hirdetés
nyito-Copy.jpg

Három napot töltött a vadonban, a vízen éjszakázva Pokorny Lia – csodás film készült a Tisza-tóról

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 05.


hirdetés

VIDEÓ: Három nap Pokorny Liával a Tisza-tavon

"Óriási megtiszteltetés számomra, hogy Pokorny Liával készíthettem egy filmet, egyben ez az első és leghosszabb filmem (36 perc), amelyben igazi színésznő szerepel, de mégsem színészként, hanem civilként. Nagyon inspiráló volt Liával dolgozni és rengeteg szakmai tanácsot is kaptam tőle. Egy belevaló, természetszerető és élettel teli színésznőnek lehettem a házigazdája, aki minden színésznői allűrtől mentesen, önmaga volt a filmben.

Ahogy az eddigi filmjeim, ez sem tartalmaz promóciót. Nem megrendelt produkció, hanem a spontaneitás szülötte. Bár a tervem megvolt, hogy mi lesz a program, de a természetben általában sosem az történik, amit előre megtervezünk. A filmem fő célja ugyanaz, mint a Tisza-tavi kalandok korábbi részeinek, szeretném közelebb hozni az emberek szívéhez a Tisza-tavat és a természet szeretetét. „Vedd észre, fedezd fel és vigyázz rá” szlogenem tovább bontogatása, ezúttal egy nagyszerű színésznő társaságában" - mondja Dimitry.

Pokorny Lia: "Ez a film az élet szeretetéről, a természet szépségéről és a Tisza-tó varázsáról szól"

Centrál Színházi kollégája, Papp János invitálására indult neki erdőnek mezőnek hétvégente - a budapesti életből kiszakadva. Évek óta szívesen és rendszeresen jár túrázni, evezni, kerékpározni, hogy feltöltődjön - habár már gyerekkorát is természetközelben élte, de a fővárosi színházi élet egy időre elsodorta tőle.

Miért fogadtad el a meghívást?

- Nagyon szeretem a természetet: túrázni a hegyekben éppúgy, mint vízen, vízparton lenni. Mindig szimpatizálok azokkal, akik úgy éreznek a természet iránt, és úgy élnek benne, mint Dimi. Amikor meghívott, úgy éreztem, boldogan megyek, mert egy jó ügy mellé állhatok, és talán én is hozzáadhatok valamit. Mindegyik filmjét láttam és úgy gondolom, hogy nem csak bemutatja, hogy milyen a Tisza-tónál vagy “csak” a természetben lenni, hanem annál sokkal többet ad, sajátos látásmódjával és üzenetével. Tetszik amit csinál; inspiráló, nem csak a filmjeivel, hanem a tetteivel is, gondolok itt a természetvédelemmel kapcsolatos tevékenységére. Nagyon hasonlóan gondolkodunk és az ember szívesen tölt időt ilyen emberrel.

Hogy élted meg a közös munkát?

- A filmjei alapján volt egy pozitív képem, de magam sem számítottam arra, hogy ennyire hamar megtaláljuk az összhangot. Nem munkaként éltem meg, hanem nyaralásként. A Tisza-tó hangulata, a programok, a természet szépsége sodort magával - és teljesen kikapcsolt. Már alig vártam, hogy Dimi elkészüljön a filmmel!

Elégedett vagy a végeredménnyel?

- Nagyon sok ember unatkozik, nem tudja mivel töltse a szabadidejét. Miközben vágynak arra, hogy távol legyenek mindentől és közben új impulzusok érjék. Nem kellenek bonyolult és drága dolgok ahhoz, hogy az ember kitörjön a hétköznapokból és boldognak érezze magát. Ez a film az élet szeretetéről, a természet szépségéről és a Tisza-tó varázsáról szól. Jó volt átélni és benne szerepelni. Nagyon szeretem ezt a filmet!

Dimitryről

- Félig magyar, félig ukrán vagyok, a Tisza-tónál nőttem fel, és egy életre szóló barátságot kötöttem vele. Azért kezdtem filmezni, hogy megmutassam az embereknek a Tisza-tó szépségét és a problémáit is. Igyekszem nem csak mutatni, hanem tenni is, ezért próbálok aktívan fellépni a természetvédelemmel kapcsolatban is. Szeretném közelebb hozni az embert a természethez – mert úgy érzem, nyüzsgő hétköznapjainkban eltávolodtunk egymástól. Kezdő filmesként így lettem a Tisza-tó szerelmese és „harcosa”.

