hirdetés
fairfood.jpg

Hatalmas ötlet: ha náluk rendelsz ételt, a rászorulókon is segítesz

Így segít a rászorulókon egy fiatal egyetemistákból álló magyar csapat, a Fairfood.hu. Olyan ételrendelő szolgáltatást indítottak, ahol a bevétel 20 százaléka a nélkülözőkhöz kerül.
Hegedüs Márk - szmo.hu
2017. április 10.


hirdetés

Példa nélkül álló vállalkozásba kezdett egy fiatal egyetemistákból álló magyar csapat. A Fairfood.hu egy olyan ételrendelő szolgáltatás, ahol

a rendelésekből származó bevétel 20 százaléka garantáltan rászorulókhoz kerül, méghozzá úgy, hogy ezért neked egy forinttal sem kell többet fizetned, mint a többi online felületen.

A Fairfood.hu négy jóbarát közös vállalkozása: Réti Bálint és Hermann Sebastian gyermekkori „üzlettársak” és közeli barátok, akik már 15 évesen közös vállalkozásba kezdtek, amikor paintball-meccseket szerveztek a barátaiknak, Kórosi Gergellyel és Döbrentey Csabával pedig a Corvinus Egyetemen találkoztak. Az ötletgazda Sebastian volt, akinek az egyetemen a vállalkozásfejlesztés a szakterülete. Most heti hét napon keresztül 10 órákat dolgoznak azért, hogy másokon segítsenek.

Persze szó sincs róla, hogy az internetes ételrendelés valamiféle bombabiztos üzletnek számítana ma Magyarországon. Ugyan évről évre újabb és újabb szereplők tűnnek fel a piacon, a legtöbbjük labdába sem rúghat a Netpincér mellett, így hamar eltűnnek a süllyesztőben. A Fairfood.hu csapata azonban úgy gondolja, ők valami mást ajánlanak a vásárlóiknak, mint a többiek.

„Ha megnézzük a piacot, kiderül, hogy minden egyes cég ugyanazt a szlogent szajkózza: könnyen rendelhetsz rajtunk keresztül’. Az új vállalkozások is ezzel próbálnak belépni a piacra, holott a Netpincér ezt már megvalósította. Ott könnyen megtalálsz mindent, gyakorlatilag bármilyen ételt meg tudsz rendelni” – magyarázza Réti Bálint, a Fairfood.hu egyik alapítója.

hirdetés

„Az új belépők nem tudnak felmutatni semmi olyasmit, amivel meggyőzhetnék az embereket, hogy váltsanak” – folytatja. „Az emberek ugyanazt a szolgáltatást kapják, így számukra egy új cég nem jelent többet egy újabb rendszernél, amit meg kell tanulni. Mi viszont mást mondunk, mint a többiek:

"
azt mondjuk, rendelj rajtunk keresztül és ezzel segíts másokon.”fairfood1

Kép: Fairfood.hu Facebook

Bálinték szemei előtt tehát nem a gyors meggazdagodás lebegett, amikor belevágtak a Fairfood.hu-ba. Ehelyett mindennapossá szerették volna tenni a jótékonykodást. Nagyon jól tudják, hogy a legtöbben szívesen segítenének az embertársaikon, de sokan egészen egyszerűen nem tudnak időt és pénzt áldozni arra, hogy ténylegesen tegyenek valamit. A Fairfood.hu-t nekik találták ki:

az online felületen pontosan ugyanannyiért, ugyanúgy egyetlen kattintással rendelhetitek meg az ebédeteket, azzal az apró különbséggel, hogy a bevétel 20 százaléka itt a rászorulókhoz kerül.

„Azt szeretnénk, hogy az emberekben tudatosuljon, hogy lehet és érdemes is segíteni. Ez nem kerül se több időbe, se több pénzbe. Azt gondoljuk, ez egy jó út lehet arra, hogy az emberek elkezdjenek segíteni, másokkal foglalkozni” - magyarázza Hermann Sebastian, a Fairfood.hu társalapítója.

Ami azt a bizonyos 20 százalékot illeti, a Fairfood.hu minden hónapban más alapítványokkal dolgozik együtt, tematikus kampányok keretében. Elsőként a Bethesda gyermekkórháznak, majd a Csak Egyet Szolgálatnak, legutóbb pedig a Súlyos Sérültekért Alapítványnak gyűjtöttek.

