hirdetés
cm7.jpg

Új városi séta: hátborzongató bűnügyek Budán

Kivégzés a Dísz téren, gyermekgyilkosság a Halászbástyán. Az Imagine Budapest különleges sétáján évszázados bűnügyek helyszíneire kalauzolnak.
Dömötör Niki cikke, Nagy Anita fotóival - szmo.hu
2013. december 03.


hirdetés

Ha a főváros árnyékosabb oldaláról, rossz arcú alakokról vagy éppen tragikus bűncselekményekről beszélünk, nem biztos, hogy elsőként a csendes budai negyedek jutnak eszünkbe. Így meglepő az a statisztika, ami éppen azt igazolja, hogy nem a pesti oldal vezet a bűnügyi listán. Az elhagyatott, kietlen helyek, parkok mágnesként vonzzák a kétes elemeket és olykor a hátborzongató történeteket.

Kivégzések a Dísz téren: változatok egy témára

Ha már hátborzongató történetekről van szó: a várnegyed egy részét hosszú évszázadokig igencsak kísérteties atmoszféra uralta. A mai Dísz tér (anno Szent György tér) helyén ugyanis kivégzések zajlottak. Ha valakit vesztőhelyre kísértek, mindig óriási attrakciónak számított, a vár népe kíváncsian és szórakozást remélve gyűlt össze ilyenkor. Többféle halálnem létezett, a lefejezés például csak a kiváltságosoknak – leggyakrabban a nemeseknek – adatott meg. Az alantasabbaknak nem sok reményük lehetett a gyors és viszonylag humánus fővesztésben, őket egyszerűen felakasztották, esetleg karóba húzták vagy kerékbe törték.

bseta0259NagyAnita

hirdetés

bseta0266NagyAnita

Az egyik legemlékezetesebb kivégzés Hunyadi Lászlóé volt, akit V. László ítélt halálra. A legenda szerint a hóhér háromszor próbálta a fejét venni, de Hunyadi hosszú haja miatt mindháromszor hiába. A törvény értelmében negyedjére már kegyelmet kellett volna kapnia az elítéltnek, de László király nem kegyelmezett, biztos akart lenni a dolgában.

Amikor egy széfkulcsért gyilkol a személyzet...

A Dísz tértől nem is kell olyan messzire mennünk ahhoz, hogy újabb véres esemény színhelyére érkezzünk. 1883. március 30-án éjjel rablógyilkosság történt a Majláth-palotában, az áldozat pedig a ház ura volt.

Majláth György az ország egyik legbefolyásosabb politikusának számított abban az időben, erőszakos halálának híre futótűzként terjedt – másnap reggel már az utcán feketéllett a tömeg, mindenki látni akarta a holttestet és hallani a részleteket. A pesti lapok címoldalon hozták a tragédia hírét, a kíváncsiakat a tízszeres ár sem tartotta vissza. Amíg a nyomozás folyt, rengeteg összeesküvés-elmélet látott napvilágot (ahogy az lenni szokott), hajmeresztő pletykák terjedtek városszerte.

bseta0267NagyAnita

Úgy hírlik, a tettesek felkutatását maga Ferenc József sürgette; mindenesetre nagyjából két hét után sikerült felderíteni a gyilkosság körülményeit. Majláthot, bár sokan politikai ellenlábasaira gyanakodtak, tulajdon szolgája ölte meg, felbujtva két társát. Úgy tervezték, hogy kifosztják a gazdag uraságot, csakhogy Majláth ellenállt, amikor a nyakában hordott széfkulcsot akarták megszerezni erőszakkal – ez lett a veszte.

