokat és lovagi tornát is rendeznek.

A vár kalandos történetéről és a jelenlegi állapotáról bővebben ITT olvashatsz

2. Esztergom

A káprázatos helyen épült magyar vár évszázadok történelmének tanúja. A toronyból fantasztikus a körpanoráma, és van egy szoba, ahová Botticelli festett női alakot.

Kiváló adottságainak köszönhetően már a római kortól kiemelt terület volt a hely, amely később királyainkat is megfogta. Esztergomban szinte összesűrűsödik a magyar történelem. Élt itt Géza király, és itt született István király, akinek a vár volt az egyik legfontosabb székhelye.

De a magyar egyházszervezet kialakításakor az érsek is a várat választotta székhelyéül.

A várat többször átalakították, a középkori épületből így vált reneszánsz palotává. A kornak megfelelően ebédlőterem, hideg-meleg fürdő, kertek, tornácok és torony is épült hozzá. A törökök erődítményként használták, majd ez a vár is mostoha sorsra jutott.

A mára szépen felújított várban időutazáson vehetsz részt. A berendezett termek, a konyha, a harci eszközök élethűen mesélnek a régmúltról. A kiállításon a vár történetén kívül kiderül, hogy honnan kapott vizet az épület, milyen fürdők voltak benne, hogy működött a királyi konyha, milyen volt egy lakószoba.

A vár egyik különösen értékes része a „Szent István-terem”, a királyi palota egyetlen, teljes épségben megmaradt 12. századi lakószobája. Szintén igen különlegesek a feltáráskor előkerült „Dolgozószoba” freskói is, az egyikről azt tartják, hogy Sandro Botticelli festette.

A vár történetéről, a királyok itteni életéről még többet megtudhatsz ITT.

3. Veszprém

Legendás történelmi események színhelye volt a hét dombra épült Királynék városa. Veszprém volt az első püspöki székhely az országban, évszázadokon át az itteni püspök koronázta meg a magyar királynékat, és Szent Imre is itt tett szüzességi fogadalmat.

A veszprémi vár az egyik legősibb várunk. Kutatások szerint már a honfoglaláskor is kiemelt szerepe volt a területnek, majd Géza idején épült ide erődítmény. A meredek hegyoldalhoz épült veszprémi várnak kalandos története volt.

A virágkorát a 15. században élte, majd a 16. században a törökkel vívott harcokban tízszer is gazdát cserélt. A Rákóczi-szabadságharcban a császári csapatok feldúlták.

A 18-19. században konszolidálódott a helyzete, gabonapiaca révén kereskedelmi központtá vált, ekkor épült fel a vár épületeinek jelentős része. A 2. világháborúban többször is bombázták. A várnegyed épületeit később felújították, és hangulatos, szép városrésszé vált, palotákkal, egyházi, tudományos és művészeti intézményekkel, kedves utcákkal és emlékhelyekkel.

A barokk korban újjáépített, macskaköves burkolatú, egy utcás, vár ma Magyarországon egyedülálló.

A várnegyedben sétálva megcsodálhatod az érsekség főszékesegyházát, a Gizella-kápolnát, ami Veszprém legrégibb középkori épülete, a Várkutat, a késő barokk Püspöki (ma Érseki) palotát, vagy a barokk stílusú Szentháromság-oszlopot. Itt áll a Szent György-kápolna, a Várkapu (Hősi kapu), a Tűztorony és több gyönyörű épület, múzeum és galéria.

A várról és a Várnegyedről még több érdekességet megtudhatsz ITT

4. Várpalota

A monda szerint Mátyás király is járt a véres ostromokat megélt Thury-várban, ahol manapság a Diadal Napján megelevenedik a történelem.

A Várpalota központjában álló Palota vár, vagy más néven Thury-vár elődje a Bakony erdejében omladozó - a Csák nemzettség által a 13. században emelt - Pusztapalota, Bátorkő vára lehetett. A 14. században még mocsaras vidék volt a hely, ahová a mai épület elődje épült. A várat a 16. század elejéig a kor egyik legjelentősebb családja, az Újlakiak lakták.

Az utolsó Újlaki özvegye feleségül ment Móré Lászlóhoz, a kor hírhedt rablólovagjához, akit végül elűztek a birtokáról, ám a törökök elfogták és gyerekeivel együtt az isztambuli Héttoronyba zárták, ott is halt meg.

A várba 1558-ban Thury Györgyöt nevezte ki a király várkapitánynak. A messze földön híres vitéz hősien védte a várat, és egy félreértésnek köszönhetően a törökök végül fel is adták a harcot. Utána még több kapitánya is volt a várnak, ami végül szinte rommá vált.