A partnerek kiválasztásakor a csapat számára a legfontosabb szempont, hogy az adománygyűjtő partnerek hitelesek legyenek. „Sok rosszat lehet hallani, ezért nagyon szigorúan vesszük, hogy kikkel dolgozunk együtt. Igazából többet dolgozunk egy jó alapítvány, mint egy étterem kiválasztásával” – mondja Bálint, majd hozzáteszi: „Keressük, hol van szükség segítségre, hol tudunk érdemben segíteni.

"
A lényeg, hogy jó helyre menjen a pénz.”fairfood2

Kép: Fairfood.hu Facebook

A Fairfood.hu csapatának tehát szívügye, hogy az eladományozott pénzt biztosítottan élelmezésre, ruháztatásra, mentálhigiénés foglalkozásokra vagy akár tanulásra fordítsák. Vagyis garantáltan olyan dolgokra, amivel pozitívan hathatnak a rászorulók életére.

Ugyanakkor azt is felismerték, hogy nemcsak a hátrányos helyzetűeken, de az adománygyűjtőkön is segíthetnek azzal, ha elsősorban olyan kevésbé ismert alapítványokkal dolgoznak együtt, akiknek szüksége van a reflektorfényre. „Róluk nem hallasz a médiában, mert ők nem azért csinálják, hogy halljál róluk. De ettől még ugyanúgy szükségük van a támogatásra” – mondja Sebastian.

Ilyen például a Csak Egyet Szolgálat is, akiknek a megjelenés még fontosabb is, mint maga a pénz. Ők ugyanis – mint sokan mások – az 1 százalékokból működtetik az alapítványukat, így nagyon fontos számukra, hogy minél több emberhez eljuthasson a hírük. Ma már az 1% begyűjtése is nagyon komoly piac, ezért az alapítványok rengeteg pénzt költenek el a marketingre, hogy minél több embert elérjenek.

„Akinek a csapból is folyik a neve, annak a pénze erre ment el. Aki viszont kicsi, annak nincs pénze marketingre, illetve nem is az a fő célja, hogy erre költse el a begyűjtött összegeket.” – magyarázza Sebastian.

Ahogyan az a fentiekből már ki is derülhetett,

a Fairfood.hu egyáltalán nem profitorientált vállalkozás.

Sebastian az egyetemen sokat tanulmányozta az úgynevezett társadalmi vállalkozásokat, amelyeket nem azért hoznak létre, hogy a tulajdonosai profitáljanak belőle, hanem hogy társadalmilag hasznosak legyenek. Sebastian is egy ilyen projektbe szeretett volna kezdeni, ezért keresett egy olyan piacot, ahol nap mint nap több ezer tranzakció történik. Ma Budapesten egy nap alatt nagyjából tízezren rendelnek ételt az interneten keresztül, így esett a választása az online ételrendelésre. Úgy gondolta, egy újfajta szemléletmóddal be tudnak lépni erre a piacra.

Nagyon fontos megjegyezni azt is, hogy a jótékony célokra fordított 20% a bevétel, nem a profit 20 százaléka, vagyis ők akkor is adakoznak, amikor veszteséggel zárják a hónapot. Saját bevallásuk szerint az elmúlt három hónapban a profit 600 százalékát fektették be a projektbe, mivel még nem alakult ki egy olyan stabil forgalom, amire építeni lehetne. Ezt a saját pénzükből dobták össze. „Szeretnénk ténylegesen segíteni. Ez nem cégköltség, ez a mi költségünk” – mondják. Maga a vállalkozás is családi összefogásból, nagyjából 3 millió forintból születhetett meg.

Az ételrendelés folyamata egyébként semmiben nem különbözik a többi oldalon tapasztaltaktól. A honlapon népszerű éttermek folyamatosan bővülő kínálatát láthatjátok, ha pedig beírjátok az irányítószámotokat, egyből megjelenik, melyik étterem melyik időpontban szállít házhoz. Még árverseny sincs, a Fairfood.hu-n keresztül ugyanazon az áron rendelhettek, mint bárhol máshol.