Holttestét a hálószobájában (ahol ma egy óvoda működik), érintetlen ágya mellett találták, kezét-lábát összekötözve, száját zsebkendővel betömve, nyakán kötéllel. Az elkövetőket természetesen halálra ítélték és fel is akasztották, de mire eljött a kivégzés napja, a közvélekedés páli fordulatot vett és nem ellenük, hanem mellettük foglalt állást. Gyakorlatilag betyárokká avanzsáltak, a nép jótevőivé, akik megszabadították a világot egy zsarnoktól.

bseta0286NagyAnita

Gyermekgyilkosság a Halászbástyán

A Halászbástya környéke is sok mindent megélt már, előfordult, hogy nem turisták, hanem helyszínelő rendőrök nyüzsögtek a környékén. Az 1970-es években a Miskei Imre nevéhez köthető brutális gyerekgyilkosság történt meg itt. Miskei ejtőernyős katona volt, árva fiú, akit Dayka Margit vett pártfogásába – idővel azonban kezelhetetlen és erőszakos jelleme miatt levette róla a kezét.

Miskeit huszonkét évesen ítélték halálra, mert rábizonyították a kilenc éves kislány megölését. Előzőleg többször keveredett gyermekrontási ügyekbe, de ilyen brutalitásra sosem szánta el magát. Egy délután kicsalta a kislányt az iskolából a Halászbástya tövébe beszélgetni, másnapra a gyereket holtan találták. Az arrogáns, szolgálati időn kívül is egyenruhában parádézó Miskei még a bíróra is rátámadt, amikor az kimondta rá a halálos ítéletet. Felakasztották.

bseta0297NagyAnita

bseta0309NagyAnita

Jó estét nyár, jó estét szerelem - avagy a gyilkos házasságszédelgő története

A Jó estét nyár, jó estét szerelem című filmből ismerős lehet Szöllősi György története, bár a valóság talán kevésbé volt olyan romantikus, mint ahogy a filmvászonról tűnt. Szöllősi egy feltűnően buta és feltűnően ronda férfi volt, a 60-as években mégis több nőt megszédített azzal, hogy hol görög nagykövetnek, hol lengyel diplomatának adta ki magát. Egy olasz, egy német és egy román szótár segítségével alkotta meg azt a keveréknyelvet, amivel aztán három leányzó fejét is elcsavarta.

Az elképesztő hazudozó először egy postáskisasszonyt vett célba, és bizony csak a leendő örömszülőknél elköltött vacsorán bukott le. Egy jeruzsálemi diplomáciai útra hivatkozva állt fel az asztaltól, de mivel az apósjelölt kérésére képtelen volt megmutatni a térképen, hova is készül (Amerika területén puhatolózott), hamar kisült, hogy vaj van a fején.

bseta0302NagyAnita

Következő kiszemeltjét három hónapon keresztül a legdrágább szórakozóhelyekre és éttermekbe vitte. Tette mindezt annak árán, hogy hetekig szilván élt, ugyanis valójában segédmunkásként kereste a kenyerét. A lányt rövidesen eljegyezte, de a menyasszony elkezdett gyanakodni, így egyik este követte Szöllősit. Képzelhetjük a csalódását, amikor leleplezte a nagykövetség helyett egy angyalföldi szuterénbe hazatérő vőlegényét.

Szöllősi a szakítás után vérszemet kapott: egy üveg mérgezett Cinzanót küldött egykori szerelmének. Mivel azonban vagy másfél deci sósavval öntötte fel az italt, a felbontás után senkinek sem jutott eszébe, hogy megigya. A harmadik lány azonban sokkal szerencsétlenebb sorsra jutott: őt már megölte Szöllősi, amikor rájött a hazudozásra. Még egy utolsó randevút és esélyt kért tőle, de a vacsora után a Normafa lejtőin sétálgatva elvágta a nyakát. Másnap ott ődöngött a gyilkosság helyszínén, véres zakójában – a rendőrségnek nem volt nehéz dolga.

bseta0307NagyAnita

Hamiskártyások a Vigadóban, öngyilkosok a Dunában

A Budai Vigadó még ma is grandiózus épülete napjainkban már nem az arisztokrácia kedvelt találkozópontja és fergeteges kártyacsaták színhelye, de kívül-belül híven őrzi az 1900-as évek patináját. A budaiak elirigyelték a pestiek Vigadóját, egyrészt a presztízskérdés, másrészt kényelmi okok miatt. A tizenkilencedik században ugyanis nem volt könnyű mulatság átjutni egyik oldalról a másikra és vissza. Főleg, ha éppen be volt fagyva a Duna és egy kicsit kapatosan indultak útnak.

