hirdetés
sirasoverseny.jpg

"Hátul nagyon durván csákányoznak" – összecsaptak az ország legjobb sírásói

Nem csupán a gyorsaság számított: a versenyen különdíjat kapott a legszebben hantoló is. Gyulán jártunk.
Szabó Eszter írása, Fotó: MTI/Rosta Tibor - szmo.hu
2017. szeptember 03.


hirdetés

Leginkább a csend volt meglepő a helyszínen, amikor besétáltam a 2. országos sírásóversenyre a gyulai református temetőbe.

Jobban belegondolva nyilván nincs ebben semmi különös, de mégis szokatlan látni, hogy a versenyző 11 csapat és a közönség egésze egyaránt néma csendben várják végig azt az egy-két órát, amíg a versenyzők megássák a két méter hosszú, 80 centi széles és 160 centiméter mély sírgödröt.

Sehol egy szolid speaker, aki jelezné az eredmény állását és biztató szurkolók sincsenek. A két főből álló csapatok csak ásnak a déli melegben és olykor nyakon öntik magukat ásványvízzel.

A legszélső területen dolgozó páros közelében egyedül egy hölgy beszél, aki mellettem álló férjéhez érkezik a helyzetjelentéssel: „hátul nagyon durván csákányoznak...”

Kérdésemre a hölgy elárulja, hogy a szakértők számára mire utal a „durva csákányozás”. Kiderült, hogy vagy a föld keménysége miatt szükséges, vagy egyszerűen „nem olyan kemények a fiúk, mint a mieink.”

hirdetés
"
Mi csak 60 kilométerről jöttünk ide, mi hasonló földhöz szoktunk, de bajban vannak azok, akik homokos talajról érkeztek és nem ilyenhez vannak szokva

– árulja el Czirléné Kovács Tímea, a Naplemente Temetkezés egyik vezetője. Arra a kérdésre, mi az emberek legnagyobb tévedése ezzel a szakmával kapcsolatban, azt feleli, hogy az emberek általában nem jól informáltak, de ezen könnyen segítenek.

Így zajlott a verseny megnyitója:

- Persze, hogy vannak fura kérdések és mindig akadnak fura kérések is. Volt olyan, hogy festményt kellett eltemetni a halottal, de olyan is, aki megkérdezte, hogy ne adjunk-e rá még egy kardigánt, szerintem nem fázik-e.

- Erre mit lehet válaszolni?

- Semmi különöset. Visszakérdeztem, hogy maga szerint fázik-e, majd ráadtam még egy kardigánt a halottra.

- Van olyasmi, ami mostanában újdonságot jelent a szakmában?

- Azoknak, akik temetnek, nagyon sok minden új, hiszen nem mindennap találkoznak ilyen helyzettel. Mostanában a sminkelés az, amit talán jobban elvárnak, mint régebben. Nekünk van egy magán hamvasztóhelyünk is, ahol vizes és száraz szórást vállalunk, ez sem megszokott.

- Ezt úgy kell elképzelni, hogy a hozzátartozó beszórhatja az önök tavába a hamvakat?

- Ezen a területen egy szökőkút van, és mi végezzük a szórást, nem a család.

- Erre a versenyre miért jöttek el?

- Sokat gondolkodtunk, hogy jöjjünk, vagy ne, aztán az utolsó pillanatban mégis neveztünk. Ilyen közelről úgy voltam vele, hogy nem létezik, hogy ne jöjjünk el.

- Van olyan, aki nem alkalmas a sírásásra, akit fel sem vesznek, ha jelentkezik önökhöz?

- Persze, szerencsés, ha 30 kilónál több, mert itt a fizikum sokat számít, de az első hét mindig eldönti, hogy mit bír az illető.

- Mit gondol, lelkileg mennyire viseli meg őket ez a munka?

- Tudom, hogy van, akit megvisel a temetés. Ha például gyermeket temetnek, akkor nem én küldöm ki a dolgozókat, hanem megkérdezem, hogy ki az, aki vállalja. Van, aki nem tudja bevállalni és ezt természetesen megértem.

- Ön már látja, hogy hogy állnak a csapatok?

- Most még csak 20 perc telt el, tehát viszonylag az elején járunk, ilyenkor még mindenki mindent belead. Majd félidőben derül ki, hogy kiben mennyi szufla van még, akkor tessék megnézni, hogy állnak a versenyzők.