A Tisza-tavi kalandok sorozatom minden része a természet, a körforgás és az élet szeretetéről szól – és arról, hogy az ember hogy él együtt az általa létrehozott mesterséges tóval szimbiózisban. Bízom benne, hogy át tudom adni sajátos nézőpontommal.

Elismerések

Álmaimban sem gondoltam volna, hogy annyi vezető portál, újság és magazin, sőt tévé és rádió is felkapja a fejét az üzenetemre, tevékenységemre és a filmjeimre. Sőt, mozik és tévécsatornák is játszották filmjeimet. A szakmától pedig az a megtiszteltetés ért, hogy - bár még egy éve sincs, hogy az első komolyabb filmemet publikáltam - már három neves díjat is nyertem:

„Daru invázió a mesés Hortobágyon” – Fekete István díj, Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál (1500 film és 98 ország közül) 2019. május 26.

„Másfél tonna szemét és hatvan önkéntes bravúrja”

– Ópusztaszer alapítvány különdíj a természetvédelemért - Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál (1500 film és 98 ország közül) 2019. Május 26.

„Tisza-tavi kalandok sorozat” – Online Video Award Különdíj, Kreatív magazin, sorozat és kisfilm kategóriában. (2019. Július 11.)


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyito-1.jpg

Ősvilági Pompeii: a világon egyedülálló ősmaradvány-lelőhely Ipolytarnócon

Sehol máshol nem látható ősfát, több ezer ősállat lábnyomát, egy esőerdő növényeinek lenyomatát is megismerheted a 17 millió éves kövek között.
Szöveg és fotó: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. szeptember 16.Létezik Magyarországon egy olyan hely, ahol 17 millió évnyit utazhatunk vissza az időben. Megtapasztalhatjuk, milyen lehetett a tenger mélyében az élet, és mi történt egy nagy vulkánkitörés után. A különleges hely

kontinensünk egyik legösszetettebb és látványosan kiépített ősmaradvány-lelőhelye, ezért is lett Ipolytarnóc védett terület, és ezért nevezik manapság „ősvilági Pompeii”-nek.

A vulkáni katasztrófa elpusztította az ősi Ipolytarnócot, ugyanakkor lehetőséget adott arra, hogy a maradványai épen átvészeljék az évmilliókat.

A vulkáni kitörés nyomán a riolittufából kiszivárgó kovasavas oldatok beszivárogtak az alatta lévő rétegekbe és így megőrizték a terület állat- és növényvilágát. A vulkáni anyag kormeghatározása alapján

a leletek mintegy 17 millió évesek.

A Budapestről 140 km-re található földtani örökséget 1944-ben védetté nyilvánították. A vulkán miatt elpusztult és a hamunak köszönhetően máig fennmaradt leletek között fák, levéllenyomatok, cápafogak, ősállatok lábnyomai ismerhetők meg.

A kiemelkedő természeti értéket 1995-ben Európa Diplomával tüntették ki,

majd 2000-ben felvették az UNESCO Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékébe is. A területet a Bükki Nemzeti Park igazgatósága kezeli.

A terület tudományos vizsgálatát 1836-ban kezdték el. Az 510 hektáros területen sokféle izgalmas dolgot fedezhetünk fel. A geoturizmus kedvelt helyszínén többek között láthatóak az ősmaradványok, megismerhetjük a vulkánkitörés körülményeit és következményeit, tanösvényen járhatjuk be az erdőt, láthatunk mocsárciprust, de kiülhetünk piknikezni, és a gyerekekkel játszani is.

Cápafogas homokkő

3 millió éve, a Paratethys partszegélyi övezetében halmozódott fel az a homokkő, amely a geológiai tanösvény elején látható, benne pedig

cápafogakat, és ráják, delfinek, tengeritehenek, krokodilok csontjait tartalmazó „cápafogas réteg” tanulmányozható.

A feltárások során eddig 25 cápafaj maradványait mutatták ki.

