cm
Hatan kórházban lépfene miatt
Lépfenefertőzés gyanúja miatt hat ember került a debreceni kórházba. Gyerekek is ehettek a fertőzött húsból.
MTI, MTI Fotó: Czeglédi Zsolt - szmo.hu
2014. július 04.Diákok is ettek a mostani lépfenefertőzéssel érintett telepen tartott szarvasmarhák húsából, jellemzően marhapörköltet - ezt Pintér Erika, Tiszafüred független polgármestere közölte. Az önkormányzat a településen történt lépfenefertőzéssel összefüggésben már felmondta a nyári szünidőre kötött szerződést a város diákétkeztetését ellátó Füredi Hableány Bt.-vel. Pintér Erika úgy tudja, hogy a szarvasmarhákat a City-Farm Kft. kócsújfalui telephelyén, illetve a Fekete rétnek nevezett legelőn tartották, ahol most több hatóság is vizsgálódik.

Az elmúlt napokban egy tiszafüredi szarvasmarha-telepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan - közölte az ÁNTSZ és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették időben.

tehenek_1024x683

Szarvasmarhatelep Tiszafüred-Kócsújfalu közelében

Csak több szarvasmarha megbetegedése, elhullása után értesítették a hatósági állatorvost arról, hogy egy Tiszafüred határában lévő telepen aggályokra adott okot egy elhullott állat szerveinek vizsgálata. A Nébih Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene baktériumot.

Antibiotikumot adnak a veszélyeztetetteknek

Megelőző antibiotikumos kezelést kapnak azok, akik nem betegek, de érintkezésbe kerülhettek a tiszafüredi, lépfenével fertőzött szarvasmarhákkal vagy azok húsával a feldolgozáskor - közölte az ÁNTSZ.

A szakhatóságok az ilyenkor alkalmazandó protokoll szerint a legsürgősebb intézkedések megtétele után pénteken reggel a sajtó útján a lakosságot is értesítették a történekről és a továbbiakban is tájékoztatást adnak a fejleményekről.

20130916_MTI_G0373

Miután a lépfenebetegséget július 2-án megállapították, elkezdődtek a hatósági intézkedések, az állományt forgalmi korlátozás alá vették és hozzáláttak az állatok vakcinázásához. A járványtani nyomozás során kiderült, hogy több állat kényszervágása már korábban megtörtént, és a húsukból sajnálatos módon főzőkonyhák is kaptak

Lépfenefertőzés gyanúja miatt hat ember került kórházba, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakosokat Debrecenben tartják megfigyelés alatt. A kórházban vitt emberek az illegális szarvasmarhavágáskor fertőződhettek meg. További három ember esetében a laboratóriumi vizsgálatok eredménye a nap folyamán várható.

vedoruhas_1024x683

Az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. munkatársa dolgozik egy Tiszafüred-Kócsújfalu közelében található szarvasmarhatelepen

Hamarosan elhagyhatják a kórházat a betegek

Jó általános állapotban vannak, várhatóan néhány napon belül elhagyhatják a kórházat a lépfenével fertőzött betegek. A debreceni Kenézy kórház infektológiai intézetében Hat beteget kezelnek lépfenefertőzéssel, ők antibiotikumot kapnak. A kórházban megfelelően fertőtlenítettek, elvégezték a szükséges higiénés eljárásokat, így a betegek nem jelentenek veszélyt a környezetükre. A Kenézy kórház infektológiai intézete felkészült esetleges további betegek felvételére is, folyamatos kapcsolatban áll a szakhatósággal.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x