MTI Fotó: Rosta Tibor

A versenyzők a tűző napon látszólag nem valami jól álltak és nagyon szokatlan volt, hogy miközben egy-egy csapat már majdnem elkészült, mások alig haladtak az ásással. Varga József, a szervező Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének elnöke szintén nagynak látta a különbséget a verseny állásában, de azt mondja: ez normális a műfajban.

"
Igen, egy-egy ilyen megmérettetésen nem tizedmásodpercek döntenek, mint egy futóversenyen. A tavalyi évben az első alkalommal, amikor megrendeztük ezt a versenyt Debrecenben, az első helyezett 45 perccel zárt. Az utolsónak két óra is kellett az ugyanakkora méretű gödör kiállításához.

Kérdésünkre az ötletgazda azt is elárulta, hogy idén 11-en neveztek az ország minden szegletéből: Budapestről, Nyíregyházáról, Törökbálintról, Szekszárdról is érkeztek indulók a fürdővárosba.

- Díjazzuk a leggyorsabb versenyzőket, de a különdíjat kap a legszebben hantoló is – árulja el Varja József.

- Milyen a csúnya hantolás?

- Akkor szép, ha esztétikusan el van rendezve.

A Kisvárdáról érkezett Paróczai Lászlót, az Omega Temetkezés vezetőjét az indulás előtti pillanatokban kaptuk el, miközben épp egy speciálisnak tűnő ásóval vizsgálgatta a földet.

- Milyen a gyulai talaj?

- Nem jó, lejárta az autó, és itt talán agyagos is – szakértett a fiatal vállalkozó.

- Gyerekkorodban mi akartál lenni?

- Mindig olyasmibe szerettem volna belevágni, amiből viszonylag kevés van, de jól jövedelmez. A temetkezés tabu, sokan félnek a halottaktól, engem is sokszor megkérdeznek, nem félek-e, hogy visszajön kísérteni.

- És félsz?

- Nem. Nem tettem vele én semmi olyat, ami miatt vissza kéne jönnie engem bántani.

- Ha tennél, akkor talán visszajönne? Hiszel ebben?

- Istenben hiszek. Valaminek lennie kell…

- Hogyan lehet jó sírásó valaki, és milyen a rossz?

- Rossz az, aki nem bírja fizikailag, aki iszik, és bunkó. A jó pedig olyan, aki tisztelettel bánik a halottal. Úgy, mintha élő ember lenne.

- Nem aggódtok a lelki dolgok miatt?

- Nem lelkizünk, nem szabad.

- Van valami, amit rosszul gondolnak az emberek veletek kapcsolatban?

- Általában azt képzelik, hogy alkoholisták vagyunk és másképpen nem is megy a munka. Rendszerint előfordul, hogy amikor kimegyünk egy helyszínre, a család elsőként arról tájékoztat, hol van a sör és hol van a pálinka és erőltetik, hogy igyak legalább egy keveset. Ilyenkor megkérdezem, hogy maga szeretné, ha elkezdenék inni, és részegen ásnám ki a sírt? Ilyenkor azt mondják, hogy nem. Akkor miért erőltetik?

- Szerinted miért?

- Azért mert régen ez volt a szokás. Kiment a falu, jól berúgtak, aztán ásott mindenki összevissza. De ezek az idők már elmúltak, mi egyáltalán nem iszunk.

"
Természetesen ha nem dolgozom, akkor én is elmegyek bulizni. Már ezzel kapcsolatban is kaptam negatív kritikákat, de én úgy gondolom, hogy ez nekem is jár, nem lehetek sírásó a nap 24 órájában.

Videó a versenyről:

- Nálatok volt már olyan, hogy plusz ruhadarabot kellett az elhunytra adni?

- Igen, a család azt mondta, hogy fázós volt, adjunk rá még egy kardigánt.

- Mi az a fura ásó a kezedben?

- Tavaly mi képviseltük Magyarországot a világversenyen, és egy ilyen ásóval vertek meg minket, úgyhogy úgy döntöttem, hogy lemásoltatom. Ez keskenyebb, hosszabb és nagyobb földmennyiséget tudok vele kivenni, úgyhogy azt gondolom, jó lesz a versenyen. Remélem, a sorsoláson a hátsó részek valamelyikét kapjuk meg…

- Egymás mellett van szinte az összes parcella egy apró területen. Mi a különbség köztük, miért jobb a hátsó rész?

