hirdetés
fairfood.jpg

Hatalmas ötlet: ha náluk rendelsz ételt, a rászorulókon is segítesz

Így segít a rászorulókon egy fiatal egyetemistákból álló magyar csapat, a Fairfood.hu. Olyan ételrendelő szolgáltatást indítottak, ahol a bevétel 20 százaléka a nélkülözőkhöz kerül.
Hegedüs Márk - szmo.hu
2017. április 10.


hirdetés

Példa nélkül álló vállalkozásba kezdett egy fiatal egyetemistákból álló magyar csapat. A Fairfood.hu egy olyan ételrendelő szolgáltatás, ahol

a rendelésekből származó bevétel 20 százaléka garantáltan rászorulókhoz kerül, méghozzá úgy, hogy ezért neked egy forinttal sem kell többet fizetned, mint a többi online felületen.

A Fairfood.hu négy jóbarát közös vállalkozása: Réti Bálint és Hermann Sebastian gyermekkori „üzlettársak” és közeli barátok, akik már 15 évesen közös vállalkozásba kezdtek, amikor paintball-meccseket szerveztek a barátaiknak, Kórosi Gergellyel és Döbrentey Csabával pedig a Corvinus Egyetemen találkoztak. Az ötletgazda Sebastian volt, akinek az egyetemen a vállalkozásfejlesztés a szakterülete. Most heti hét napon keresztül 10 órákat dolgoznak azért, hogy másokon segítsenek.

hirdetés

Persze szó sincs róla, hogy az internetes ételrendelés valamiféle bombabiztos üzletnek számítana ma Magyarországon. Ugyan évről évre újabb és újabb szereplők tűnnek fel a piacon, a legtöbbjük labdába sem rúghat a Netpincér mellett, így hamar eltűnnek a süllyesztőben. A Fairfood.hu csapata azonban úgy gondolja, ők valami mást ajánlanak a vásárlóiknak, mint a többiek.

„Ha megnézzük a piacot, kiderül, hogy minden egyes cég ugyanazt a szlogent szajkózza: könnyen rendelhetsz rajtunk keresztül’. Az új vállalkozások is ezzel próbálnak belépni a piacra, holott a Netpincér ezt már megvalósította. Ott könnyen megtalálsz mindent, gyakorlatilag bármilyen ételt meg tudsz rendelni” – magyarázza Réti Bálint, a Fairfood.hu egyik alapítója.

„Az új belépők nem tudnak felmutatni semmi olyasmit, amivel meggyőzhetnék az embereket, hogy váltsanak” – folytatja. „Az emberek ugyanazt a szolgáltatást kapják, így számukra egy új cég nem jelent többet egy újabb rendszernél, amit meg kell tanulni. Mi viszont mást mondunk, mint a többiek:

"
azt mondjuk, rendelj rajtunk keresztül és ezzel segíts másokon.”fairfood1

Kép: Fairfood.hu Facebook

Bálinték szemei előtt tehát nem a gyors meggazdagodás lebegett, amikor belevágtak a Fairfood.hu-ba. Ehelyett mindennapossá szerették volna tenni a jótékonykodást. Nagyon jól tudják, hogy a legtöbben szívesen segítenének az embertársaikon, de sokan egészen egyszerűen nem tudnak időt és pénzt áldozni arra, hogy ténylegesen tegyenek valamit. A Fairfood.hu-t nekik találták ki:

az online felületen pontosan ugyanannyiért, ugyanúgy egyetlen kattintással rendelhetitek meg az ebédeteket, azzal az apró különbséggel, hogy a bevétel 20 százaléka itt a rászorulókhoz kerül.

„Azt szeretnénk, hogy az emberekben tudatosuljon, hogy lehet és érdemes is segíteni. Ez nem kerül se több időbe, se több pénzbe. Azt gondoljuk, ez egy jó út lehet arra, hogy az emberek elkezdjenek segíteni, másokkal foglalkozni” - magyarázza Hermann Sebastian, a Fairfood.hu társalapítója.

