hirdetés
cm
Új városi séta: hátborzongató bűnügyek Budán
Kivégzés a Dísz téren, gyermekgyilkosság a Halászbástyán. Az Imagine Budapest különleges sétáján évszázados bűnügyek helyszíneire kalauzolnak.
Dömötör Niki cikke, Nagy Anita fotóival - szmo.hu
2013. december 03.


hirdetés

Ha a főváros árnyékosabb oldaláról, rossz arcú alakokról vagy éppen tragikus bűncselekményekről beszélünk, nem biztos, hogy elsőként a csendes budai negyedek jutnak eszünkbe. Így meglepő az a statisztika, ami éppen azt igazolja, hogy nem a pesti oldal vezet a bűnügyi listán. Az elhagyatott, kietlen helyek, parkok mágnesként vonzzák a kétes elemeket és olykor a hátborzongató történeteket.

Kivégzések a Dísz téren: változatok egy témára

Ha már hátborzongató történetekről van szó: a várnegyed egy részét hosszú évszázadokig igencsak kísérteties atmoszféra uralta. A mai Dísz tér (anno Szent György tér) helyén ugyanis kivégzések zajlottak. Ha valakit vesztőhelyre kísértek, mindig óriási attrakciónak számított, a vár népe kíváncsian és szórakozást remélve gyűlt össze ilyenkor. Többféle halálnem létezett, a lefejezés például csak a kiváltságosoknak – leggyakrabban a nemeseknek – adatott meg. Az alantasabbaknak nem sok reményük lehetett a gyors és viszonylag humánus fővesztésben, őket egyszerűen felakasztották, esetleg karóba húzták vagy kerékbe törték.

bseta0259NagyAnita

bseta0266NagyAnita

Az egyik legemlékezetesebb kivégzés Hunyadi Lászlóé volt, akit V. László ítélt halálra. A legenda szerint a hóhér háromszor próbálta a fejét venni, de Hunyadi hosszú haja miatt mindháromszor hiába. A törvény értelmében negyedjére már kegyelmet kellett volna kapnia az elítéltnek, de László király nem kegyelmezett, biztos akart lenni a dolgában.

Amikor egy széfkulcsért gyilkol a személyzet...

A Dísz tértől nem is kell olyan messzire mennünk ahhoz, hogy újabb véres esemény színhelyére érkezzünk. 1883. március 30-án éjjel rablógyilkosság történt a Majláth-palotában, az áldozat pedig a ház ura volt.

Majláth György az ország egyik legbefolyásosabb politikusának számított abban az időben, erőszakos halálának híre futótűzként terjedt – másnap reggel már az utcán feketéllett a tömeg, mindenki látni akarta a holttestet és hallani a részleteket. A pesti lapok címoldalon hozták a tragédia hírét, a kíváncsiakat a tízszeres ár sem tartotta vissza. Amíg a nyomozás folyt, rengeteg összeesküvés-elmélet látott napvilágot (ahogy az lenni szokott), hajmeresztő pletykák terjedtek városszerte.

bseta0267NagyAnita

Úgy hírlik, a tettesek felkutatását maga Ferenc József sürgette; mindenesetre nagyjából két hét után sikerült felderíteni a gyilkosság körülményeit. Majláthot, bár sokan politikai ellenlábasaira gyanakodtak, tulajdon szolgája ölte meg, felbujtva két társát. Úgy tervezték, hogy kifosztják a gazdag uraságot, csakhogy Majláth ellenállt, amikor a nyakában hordott széfkulcsot akarták megszerezni erőszakkal – ez lett a veszte.

Holttestét a hálószobájában (ahol ma egy óvoda működik), érintetlen ágya mellett találták, kezét-lábát összekötözve, száját zsebkendővel betömve, nyakán kötéllel. Az elkövetőket természetesen halálra ítélték és fel is akasztották, de mire eljött a kivégzés napja, a közvélekedés páli fordulatot vett és nem ellenük, hanem mellettük foglalt állást. Gyakorlatilag betyárokká avanzsáltak, a nép jótevőivé, akik megszabadították a világot egy zsarnoktól.

bseta0286NagyAnita

Gyermekgyilkosság a Halászbástyán

A Halászbástya környéke is sok mindent megélt már, előfordult, hogy nem turisták, hanem helyszínelő rendőrök nyüzsögtek a környékén. Az 1970-es években a Miskei Imre nevéhez köthető brutális gyerekgyilkosság történt meg itt. Miskei ejtőernyős katona volt, árva fiú, akit Dayka Margit vett pártfogásába – idővel azonban kezelhetetlen és erőszakos jelleme miatt levette róla a kezét.

