hirdetés
cm7.jpg

Új városi séta: hátborzongató bűnügyek Budán

Kivégzés a Dísz téren, gyermekgyilkosság a Halászbástyán. Az Imagine Budapest különleges sétáján évszázados bűnügyek helyszíneire kalauzolnak.
Dömötör Niki cikke, Nagy Anita fotóival - szmo.hu
2013. december 03.


hirdetés

Ha a főváros árnyékosabb oldaláról, rossz arcú alakokról vagy éppen tragikus bűncselekményekről beszélünk, nem biztos, hogy elsőként a csendes budai negyedek jutnak eszünkbe. Így meglepő az a statisztika, ami éppen azt igazolja, hogy nem a pesti oldal vezet a bűnügyi listán. Az elhagyatott, kietlen helyek, parkok mágnesként vonzzák a kétes elemeket és olykor a hátborzongató történeteket.

Kivégzések a Dísz téren: változatok egy témára

Ha már hátborzongató történetekről van szó: a várnegyed egy részét hosszú évszázadokig igencsak kísérteties atmoszféra uralta. A mai Dísz tér (anno Szent György tér) helyén ugyanis kivégzések zajlottak. Ha valakit vesztőhelyre kísértek, mindig óriási attrakciónak számított, a vár népe kíváncsian és szórakozást remélve gyűlt össze ilyenkor. Többféle halálnem létezett, a lefejezés például csak a kiváltságosoknak – leggyakrabban a nemeseknek – adatott meg. Az alantasabbaknak nem sok reményük lehetett a gyors és viszonylag humánus fővesztésben, őket egyszerűen felakasztották, esetleg karóba húzták vagy kerékbe törték.

bseta0259NagyAnita

hirdetés

bseta0266NagyAnita

Az egyik legemlékezetesebb kivégzés Hunyadi Lászlóé volt, akit V. László ítélt halálra. A legenda szerint a hóhér háromszor próbálta a fejét venni, de Hunyadi hosszú haja miatt mindháromszor hiába. A törvény értelmében negyedjére már kegyelmet kellett volna kapnia az elítéltnek, de László király nem kegyelmezett, biztos akart lenni a dolgában.

Amikor egy széfkulcsért gyilkol a személyzet...

A Dísz tértől nem is kell olyan messzire mennünk ahhoz, hogy újabb véres esemény színhelyére érkezzünk. 1883. március 30-án éjjel rablógyilkosság történt a Majláth-palotában, az áldozat pedig a ház ura volt.

Majláth György az ország egyik legbefolyásosabb politikusának számított abban az időben, erőszakos halálának híre futótűzként terjedt – másnap reggel már az utcán feketéllett a tömeg, mindenki látni akarta a holttestet és hallani a részleteket. A pesti lapok címoldalon hozták a tragédia hírét, a kíváncsiakat a tízszeres ár sem tartotta vissza. Amíg a nyomozás folyt, rengeteg összeesküvés-elmélet látott napvilágot (ahogy az lenni szokott), hajmeresztő pletykák terjedtek városszerte.

bseta0267NagyAnita

Úgy hírlik, a tettesek felkutatását maga Ferenc József sürgette; mindenesetre nagyjából két hét után sikerült felderíteni a gyilkosság körülményeit. Majláthot, bár sokan politikai ellenlábasaira gyanakodtak, tulajdon szolgája ölte meg, felbujtva két társát. Úgy tervezték, hogy kifosztják a gazdag uraságot, csakhogy Majláth ellenállt, amikor a nyakában hordott széfkulcsot akarták megszerezni erőszakkal – ez lett a veszte.