Ami azt a bizonyos 20 százalékot illeti, a Fairfood.hu minden hónapban más alapítványokkal dolgozik együtt, tematikus kampányok keretében. Elsőként a Bethesda gyermekkórháznak, majd a Csak Egyet Szolgálatnak, legutóbb pedig a Súlyos Sérültekért Alapítványnak gyűjtöttek.

A partnerek kiválasztásakor a csapat számára a legfontosabb szempont, hogy az adománygyűjtő partnerek hitelesek legyenek. „Sok rosszat lehet hallani, ezért nagyon szigorúan vesszük, hogy kikkel dolgozunk együtt. Igazából többet dolgozunk egy jó alapítvány, mint egy étterem kiválasztásával” – mondja Bálint, majd hozzáteszi: „Keressük, hol van szükség segítségre, hol tudunk érdemben segíteni.

"
A lényeg, hogy jó helyre menjen a pénz.”fairfood2
hirdetés

Kép: Fairfood.hu Facebook

A Fairfood.hu csapatának tehát szívügye, hogy az eladományozott pénzt biztosítottan élelmezésre, ruháztatásra, mentálhigiénés foglalkozásokra vagy akár tanulásra fordítsák. Vagyis garantáltan olyan dolgokra, amivel pozitívan hathatnak a rászorulók életére.

Ugyanakkor azt is felismerték, hogy nemcsak a hátrányos helyzetűeken, de az adománygyűjtőkön is segíthetnek azzal, ha elsősorban olyan kevésbé ismert alapítványokkal dolgoznak együtt, akiknek szüksége van a reflektorfényre. „Róluk nem hallasz a médiában, mert ők nem azért csinálják, hogy halljál róluk. De ettől még ugyanúgy szükségük van a támogatásra” – mondja Sebastian.

Ilyen például a Csak Egyet Szolgálat is, akiknek a megjelenés még fontosabb is, mint maga a pénz. Ők ugyanis – mint sokan mások – az 1 százalékokból működtetik az alapítványukat, így nagyon fontos számukra, hogy minél több emberhez eljuthasson a hírük. Ma már az 1% begyűjtése is nagyon komoly piac, ezért az alapítványok rengeteg pénzt költenek el a marketingre, hogy minél több embert elérjenek.

„Akinek a csapból is folyik a neve, annak a pénze erre ment el. Aki viszont kicsi, annak nincs pénze marketingre, illetve nem is az a fő célja, hogy erre költse el a begyűjtött összegeket.” – magyarázza Sebastian.

Ahogyan az a fentiekből már ki is derülhetett,

a Fairfood.hu egyáltalán nem profitorientált vállalkozás.

Sebastian az egyetemen sokat tanulmányozta az úgynevezett társadalmi vállalkozásokat, amelyeket nem azért hoznak létre, hogy a tulajdonosai profitáljanak belőle, hanem hogy társadalmilag hasznosak legyenek. Sebastian is egy ilyen projektbe szeretett volna kezdeni, ezért keresett egy olyan piacot, ahol nap mint nap több ezer tranzakció történik. Ma Budapesten egy nap alatt nagyjából tízezren rendelnek ételt az interneten keresztül, így esett a választása az online ételrendelésre. Úgy gondolta, egy újfajta szemléletmóddal be tudnak lépni erre a piacra.

Nagyon fontos megjegyezni azt is, hogy a jótékony célokra fordított 20% a bevétel, nem a profit 20 százaléka, vagyis ők akkor is adakoznak, amikor veszteséggel zárják a hónapot. Saját bevallásuk szerint az elmúlt három hónapban a profit 600 százalékát fektették be a projektbe, mivel még nem alakult ki egy olyan stabil forgalom, amire építeni lehetne. Ezt a saját pénzükből dobták össze. „Szeretnénk ténylegesen segíteni. Ez nem cégköltség, ez a mi költségünk” – mondják. Maga a vállalkozás is családi összefogásból, nagyjából 3 millió forintból születhetett meg.

