hirdetés
aszteroida-fold-ur-csillagaszat-pixa-1000x607.jpg

Hatalmas aszteroida halad el ma a Föld mellett

Pénteken pedig még a gízai nagy piramisnál is nagyobb objektum húz majd el a bolygónk mellett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 02.


hirdetés

Egy jókora aszteroida fog elhaladni ma este a Föld mellett - derül ki a NASA adataiból.

A 2019 WH4 elnevezésű objektum 22 méter széles, és 29 ezer km/h-s sebességgel húz el a bolygónk mellett.

Szerencsére 2,2 millió km távolságra lesz majd a Föld középpontjától, mert

ha olyan közel kerülne a bolygóhoz, hogy neki is ütközne, hatalmas, az 1908-as tunguszkai eseményhez hasonló robbanást okozna.

Akkor a légkörben felrobbant tűzgömb hamuvá égette a legelő állatokat, gyökerestül tépett ki fákat, a közelben lévő településen pedig kitörte a házak ajtajait, ablakait.

hirdetés

Pénteken pedig ismét közel kerül a Földhöz egy aszteroida. A 2019 WH3 jelű objektum is az Apollo-család tagja, és nagyobb, mint a gízai nagy piramis.

A NASA becslése szerint december 6-án, pénteken közelíti meg a Föld pályáját 27,036km/h-s sebességgel.

Forrás: International Business Times, Express, címkép: illusztráció (Pixabay)


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
covid2-1.jpg

A Magyar Orvosi Kamara képeken mutatta meg, milyen az egyik covid-centrum orvosi pihenője

„Kollégáink emberfeletti teljesítményét mutatja, hogy ilyen körülmények között öltözve és 'pihenve' is képesek jó színvonalon ellátni a hozzájuk segítségért fordulókat” - írták a fotókhoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 19.


hirdetés

Kopott szék, rozsdafoltos zuhanyzó... Mindez egy koronavírus-betegeket gyógyító magyar egészségügyi intézmény orvosi pihenőjében.

A fotókat a Magyar Orvosi Kamara a közösségi oldalán osztotta meg. Csak ennyit írtak hozzá:

Covid centrum, orvosi pihenő és mosdó. A kollégáink helyt állnak ilyen körülmények között is.

A többi képet a Facebookon nézheted meg.

A MOK később egy frissítést tett közzé:

hirdetés

"Kedves Olvasóink!

Egyrészt köszönjük a felháborodásotokban rejlő együttérzést - igen, mi is meghökkenve szembesülünk ezekkel az állapotokkal.

Másrészt, kérlek nézzétek el nekünk, de nem adjuk ki sem a forrást, sem a képek készültének helyszínét. Több okból:

1) Az egészségügyben is erősen fúj a szél, a teljesítőképességük határán lévő kollégák gyakran félnek a feletteseik vagy épp az egészségpolitikai szereplők megrovásától. Nem szívesen vállalnák ezt be a kép beküldői sem, akik mindeközben becsülettel végzik munkájukat a COVID ellátásban is. Nekünk nem az a dolgunk, hogy egy-egy ellátóhelyet pellengérre állítsunk, hanem az, hogy a kollégáknak teret és lehetőséget biztosítsunk arra, hogy bemutathassák az ágazatot érintő problémákat. Feladatunk védeni azt, aki védelmet és anonimitást kér a tagjaink közül.

2) Abban bízunk, hogy a kórház fenntartójához is eljut a kép, és fel is ismeri majd a saját intézményének rejtettebb zugait. Mindeközben nem szeretnénk posztunkkal azt sugallni, hogy adott intézményben nem jó színvonalú az ellátás, és ily módon elvenni a páciensek bizalmát az intézmény iránt. Kollégáink emberfeletti teljesítményét mutatja, hogy ilyen körülmények között öltözve és "pihenve" is képesek jó színvonalon ellátni a hozzájuk segítségért fordulókat.