És hogy mit hoz a jövő? Az elmúlt hónapok folyamatos növekedéssel teltek, a Facebookon egyre több a követő és kimondhatatlanul pozitívak a visszajelzések, így az alapítóknak van okuk a bizakodásra. Az ideális forgalom napi 5-600 rendelés lenne, de igazán a napi 1000 vásárlásnak örülnének igazán. Ez a piac 10 százalékát jelentené, ami egy abszolút reális célkitűzés lehet. Ezt az év végéig szeretnék elérni.

A vállalkozás sikere azonban nem csak a rendelések számán múlik: „A lényeg az, hogy érthetően el tudjuk mondani mindenkinek, hogy miről szól ez az egész. Hogy a Fairfood.hu nem csak arról szól, hogy jóllakj, hanem más is jól lakik úgy, hogy ez neked nem kerül semmibe” – mondja Bálint. „Ha ezt sikerült megértetni az emberekkel, jó eséllyel minket fognak választani.”

A címképen: Réti Bálint, Hermann Sebastian és Kórosi Gergely (balról jobbra)


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
tabornok-ikrek.jpg

A magyar ikerpár mindkét tagjából kétcsillagos tábornok lett, most elárulják, hányszor keverték össze őket

Még a komoly katonai körülmények között is adódott vicces szituáció a hasonlóságból. Ugyanakkor a testvérek számos dologban különböznek is egymástól.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

Szinte nincs olyan magyar katona, aki ne ismerné a Magyar Honvédség leghíresebb ikerpárját, a Sándor testvéreket - írja a Magyar Honvédség honlapja.

Mindketten évtizedek óta szolgálják a hazát. Sándor Zsolt vezérőrnagy, aki jelenleg a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének műveleti helyettese, mindössze öt perccel született korábban, mint öccse, Sándor Tamás vezérőrnagy, különleges műveleti haderőnemi szemlélő.

Ahogy Sándor Zsolt elmondja, eredetileg nem is akartak katonák lenni, alapvetően szüleikhez hasonlóan a rendőri pályában gondolkoztak. Ám őt alkata predesztinálta arra, hogy lövész legyen. Ugyanakkor az fel sem merült bennük, hogy egy helyőrségbe kerüljenek, így pályafutásukat más településen kezdték.

Végül 1996-ban kerültek egy helyre. A testvérek elmesélték, hogy többször több helyen összekeverték őket, és ezek a szituációk bizony a komoly fegyelemhez szokott hadseregben is okozott néhány nevetésre okot adó pillanatot. Ahogy hozzátették,

egy idő után feletteseik is óvatosabban vonták őket felelősségre egy-egy kérdéses szituációban, nem mindig tudva, hogy éppen melyikükhöz beszélnek.

hirdetés

A Sándor-fivérek arról is beszélnek a videóban, hogy bizonyos tulajdonságaikban és hobbijaikban alapvetően különböznek egymástól. Ugyanakkor az életútjukból adódóan sem jellemző rájuk, hogy rivalizálnának egymással. Egyedül a testedzés az, ahol Zsolt saját bevallása szerint szeretné utolérni Tamást.

A történetüket megnézheted a Honvédség rövid videójában:

Kétszer két csillag a parolin

Szinte nincs olyan magyar katona, aki ne ismerné a Magyar Honvédség leghíresebb ikerpárját, a Sándor testvéreket. Mindketten évtizedek óta szolgálják a hazát...


hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
barb-919x760.jpg

Esküvőszervezés, melldaganat, kemoterápia, koronavírus – Barbi számára 2020 mégis varázslatos év lesz

Bartus Barbarával legutóbb idén év elején beszélgettünk. Azóta túl van a kemón és férjhez ment. A Szeretlek Magyarországnak arról mesélt júliusban, hogyan érintette őt a járványhelyzet, hogyan viselte a kemoterápiát, hogyan éli meg a kezelések mellékhatásait és arról is beszélt, mit terveznek újdonsült férjével.
K.U.D. - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Aki követi Barbi blogját, az tudja, hogy a 29 éves lány igazi energiabomba, optimista, vidám, és igyekszik meglátni a jót még a legrosszabb helyzetekben is.