Az ételrendelés folyamata egyébként semmiben nem különbözik a többi oldalon tapasztaltaktól. A honlapon népszerű éttermek folyamatosan bővülő kínálatát láthatjátok, ha pedig beírjátok az irányítószámotokat, egyből megjelenik, melyik étterem melyik időpontban szállít házhoz. Még árverseny sincs, a Fairfood.hu-n keresztül ugyanazon az áron rendelhettek, mint bárhol máshol.

És hogy mit hoz a jövő? Az elmúlt hónapok folyamatos növekedéssel teltek, a Facebookon egyre több a követő és kimondhatatlanul pozitívak a visszajelzések, így az alapítóknak van okuk a bizakodásra. Az ideális forgalom napi 5-600 rendelés lenne, de igazán a napi 1000 vásárlásnak örülnének igazán. Ez a piac 10 százalékát jelentené, ami egy abszolút reális célkitűzés lehet. Ezt az év végéig szeretnék elérni.

A vállalkozás sikere azonban nem csak a rendelések számán múlik: „A lényeg az, hogy érthetően el tudjuk mondani mindenkinek, hogy miről szól ez az egész. Hogy a Fairfood.hu nem csak arról szól, hogy jóllakj, hanem más is jól lakik úgy, hogy ez neked nem kerül semmibe” – mondja Bálint. „Ha ezt sikerült megértetni az emberekkel, jó eséllyel minket fognak választani.”

A címképen: Réti Bálint, Hermann Sebastian és Kórosi Gergely (balról jobbra)


KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
polgarjudit.jpg

Hatalmas elismerés: Polgár Judit kapja meg elsőként az Európai Sakk Legenda díjat

Ő a valaha volt legjobb női sakkozó, ezzel a díjjal ezt az európai sakkmozgalom újfent elismeri - mondta a Magyar Sakkszövetség elnöke.
MTI - szmo.hu
2019. november 29.


hirdetés

Polgár Judit veheti át az Európai Sakkszövetség első ízben odaítélt díját az Európai Sakk Legenda női kategóriában.

Az Európai Sakkszövetség European Golden Pawn (Európai Arany Gyalog) néven alapított új díjat, amit mostantól évente osztanak ki a sakkozásban elért teljesítményt és a sakkal kapcsolatosan végzett kimagasló tevékenységet díjazva, idén 12 kategóriában

- közölte a Magyar Sakkszövetség (MSSZ) pénteken.

hirdetés

"Szeretett sportágamnak, bár évezredes múltra tekint vissza, szüksége van új, a sakkozást elismerő és népszerűsítő eseményekre. Olyanokra, amelyek hűen tükrözik a sakkozás sokszínűségét, fontosságát és elismertségét a sport, a művészet, a tudomány és az oktatás területén"

- mondta Polgár Judit.

"Judit kitüntetése a magyar sakknak és egész Magyarországnak is nagy büszkeség: ő a valaha volt legjobb női sakkozó, ezt eddig is tudta mindenki, ezzel a díjjal ezt az európai sakkmozgalom újfent elismeri.

Örülök, hogy személyesen, közvetlenül, az elsők között gratulálhatok majd neki Monte-Carlóban. A gálán való részvételt pedig természetesen ki fogom használni arra, hogy építsem a magyar sakk nemzetközi kapcsolatait, különös tekintettel a 2024-es budapesti sakkolimpia esélyeinek növelésére" - nyilatkozott Szabó László, az MSSZ elnöke, aki részt vesz a díjátadón.

A kitüntetés rangját jelzi, hogy a férfiak között Garri Kaszparov kapja meg az elismerést.

A kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Judit minden idők legsikeresebb női sakkozója, 15 éves és 4 hónapos korában szerezte meg a nagymester címet, így akkor minden idők legfiatalabb nemzetközi nagymestere lett, megelőzve Bobby Fischert.

Polgár Judit az egyetlen nő, aki a férfiak között világbajnoki döntőbe jutott, ugyancsak egyedülálló, hogy nőként elérte és túllépte a 2700 Élő-pontot.