A 17. században került a Zichy-család tulajdonába, akik barokk kastéllyá alakíttatták. A később lepusztult épületet mára felújították, és múzeumként látogatható.

A vár kalandos történetéről és a benne látható mai kiállításokról bővebben ITT olvashatsz


KÖVESS MINKET:
Adony: Romantikus vidék fogad a Duna partján, ahol számtalan madár is otthonra lelt
A városban vidéki nyugalom, finom borok, vízi sportok, madárles, kocsikázás és történelmi érdekességek várnak.
Söptei Zsuzsanna, fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2019. január 20.


hirdetés

Fejér megye keleti részén, a Duna mellett található Adony. Földrajzi elhelyezkedése igen kedvező volt, ezért már a bronzkorban is éltek itt, sőt a római korban a Pannonia proviciabeli limes egyik fontos katonai helye volt.

A középkorban mezővárosként volt szerepe, később a török időkben a magyar lakosság elmenekült vagy meghalt. A törökvész után sokan betelepültek, a német és szlovák népesség is megjelent a korábban is itt élő szerb lakók mellett. A német családok magukkal hozták a szőlőművelés, gazdálkodás tudományát és templomot is építettek maguknak.

A 19. században jelentős polgári élet zajlott a városban, de megőrizték múltjukat is. Több helyi legenda, mese és dal örökítette tovább az ősök gondolkodásmódját, érzelmeit, világlátását.

A 20. században a régiós szerepe csökkent, mikor Dunaújváros felépült. Ám a település megtartotta gyökereit, ápolja hagyományait mind a kultúrában, mind a fesztiválokban.

A 2004 óta városi rangot kapott Adonyba az ideérkezőket

a békés vidék, a pihenés, az aktív kikapcsolódás vonzza elsősorban.

Azt vallják az itteniek, hogy falusias környezetben városi ellátást nyújtanak.

A turistáknak elsősorban a természeti kincsek felfedezését ajánlják. A Duna és mellékága a Nagyszigettel, a vízparti, ártéri növény- és állatvilág sok érdekességet kínál. A vízi sportok, a horgászat és vadászat kedvelői számos lehetőség közül választhatnak. Van mód a lovaglásra, sétakocsikázásra, kerékpározásra, gyalogos túrákra is.

A szőlőhegy pincesoraiban borkóstolókkal várják a vendégeket, a környező tanyai gazdaságok pedig szintén fogadnak látogatókat.

A Líviai halastavaknál madárlesen lehet részt venni, és horgászni is lehet.

A város környékén, a védett területen többféle madárfaj is otthonra lelt: többek között a nagykócsag, feketenyakú vöcsök, vörösgém, selyemgém, bakcsó, fehérszárnyú szerkő, jégmadár és kékbegy is. A vonuló fajok közül sasok és sólymok is megfigyelhetők a területen.

A Zichy-kastélyban művelődési központ és könyvtár működik, a kastélyparkban pedig sétálni lehet az ősfák között. A városban érdemes megnézni a betelepült németek által épített, műemlék barokk Római Katolikus Templomot és a kertjében található Xavéri Szent Ferenc szobrot, amely a nagy pestisjárvány után készült 1742-ben.

Egy jó séta vezet az 1811-ben épült szőlőhegyi Orbán-kápolnához, ahová a gazdák Orbán napján körmenettel mentek ki, hogy áldozzanak a szőlő és bor istenének.

A város egyik érdekessége a Vetus Salina. A 2. századtól szolgált helyőrségi táborhelyként. A romok egy részét a Duna mellékága elhordta, de egy része még megvan a 6-os főút két oldalán. A régi tábor egy támadást követően elpusztult, az újat már arrébb – a város belterületén – építették fel.


KÖVESS MINKET:
Lenyűgöző téli drónvideó készült a Székelyföldről
Olyan a vidék, mint a mesében, közben hideg, félelmetes és mégis gyönyörű.
Készítette: Ljasuk Dimitry - szmo.hu
2019. január 14.


hirdetés

Székelyföldön a tél olyan, mint a mesékben. Igazi tél. Hideg, félelmetes, gyönyörű és lenyűgöző. A hatalmas sziklák, a végtelen fenyőerdők és az érintetlen természet mindenkit megérint. Az alkotó szerint Európában itt a legcsodálatosabb a tél.

"Jó párszor megtapasztaltam a -25 fokot az utóbbi pár évben a Gyergyói-medence térségében, ahogy a székely emberek feledhetetlen vendégszeretetét is. Ezzel a kisfilmmel tisztelgek előttük" - írta a filmhez.

VIDEÓ: Székelyföldi tél


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x