Kérünk mindenkit, fogadja tehát el, hogy nem tudjuk, nem fogjuk a forrást kiadni. A sajtóban rég ismeretes a "forrás védelme" fogalom, nálunk pedig, mivel egy minden orvost képviselő szervezet vagyunk, alapvető.

Megértéseteket köszönjük!"

Szeptember elején az orvosi kamara elnöke, Kincses Gyula arról beszélt, hogy a második hullám biztosan nagyobb lesz, mint az első. Ezért korábban az egészségügy alapos felkészítését is kérte az Orvosi Kamara abban a levélben, amit Kásler Miklós és Pintér Sándor minisztereknek küldtek el.

A héten pedig a Népszava írta meg, hogy kapacitásgondok vannak, a lap értesülései szerint ugyanis a Korányiban és a Szent Lászlóban annyi a súlyos beteg, hogy a „lélegeztető kapacitása betelt”. Ezért Orbán Viktor ellátogatott az egyik intézménybe.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
orban.jpg

Eldőlt: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de nem mindenkinek

Orbán Viktor jelentette be a legújabb gazdaságvédelmi intézkedéseket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 19.


hirdetés

Orbán Viktor a közösségi oldalán jelentette be, hogy szombaton tárgyalt a Gazdaságvédelmi Operatív Törzzsel, több javaslatot is előkészítettek és döntések is születtek.

Eszerint

újabb hat hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratórium lehetőségét a háztartások számára, néhány társadalmi csoport esetében:

- a gyermeket nevelő családoknál

- a nyugdíjasoknál

hirdetés

- a munkanélkülieknél

- a közfoglalkoztatottaknál.

A vállalkozásoknál is lesz lehetőség rá, nekik be kell jelenteniük, ha kérik a hosszabbítást, és ha a bevételük több mint 25 százalékkal csökkent, akkor megkapják ők is.

A háztartásoknak nem kell semmit tenniük, a moratórium automatikusan meghosszabbodik - mondta. Nekik akkor kell jelezni a banknál, ha fizetni szeretnének.

Ezen kívül a járvány kezdete előtt felvett háztartási és vállalkozási hiteleknél 6 hónapos felmondási tilalmat rendelnek el.

VIDEÓ: Orbán Viktor bejelentése

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
labor-1.jpg

Magyarország az európai tesztelési rangsor legvégén van

A régiónkban mindenhol jóval több vizsgálatot végeznek, ráadásul a tesztek száma nem azonos a vizsgált emberek számával.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 19.


hirdetés

A kornavírusjárvány kezelésének egyik eszközeként a WHO és más szakemberek is a minél nagyobb számú tesztelést javasolják. Ugyanakkor lakosságarányosan Magyarországon tesztelnek a második legkevesebbet az uniós országok közül - írja az Euronews.

Csak Horvátországban alacsonyabb az ezer főre jutó tesztek aránya, de ott egy adatközlési eltérés miatt kisebbek a számok (ott a tesztelt emberek számát adják meg, azaz szinte biztos, hogy több mintavételt végeznek lakosságarányosan, mint a magyarok). Azaz

Magyarország az utolsó a listán,

bár van pár ország, ahonnan nincs hivatalos adat a tesztelésről - áll az Euronews cikkében.

Magasabb viszont 5 százaléknál a pozitív tesztek aránya, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azt jelenti, hogy már nincs ellenőrzés alatt tartva a járvány - írják.

hirdetés

A legtöbb tesztet az Európai Unióban nyár eleje óta Luxemburgban végzik el, itt 650 mintavétel jut ezer lakosra. Nálunk 55 ez az arány. Az adatok megadása is eltérő, Luxemburgban azt közlik, hány embert teszteltek, Dániában az elvégzett teszteket számolják - Magyarországon is ezt az adatot közlik, tehát nem tudni, hány embert érint valójában a tesztelés. A régióban például Romániában ezer főre 108 teszt jut, ez majdnem a kétszerese a magyar arányszámnak.