Az Európai Sakkszövetség hagyományteremtő szándékai szerint a díjátadó ünnepséget ezentúl minden évben ugyanazon napon, azaz november utolsó szombatján rendezi, Monte-Carlóban, egy nagyszabású, a sakkozást népszerűsítő gálaest keretében. Az első ünnepségre szombaton kerül sor.

Egy korábbi írásunkban Polgár Judit többek között arról is mesélt, hogy a szülei mindenüket feltették rá.


KÖVESS MINKET:





hirdetés
1-2.jpeg

Herczeg Ágnes hivatalosan is a világ egyik legjobb borszakértője lett

A The Future 50 nevű díj a világ legkiemelkedőbb új generációs borszakértőinek munkáját ismeri el.
Fotók: Szmodits Balázs - szmo.hu
2019. november 30.


hirdetés

Egy magyar borszakértő nő,

Herczeg Ágnes kapta meg a The Future 50 nevű díjat, mellyel bekerült a világ legkiemelkedőbb új generációs borszakértőinek listájára

- közölte a WSET (Wine & Spirit Education Trust) és az IWSC (International Wine & Spirit Competition).

hirdetés

Ez a díj egy rangos nemzetközi elismerés, melyet a fiatal bor-, párlat- és szaké szakértők kaphatnak meg.

A kiválasztás során több mint 600 jelölt közül egy neves szakmai zsűri dönti el, hogy kik a legjobbak egy-egy kategóriában.

Herczeg Ágnes kiválasztásánál értékelték, hogy

az elmúlt három évben kimagasló eredményeket ért el tanácsadói- és oktatói munkájával, és jelentős szerepet vállal az ágazati innovációk, és a társadalmi felelősségvállalás terén

- írta meg a hvg.hu.

Önmagáról így vall a honlapján:

"2000 óta kutatom a borok világát. Az érdekel, mitől lesz jó egy bor. Az elmúlt közel 20 évben minden oldalról körüljártam. Dolgoztam borkereskedésben, telepítettem szőlőt, alapítottam, és vezettem is borászatot. Több bormárka, és bor létrejöttében, és készítésében vettem aktívan részt. 10 éven keresztül tanultam a legelismertebb nemzetközi boros képzési rendszerekben. 2007 óta a saját boros tanácsadó cégemet vezetem. 2015-ben megkaptam az Év női vállalkozója címet. Szerzőként, és társszerzőként 7 könyvet írtam. 2018-ban TEDx előadóként is debütáltam. 2019-ben a WSET és a IWSC Future 50 shortlist-jére választottak. Ez a szakma 50 legígéretesebb nemzetközi szakértőinek a listája.

2013 óta dolgozom együtt a Budapesti Metropolitan Egyetemmel. A borturisztikai szaktanácsadó szaknak, és az egyetem WSET képzésének vezetője vagyok. 2016-ban csatlakoztam a Lidl Magyarország csapatához külsős borstratégiai tanácsadóként, és márkanagyköveteként. Számos borászat stratégiai és márka tanácsadója vagyok, és rendszeresen bírálok a legrangosabb nemzetközi borversenyeken, mint például az International Wine Challenge, és a Decanter World Wine Award. Talákozhattok velem különböző rendezvényeken, és előadásokon is."


KÖVESS MINKET:






hirdetés
forisnorbi0.jpg

Ilyen egy Erasmus-félév vakként Finnországban

A 26 éves Norbi nem ismer lehetetlent: korábban már végigment a Caminón, versenyszerűen sportol, most pedig élete eddigi leghosszabb külföldi kalandját is bevállalta.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. december 04.


hirdetés

Fóris Norbertet három éve ismertem meg, amikor arról tartott élménybeszámolót, milyen volt vakként – egyetlen kísérővel – végigmenni az El Camino zarándokúton. Legközelebb pedig azután írtam róla, hogy lediplomázott a Testnevelési Egyetemen, és különleges gesztusként segítő kutyája is kapott egy oklevelet.