Holttestét a hálószobájában (ahol ma egy óvoda működik), érintetlen ágya mellett találták, kezét-lábát összekötözve, száját zsebkendővel betömve, nyakán kötéllel. Az elkövetőket természetesen halálra ítélték és fel is akasztották, de mire eljött a kivégzés napja, a közvélekedés páli fordulatot vett és nem ellenük, hanem mellettük foglalt állást. Gyakorlatilag betyárokká avanzsáltak, a nép jótevőivé, akik megszabadították a világot egy zsarnoktól.

bseta0286NagyAnita

Gyermekgyilkosság a Halászbástyán

A Halászbástya környéke is sok mindent megélt már, előfordult, hogy nem turisták, hanem helyszínelő rendőrök nyüzsögtek a környékén. Az 1970-es években a Miskei Imre nevéhez köthető brutális gyerekgyilkosság történt meg itt. Miskei ejtőernyős katona volt, árva fiú, akit Dayka Margit vett pártfogásába – idővel azonban kezelhetetlen és erőszakos jelleme miatt levette róla a kezét.

Miskeit huszonkét évesen ítélték halálra, mert rábizonyították a kilenc éves kislány megölését. Előzőleg többször keveredett gyermekrontási ügyekbe, de ilyen brutalitásra sosem szánta el magát. Egy délután kicsalta a kislányt az iskolából a Halászbástya tövébe beszélgetni, másnapra a gyereket holtan találták. Az arrogáns, szolgálati időn kívül is egyenruhában parádézó Miskei még a bíróra is rátámadt, amikor az kimondta rá a halálos ítéletet. Felakasztották.

bseta0297NagyAnita

bseta0309NagyAnita

Jó estét nyár, jó estét szerelem - avagy a gyilkos házasságszédelgő története

A Jó estét nyár, jó estét szerelem című filmből ismerős lehet Szöllősi György története, bár a valóság talán kevésbé volt olyan romantikus, mint ahogy a filmvászonról tűnt. Szöllősi egy feltűnően buta és feltűnően ronda férfi volt, a 60-as években mégis több nőt megszédített azzal, hogy hol görög nagykövetnek, hol lengyel diplomatának adta ki magát. Egy olasz, egy német és egy román szótár segítségével alkotta meg azt a keveréknyelvet, amivel aztán három leányzó fejét is elcsavarta.

Az elképesztő hazudozó először egy postáskisasszonyt vett célba, és bizony csak a leendő örömszülőknél elköltött vacsorán bukott le. Egy jeruzsálemi diplomáciai útra hivatkozva állt fel az asztaltól, de mivel az apósjelölt kérésére képtelen volt megmutatni a térképen, hova is készül (Amerika területén puhatolózott), hamar kisült, hogy vaj van a fején.

bseta0302NagyAnita

Következő kiszemeltjét három hónapon keresztül a legdrágább szórakozóhelyekre és éttermekbe vitte. Tette mindezt annak árán, hogy hetekig szilván élt, ugyanis valójában segédmunkásként kereste a kenyerét. A lányt rövidesen eljegyezte, de a menyasszony elkezdett gyanakodni, így egyik este követte Szöllősit. Képzelhetjük a csalódását, amikor leleplezte a nagykövetség helyett egy angyalföldi szuterénbe hazatérő vőlegényét.

Szöllősi a szakítás után vérszemet kapott: egy üveg mérgezett Cinzanót küldött egykori szerelmének. Mivel azonban vagy másfél deci sósavval öntötte fel az italt, a felbontás után senkinek sem jutott eszébe, hogy megigya. A harmadik lány azonban sokkal szerencsétlenebb sorsra jutott: őt már megölte Szöllősi, amikor rájött a hazudozásra. Még egy utolsó randevút és esélyt kért tőle, de a vacsora után a Normafa lejtőin sétálgatva elvágta a nyakát. Másnap ott ődöngött a gyilkosság helyszínén, véres zakójában – a rendőrségnek nem volt nehéz dolga.

bseta0307NagyAnita

Hamiskártyások a Vigadóban, öngyilkosok a Dunában

A Budai Vigadó még ma is grandiózus épülete napjainkban már nem az arisztokrácia kedvelt találkozópontja és fergeteges kártyacsaták színhelye, de kívül-belül híven őrzi az 1900-as évek patináját. A budaiak elirigyelték a pestiek Vigadóját, egyrészt a presztízskérdés, másrészt kényelmi okok miatt. A tizenkilencedik században ugyanis nem volt könnyű mulatság átjutni egyik oldalról a másikra és vissza. Főleg, ha éppen be volt fagyva a Duna és egy kicsit kapatosan indultak útnak.