Fontos mutató a pozitív tesztek aránya, a WHO májusban közölt kritériuma alapján ha egy országban a pozitív tesztek aránya 5 százalék, vagy az alatt van, azt jelzi, hogy a járványt ellenőrzés alatt tartják. Most Európában két országnál van 10 felett, Spanyolországban és Ukrajnában. A régiónkban 5 százalék felett van Csehország (7%), Románia (6%) és Magyarország, míg Nyugat-Európában Franciaország (5,4%). Ausztriában és Horvátországban kicsivel a határ alatt (4,9%).

Ugyanakkor - tesztelés hiányában - nagyon valószínű, hogy számos koronavírusos esetet nem regisztrálnak. Ahol nő az arány azt jelenti, hogy a fertőzés gyorsabban terjed, mint amit a regisztrált új esetek számának emelkedése mutat.

Magyarország esetében a hivatalosan közölt adatokból kiolvasottnál gyorsabban terjed most a járvány.

A G7 arról ír, hogy azért van több teszt, mert több az új regisztrált fertőzött. A külföldről hazatérők - karanténba kerülők - szintén növelik a számot, mert az ő két tesztelésük is hozzáadódik.

Eközben Nyugat-Európában megint megugrott a tesztelések száma. Egy hónap alatt az Egyesült Királyságban, Németországban, majd Franciaországban több mint egymillió tesztet csináltak egy hét alatt. Ez azt jelenti, hogy a francia adatok alapján Magyarországon heti százötvenezer tesztnek felelne meg az ottani mennyiség. Ausztriában az elmúlt négy hétben 80 ezer körül volt már a heti mintavételek száma. Belgiumban a múlt héten átlépte a kétszázezret a heti tesztek száma. A kilencmilliós Svédországban az elmúlt két hétben több mint százezer tesztet végeztek, múlt héten már a százötvenezerhez közelített a szám - írja a lap.

A G7 írása szerint a jelenlegi összes mintavétel nagyjából negyedét szervezhetik központilag, a mentőszolgálaton keresztül. A többit kórházakban, egyetemeken vagy magánszolgáltatóknál végzik. A magánszolgáltatóknál megugrott az elmúlt hetekben a mintavételek száma, mikor idehaza pirosra minősítették a világ összes országát és csak karantén vagy két teszt esetén szabadult, aki külföldről érkezett haza. "Magyarul nagyon úgy tűnik, hogy az állam sikerrel szervezte ki a tesztelés költségeit, és hárította azokat a lakosságra" - írják. Hozzáteszik, hogy a fizetős tesztelésre csak tünetmenteseket fogadnak, így azokat találhatják meg, akik elvileg be sem kerülnek a "hivatalos" tesztelésbe.

Ugyanakkor van egy ellentmondás is, mert

azok a betegek, akik tüneteket produkálnak, és szeretnék tudni, hogy koronavírus-fertőzöttek-e, jelenleg az esetek nagy részében egyszerűen nem tudják leteszteltetni magukat.

A háziorvosok is legtöbbször azt kérik a betegekről, ha nem súlyosak a tüneteik, maradjanak otthon, és időnként jelezzék, milyen az állapotuk.

A statisztikát az is árnyalja, hogy egy embertől több mintát is levesznek és ezek mindannyiszor bekerülnek a rendszerbe, így a tesztelési szám nem ennyi megvizsgált embert jelent.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1.png

Visszatért az Operatív Törzs: „A cél, tudjuk élni a mindennapi életünket, de biztonságosan”

A tavaszihoz képest most új stratégia szerint hoznak új szabályokat – mondta el Müller Cecília.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 19.


hirdetés

Újra elindult az Operatív Törzs sajtótájékoztatója.