Azóta is minden adandó alkalommal bebizonyítja, hogy nem létezik számára semmiféle akadály: több sportágat űz rendszeresen, két egyetemi szakot végez egyszerre, szabadidejében zenél, és időnként még stand up-olni is szokott.

Augusztus óta pedig a finnországi Tamperében él Erasmus-ösztöndíjasként. Az eddigi élményeiről mesélt.

hirdetés

– Az a benyomásom, hogy simán aktívabb életet élsz, mint a legtöbb látó. Sosem merültek fel benned kétségek, hogy valamire esetleg nem leszel képes?

– Nem igazán szoktak kétségeim lenni ezzel kapcsolatban. Ha kitűzök valamilyen célt, azt így vagy úgy, de mindenképpen igyekszem teljesíteni. Nem azt mondom, hogy egyszer sem jutnak eszembe a lehetséges nehézségek, vagy az, hogy akár kudarcot is vallhatok, de egyáltalán nem ez dominálja a hozzáállásomat. Persze könnyen lehet, hogy van ebben egyfajta bizonyítási vágy is önmagam felé, hogy „csak azért is sikerülni fog...”

– Mire vagy a legbüszkébb az eddig elért eredményeid közül? A diploma, a sportsikerek, a Camino, esetleg valami más?

– Minden sikeremnek egyformán örülök, de büszke arra vagyok igazán, hogy ahonnan indultam, el sikerült érni az egyetemet, tudok dolgozni, és még esélyem van nagy sportsikerekre. Sohasem adtam fel, bármilyen nehézség jött szembe.

– Találkoztál bármikor az életed során kétkedőkkel, akik azt mondták, neked ezek a dolgok vakként úgyse fognak sikerülni?

– Igen, előfordult, de ezek a megjegyzések nekem még inkább erőt adtak, hogy már csak azért is megcsinálom. Akaraterővel rendesen megáldott az Isten.

– Hogy kerültél Finnországba?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:






hirdetés
donautica-2.jpg

Megválasztották a Dél-dunántúli régió legjobb hotelét!

A győztes egy Fadd-Domboriban található étterem lett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 06.


hirdetés

Vasárnap lezárult AZ ÉV HOTELE november havi versenye. A hat induló közül csupán egy szálláshely kapta meg A HÓNAP HOTELE, azaz a régió legjobbja címet.

A közönségszavazás nyertese a voksok 25 százalékával a Donautica Étterem és Hotel. Ez azt jelenti, hogy ez a szálloda közelebb került az ÉV HOTELE cím elnyeréséhez, hiszen a győzelemmel esélyt kapott arra, hogy a további hat régió nyerteseivel együtt megküzdjön a döntőjében a legjobbnak járó címért.

hirdetés

A dél-dunántúli régiós verseny első helyéért nagy volt a harc, csupán 1 százalékkal kapott többet győztes, a második helyett szekszárdi Takler Kúrianál amely a szavazatok 24 százalékát kapta nézőktől. A harmadik helyen pedig a villányi Bock Hotel Ermitage**** végzett, ami a voksolók 17 százalékának tetszett a legjobban.

Mondd meg Te, hogy melyik legyen december az új régió legjobb hotele!

A hotelek kipróbálást a műsorvezető, Éry-Kovács Zsanna és a tesztelők egy új területen, a Kis-Balaton és környéke régióban folytatják tovább. Decemberben összesen négy hotelt ismerhetnek meg közelről a nézők.

A vasárnapi adásban egy fiatal jegyespár, Viktória és Tamás azzal a céllal indult neki a hétvégéjüknek, hogy megtalálják nászutuk helyszínét. Olyan szálláshelyet kerestek, ahol kellemesen tudják eltölteni az időt, és a környéken is van rengeteg programlehetőség. Szerették volna kideríteni, hogy az egyik szóba jöhető belföldi célpont, Hévíz alkalmas lenne-e ilyen helynek.

