hirdetés
Három világhírű hegymászó halt meg egy lavina miatt a Sziklás-hegységben
A világ legjobban képzett hegymászói közé tartoztak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 20.


hirdetés

Minden valószínűség szerint meghalt három, világszerte ismert hegymászó, miután egy lavina elsodorta őket a Sziklás-hegységben, Kanadában - írja a The Guardian.

Az ausztrál David Lama és Hansjörg Auer, valamint az amerikai Jess Roskelley a világ legjobban képzett hegymászói közé tartoztak. Akkor tűntek el, amikor a Howse-csúcsot akarták megmászni a Banff Nemzeti Parkban.

Jess Roskelley édesapja, a szintén hegymászó John Roskelley értesítette a hegyi mentőket, miután a fia már egy ideje nem adott életjelet, és nem tudta elérni őt.

A mentők egyelőre csak mentőhelikopterrel tudták megvizsgálni a környéket, ugyanis az időjárási viszonyok egyelőre nem teszik lehetővé, hogy gyalogosan megközelítsék a hegyet.

A levegőből azonban lavina által hagyott nyomokat találtak, amiből arra következtetnek, hogy lavina sodorhatta el a hegymászókat. A mentőcsapat egyik tagja szerint ez akkora erejű lehetett, hogy akár egy kisebb épületet is elpusztított volna. Ráadásul egy hóval részben betakart holttestet és hegymászó felszerelést is láttak. Ezek alapján a hatóságok szerint nincs esély arra, hogy a sportolók élve előkerüljenek, ezért halottnak nyilvánították őket.

A túraútvonal, amelyen keresztül a három férfi megpróbálta megmászni a Howse-csúcsot, az egyik legnehezebb Kanadában. Ezt bizonyítja az is, hogy amióta 1999-ben megnyitották, csak nagyon kevesen próbálták teljesíteni.

A sajnálatos baleset hírére több hegymászó is kifejezte együttérzését a sportolók elveszítésével kapcsolatban.

"Leírhatatlan fájdalom. Még mindig nem hisszük el. Hatalmas veszteség ez mind nekünk, mind a hegymászó közösségnek"

- írta Eneko és Iker Pou, akik szintén a világ legjobb hegymászói közé tartoznak.

"David Lama, Jess Roskelly és Hansjörg Auer a legjobbak között voltak. Mindegyikük egy hihetetlen képességekkel rendelkező hegymászó, társ és barát volt, akik mérhetetlenül sokat tettek hozzá a közösségünkhöz. Nagyon fognak hiányozni"

- írta Twitteren az Amerikai Hegymászó Klub.

A három extrém sportoló szponzora, a The North Face közleményében azt írta, még mindig reménykednek abban, hogy csak eltűntek, de nem haltak meg, ezért várják a további információkat.

Címkép illusztráció: Banff Nemzeti Park (Wikipédia)


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Három gyereke is meghalt Srí Lankán Dánia leggazdagabb emberének
Egyikük négy nappal a bombázások előtt még posztolt is három testvéréről az Instagramra.
Kép: Instagram - szmo.hu
2019. április 22.Dánia leggazdagabb emberének, az Asos fast fashion ruhamárka vezérének három gyereke is a Srí Lanka-i robbantások áldozatai között vannak, írja a The Guardian.

A lap azt írja: Anders Holch Povlsen négy gyereke is az országban nyaralt a húsvéti szünetek alatt, egyikük négy nappal a bombázások előtt még posztolt is három testvéréről az Instagramra. Később Povlsen sajtósa is megerősítette a három gyerek halálának hírét.

A férfi a 252. helyen áll 2019-ben a Forbes leggazdagabb embereinek a listáján, és övé Skócia teljes területének egy százaléka.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

3 x små ferie basser ?

ALMA STORM HOLCH POVLSEN (@almashpovlsen) által megosztott bejegyzés,


KÖVESS MINKET:hirdetés
Felrobbant még egy bomba Srí Lankán, a rendőrök találtak még 87 robbanószerkezetet
Egy Srí Lanka-i szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követhette el a merényleteket a helyi rendőrség szerint, 27 embert vettek eddig őrizetbe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 22.Felrobbant egy újabb, autóba rejtett bomba a Srí Lanka-i Szent Antal katolikus templomnál hatástalanítás közben - írja a BBC. A templom környékén hatalmas pánik tört ki a Guardian szerint.