1900-ra készült el a budaiak Vigadója Kallina Mór és veje, Árkay Aladár tervezésében. Volt itt étterem (melynek tulajdonosa a pesti New York kávéház tulaja volt), kávézó, persze az elmaradhatatlan bálterem sem hiányozhatott. És természetesen kártyaszobák – igaz, oda csak férfiak mehettek be, a hölgyek addig kénytelenek voltak egy-egy sütemény mellett pletykálkodni. Rengeteg úrifiú kártyázta itt el a családi vagyont és verte magát adósságba, részben a Vigadót előszeretettel látogató hamiskártyások, azaz sipisták trükközése miatt.

bseta0311NagyAnita

A leghíresebb hamiskártyás bandát, akik ide jártak, 11 év után kapta el a rendőrség. Ők voltak azok, akik mások pénzén gazdagodtak meg; úgy éltek aztán, mintha születésüktől fogva grófnak nevelték volna őket. Voltak, akik cinkelt lapokkal játszottak: előzőleg egy vízbe mártott fadarabot húztak végig a kártya hátoldalán – gyakorlatilag vízjelet téve rá –, ezt megfelelő fénynél az avatott szem könnyen észrevette. Egy másik módszer is igen népszerű volt a sipisták körében: kettéválasztották a kártyalapot, az egyik oldal közepére viaszt cseppentettek, majd újra összeragasztották őket. Így, ha végighúzták a kezüket a lapon, érezték, melyik van megjelölve.

Mágnás Elza csúf halála

Aki elherdálta egy-egy partin a családi vagyont, annak bizony illett öngyilkosnak lennie. A halál órájában rengetegen választották a Dunát, de akkor is, amikor valamit a lehető leggyorsabban és minden bizonyíték nélkül el kellett tüntetni – akár bűnjelet, akár hullát. Jó példa erre Mágnás Elza története, aki valójában nem is volt mágnás, de mivel örömlányként csupa pénzes férfira vadászott, megragadt rajta a gúnynév. A végzet mégsem prostituáltként érte utol, hanem akkor, amikor már valóban gazdag úriasszony volt egy vállalkozó oldalán.

bseta0313NagyAnita

Elza az 1910-es években jött fel Kassáról Budapestre, szándéka szerint azért, hogy jómódú szeretőt kerítsen magának. Egyszer bizony tényleg megfogta az Isten lábát: összehozta a sors a kor egyik legtehetősebb bútorgyárosával, Schmidt Miksával, akinek az óbudai Kiscelli Múzeum jelenlegi épülete volt a lakópalotája. Kiemelte Elzát a nyomorból, de talán éppen ez lett a nő veszte. Saját cselédlánya és annak szeretője fojtották meg, hogy ellopják az ékszereit, tetemét pedig egy jókora ruháskosárba rejtve bedobták a Dunába.

Így került egy hulla egy bőröndbe, a bőrönd pedig a Dunába

A húszas évek egyik legnagyobb port kavart és legbrutálisabb gyilkossági ügye Kodelka Ferenc hentesmester megölése volt. Léderer Gusztáv és neje régóta és egyre nagyobb összeggel tartoztak Kodelkának, végül úgy döntötték: nem törlesztik az adósságot, inkább megölik a hentest. Egy este meghívták vacsorára, és bár mérgezett borral itatták, Kodelka egyszerűen csak elaludt. Másodszorra azonban nem hibáztak; a méreg hatott, az áldozat meghalt, de ez sem volt elég.

bsetaMG_0292BagyAnita

A hullát megnyúzták és feldarabolták, testrészeit kofferekbe és kosarakba tették, majd mindet beledobálták a Dunába. Persze mint mindenre, inkább előbb, mint utóbb kitudódott, hogy valami bűzlik Lédererék háza táján, életfogytiglanra ítélték mindkettejüket. A börtönben Léderer meghalt, de a felesége jó magaviseletért szabadulhatott. Róla szól a gúnyos kis rigmus, ami valójában egy rettenetes történetet sejtet: „Lédererné, mi van a kosárban? / Kodelkának keze, feje, lába.” (Egyébként a szerencsétlenül járt Kodelka minden testrészét megtalálták később, kivéve a fejét.)