Miskeit huszonkét évesen ítélték halálra, mert rábizonyították a kilenc éves kislány megölését. Előzőleg többször keveredett gyermekrontási ügyekbe, de ilyen brutalitásra sosem szánta el magát. Egy délután kicsalta a kislányt az iskolából a Halászbástya tövébe beszélgetni, másnapra a gyereket holtan találták. Az arrogáns, szolgálati időn kívül is egyenruhában parádézó Miskei még a bíróra is rátámadt, amikor az kimondta rá a halálos ítéletet. Felakasztották.

bseta0297NagyAnita

bseta0309NagyAnita

Jó estét nyár, jó estét szerelem - avagy a gyilkos házasságszédelgő története

A Jó estét nyár, jó estét szerelem című filmből ismerős lehet Szöllősi György története, bár a valóság talán kevésbé volt olyan romantikus, mint ahogy a filmvászonról tűnt. Szöllősi egy feltűnően buta és feltűnően ronda férfi volt, a 60-as években mégis több nőt megszédített azzal, hogy hol görög nagykövetnek, hol lengyel diplomatának adta ki magát. Egy olasz, egy német és egy román szótár segítségével alkotta meg azt a keveréknyelvet, amivel aztán három leányzó fejét is elcsavarta.

Az elképesztő hazudozó először egy postáskisasszonyt vett célba, és bizony csak a leendő örömszülőknél elköltött vacsorán bukott le. Egy jeruzsálemi diplomáciai útra hivatkozva állt fel az asztaltól, de mivel az apósjelölt kérésére képtelen volt megmutatni a térképen, hova is készül (Amerika területén puhatolózott), hamar kisült, hogy vaj van a fején.

bseta0302NagyAnita

Következő kiszemeltjét három hónapon keresztül a legdrágább szórakozóhelyekre és éttermekbe vitte. Tette mindezt annak árán, hogy hetekig szilván élt, ugyanis valójában segédmunkásként kereste a kenyerét. A lányt rövidesen eljegyezte, de a menyasszony elkezdett gyanakodni, így egyik este követte Szöllősit. Képzelhetjük a csalódását, amikor leleplezte a nagykövetség helyett egy angyalföldi szuterénbe hazatérő vőlegényét.

Szöllősi a szakítás után vérszemet kapott: egy üveg mérgezett Cinzanót küldött egykori szerelmének. Mivel azonban vagy másfél deci sósavval öntötte fel az italt, a felbontás után senkinek sem jutott eszébe, hogy megigya. A harmadik lány azonban sokkal szerencsétlenebb sorsra jutott: őt már megölte Szöllősi, amikor rájött a hazudozásra. Még egy utolsó randevút és esélyt kért tőle, de a vacsora után a Normafa lejtőin sétálgatva elvágta a nyakát. Másnap ott ődöngött a gyilkosság helyszínén, véres zakójában – a rendőrségnek nem volt nehéz dolga.

bseta0307NagyAnita

Hamiskártyások a Vigadóban, öngyilkosok a Dunában

A Budai Vigadó még ma is grandiózus épülete napjainkban már nem az arisztokrácia kedvelt találkozópontja és fergeteges kártyacsaták színhelye, de kívül-belül híven őrzi az 1900-as évek patináját. A budaiak elirigyelték a pestiek Vigadóját, egyrészt a presztízskérdés, másrészt kényelmi okok miatt. A tizenkilencedik században ugyanis nem volt könnyű mulatság átjutni egyik oldalról a másikra és vissza. Főleg, ha éppen be volt fagyva a Duna és egy kicsit kapatosan indultak útnak.

1900-ra készült el a budaiak Vigadója Kallina Mór és veje, Árkay Aladár tervezésében. Volt itt étterem (melynek tulajdonosa a pesti New York kávéház tulaja volt), kávézó, persze az elmaradhatatlan bálterem sem hiányozhatott. És természetesen kártyaszobák – igaz, oda csak férfiak mehettek be, a hölgyek addig kénytelenek voltak egy-egy sütemény mellett pletykálkodni. Rengeteg úrifiú kártyázta itt el a családi vagyont és verte magát adósságba, részben a Vigadót előszeretettel látogató hamiskártyások, azaz sipisták trükközése miatt.

bseta0311NagyAnita

A leghíresebb hamiskártyás bandát, akik ide jártak, 11 év után kapta el a rendőrség. Ők voltak azok, akik mások pénzén gazdagodtak meg; úgy éltek aztán, mintha születésüktől fogva grófnak nevelték volna őket. Voltak, akik cinkelt lapokkal játszottak: előzőleg egy vízbe mártott fadarabot húztak végig a kártya hátoldalán – gyakorlatilag vízjelet téve rá –, ezt megfelelő fénynél az avatott szem könnyen észrevette. Egy másik módszer is igen népszerű volt a sipisták körében: kettéválasztották a kártyalapot, az egyik oldal közepére viaszt cseppentettek, majd újra összeragasztották őket. Így, ha végighúzták a kezüket a lapon, érezték, melyik van megjelölve.

