hirdetés
banff-nemzeti-park-kanada-1000x750.jpg

Három világhírű hegymászó halt meg egy lavina miatt a Sziklás-hegységben

A világ legjobban képzett hegymászói közé tartoztak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 20.


hirdetés

Minden valószínűség szerint meghalt három, világszerte ismert hegymászó, miután egy lavina elsodorta őket a Sziklás-hegységben, Kanadában - írja a The Guardian.

Az ausztrál David Lama és Hansjörg Auer, valamint az amerikai Jess Roskelley a világ legjobban képzett hegymászói közé tartoztak. Akkor tűntek el, amikor a Howse-csúcsot akarták megmászni a Banff Nemzeti Parkban.

Jess Roskelley édesapja, a szintén hegymászó John Roskelley értesítette a hegyi mentőket, miután a fia már egy ideje nem adott életjelet, és nem tudta elérni őt.

A mentők egyelőre csak mentőhelikopterrel tudták megvizsgálni a környéket, ugyanis az időjárási viszonyok egyelőre nem teszik lehetővé, hogy gyalogosan megközelítsék a hegyet.

hirdetés

A levegőből azonban lavina által hagyott nyomokat találtak, amiből arra következtetnek, hogy lavina sodorhatta el a hegymászókat. A mentőcsapat egyik tagja szerint ez akkora erejű lehetett, hogy akár egy kisebb épületet is elpusztított volna. Ráadásul egy hóval részben betakart holttestet és hegymászó felszerelést is láttak. Ezek alapján a hatóságok szerint nincs esély arra, hogy a sportolók élve előkerüljenek, ezért halottnak nyilvánították őket.

A túraútvonal, amelyen keresztül a három férfi megpróbálta megmászni a Howse-csúcsot, az egyik legnehezebb Kanadában. Ezt bizonyítja az is, hogy amióta 1999-ben megnyitották, csak nagyon kevesen próbálták teljesíteni.

A sajnálatos baleset hírére több hegymászó is kifejezte együttérzését a sportolók elveszítésével kapcsolatban.

"Leírhatatlan fájdalom. Még mindig nem hisszük el. Hatalmas veszteség ez mind nekünk, mind a hegymászó közösségnek"

- írta Eneko és Iker Pou, akik szintén a világ legjobb hegymászói közé tartoznak.

"David Lama, Jess Roskelly és Hansjörg Auer a legjobbak között voltak. Mindegyikük egy hihetetlen képességekkel rendelkező hegymászó, társ és barát volt, akik mérhetetlenül sokat tettek hozzá a közösségünkhöz. Nagyon fognak hiányozni"

- írta Twitteren az Amerikai Hegymászó Klub.

A három extrém sportoló szponzora, a The North Face közleményében azt írta, még mindig reménykednek abban, hogy csak eltűntek, de nem haltak meg, ezért várják a további információkat.

Címkép illusztráció: Banff Nemzeti Park (Wikipédia)


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
poczik_jozsef.png

Póczik József a Borkai-videóról: „Átadtam neki a felvételeket, és nem kértem, nem is kaptam értük semmit”

A korábbi válogatott győri labdarúgót azzal vádolják, hogy 10 millió forintot kért Borkai Zsolttól a horvátországi luxusjachton készült szexvideókért cserébe.
Fotó: YouTube - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

Ügyvédje jelenlétében a 24.hu-nak nyilatkozott először Póczik József, egykori válogatott labdarúgó, akit még hétfőn állított elő a rendőrség a Borkai-szexvideóval összefüggésben. A 66 éves férfit azzal vádolják, hogy megzsarolta a volt győri polgármestert egy horvátországi orgián készült felvételek nyilvánosságra hozásával, ha nem fizet.

Az egykori labdarúgó és edző szerint szó sem volt zsarolásról:

hirdetés

"2018 júniusában kaptam egy telefonhívást egy olyan személytől, akit nem ismertem. Titkosított telefonszámról hívott. A lényeg az volt, hogy a budapesti szálloda, a Novotel portáján hagytak a nevemre egy borítékot. Nem mondták el, hogy mi van benne, csak hogy adjam át Borkai Zsoltnak. Én ezért a borítékért aztán elmentem, azt felvettem. Azt csak a kocsiban néztem meg, hogy mi van benne. Amit akkor láttam, azon elképedtem. A felvételeket megmutattam a kocsiban ülő utastársamnak, majd Győrbe mentem, és a felvételeket átadtam Borkai Zsoltnak, aki nagyon örült ennek, fülig ért a szája. Hálálkodott. Kérdezte, hogy hálálhatná meg ezt. Én meg mondtam, hogy sehogy. Nem azért csináltam, hogy meghálálja. Átadtam neki a felvételeket, és nem kértem, nem is kaptam értük semmit."

A lap információ szerint Póczikról hetek óta terjedt a városban, hogy köze lehet a Borkai-ügyhöz. A volt focista ezek után két hete maga jelentkezett a rendőrségen, hogy vallomást tegyen, de erre akkor nem került sor. Végül hétfőn tartottak házkutatást a férfi lakásán, a rendőrök minden adathordozót lefoglaltak. Póczik Józsefet ezután Budapestre szállították.

A nyomozók feltételezése szerint 10 millió forintot szeretett volna kicsikarni a kompromittáló felvételekért cserébe Borkai Zsolttól.

Nemcsak Póczik Józsefet, hanem két huszonéves prostituáltat is előállítottak hétfőn az üggyel kapcsolatban. Erről itt írtunk részletesebben:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
gothar-peter.jpg

Gothár Péter a Katona József Színház zaklatási botrányának főszereplője

Ő maga írt közleményt a színház Facebook-oldalára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

Mint azt megírtuk, a budapesti Katona József Színház kedden közleményt adott ki Facebook-oldalán, amiben azt írják: egy szerződéses munkatársuk több esetben is "erkölcsi határokat átlépő módon" viselkedett a színház dolgozóival.