A rendőrök letartóztattak egy férfit a templom előtt, amikor elvitték, a feldühödött tömeg körbevette őket. Miközben elvezették, a dühös tömeg körbevette őket.

Az AFP szerint a rendőrség azt közölte, hogy

újabb 87 bombát találtak a colombói buszállomáson.

Az eddigi feltételezések szerint egy Srí Lanka-i szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követte el a merényleteket. Eddig összesen 24 gyanúsítottat tartóztattak le Srí Lankán, akik összefüggésbe hozhatóak a vasárnap történt robbantásokkal, mindannyian helyiek.

A hétfő reggeli adatok szerint 290 ember vesztette életét Srí Lankán, ahol egy összehangolt merényletsorozatban nyolc helyen történt robbantás. A eseményekkel összefüggésben huszonnégy gyanúsítottat vettek őrizetbe, mindannyian helyiek.

A helyi rendőrség szerint a sebesültek száma már hozzávetőleg ötszáz.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Ennyit keresnek a világ legjobban fizetett politikusai, Orbán Viktor nincs az első 20-ban
Az első tízből Dél-Afrika és Guatemala elnöke kilóg, akik mindketten bőven 200 ezer dollár felett keresnek egy évben, miközben országaik egy főre eső nemzeti összterméke nagyjából a negyede a többiekének.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 22.Az USA Today nyilvánosan elérhető adatokból összeállította a világ húsz legjobban kereső politikusának listáját. A lap kiemeli: az eredmények kalkulálásához olyan abszolút monarchiákat nem vettek számításba, mint Katar, Brunei, Szaúd-Arábia. Sőt, mivel például Bahrein, Kuvait vagy az Egyesült Arab Emírségek esetében gyakran nem hozzák nyilvánosságra az állami vezetők javadalmazását, ezért ezek alkotmányos monarchiák is kimaradtak.

A lap számításai szerint 20. helyezett Édouard Philippe, - a francia miniszterelnök éves fizetése 220,5 ezer dollár (ez közel 63 millió forintnak felel meg), Franciaország GDP-je pedig 40,1 ezer dollár per fő. Arányaiban hasonló a 12. helyezett Justin Trudeau fizetése és országa gazdasági ereje között: a kanadai kormányfő 267 ezer dollárt vihet haza egy évben, Kanada GDP-je pedig 44,1 ezer.

Ám nem mindenhol figyelhető meg ilyen szépen a két adat együttállása: az első tízből Dél-Afrika és Guatemala elnöke kilóg, akik

mindketten 200 ezer dollár felett keresnek egy évben, miközben országaik egy főre eső nemzeti összterméke nagyjából a negyede a fentieknek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Húsvéti gólyaöröm: megérkezett sérült párjához Szofi, fehér gólya
Nem sok esély volt arra, hogy a beteg állathoz tojó érkezzen, mégis megtörtént.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 22.Márton András dömösi madármentő osztotta meg a hírt a 24.hu portállal: húsvétvasárnap megérkezett a madármentő szakember dömösi kertjében élő Macushoz Szofi, a tojó. Az itthon maradt állat 2016 áprilisában lőtt sebbel került Márton Andráshoz. Később kiderült, hogy maradandó a sérülése, és azóta sem tud repülni.

"A kertünkben maradt, itt talált otthonra, és azóta már-már igazi családtagnak számít. Szabadon mozoghat, bármikor elrepülhetne, de erre az említett ok miatt aligha kerül sor" – mondta a madármentő.

Bár minimális az esélye, hogy egy sérült gólya párt találjon, Márton András mégis úgy döntött, hogy készít Macusnak egy fészekállványt, hátha bekövetkezik a csoda. Végül úgy történt, ahogy remélte: Macus fészket épített, és megérkezett hozzá egy tojó is, Szofi.

Márton András bízott abban, hogy a tojó idén is visszatér, és így is lett: április 21-én, húsvétvasárnap kora délután landolt a dömösi kert fészkében Szofi.

Márton Vlad András

MEGJÖTT SZOFI!!! <3 2019/04/21 14:50


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x