Mágnás Elza csúf halála

Aki elherdálta egy-egy partin a családi vagyont, annak bizony illett öngyilkosnak lennie. A halál órájában rengetegen választották a Dunát, de akkor is, amikor valamit a lehető leggyorsabban és minden bizonyíték nélkül el kellett tüntetni – akár bűnjelet, akár hullát. Jó példa erre Mágnás Elza története, aki valójában nem is volt mágnás, de mivel örömlányként csupa pénzes férfira vadászott, megragadt rajta a gúnynév. A végzet mégsem prostituáltként érte utol, hanem akkor, amikor már valóban gazdag úriasszony volt egy vállalkozó oldalán.

bseta0313NagyAnita

Elza az 1910-es években jött fel Kassáról Budapestre, szándéka szerint azért, hogy jómódú szeretőt kerítsen magának. Egyszer bizony tényleg megfogta az Isten lábát: összehozta a sors a kor egyik legtehetősebb bútorgyárosával, Schmidt Miksával, akinek az óbudai Kiscelli Múzeum jelenlegi épülete volt a lakópalotája. Kiemelte Elzát a nyomorból, de talán éppen ez lett a nő veszte. Saját cselédlánya és annak szeretője fojtották meg, hogy ellopják az ékszereit, tetemét pedig egy jókora ruháskosárba rejtve bedobták a Dunába.

Így került egy hulla egy bőröndbe, a bőrönd pedig a Dunába

A húszas évek egyik legnagyobb port kavart és legbrutálisabb gyilkossági ügye Kodelka Ferenc hentesmester megölése volt. Léderer Gusztáv és neje régóta és egyre nagyobb összeggel tartoztak Kodelkának, végül úgy döntötték: nem törlesztik az adósságot, inkább megölik a hentest. Egy este meghívták vacsorára, és bár mérgezett borral itatták, Kodelka egyszerűen csak elaludt. Másodszorra azonban nem hibáztak; a méreg hatott, az áldozat meghalt, de ez sem volt elég.

bsetaMG_0292BagyAnita

A hullát megnyúzták és feldarabolták, testrészeit kofferekbe és kosarakba tették, majd mindet beledobálták a Dunába. Persze mint mindenre, inkább előbb, mint utóbb kitudódott, hogy valami bűzlik Lédererék háza táján, életfogytiglanra ítélték mindkettejüket. A börtönben Léderer meghalt, de a felesége jó magaviseletért szabadulhatott. Róla szól a gúnyos kis rigmus, ami valójában egy rettenetes történetet sejtet: „Lédererné, mi van a kosárban? / Kodelkának keze, feje, lába.” (Egyébként a szerencsétlenül járt Kodelka minden testrészét megtalálták később, kivéve a fejét.)

A városi sétát az Imagine Budapest szervezte.

A következő városi séta: december 7-én lesz Szederkényi Olga szerkesztő-riporter vezetésével, aki a Király utcán vezeti körbe a jelentkezőket. A sétán a gasztronómia és az irodalom keveredik majd. Találkozási pont: VI. kerület Hunyadi tér, a nemrégiben felújított park zenepavilonjánál 14:00-kor. Jelentkezni EZEN A LINKEN tudtok.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Eldőlt: elbontják a Nyugati téri felüljárót
A döntést viszont még a Fővárosi Közgyűlésnek és a kormánynak is jóvá kell hagynia.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 17.A Főváros Közfejlesztések Tanácsa 2019. május 14-i ülésén döntött arról, hogy hamarosan elbontják a Nyugati téri felüljárót - írja a pestbuda.hu. A felüljáró bontása már évek óta tervben volt, de úgy tűnik, hamarosan tényleg eltűnik. Tarlós István főpolgármester a szerda reggeli Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta,

a bontásra azért van szükség, mert a felüljáró városképi szempontból rendkívül csúnya.

A Nyugati téri, kétszer egysávos, 420 méter hosszú felüljárót 1981. november 10-én adtak át, építése az észak-déli metró beruházásához kapcsolódik, ugyanis akkor úgy gondolták, hogy az autós felszíni közlekedésnek kell előnyt adni. A felüljáró bontása viszont az elmúlt években többször is felmerült a portál szerint, de eddig a szakemberek azt mondták, csak akkor lehet elbontani a felüljárót, ha épül helyette egy közúti aluljáró. Ez pedig a portál szerint azért lett volna költséges, mert a "Nagykörút tele van nagy átmérőjű alapközművekkel, így azok alá kellett volna vinni az alagutat".

A főpolgármester viszont azt mondta, hogy a tervezést végző FŐMTERV szerint mégis megoldható a szintbeli keresztezés. A közfejlesztési tanács pedig ezt a javaslatot elfogadta. Ugyan utaltak rá, hogy a megoldás nem lesz egyszerű, hiszen azt is biztosítani kell, hogy az ott közlekedő a 4-es és a 6-os villamosok a jelenlegi gyakorisággal közlekedhessenek.