"7 hónap alatt kaptam 8 kemoterápiás kezelést, 7 hormoninjekciót, 40 fehérvérsejt képző injekciót, és ezen kívül még húszszor szúrtak meg különböző tűkkel. Engem, aki még a háziorvoshoz is csak akkor ment, ha lógni akart a suliból. Kihullott a hajam, klimaxolok, nem igazán érzek ízeket, dagad a lábam, kicsit hízok is, alig van szempillám, szemöldököm, nagyon hamar, nagyon kis dologtól is elfáradok, és még sorolhatnám. (…) Minden fentebb felsorolt tünet és kezelés ellenére nagyon szeretem az életem, és őszintén ki tudom jelenteni: köszönöm, az éppen aktuális kisebb rosszullétektől eltekintve JÓL VAGYOK"

– írta blogján, így, csupa nagybetűvel. Tényleg mindenben meglátja a jót, a Szeretlek Magyarországnak úgy fogalmaz, nem gondolta volna, de az esküvőnek sikerült 2020-at is varázslatossá tenni számára, mindig emlékezetes év lesz, sok-sok pozitív emlékkel.

Amikor kirobbant a koronavírus-járvány, eszébe sem jutott, hogy esetleg átszervezzék a nyárra tervezett esküvőt. Hitt benne, hogy június 20-án a családjuk és a barátaik körében mondhatják majd ki a boldogító igent.

hirdetés

"Május elejéig nem izgultam, addig még olyan messzinek tűnt, hogy nem foglalkoztatott a kérdés. Na de utána... Minden csütörtöki kormányinfót feszült figyelemmel hallgattam, és azt mantráztam magamban, hogy nincs az a bolygóegyüttállás, ami ezt elvegye tőlünk. Pontosan emlékszem arra a napra, május 14-e volt, és bejelentették, hogy 200 főig június 1-től lehet lagzit is tartani. Zokogtam a tv előtt. Annyi mindenen voltunk túl az év első felében, nem nagyképűségből, de tényleg megérdemeltük, hogy megtarthassuk az esküvőnket, úgy ahogy azt terveztük" – mondta Barbi, hozzátéve, az esküvőn aztán tényleg közel százan voltak, és ő maga is meglepődött, mennyire jól bírja, mert hajnalig tartott a mulatság.

"Csodálatos nap volt, semmit sem csinálnék másképp"

– jegyezte meg. A menyecsketánc végéig parókában volt, hajnalban vette csak le.

"Nagyon jól megcsinálta a fodrászom, és mivel nem volt annyira meleg, így teljesen jól bírtam. Persze azért a kreatív fotózáson készítettünk néhány képet kopaszon is" – mondta mosolyogva. A kopaszság sohasem feszélyezte, ahogy a kemoterápia többi mellékhatásában is igyekszik meglátni a jót, még ha ez furcsán is hangzik. Úgy fogalmaz, ez mind "új kaland" a számára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kutatok-koronavirus-fertozes-alkalamas-hatoanyag.jpg

A koronavírus-fertőzés kezelésére alkalmas hatóanyagot találtak pécsi és osztrák kutatók egy orrsprayben

A hatóanyag nem mint a fertőzést megelőző vakcina, hanem a már kialakult fertőzés, megbetegedés kezelésére ígéretes.
MTI, A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Pécsi és osztrák kutatók együttműködésével olyan - jelenleg allergia elleni orrsprayben megtalálható - hatóanyagot azonosítottak, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható - közölte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője az MTI-vel.

A szakember tájékoztatása szerint

a pécsi kutatóközpont virológusai az osztrák Cebina biotechnológiai céggel közösen folytatott vizsgálat eredményeként találtak rá a lehetséges hatóanyagra, amely új terápiás gyógyszert jelenthet a koronavírus fertőzésben. A kutatók hangsúlyozzák, a hatóanyag nem mint a fertőzést megelőző vakcina, hanem a már kialakult fertőzés, megbetegedés kezelésére ígéretes

- fűzte hozzá.