1900-ra készült el a budaiak Vigadója Kallina Mór és veje, Árkay Aladár tervezésében. Volt itt étterem (melynek tulajdonosa a pesti New York kávéház tulaja volt), kávézó, persze az elmaradhatatlan bálterem sem hiányozhatott. És természetesen kártyaszobák – igaz, oda csak férfiak mehettek be, a hölgyek addig kénytelenek voltak egy-egy sütemény mellett pletykálkodni. Rengeteg úrifiú kártyázta itt el a családi vagyont és verte magát adósságba, részben a Vigadót előszeretettel látogató hamiskártyások, azaz sipisták trükközése miatt.

bseta0311NagyAnita

A leghíresebb hamiskártyás bandát, akik ide jártak, 11 év után kapta el a rendőrség. Ők voltak azok, akik mások pénzén gazdagodtak meg; úgy éltek aztán, mintha születésüktől fogva grófnak nevelték volna őket. Voltak, akik cinkelt lapokkal játszottak: előzőleg egy vízbe mártott fadarabot húztak végig a kártya hátoldalán – gyakorlatilag vízjelet téve rá –, ezt megfelelő fénynél az avatott szem könnyen észrevette. Egy másik módszer is igen népszerű volt a sipisták körében: kettéválasztották a kártyalapot, az egyik oldal közepére viaszt cseppentettek, majd újra összeragasztották őket. Így, ha végighúzták a kezüket a lapon, érezték, melyik van megjelölve.

Mágnás Elza csúf halála

Aki elherdálta egy-egy partin a családi vagyont, annak bizony illett öngyilkosnak lennie. A halál órájában rengetegen választották a Dunát, de akkor is, amikor valamit a lehető leggyorsabban és minden bizonyíték nélkül el kellett tüntetni – akár bűnjelet, akár hullát. Jó példa erre Mágnás Elza története, aki valójában nem is volt mágnás, de mivel örömlányként csupa pénzes férfira vadászott, megragadt rajta a gúnynév. A végzet mégsem prostituáltként érte utol, hanem akkor, amikor már valóban gazdag úriasszony volt egy vállalkozó oldalán.

bseta0313NagyAnita

Elza az 1910-es években jött fel Kassáról Budapestre, szándéka szerint azért, hogy jómódú szeretőt kerítsen magának. Egyszer bizony tényleg megfogta az Isten lábát: összehozta a sors a kor egyik legtehetősebb bútorgyárosával, Schmidt Miksával, akinek az óbudai Kiscelli Múzeum jelenlegi épülete volt a lakópalotája. Kiemelte Elzát a nyomorból, de talán éppen ez lett a nő veszte. Saját cselédlánya és annak szeretője fojtották meg, hogy ellopják az ékszereit, tetemét pedig egy jókora ruháskosárba rejtve bedobták a Dunába.

Így került egy hulla egy bőröndbe, a bőrönd pedig a Dunába

A húszas évek egyik legnagyobb port kavart és legbrutálisabb gyilkossági ügye Kodelka Ferenc hentesmester megölése volt. Léderer Gusztáv és neje régóta és egyre nagyobb összeggel tartoztak Kodelkának, végül úgy döntötték: nem törlesztik az adósságot, inkább megölik a hentest. Egy este meghívták vacsorára, és bár mérgezett borral itatták, Kodelka egyszerűen csak elaludt. Másodszorra azonban nem hibáztak; a méreg hatott, az áldozat meghalt, de ez sem volt elég.

bsetaMG_0292BagyAnita

A hullát megnyúzták és feldarabolták, testrészeit kofferekbe és kosarakba tették, majd mindet beledobálták a Dunába. Persze mint mindenre, inkább előbb, mint utóbb kitudódott, hogy valami bűzlik Lédererék háza táján, életfogytiglanra ítélték mindkettejüket. A börtönben Léderer meghalt, de a felesége jó magaviseletért szabadulhatott. Róla szól a gúnyos kis rigmus, ami valójában egy rettenetes történetet sejtet: „Lédererné, mi van a kosárban? / Kodelkának keze, feje, lába.” (Egyébként a szerencsétlenül járt Kodelka minden testrészét megtalálták később, kivéve a fejét.)