- Jaj, rengeteg. Hát nézd meg, ott a hátsó részen több a bemélyedés, ebből kifolyólag valószínűleg jobban megáll ott a víz, vagyis ott jobb a föld az ásáshoz. Errefelé, ha lenézel, látod, hogy keréknyomok vannak, vagyis több autó jár, tehát sűrűbb a föld, ami megint nem jó. És ott hátul még vakondtúrásokat is látok, ami nekünk szintén jó, könnyíti a munkánkat.

- Milyen eredményt vársz a dolgozóidtól?

- Remélem, hogy 35-45 perc alatt kiássák, de majd a sorsolás eldönti, milyen földet és területet kapunk.

***

A verseny egyik célja az volt, hogy javítsanak azon a feltételezett elképzelésen, hogy hogy a sírásók gumicsizmás részeg alakok. Ez mindenképpen sikerült, hiszen ezúttal acélbetétes bakancsban és józanul ásott az összes versenyző.

A győztes csapat a László által kiszemelt területen ásott, de Laciék végül nem a hátsó területek egyikét kapták meg. Tímeáék sem, az ő embereik viszont találtak egy - a helyi tippelők szerint - gázcsövet a verseny közben. A nem mindennapi megmérettetés első három helyezettje serleggel és pénzjutalommal térhetett haza.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
mutet-1.jpg

Toxikus sokkot kapott a menstruációs kehelytől, mindkét lábfejét amputálni kellett az anyukának

A fertőzés átterjedt a veséibe, tüdejébe és a májába is.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. január 22.


hirdetés

Egy 3 gyerekes francia édesanya súlyos fertőzést kapott, miután egy néhány órára felhelyezett menstruációs kehely toxikus sokk szindrómát idézett elő a szervezetében – írja a Mirror.

A toxikus sokk szindróma, röviden TSS, a szervezetben egyébként is előforduló baktériumok elszaporodását jelenti, amik különböző méreganyagokat juttatnak a szervezetbe, vérmérgezés jellegű tüneteket produkálva.

A nő először akkor figyelt fel a problémára, amikor szúró fájdalmat érzett a hasi tájékán, de a kiérkező orvos vesekőnek hitte a tüneteket.

De miután az orvos újra kiment hozzá az otthonába, a nőnek már annyira alacsony volt a vérnyomása, hogy azonnal kórházba kellett szállítani. Idővel a bőre is piros színűvé változott, ekkor állapították meg a toxikus sokk szindrómát.

A TSS, bár nem kizárólag köthető a menstruációhoz, az esetek felében menstruáló nőknél jelentkezik. Kockázatát növelik a barrier (gát) típusú fogamzásgátlók, a nem megfelelő méretű tampon használata és a felhelyezéskor szükséges higiéniai óvintézkedések hiánya is (mint például a kézmosás).

hirdetés

A fertőzés átterjedt a veséibe, tüdejébe és a májába is, majd a végtagjaiban okozott olyan súlyos elváltozásokat, hogy végül mindkét lábfejét, és több ujját is amputálni kellett.

A TSS súlyos, gyorsan romló fertőzés, ami megfelelő kezelés nélkül halálhoz vezethet. Sandrine Graneau 3 hetes felépülési időszaka után most újra járni tanul művégtagok segítségével, és egy alapítványt is létrehozott azzal a céllal, hogy lelki segítséget nyújtson más amputált TSS betegeknek.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
20-fokban-alszanak-leginkabb-a-magyarok.jpg

A legtöbb magyar 20 fokos hálószobában alszik

Az ennél alacsonyabb hőmérsékletet már nagyon kevesen tartják kényelmesnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 23.


hirdetés

Húsz fokos hálószobában alszik legszívesebben a legtöbb magyar és az ennél alacsonyabb hőmérsékletet csak kevesen szeretik Magyarországon.

Ez is kiderült az E.ON megbízásából készült kutatásból, amely szerint

a magyarok 21 százaléka alszik 20 fokban, 19 fokban már csak 6, 18 fokban pedig mindössze 4 százaléka.

A nemzetközi felmérés adatai szerint 20 fokban alszanak legszívesebben a svédek és a csehek is, ők is ezt a hőmérsékletet állítják be leginkább éjszakára.