A városi sétát az Imagine Budapest szervezte.

A következő városi séta: december 7-én lesz Szederkényi Olga szerkesztő-riporter vezetésével, aki a Király utcán vezeti körbe a jelentkezőket. A sétán a gasztronómia és az irodalom keveredik majd. Találkozási pont: VI. kerület Hunyadi tér, a nemrégiben felújított park zenepavilonjánál 14:00-kor. Jelentkezni EZEN A LINKEN tudtok.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
margitkert-2019-google-streetview-mysecretbudapest-3.jpg

Ledózerolták Budapest egyik legendás éttermét, a Margitkertet

Itt már a XVIII. században ház állt, amelyben később vendéglő nyílt – ez a második ikonikus hely, ami eltűnt a Margit utcáról.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. augusztus 09.


hirdetés

Elkeserítő látvány fogadja azokat, akik a Margit utcán sétálnak. Sokak nosztalgikus kedvence, a Margitkert Étterem helyén most palánkkal körülvett üres telek ásítozik, rajta munkagéppel.

Én egy Facebook-bejegyzésből tudtam meg, hogy ledúrták az egykori vendéglőt. Pár évvel azután, hogy megszűnt a kedvelt slow hely, Margitutcakilenc, és társasházat húztak fel a helyére, újabb ikonikus hely tűnt el a patinás budai utcáról.

Sajnos sorra bontanak le jobb sorsra érdemes, helytörténeti szempontból érdekes épületeket a fővárosban, így járt a Vajdahunyad utcai titokzatos, romantikus ház is, amelynek kotta volt a homlokzatán…

Idén májusban a Margitkert Facebook-oldalán csak annyi jelent meg, hogy végleg bezárt, augusztus elején pedig már az épületnek is csak a hűlt helyét találtuk.

hirdetés

A legendás hely története a XVIII. századra nyúlik vissza. Ebben az időben a budai oldalon a Land-strasse – Országút nevű városrész telkein jórészt szőlőművelés folyt, nem volt lakott terület. Ekkoriban alakult ki egyébként a későbbi Gül Baba utca is.

Az egyik forrás azt írja, hogy Országút egyik szőlőskertjében Teufel József 1780-ban 100 négyszögölnyi telket hasított ki, és házat épített rá. 1834-ben Palmann Györgyhöz került a ház és a szőlős. 1850-ben árverés útján jutott hozzá Herold Antal fertálybíró és felesége, Rohman Borbála, és a Herold család női ágán jutott a Pejerli (Peyerl, Peyerli) család birtokába, és az épületben vendéglő létesült. Más forrás szerint viszont az 1780-as évek óta működött itt először borkimérés, majd vendéglő.

Már a XIX. század folyamán népszerűvé vált a forrásokban Peyerli és Pejerli néven is emlegetett hely. „Feszty Árpád, Újvári, Németh, Szathmáry, Kataliczky és Krúdy Gyula. Köztudomású volt ugyanis, hogy Pejerli bácsinál hazulról hozott sonkára, kolbászra vagy csirkedarabra jóféle rizlinget vagy kadarkát fogyaszthatnak” - olvasható az Utazzitthon oldalon.

A Margit Étterem a Google Street View 2019-es felvételén:

Ez maradt a Margit utca 15. szám alatt az egykori Margitkert Étteremből:

Most sokan gyászolják a közösségi oldalakon a Margitkertet. Sajnáljuk, hogy így ért véget a története.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bkng.jpg

Bezárja a Burger King a Nyugatinál lévő egységét

Az üzemeltető cég szerint a koronavírus után a kétéves metrófelújítás miatti várható csökkenés az ok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

A Burger King megszünteti a Nyugati téri aluljáróban lévő egységét. A koronavírus-járvány kezdetén bezárt már, de akkor a Fusion Befektetési Zrt. Group még nem erősítette meg a Napi.hu-nak, hogy a bezárás végleges lenne.