A városi sétát az Imagine Budapest szervezte.

A következő városi séta: december 7-én lesz Szederkényi Olga szerkesztő-riporter vezetésével, aki a Király utcán vezeti körbe a jelentkezőket. A sétán a gasztronómia és az irodalom keveredik majd. Találkozási pont: VI. kerület Hunyadi tér, a nemrégiben felújított park zenepavilonjánál 14:00-kor. Jelentkezni EZEN A LINKEN tudtok.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szaz-meteres-fold-alatti-folyoso-szabad-gyorgy-irodahaz.jpg

Megmutatták a 100 méteres föld alatti alagutat, ami a Parlamentet köti össze az Országgyűlés új irodaházával

Hogy a séta ne legyen egyhangú, különféle motívumokat vetítenek a folyosó falára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 07.


hirdetés

9000 négyzetméter, 8 emelet, egy étterem, 11 és fél milliárd forint.

Átadták az Országgyűlés Hivatalának új irodaházát.

Az első szabadon választott országgyűlés elnöke, Szabad György nevét viselő irodaházat 4 éve kezdték el építeni. 300 embernek lesz itt a munkahelye, akik egy föld alatti alagúton is át tudnak majd menni a parlamentbe.

Az Országgyűlés Hivatala 2016-ban hirdetett nemzetközi építészeti ötletpályázatot a Kossuth Lajos tér arculatába nem illő épülete, a metróállomás feletti irodaház új homlokzati kialakítására. Az új homlokzat gyakorlatilag a volt MTESZ-székház mellett álló ház tükörképe.

hirdetés

Eredetileg csak átalakításról volt szó, ám az 1972-ben épült irodaház szerkezetének állapota miatt a bontás mellett döntöttek.

A videóhoz és a folytatáshoz, kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
pal-utcai-fiuk-helyszinei-mysecretbudapest-einstand-prater.jpg

A Füvészkerttől a Vörösingesek iskolájáig: így néznek ki ma a Pál utcai fiúk helyszínei

Hol lakott Nemecsek Ernő? Hol lehetett a legendás grund? Megmutatjuk.
Orosz Emese, Fotó: My Secret Budapest - szmo.hu
2020. február 01.


hirdetés

A Pál utcai fiúk kötelező olvasmányként sosem tartozott a kedvenceim közé. Tizenegy éves kislányként egyáltalán nem tudtam azonosulni az üveggolyózó, gittrágó és más értelmetlenségeket művelő múltszázadi fiúkkal. Felnőttként újraolvasva azonban magával ragadott a regény hangulata. Egész konkrétan a helyszínei.

Molnár Ferenc története ugyanis az általam is jól ismert pesti kerületekben játszódik. A Pál utcai fiúk játszóhelyei, iskolái, sőt lakásai sem a fantázia szüleménye. Olyannyira nem, hogy - bár a regény a fantázia szüleménye - Molnár Ferenc saját gyerekkorának színtereit, barátait és emlékeit idézte vissza a Pál utcai fiúkban.

Akárcsak szereplői, Molnár Ferenc is a Lónyay utca református gimnáziumba járt, és a valóságban is megvolt a grund a Pál utcában. A regény utcái és terei közül a legtöbbet ma is megtalálod Budapest térképén. Összegyűjtöttük a történet legfontosabb helyszíneit.