Jakab Ferenc - aki a miniszterelnök által korábban bejelentett, egyebek mellett a vírus jobb megismerését, a lehetséges hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztését szolgáló akciócsoportot is vezette - közölte: az azelasztin nevű hatóanyagot egy általánosan használt antihisztamin orrspray alapanyagaként használják jelenleg, a hatóanyag pedig laboratóriumi körülmények között igen jó hatásfokkal csökkentette a vírus fertőzését.

hirdetés

A vizsgálat első lépéseként a Cebina kutatói számítógépes megközelítést alkalmaztak, hogy olyan meglévő és könnyen elérhető gyógyszereket azonosítsanak, amelyek a későbbiekben szerepet játszhatnak a koronavírus-fertőzés kezelésében. Ennek eredményeként sikerült kiszűrni az azelasztint, mint lehetséges hatóanyagot. Ezt követték a laboratóriumi vizsgálatok Pécsen, amelyek igazolták a számítógépes modellezés eredményét és beváltották a hozzá fűzött reményeket.

A professzor felhívta a figyelmet arra, hogy bár a laboratóriumi eredmények nagyon ígéretesek, a kísérleteket széles körű klinikai vizsgálatoknak kell követniük annak érdekében, hogy a hatóanyag tényleges terápiás alkalmazhatóságát is igazolják.

Jakab Ferenc szerint az eredmény azért is nagyon fontos, mert a gyógyszer engedéllyel rendelkező, széles körben - Magyarországon például vény nélkül - kapható orrspray formájában, és közvetlenül hat a vírusfertőzés kezdeti helyén.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
azevfagyija.jpg

A passió-karamell fantázianevű finomság lett idén az év fagylaltja

A Füredi Fagyizó cukrásza, Dobó Norbert készítette el a győztes fagyit, de ő vitte el az ezüstérmet is a törökmézes vanília fagylaltjával.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 1998 óta minden évben megszervezi szakmai megmérettetését, melynek célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A koronavírus-járvány miatt rendhagyó 2020-as év fagylaltja versenybe 62 alkotást neveztek, az öt régiós elődöntőből tizenhárom készítmény jutott be a keddi budapesti döntőbe, amelyet az ipartestület budapesti székházában tartottak. Az ünnepélyes eredményhirdetésnek pedig a Zila Kávéház-Krisztina Cukrászda adott otthont.

A zsűri döntése alapján

az Év fagylaltja címet 2020-ban a passió-karamell fantázianevű fagyi nyerte,

melyet a Füredi Fagyizót képviselő Dobó Norbert készített.

"Télen nagyon sokat szoktunk gondolkodni az új ízeken és akkor született meg ez a párosítás. Tavasszal elkezdtünk rajta dolgozni, kísérletezni, sokat kóstoltattuk a barátokkal is, hogy meglegyenek a megfelelő arányok. Végül úgy néz ki, hogy ez sikerült. Aztán ezt egészítettük ki egy kis pekándióval"

hirdetés

- mondta a Szeretlek Magyarországnak a cukrász.

De ő szerezte meg az ezüstérmet is a törökmézes vanília fagyijával.

Dobó Norbert mindkét fagyija tejes alapú készítmény. A maracujára - más néven passiógyümölcsre - épülő győztes párosítást pekándióval rétegezték, az ezüstérmes vaníliafagyit diókrémmel és törökmézzel dobták fel.

"A vaníliafagyiban kicsit klasszikusabb, hagyományosabb ízeket ötvöztünk, a passió-karamell az új vonalat erősíti, modernebb kombináció"

- mondta az eredményhirdetést követően az MTI-nek Dobó Norbert, aki azt is hozzátette, a két fagyi már tavasz óta kóstolható a 2007 óta működő Füredi Fagyizóban.

Az év fagylaltja versenyen két harmadik helyet osztottak ki. Somogyi Renáta a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóból a zöldcitrom egy csipetnyi mentával elnevezésű édességével, illetve Koncz Andrea a gödöllői Sissi Fagyizóból a balzsamecetes Modena kincsével egyaránt bronzérmes lett.

Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse kedden átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet. Megrendezték az alapanyaggyártók, -forgalmazók versenyét is, itt ropogós pisztácia szorbetjével Gácsi Zoltán győzött a nagytarcsai Goodwill Kft. képviseletében.

A díjátadón készült videónk:


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!