Tavasszal megállt körülöttünk az élet - mondja Müller Cecília. Ma már sok információ áll a rendelkezésünkre, vizsgálják a kórokozót. A jelenlegi második hullámban más stratégiát használnak a járvány kezelésében.

Most a fiatalok között terjed inkább, enyhébb tünetekkel. Ugyanakkor tovább tudják adni az időseknek, krónikus betegeknek, akiknél már súlyosabb következménye is lehet a betegségnek. Arra kérik a fiatalokat, hogy tartsák be a higiénés szabályokat, így nem tudják átadni a fertőzést.

Több mint 600 ezer laborvizsgálat volt eddig hazánkban, a legtöbb pozitív esetnél nem szükséges a kórházi ellátás.

hirdetés

Az országos tisztifőorvos ismertette az új szabályokat. Kevés szabályt hoztak, de azt be kell tartani.

Ilyen a maszkviselés, amit kiterjedtebb módon kell viselni, ezek a zárt helyek, ahol a személyzetnek és a vendégeknek is viselni kell az orrot, arcot védő maszkot. A sálat már nem fogadják el, kizárólag a szabályos maszk az elfogadott, ez lehet textil, vagy orvosi maszk. Fontos, hogy jól viseljük - mondta. Most is a legvalószínűbb a cseppfertőzéses átadás, ezért fegyelmezettséget kér a védekezésben. Ha kell, akkor szankcionálni fogják a szabályt be nem tartókat. Kerülni kell a zsúfolt helyeket, a szappanos kézmosásra is figyelni kell, vagy alkoholos kézfertőtlenítőt is használhatunk.

Akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe.

Hétfőtől a szórakozóhelyek nyitva tartása is módosul, 23 óra után be kell zárni. Az idősek védelme miatt a látogatási tilalmakat vezettek be egészségügyi intézményeken és szociális intézményekben. Az iskolákba is bevezetik október 1-től a hőmérőzést. Csak egészséges diák mehetnek be az intézményekbe. A kicsiket a szülők bekísérhetik a mérési pontig, de csak maszkban.

Ajánlják az influenzaoltást, mert a kockázati csoport azonos, és egyszerre is fertőzhet a kétféle vírus.

Október második felétől lehet majd az oltást kérni, idén ezt ingyen megkaphatja az igénylő a háziorvosnál. Védőoltás beadásához be kell menni a rendelőbe, előzetes időpont foglalással, úgy, hogy beteggel ne érintkezzen.

A kórházi ellátásról - egy újságírói kérdésre - elmondta, hogy folyamatosan tájékozódnak. Van egy tervük, és a koronavírusos betegek ellátáshoz rendelkezésre áll minden feltétel. Az egyes egészségügyi szolgáltatók fokozatosan lépnek be az ellátásba, jelenleg a kapacitásokat még nem merítették ki. A második vonal még nem vált szükségessé. A járványban most 5 százalék körül van az egészségügyi dolgozók megbetegedése - hangzott el.

A lélegeztető készülékek működtetéséhez van személyzet, van tartalék gép is, és ha csak kisebb technikai gond van, akkor van erre szerviz is - mondta el.

A tesztelésekről is kérdezték, ennek kapcsán azt mondta, hogy nőtt az igény, mert a fertőzöttek száma is emelkedett. Készülnek újabb kapacitásokkal, ha nőnek tovább az igény. Szerinte a tesztelések jelentős része térítésmentes.

Tíz napra csökkent a hatósági házikarantén időszaka, ez a nemzetközi gyakorlatot követi. Úgy vélik, hogy ennyi idő alatt kiderül az esetleges betegség, mert 5-7 nap a koronavírus lappangási ideje.

A szabályok be nem tartása miatt továbbra is figyelmeztetik a megszegőket. Most már az üzemeltetőknek is felelőssége van ebben, ebben a rendőrség segítséget nyújt. Például a közlekedési vállaltok bejelentése alapján intézkednek.

VIDEÓ: A sajtótájékoztató

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!