Pál utca 2-4. és Mária utca sarok - az édes Grund

A Pál utcaiak játszóhelye, a Grund, a Pál utca 2-4. és a Mária utca 48-46. szám alatti üres telken állt. Itt működtette Luczenbacher Pál a gőzfavágó üzemét, farakások sorakoztak az udvaron, palánkkerítés határolta. A gyerekek az udvar eperfájáról szerezték a selyemhernyó tenyészethez a leveleket.

hirdetés
„A grund maga üres volt, mint ahogy ez üres telekhez illik is. A palánkja a Pál utca felől húzódott végig. Jobbról-balról két nagy ház határolja, s hátul... igen, hátul volt az, ami a grundot nagyszerűvé, érdekessé tette. Itt tudniillik egy másik nagy telek következett. Ezt a másik nagy telket egy gőzfűrészelő cég bérelte, s a telek telis-tele volt farakásokkal.”

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Itt játszottak a regény szereplőinek igazi modelljei is: Molnár Ferenc (akkor még eredeti nevén: Neumann Feri), osztálytársai, és a környékbeli gyerekek.

Az egykori Grund helyén - a valóságban is - ma már csak egy szomorú bérház áll. A Grundot viszont újraépítették kicsit odébb, a Tömő utcában. Itt a mai gyerekek is kipróbálhatják a faerődöket, és ismerkedhetnek a regény eseményeivel.

Nem messze, a Práter utcában pedig 2007-ben avatták fel Szanyi Péter: Einstand című szobrát, amely a regény alapkonfliktusára emlékeztet.

Füvészkert - a Vörösingesek bázisa

A Füvészkert - a vörösingesek játszóhelye - az 1800-as évek végén sokkal nagyobb területen helyezkedett el. Akkoriban a külső Józsefváros Budapest zöldövezetének számított.

A Füvészkertet az Üllői út felől kőfal és nagy kapu védte, de a Ludoviceum utcába (ma Korányi Sándor utca) már fapalánk futott végig a kert mellett. A kert nagyszerű hely volt bújócskázásra, labdázásra és más szabadtéri játékokra.

A Füvészkert területe idővel egyre kijjebb tolódott, egyre kisebb lett. A kis harang ma is létezik, amivel a zárórát jelezték. A Füvészkert őrének háza, melyet Bokáék emlegettek, még ma is ott áll a Klinikák metrómegállóval szemben. A kert bejárata ma az Illés utcában található. A Viktória-ház medencéjében pedig tavaly augusztustól egy különleges szobor emlékeztet Nemecsek “megfürdetésére".

Üllői út - Út a Füvészkertig

A végtelen Üllői úton sétáltak a fiúk a Füvészkertig és vissza.

„És a három kislegény sietve ment kifelé a végtelen Üllői úton. Most már egészen besötétedett, korán este lett. A lámpák mind égtek már az úton, s ez a szokatlan idő nyugtalanná tette a fiúkat. Ők ebéd után szoktak szórakozni. Ilyenkor ők nem jártak az utcán, hanem otthon kuksoltak a könyveik mellett. Némán mentek egymás mellett, s negyedóra alatt kiértek a Füvészkerthez…”

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Ekkor még járt az Üllői úton a lóvasút. Nemecsek azzal ment haza csuromvizesen. Illetve ezen az útvonalon szedte ki a komfortábli ablakából Kolnay a gittet.

Az Üllői út és környéke finoman szólva nem így nézett ki 130-140-150 évvel ezelőtt...

A Molnár Ferenc szülei, a Neumann család többek között itt is bérelt lakást egész pontosan az Üllői u. 31. szám alatt.

Lónyay u. 4/c. - a Pál utcaiak iskolája

A Pál utcai fiúk a Lónyay utcai Református Főgimnáziumba jártak, a regény tanéve pedig a gitt-egylet alapítási dátuma, vagyis 1889.

A regénybeli iskola volt Molnár Ferenc, sőt édesapja alma matere is. Érdekesség, hogy 1906-ban az iskola újságjában jelent meg folytatásokban a tárcaregény.

Pipa utca – Soroksári út – Köztelek utca - Haza az iskolából

Hazafelé a Pál utcaiak a Pipa utca - Soroksári utca (ma Ráday utca) - Köztelek utca útvonalon haladtak. Itt mesélte el Nemecsek, hogyan vették el tőle a Pásztorok a golyókat.