Tarlós István ugyanakkor azt is elmondta, hogy a felüljáró lebontását még a Fővárosi Közgyűlésnek és a kormánynak is jóvá kell hagynia, de a portál szerint azt is megemlítette, hogy eddig mindkét testület minden esetben jóváhagyta a közfejlesztési tanácsi döntéseket, így most is erre számít.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Agyonszerkesztett fotóval hirdeti Budapestet egy thaiföldi utazási iroda
Hát, így még biztos soha nem láthattuk a magyar fővárost... De talán nem is baj. :D
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 15.Érdekes hirdetésre bukkant egy thaiföldi utazási iroda oldalán a Bangkok Charlie Facebook-oldal. A plakáton ugyanis eredetileg egy európai körutazását hirdetnek, viszont az egész tulajdonképpen egy Photoshop-katasztrófának tűnik.

Ha ránézünk a fotóra, akkor először a magyar főváros, Budapest ugrik be, igen ám, de közben egy képen igazából minden szerepel, amit egy turista a Magyarország-Csehország-Ausztria körúton láthat.

A másik poén, hogy az utazás igazából 7 nap és 4 éjszaka, tehát körülbelül mondjuk pont ennyi fog megmaradni egy turista fejében a körútról. A Facebook-oldal, ami rátalált a különleges ajánlatra tulajdonképpen csak "szelfikörútnak" nevezi ezeket az ajánlatokat.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Váratlanul levette a világörökségi listáról a Hajógyári-szigetet a kormány
A 32 hektáros sziget területe régészeti védelem alatt áll. Legértékesebb leletként a 1,5-2 méter mélyen lévő, óriási 8-10 ezer négyzetméteres helytartói palotát tartják számon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 20.A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg a rendelet, ami indoklás és minden előzmény nélkül törölte a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül az Óbudai-szigetet, írja a Népszava.

Hozzáteszik:

2014-ben a kormányzat még amellett kardoskodott, hogy az akkor kaszinóépítésre készülő izraeli befektetőktől visszaszerzett szigeten fel kellene tárni a helytartói palotát és népparkot kellene létrehozni.

Két évvel később döntöttek úgy, hogy a világörökség része legyen az Óbudai-sziget is. 2018-ban be is nyújtották az erről szóló pályázatot. Az ügy külön miniszteri biztost is kapott Visy Zsolt személyében.

Az új rendelet nem indokolja a döntést, a lap eddig hiába érdeklődött a Miniszterelnökségnél és a III. kerületi önkormányzatnál, választ még nem kaptak.

A Népszava megjegyzi:a 32 hektáros sziget területe régészeti védelem alatt áll. Legértékesebb leletként a 1,5-2 méter mélyen lévő, óriási 8-10 ezer négyzetméteres helytartói palotát tartják számon.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Elszálltak a belvárosi lakásárak, emiatt szorulnak ki rengetegen a külső kerületekbe a fővárosban
Nem meglepő, hogy az V. kerületben a legbrutálisabbak az árak, ahol egy négyzetméterért átlagosan 801 ezer forint is elkérnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 19.Jókora különbség van a budapesti lakásárak, négyzetméterárak között, derül ki az MNB lakáspiaci jelentéséből, amit a Portfolio szemlézett. Nem nagy meglepetés, hogy

a belvárosban, az V. kerületben a legbrutálisabbak az árak, ahol egy négyzetméterért átlagosan 801 ezer forint is elkérnek.

A legolcsóbb átlagos négyzetméterár főváros-szerte 289 ezer forint volt tavaly.

Sajnos a fővárosi bérek emelkedése nem követte le a lakásáremelkedést. Bár évekkel korábban, 2013-ban még több kerületben az átlagos négyzetméterár a havi nettó átlagkereset alatt volt, 2018-ban ez már egyetlen kerületben sem teljesült.

A történelmi belvárosban, így az I. és V. kerületben az átlagos négyzetméterárak elérték a 770 ezer forintot, ami

53 százalékkal magasabb az egész főváros átlagánál.

A legolcsóbb Budapest déli része, a XVII.-XXIII. kerület, ahol 390 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár tavaly, ez megegyezik a vidéki megyeszékhelyeken tapasztalttal.

A budapesti lakáspiaci folyamatokat vizsgálva kiderül, hogy Budapest minden részén jelentősen emelkedtek a lakásárak. Először a drágább, belső kerületekben kezdődött el és gyorsult be ez a folyamat, de a megemelkedett árszint miatt kiszoruló kereslet a külső kerületekben is felhajtotta a lakásárakat.

Címkép: Mervai Márk


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x