"A sértettek írásbeli bejelentése alapján az Üzemi Tanács megbeszélést hívott össze, ahol a résztvevők egyhangúan elítélték a történteket és vizsgálóbizottság felállítását kérték az üggyel kapcsolatban. Az igazgatóság, a korábban nyilvánosan is megfogalmazott és követendőnek tartott belső irányelvek, valamint a két évvel ezelőtt módosított Üzemi Szabályzat 4-es számú melléklete alapján vizsgálóbizottságot állított fel.

A vizsgálatot külső szakértők bevonásával lefolytatta, a vezetőség pedig azonnali hatállyal a következő döntéseket hozta meg: az érintett személy a mai naptól, azaz 2019. november 19-től kezdve nem léphet az intézmény területére, illetve a színház a vele való közös munkát a továbbiakban befejezi"

– írták akkor, hozzátéve, a színház társulatát mélyen megrázták a történtek, a vezetőség az érintetteknek és az egész társulatnak felajánlotta pszichológus segítségét az ügy feldolgozásához.

hirdetés

Az ügyben azóta a főpolgármester, Karácsony Gergely is megszólalt: a Hír TV kérdésére válaszolva elmondta, hogy bár az intézmény vezetése az érintettek védelme érdekében nem hozná nyilvánosságra a zaklató személyazonosságát, szerinte ez nem jó döntés. Karácsony úgy fogalmazott, hogy szerinte meg kellene nevezni az elkövetőt.

Szerda délután aztán újabb közlemény jelent meg a színház Facebook-oldalán, amit Gothár Péter írt. A rendező ebben elismeri: róla van szó.

Gothár közleménye szó szerint:

"Eddigi szellemi bázisomat, szeretett munkahelyemet, a Katona József Színházat kérem meg arra, hogy közleményemet a nyilvánosság elé bocsássa.

Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle.

Most, hogy ez az eset a színház, s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni. Nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam.

Gothár Péter"


KÖVESS MINKET:


hirdetés
ujra-valtoztatnanak-a-valasztasi-torvenyen.jpg

Blikk: újra átírhatja kormány a választási szabályokat

Például bevezetnék az előzetes regisztrációt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

"Az önkormányzati választási eredmények ismeretében több ponton is módosíthatja a választási törvényt a kormány a következő időszakban" - írja a Blikk.

"Információink szerint konkrét döntés még nincs, de a kormányzati agytrösztök dolgoznak ezeken az ötleteken"

- jegyzi meg a lap.

Ha hinni lehet a Blikk forrásainak, akkor az egyik lehetséges felvetés az, hogy

hirdetés

csak politikai pártok és független jelöltek indulhatnának az önkormányzati választáson, azaz civil szervezetek vagy egyesületek színeiben nem indulhatnának közös jelöltek.

Állítólag felmerült

a választási regisztráció bevezetése is

– ezt az ötletet az Alkotmánybíróság hét éve ugyan elkaszálta, ám azóta változott a testület összetétele.

A lap szerint a változtatások között lenne az is, hogy

a győzteskompenzáció rendszerét eltörölnék, vagyis azt, hogy a győztes jelölt után maradó töredékszavazatok is parlamenti helyeket hozhatnak.

"A harmadik probléma, a győzteskompenzáció eltörlése azért merülhetett fel, mert ha 2022-ben az önkormányzati választáshoz hasonlóan a választókerületek többségében össze tud fogni az ellenzék, akkor sok helyen parlamenti helyeket hozhatnak nekik a töredékszavazatok" - írja a hírrel kapcsolatban az Index.

"Kerestük a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy kommentálják az értesüléseinket. Az igazságügyi tárca válaszolt, azt írták, jelen pillanatban nincs napirenden a választási eljárásról szóló törvény módosítása" - írja a Blikk.

Sem a kormány, sem a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja nem tervezi a választási törvény módosítását - közölte a két szervezet szerdán az MTI-vel.

Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében azt írta, a kormány nem tervezi a választási eljárásról szóló törvény módosítását, "mert az a kormány álláspontja szerint bevált, a pártok megegyezésén és az Országgyűlés döntésén alapul".

A Fidesz közleményében szintén azt írta: a választási törvény bevált és a kormánypárti képviselőcsoport nem tervezi a választási törvény módosítását.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
zaklatas-katona-metoo.jpg

Blikk: Máshol is volt ügye a zaklatónak a Katona József Színházon kívül

Állítólag ez egy ideje szóbeszéd tárgya volt. A Bors szerint egy rendezőről van szó.
Fotó: Illsuztráció/Pixabay.com - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

Mi is beszámoltunk arról, hogy felmondott az egyik szerződéses munkatársának a budapesti Katona József Színház.

A Facebook-oldalukon is közzétett közleményből kiderül, hogy

az illető "több esetben is "erkölcsi határokat átlépő módon" viselkedett a színház dolgozóival.

Azt is írták, hogy a sértettek írásbeli bejelentése alapján az Üzemi Tanács megbeszélést hívott össze, ahol a résztvevők egyhangúan elítélték a történteket és vizsgálóbizottság felállítását kérték az üggyel kapcsolatban.

hirdetés

A vizsgálatot külső szakértők bevonásával lefolytatták, a vezetőség pedig meghozta azt a döntést, hogy 2019. november 19-től a zaklató nem léphet az intézmény területére, illetve a színház a vele való közös munkát a továbbiakban befejezi.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!