Akkoriban még ott állt a Magyar Gazdasági Egylet székháza és a Dohánygyár, aminek helyét ma a Ráday-Kollégium épülete foglalja el. Nemecsek itt „tubákolt” és tüsszögött jóízűket Csónakossal.

„És tüsszögve vonultak végig ketten a Köztelek utcán, boldog örömet érezve e fölfedezésen. Csónakos nagyokat, bömbölőeket tüsszentett, mint valami ágyú. A kis szőke meg csak prüszkölt, mint a tengerinyúl, ha bosszantják.”

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A valóságban Molnár Ferenc is erre járt hazafelé a Lónyay utcai gimnáziumból.

Kinizsi utca - Bokáék lakása

A regény szerint a Kinizsi utcában lakott a Pál utcai fiúk elnöke, a mindig magabiztos Boka.

„Nemecsek Ernő pedig, vagy ha így jobban tetszik: nemecsek ernő, rohant a Kinizsi utca felé, ahol Boka lakott egy kis, szerény földszintes házban.”

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Az utcát nem véletlenül emelte be regényébe Molnár Ferenc, hiszen volt idő, amikor ő is itt élt családjával. 1887-88-ban az Üllői és Kinizsi sarkán álló épületben (Üllői u. 31.) bérelt lakást apja, Neumann Mór.

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum - pim.hu

A Ráday utca és a Kinizsi utca kereszteződése, ahogy a Lónyai utcai iskola felől ideérkezünk - a videó lejátszásához kattints a képre:

Zerge utcai reáliskola - a Vörösingesek iskolája

A reáliskolák és a gimnáziumok természetes riválisa voltak egymásnak. A reálisták a természettudományos és műszaki tárgyakat tanulták nagyobb hangsúllyal. Itt főleg az iparos és kereskedelmi pályákra készítették fel itt a fiatalokat.

A Zerge utcai reáliskola épülete még mindig áll, ma a Vörösmarty Gimnáziumnak ad otthont.

Ez a Zerge, vagyis a mai Horánszky utca:

Nemzeti Múzeum kertje - Einstand!

A Muziban vagyis a Nemzeti Múzeum kertjében zajlott le a Pál utcaiak és a vörösingesek legfontosabb konfliktusa: az einstand.

„einstand. Ez a csúf német szó azt jelenti, hogy az erős fiú hadizsákmánynak nyilvánítja a golyót, s aki ellenállni merészel, azzal szemben erőszakot fog használni. Az einstand tehát hadüzenet is. Egyszersmind az ostromállapotnak, az erőszaknak, az ököljognak és a kalózuralomnak rövid, de velős kijelentése.”

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A tavaly átadott, gyönyörűen felújított Múzeumkertben egy Pál utcai fiúk tematikájú játszótér is épült, ahol stílusosan egy üveggolyó automata is helyet kapott.

Esterházy utca - Métázóhely

(ma három részből áll: Ötpacsirta utca, Pollack Mihály tér és Puskin utca)

A közeli iskolák versengtek az Esterházy utca kiöblösödő területéért (a mai Pollack Mihály tér). Ez a hely ugyanis remek placc volt labdázásra, egész pontosan hosszú métázásra.

Azért tesszük, hogy legyen hol labdáznunk. Itt nem lehet, és az Eszterházy utcában mindig veszekedni kell a helyért... Nekünk labdaterület kell, és punktum!

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Károly krt. 22. - Röser-bazár

A Károly körút 22. alatti ház egy védett épületegyüttes része. 1884-ben épült, és a földszintjén működött a Rőser bazár, ahol olcsón lehetett vásárolni mindenféle árut.

„Miután Boka János Tábornok tiltakozásunk dacára és erőszakkal lefoglalta az egyleti vagyont (24 kr.), mert hadicélokra mindenkinek oda kellett adni, amije volt, éspedig ebből csak egy trombitát vettek 1 forint 40-ért, pedig a Rőser-bazárban lehet kapni 60-ért és 50-ért, mégis muszájt nekik a drágábbat venni, mert erősebb hangja van...”

