Harvey_Weinstein_2010_Time_100_Shankbone-horz
Hatott a Weinstein-botrány: a szexuális zaklatás áldozatait célzó kampány indult
A kampányhoz több mint 30 ezer nő csatlakozott, többek közt két ismert színésznő is.
Forrás: The Guardian
2017. október 16.

A #meeto – vagyis az „én is” – elnevezésű kampány a szexuális zaklatás áldozatait szeretné rábírni, hogy a közösségi oldalakon vállalják fel, mi történt velük. A kampányhoz több mint 30 000 nő csatlakozott, többek közt két ismert színésznő, Alyssa Milano és Anna Paquin, illetve egy brit munkáspárti politikus hölgy, Stella Creasy.

A Harvey Weinstein filmproducer ellen felhozott vádak szó szerint lavinát indítottak el. Több ezer nő vállalta fel, hogy megosztja a világgal, ő miként élte meg a szexuális zaklatást.

A kampány célja, hogy minél több nő merjen nyíltan vallani arról, hogy visszaéltek női mivoltával, és olyasmire akarták kényszeríteni, ami normális esetben csakis saját döntése alapján történhetne meg. Arra buzdítják a hasonlóan kellemetlen élményt átélt lányokat, asszonyokat, hogy egy „#metoo”, vagyis „#énis” kezdetű poszt alatt néhány mondatban közöljék, hogy ők is áldozatok, így adva a világ tudtára, hogy – sajnos – mennyire sokan járnak hasonló cipőben.

A Bűbájos boszorkák sztárja, Alyssa Milano képernyőképet osztott meg Twitter oldalán, a következő bejegyzéssel:

„Én is.

Egy barátom javaslatára: ’Ha minden nő, akit szexuális zaklatás vagy erőszak ért, kiírja üzenőfalára, hogy »Én is«, éreztethetjük az emberekkel, valójában milyen nagy volumenű ez a probléma.

Ha te is szexuális zaklatás vagy erőszak áldozata vagy, válaszolj a posztra egy ’én is’-sel.”

Hétfő reggelre több mint 30 ezer nő, sőt, néhány férfi is reagált a bejegyzésre, és további több ezer ember tette ugyanezt Facebook-, Twitter- és Instagram-profilján.

Anna Paquin, az X-Men sztárja, Debra Messing, a Will és Grace főszereplője, illetve Laura Dreyfuss, a Sztárok leszünk! üdvöskéje is azok között az ismert színésznők közt volt, akik felvállalták, hogy ők is szexuális zaklatás áldozati voltak.

Még férfiak is akadtak – többek közt a Broadway musicalben Alexander Hamiltont alakító Javier Muñoz – akik csatlakoztak a kezdeményezéshez. Ő a következőket írta ki közösségi oldalára:

„Én is. Nem tudom, jelent-e valamit, ha egy meleg férfi mondja, de velem is megtörtént. Több alkalommal.”

Nagy-Britanniában a munkáspárti Stella Creasy is kinyilvánította Twitter-profilján, hogy áldozat volt. Amikor egy másik Twitter felhasználó úgy reagált erre, hogy őrültség volt ezt bevallania, az asszony válasza a következő volt:

„Nem ’vallok be’ semmit. Elmondom, hogy zaklattak, ahogy világszerte több millió nőt és lányt. Ez az elkövető szégyene, nem az enyém.”

Rengeteg közösségi média felhasználó érezte úgy, a kampány lehetőséget adott neki, hogy végre elmondhassa, mi történt vele. Volt, aki bevallotta, hogy többször leírta az ominózus szavakat, és aztán kitörölte. Volt, aki jelezte, hogy gyakran szembesül azzal, mennyi ember állítja, hogy nem ismer olyan nőt, akivel valamikor, valamilyen formában ne esett volna meg szexuális zaklatás.

„Én is. Zaklattak, többször is. Mint minden nőt, tudom. Az a nő, aki ’csak’ zaklatás áldozata lett, nem pedig erőszaké, szerencsésnek érezheti magát."

Egy Twitter-felhasználó szomorú véleményt fogalmazott meg: „Legyen szó nemi erőszakról, zaklatásról vagy molesztálásról, nehéz olyan nőt találni, aki elmondhatja magáról, hogy nem élte át valamilyen formában.”

Úgy néz ki, a Weinstein-ügy itthon is kitárulkozási hullámot indított el. Eddig egy színésznő és egy újságírónő vallott Facebook-oldalán arról, hogy egykor szexuális zaklatás, molesztálás áldozatai voltak.

Címkép: Wikipédia


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!