hirdetés
Havazás, jégeső, viharok és tornádók - Európába visszatért a tél
A hőmérséklet mindenhol jócskán lehűlt, éjszakánként több helyen fagypont alá is. A magasabban fekvő, hegyes területeket, elsősorban az Alpokban, már 15-20 centis hótakaró borítja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 05.


hirdetés

Hólepte útjelző táblák, autók és háztetők - vasárnap reggel arra ébredtek Németország több vidékén is, hogy a biztató tavaszi kezdet után hirtelen hóval, faggyal és viharokkal visszatért a tél - számolt be az RTL Híradó. A hegyvidéki területeken akár 15-20 centiméternyi hó is lehullhatott egy éjszaka alatt - ami az érintett vidékeken azt jelentette, hogy ugyanúgy el kellett kezdeni az autóutakat takarítani, mint ahogy az télen szokás.

"Eléggé meglepett, mindenre gondoltam volna, csak erre nem. Pár napja még Berlinben voltam, több mint húsz fokban, itt meg arra ébredek, hogy éjszaka fagyott, és leesett hirtelen vagy 12 centi hó. Májusban!"

- mondta meglepetten egy férfi a Híradónak a Németország északi részén lévő Harz-hegységben.

Délen, az osztrák határnál sem jobb a helyzet, az Alpok tekintélyes területeit szintén hótakaró borítja. A határ túloldalán, Salzburg környékén egy helybéli a kocsija szélvédőjén felgyülemlett hóba még a mai dátumot is belerajzolta.

Ám nem csak Németországba és Ausztriába tért vissza a tél így május elején: Franciaországban is jégcsapok lógnak a háztetőkről a kávézók teraszainak hóval lepett asztali és székei fölött. Az utakat pedig hókotrók járják a szintén betemetett parkoló autók mellett. Belgium, Hollandia és Luxemburg szintén elesett, méghozzá az elsők között, amikor a sarkvidék felől közeledő masszív hidegfront megérkezett Európába.

Románia megmenekült ugyan a havazástól, de itt meg jégesők pusztítanak, Moldvában és Erdélyben is több helyen barackmag-nagyságú darabok hullottak az égből.

A leglátványosabban azonban kétségkívül Olaszországba tért vissza az ítéletidő, az északi területeken, amellett, hogy szintén hó alá kerültek, több helyen még tornádót is lefilmeztek - ami a strandszezon kezdetére várók számára különösen nyugtalanító látvány lehet az évnek ebben a szakában.

A hó Magyarországot is elérte, a Kendig-csúcson és a Bakonyban is megjelentek a hópelyhek. A májusi havas tájról elképesztő fotók készültek.

Az RTL Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Elképesztő képeken a májusi havazás – fehérbe borult a táj
A meglepő tavaszi időjárást többen is megörökítették.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 05.Korábban már beszámoltunk róla, hogy havazást hozott a hétvégi hidegfront az ország magasabban fekvő részein: a Kendig-csúcson és a Bakonyban is megjelentek a hópelyhek. A májusi havazás és a borongós, sok helyen esős idő miatt inkább a lakásba vágynak a legtöbben, ugyanakkor voltak, akik az igazi ritkaságnak számító időjárás miatt inkább a természetet járták és fotókat is készítettek a nem mindennapi tavaszi látványról.

Ezeket a fotókat például Pintér András készítette a Kőszegi-hegységben vasárnap:

Lapozz a többi képért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Itt a májusi hó: már havazik a Bakonyban és a Kőszegi-hegységben is
A Kendig-csúcson fagypont körüli hőmérsékletre hűlt le a levegő, és olyan erősen fúj a szél, hogy vízszintesen esnek a hópelyhek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 05.Havazást hozott a hétvégi hidegfront az ország magasabban fekvő részein: a Kendig-csúcson és a Bakonyban is megjelentek a hópelyhek.

Az Időkép webkameráján is látható, hogy

a viharos szélben vízszintesen esik a hó a Kőszegi-hegységben, ahol 0 fokig hűlt le a levegő, a szél sebessége pedig a 93 km/h-t is elérte.

A portál azt írja, vasárnap a déli órákban váltotta fel az esőt a havazás a Kendig-csúcson.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat képeken örökítette meg a fehérbe borult erdőt.

"500 méter felett havas eső, 600 méter felett hó hullik az Alpokalján, ami 700 méter felett meg is marad. Az Írott-kő 882 méteres csúcsán már délelőtt 1-2 cm -es volt a hótakaró, ami azóta csak gyarapodott"

- írta az OMSZ egyik munkatársa.

Fotó: OMSZ

Fotó: OMSZ

A Facebook-oldalukon azt is írják, hogy

a következő másfél napban a Bakony magasabb részein, illetve holnapra már az Északi-középhegységben is kifehéredhet a táj, de csak átmenetileg.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Videókon a súlyos orosz repülőbaleset
Az utasszállító fedélzetén a személyzettel együtt 78-an voltak. Egyes források szerint a balesetnek halálos áldozata és több sérültje is van.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 05.Korábban beszámoltunk róla, hogy kényszerleszállást hajtott végre a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren egy kigyulladt SSJ-100-as típusú utasszállító repülőgép vasárnap, fedélzetén 72 utassal és 6 főnyi személyzettel.

Az utasokat kimentették a gépről, egyes információk szerint ugyanakkor a balesetnek több sérültje és halálos áldozata is van. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan haltak meg és szenvedtek sérüléseket a repülőgép utasai közül.

Többen is levideózták az égő gépet és a menekülő utasokról is több felvétel készült:

További videókért, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Történelmi kép: ilyen a Marson a napfelkelte és a naplemente
Egyáltalán nem olyan a színvilág, mint a Földön.
Fotók: NASA/JPL-Caltech - szmo.hu
2019. május 05.Rendkívül érdekes fotókat készített a NASA egyik űrhajója a Marson: megörökítette, milyen a napfelkelte és a naplemente azon a bolygón, amely már régóta izgatja az emberiség fantáziáját abból a szempontból, hogy élhető-e lesz a jövőben számunkra.

Az InSight Lander nevű eszköz április 24-én és 25-én lőtte a történelmi képeket, helyi idő szerint reggel 5.30 és este 6.30 között. Bár a nyers fotókon nehéz bármilyen részletet is kivenni, de a NASA színkorrekcióval javított ezen, így jobban megcsodálhatjuk, milyen lenne a Marsról nézni a napfelkeltét és a naplementét.

Jól látható, hogy a Földön tapasztalható jelenséggel ellentétben a Marsot kékes fény borítja be, amikor a Nap felkel, illetve lemegy. Azt is érdekes megfigyelni, hogy a Nap sokkal kisebbnek tűnik a Marson (egészen pontosan csak kétharmada az átmérője), mivel az messzebb van a csillagtól, mint a Föld.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x