Ha lemaradtál AZ ÉV HOTELE múlt heti adásáról, és kíváncsi vagy rá, illetve érdekel a két hévízi hotel, akkor mindenképpen nézd vissza a műsor legutóbbi epizódját az RTLMost!-on.

Szavazz a Kis-Balaton és környéke régió hoteleinek valamelyikére!

Lotus Therme Hotel & Spa Hévíz*****

Az ötcsillagos szálloda Hévíz Balatonhoz közeli részén, egy árnyas fákkal teli hat hektáros parkban helyezkedik el, csupán néhány perc sétára a híres meleg vizű tótól. A hotel wellness-részlege számtalan szolgáltatást kínál a sóbarlangtól a kozmetikai kezeléseken át a masszázsig. A többféle szauna mellett összesen hat belső és külső medencében pihenhetnek a vendégek, ráadásul az egyikben a hévízi gyógyvíz pozitív hatásit is megtapasztalhatják. A szálloda konferenciatermei mellett rengeteg sportolási és szórakozási lehetőséget biztosít: teniszpályái, sporteszközei, könyvtára, kártyaasztala és élő zenés bárja is van. Az éttermében a nemzetközi és a magyar konyha különlegességei is megtalálhatók.

További részletek ITT!

Holiday Club Apartman Hotel & Villa

A szálloda Hévíz központi részén helyezkedik el, néhány perc sétára a legfontosabb közintézményektől és a hévízi tótól. Az épületkomplexum két szárnyában jól felszerelt, konyhával rendelkező 2-4 személyes stúdiók és apartmanok várják a vendégeket. A hotel wellness-részlege rendelkezik fedett úszó medencével, szaunával, gőzfürdővel és jacuzzival, valamint szolgáltatások széles skálája várja az érdeklődőket.

További részletek ITT!

Szavazz és nyerj egy ajándékutalványt a szállodákba!

A www.facebook.com/azevhotele oldalon vasárnap délig szavazhatsz a műsorban bemutatott szállodák valamelyikére. Voksolni megéri! Aki szavaz, az nyerhet egy utalványt abba a szállodába, amelyikre voksát leadta. Minden szavazat számít, hiszen ez egy verseny, ahol Te döntheted el, hogy melyik szálloda legyen a régió legjobbja, azaz A HÓNAP HOTELE, majd AZ ÉV HOTELE.

hirdetés

Most vasárnap újabb szállodák mutatkoznak be a műsorban a Kis-Balaton és környéke régióban

A hét utolsó napján, 12:55-kor az RTL Klubon tovább folytatódik a Kis-Balaton és környéke bemutatása. AZ ÉV HOTELE című műsorban Éry-Kovács Zsanna műsorvezető, és az adás legújabb szereplői, a Dóró család Zalakaroson vendégeskedik. Először MenDan Magic Spa & Wellness Hotel****Superior, majd a Hotel Karos Spa****+Superior vár rájuk.

Dóróék: Kitti, Krisztián és két kislányuk semmi mást nem szeretne, mint együtt lenni egy közös hétvégén, és felfedezni Zalakarost. Hogy hogyan sikerült a család hétvégéje és mennyire nyerte el a tetszésüket a két zalakarosi hotel, az csakis AZ ÉV HOTELE legújabb epizódjából fog kiderülni most vasárnap 12:55-kor az RTL Klubon.

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE!

Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye, az RTL Klubon futó AZ ÉV HOTELE Közönségszavazás lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb hotelét, azaz a HÓNAP HOTELE végül AZ ÉV HOTELE nyertes szállodáját. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE győztes szállodájában. A szavazatokat a műsor Facebook-oldalán lehet leadni. Az elismerés rangját mutatja, hogy AZ ÉV HOTELE díj a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Év Szállodája szakmai díjának testvérversenye.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az RTL Klubon az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szállodákat. Minden adásban egy-egy pár vagy család kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi hotelbe valamilyen céllal a lánykéréstől a házassági évfordulóig és kipróbálják, illetve értékelik is a bemutatott hoteleket.


KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!