Dara Zsolt vezérigazgató-helyettes most viszont már ezt válaszolta a lapnak:

"A Nyugati téri metróállomás felújítása a jövő hónapban megkezdődik. A metró előreláthatólag több mint két évre leáll. Mivel az étterem a Nyugati aluljáróban helyezkedik el, így az üzlet nyitva tartása nem racionális üzleti szempontból ezen időszak alatt.

Figyelembe véve a következő években lejáró bérleti szerződésünket, megállapodtunk a bérbeadóval, hogy a bérleti szerződésünket valamivel idő előtt megszüntetjük."

A cég helyzete Magyarországon ezzel együtt stabilnak mondható, az előző években fokozatosan nőtt a bevétel és a nettó profit is.

hirdetés

A mostani bezárással párhuzamosan a Burger King vidéken terjeszkedik. Idén három autós éttermet is indítanak: a múlt héten megnyílt a veszprémi, a jövő hónapban a kaposvári, és októberre tervezik a miskolci étterem nyitását - írja a lap.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
illatos-ut.jpg

Még mindig teli van méreggel a talaj az Illatos úton, 10 milliárdba is kerülhet a kármentesítés

A Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepén csaknem 12 ezer hordónyi veszélyes vegyi anyagot tároltak szabálytalanul, amelynek egy része a talajba szivárgott. A hordókat elvitték, az épületeket lebontották, de a terület kármentesítése azóta sem történt meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 11.


hirdetés

A kormánytól vár segítséget Ferencváros polgármestere a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepének kármentesítéséhez. Baranyi Krisztina szerint ez akár 10 milliárd forintba is kerülhet - hangzott el az RTL Híradójában. 2015-ben derült ki, hogy az Illatos úti telepen csaknem 12 ezer hordónyi veszélyes vegyi anyagot tároltak szabálytalanul, amelynek egy része a talajba szivárgott. A hordókat elvitték, az épületeket lebontották, de a terület kármentesítése azóta sem történt meg.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-erzsebetvaros.jpg

Elindul a forgalomcsillapítási mintaprojekt Budapesten: Belső-Erzsébetváros nagy része Tempo 30-as övezetté alakul

A három hónapos tesztidőszak alatt több helyen parkolási korlátozásokkal, a forgalom irányának megváltoztatásával, valamint a közterek gyalogosoknak, illetve kerékpárosoknak történő visszaadásával találkozhatnak a közlekedők.
MTI, fotó: >MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2020. augusztus 09.


hirdetés

Forgalomcsillapítási mintaprojekt részeként ideiglenes forgalmi rendet vezet be a Fővárosi Önkormányzat Belső-Erzsébetvárosban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), valamint a VI. és a VII. kerületi önkormányzat közreműködésével augusztusban - közölte a BKK.

Azt írták: a három hónapos tesztidőszak alatt több helyen parkolási korlátozásokkal, a forgalom irányának megváltoztatásával, valamint a közterek gyalogosoknak, illetve kerékpárosoknak történő visszaadásával találkozhatnak a közlekedők.

A tizenöt budapesti helyszínen induló forgalomcsillapítási mintaprojekt célja a nyugodtabb, tisztább és élhetőbb városrészek kialakítása. Belső-Erzsébetvárosban az Andrássy út - Nagykörút - Rákóczi út - Károly körút közötti területen csökkentik a gépjárművel való átjárhatóságot.

Hozzátették: a tervezésnél fontos szerepet játszott, hogy a forgalomtól elzárt területek, utcák kivételével minden utca és ingatlan elérhető legyen járművel, és egyszerű legyen elhagyni a területet, de több helyen tilos lesz parkolni. Az intézkedésektől azt várják, hogy csökken a zaj-, illetve a levegőszennyezés mértéke, illetve a biciklivel közlekedők számára egyszerűbbé és biztonságosabbá válik a terület átjárhatósága.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!