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A bérház kapuja fölött ma a "Röser Udvar" felirat olvasható.

Rákos utca 3. - Nemecsek lakás

(ma: Hőgyes Endre utca 3.)

A regény szerint a Rákos utca 3. szám alatt, többlakásos földszintes épületben lakott Nemecsek András szabó és családja.

„A követség pedig sietve masírozott a Rákos utca felé. Az előtt a ház előtt, amelyben Nemecsek lakott, megállottak. A kapuban állt egy kislány, attól megkérdezték:

- Lakik itt a házban bizonyos Nemecsek?

- Igen - mondta a kislány, és odavezette őket a szegényes földszinti lakáshoz, melyben Nemecsek lakott.”

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A Rákos utca a regény idején a Rákos patak töltésén végighúzódó cselédsor utcája volt. Akkor még híre-hamva sem volt az Iparművészeti Múzeum gyönyörű épületének, amely csak 1896-ra, az Ezredéves Kiállításra készült el. Ma a Hőgyes Endre utca 3. szám alatt az Unitárius Templom áll.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
langos.jpg

Bezár a legendás lángosos az Arany János utcai metrómegállónál

A metrófelújítás miatt húzza le a rolót a Retro Lángos, de előtte nagyszabású búcsúbulit tartanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 06.


hirdetés

Buldózer Partyra hív a népszerű Arany János utcai büfé, a Rerto Lángos - írják Facebook-oldalukon.

Az esemény nevével utalnak arra, hogy tavasszal a buldózerek veszik át a főszerepet a területen, hisz megindul a környék tereprendezése az M3-as metró felújításához kapcsolódóan.

Emiatt február 29-én bezárni kényszerül a kedvelt lángosozó is.

A Retro Lángos 9 évvel ezelőtt nyitott meg az Arany János utcai metrómegálló szomszédságában, és annak ellenére vált rögtön nagyon népszerűvé, hogy nem ez a legforgalmasabb állomása a pesti metróhálózatnak.

Népszerűségét egyszerű, de mégis változatos lángoskínálatának köszönhette, sokak véleménye szerint itt lehetett a város legjobb lángosát kapni.

hirdetés

A Facebookon nagyon sok külföldi követővel és kommentelővel is büszkélkedhet a büfé.

A február 29-i eseményre színes programokkal várják az érdeklődőket, és ha csak néhány teljesülne a fedettpályás fokhagymaevőversenyből, lángosfrizbiből, és

21 órától a lángoskönyöklőn Tarlós és Karácsony Gergő szkanderversenyéből, majd a tüzijátékból és a trambulinból,

már megéri meglátogatni az ikonikus hely utolsó napját.

Apró reménysugár, hogy nemsokára új helyen nyitnak újra, a pontos helyről a Facebookon értesítik majd elvonási tünetektől szenvedő látogatóikat.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
aknakereso.jpg

Aknakeresőt festett egy óbudai ház falára a Kétfarkú Kutya Párt

Ismét egy elhanyagolt területre hívták fel a figyelmet, szokásosan kreatív módon.
Fotók: MKKP - szmo.hu
2020. február 12.


hirdetés

A jól ismert aknakereső játék dizájnelemeivel díszítettek egy elhanyagolt falrészt egy óbudai aluljáróban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt passzivistái.

A párt szokás szerint egy leromlott állapotban lévő területre akarta felhívni a figyelmet ezzel a vicces performansszal. A falfelület lefestésének folyamatát dokumentálták is honlapjukon. Mint írják:

„Nem volt olyan egyszerű megcsinálni, mint amilyennek tűnik, mert a való életben jóval dinamikusabb a játék, mint számítógépen. Minden csempe, amihez hozzáértünk, 10 százalékos eséllyel leesett, ami miatt folyamatosan változtak a számok és a zászlócskák helyei.”

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!