Meglepően sok magyar alszik viszont még melegebb szobában: a megkérdezettek 11 százaléka 25 fokos vagy még annál is magasabb hőmérsékletet kedveli alvás közben.

hirdetés

Nemzetközi összehasonlításban a legmelegebb hőmérsékletet a törökök választották, náluk 30 százalék szavazott erre a lehetőségre, illetve a románok 15 százaléka is szereti, ha meleg van éjszaka a szobában.

A franciák már szívesebben alszanak egy kicsit hűvösebb hálóban, a legtöbb francia a 19 Celsius fokot adta meg ideális hálószoba-hőmérsékletként. Az olaszok és a németek még hidegebben szeretnek aludni, náluk a 18 fok volt a legnépszerűbb válasz. Az angolokkal azonban senki nem tudja felvenni a versenyt, ami az hálószoba hidegét illeti: minden ötödik válaszadó azt mondta, a 15 fokot vagy a még hűvösebbet kedveli alvás közben.

Az eredmények az „Élet Európában” című tanulmány részét képezik. Az E.ON és a KantarEMNID a reprezentatív felmérés során összesen mintegy 10 000 embert kérdezett meg Dániában, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Romániában, Svédországban, Csehországban, Törökországban és Magyarországon.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

A Coca-Cola nem áll le a műanyagpalackokkal

Praktikus okokkal magyarázzák a döntést.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 22.


hirdetés

Bár a Coca-Cola tett már több környezetkímélő vállalást, az egyelőre biztosnak látszik, hogy nem állnak le a műanyagpalackok gyártásával

- írta meg a BBC.

A cég fenntartható fejlődésért felelős vezetője a lapnak közölte: az emberek szeretik a PET-palackokat, mert könnyűek és visszazárhatóak, így nem hagyják abba a gyártást.

Bea Perez ugyanakkor hozzátette: 2030-ra szeretnék elérni, hogy a lehető legtöbb műanyagpalackot újra tudják hasznosítani - ez azonban leginkább a lakosság hulladékkezelési szokásain múlik.

A üdítőipari óriás minden évben 3 millió tonna műanyag csomagolást gyárt, ami nagyjából kétszázezer palacknak felel meg - percenként.

hirdetés

A jelenleg zajló davosi Világgazdasági fórumon a cég elmondta: egy üzlet nem is üzlet, ha nem alkalmazkodik a vásárlói szokásaihoz. Ha leállnának a műanyagpalackokkal, a vevők elpártolnának tőlük, és óriási profitkieséssel is számolniuk kellene - tette hozzá Bea Perez.

A vállalat 2030-as céljai eléréséhez környezetvédelmi civil szervezetekkel működik együtt. A világfórumon a vállalat képviselője megjegyezte, hogy ha alumíniumba és üvegbe csomagolnák áruikat, akkor megnövekedne a szénlábnyomuk.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Visszaveszi az IKEA a használt bútorait, vidéki átvevőpontok létesülnek

Magyarországon tavasszal indítják azt szolgáltatást, amelynek keretén belül a vásárlóktól visszavásárolják azokat az IKEA bútorokat, amelyekre már nincs szükségük. Ezeket a bútorokat a visszavásárlási áron értékesítik újra a leértékelt árú termékek részlegében.
MTI, Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Az IKEA Magyarország forgalma 20,5 százalékkal, 90,3 milliárd forintra nőtt a vállalat 2018. szeptember 1-től 2019. augusztus 31-ig tartó pénzügyi évében az előző évihez képest - ismertették a lakberendezési lánc regionális vezetői a cég sajtótájékoztatóján.

Az IKEA három magyarországi áruházába több mint 6,7 millió látogató érkezett ugyanebben az időszakban, közülük 3,5 millióan vásároltak is.

Jelentősen megnőtt az internetes értékesítés iránti igény, ezért kiemelt figyelmet fordítanak az online vásárlás megkönnyítésére. Január végén elindul az IKEA Magyarország új weboldala, megújult keresőfunkciókkal és tartalmakkal.

Federica Barberis, a vállalat regionális értékesítési vezetője közölte, hogy

ebben az évben külső cégek által üzemeltetett átvételi pontok nyílnak Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen és Veszprémben. Így a vásárlók megválaszthatják, hol és mikor szeretnék átvenni a megrendeléseiket.

hirdetés

Tervezik az Örs vezér téri áruháznál önkiszolgáló csomagátvételi pont létrehozását az év végéig, a vásárlók akár nagyobb méretű termékeket is kérhetnek majd ide.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!