A helyeik régen - az alakjuk miatt - megkövült madárnyelveknek nevezték el a cápafogakat. Egyik mondájuk szerint amikor a nagy varázsló kővé dermesztette a hatalmas fát, az énekes madarak ijedten felrebbentek róla, szerte-szét repültek, és riadtan adták a világ tudtára a szörnyű eseményt. A varázsló, hogy elhallgattassa őket, kővé változtatta nyelvüket, amely kiesett a csőrükből és szétszóródott a környéken. Ezek után a tájon sokáig halotti csend honolt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
eszter5-másolata.jpg

Járd körbe a világot, aludj ingyen mások kanapéján – hódít a couchsurfing

Beszélgetés egy nyitott és kalandvágyó anyukával, aki a „kanapészörf” szerelmese.
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2019. szeptember 05.Amikor ezt a cikket írni kezdem, eszembe ötlik egy körülbelül tíz évvel ezelőtti történet, amikor egy cseh fickó aludt a kanapénkon. Nekem már gőzöm nincs, ki volt ő, valaki ismert valakit, aki ismerte őt és tudta, hogy útban Csehországból Dél-Európába, majd Magyarországon szeretne eltölteni egy éjszakát és erre pont jó a mi otthonunk.

Így is lett, a fickó beállított hozzánk - ha jól emlékszem - egy vasárnap este, hozott egy üveg Becherovkát, majd bedőlt az ágyba. Másnap reggel megreggelizett nálunk, még szendvicset is csomagoltam neki, majd továbbhajtott.

És tényleg, már el is felejtettem az életem ezen intermezzóját, amikor beszélgetni kezdek Szigetvári Eszterrel, egy miskolci édesanyával a couchsurfingről.

Mi is az a couchsurfing?

Szó szerinti fordításban kanapészörf. Cseppet sem újkeletű dolog, már évek óta létezik egy a facebookhoz és a társkeresőkhöz picit hasonlító közösségi oldal, ahol jelenleg 14 millió tag van beregisztrálva. Ez a couchsurfing.com, ahol lehetőséged van ajánlatot tenni és az ajánlatok közül válogatni. Ingyen szállást biztosítasz azok számára, akik pont a te országodba, a te településedre igyekeznek és te is válogathatsz az ajánlatok között, ha utaznál.

Mikor volt az első alkalom, hogy éltél ezzen az igazán kalandosnak hangzó szállás-módszerrel?

Kettő éve a kislányommal beutaztuk Dél-kelet Ázsiát. Voltunk Indonéziában, Malajziában, Vietnamban és az esetek többségében couchsurfing partnernél szálltunk meg. Zömmel gyermekes családokat választottunk szállásadónak, hiszen mi is ketten voltunk: egy édesanya és egy akkor nyolcéves kislány.

Elképesztő élmény lehetett ez mindkettőtöknek...

Ráadásul nagyon sokrétű élményforgatag. Volt, hogy muszlim családnál laktunk, volt, hogy hindu családnál - a lányom valószínűleg többet tanult történelemből, földrajzból és akár vallási, gasztronómiai érdekességekből, mint amit valaha az iskolában megtanult volna.

Ilyenkor együtt is nyaralnak a családok?

Nem feltétlenül. Van olyan család, amely szívesen megmutatja az otthonát, együtt kirándulunk, együtt megyünk várost nézni, múzeumokba vagy hegyet mászni, de van olyan is, hogy ténylegesen csak megérkezünk este, alszunk, reggel megyünk tovább. Nekem is volt olyan vendégem, akivel moziba mentem, vagy közösen főztünk vacsorát, de volt olyan is, aki ezt nem igényelte, vagy épp én nem értem rá vele jobban foglalkozni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
IMG_3096-1.jpeg

Bejutottunk az ország második legnagyobb gázerőművébe, és nagyon aprónak éreztük magunkat

Az Erőművek éjszakáján megnéztük a Dunamenti Erőmű gázturbináját, irányítótermét, és azt is megtudtuk, hogyan lesz a tevéből kacsa.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. október 12.Nem csak a múzeumoknak van már éjszakájuk. idén először 42 erőmű is nyílt kapukkal várta a látogatókat október 11-én délután 2 és este 10 között. Mi Százhalombattán az ország második legnagyobb gáztüzelésű erőművében jártunk, és olyan helyekre is bejutottunk, ami normál esetben csak az ott dolgozók kiváltsága. Megmutatjuk, milyen érdekességeket rejt a Dunamenti Erőmű.

Erőművek éjszakája

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) idén megszervezte az első Erőművek éjszakáját. Az eseményre október 11-én került sor, amelynek során országszerte 42 helyszín: erőművek, fűtőművek és tematikus látogatóközpontok várták a látogatókat.

A kezdeményezés fontos célja, hogy a látogatók - megismerve az energiatermelés folyamatait - tudatosabb és takarékosabb energia-fogyasztókká váljanak.

Amikor Százhalombatta közelébe értünk, már a város széléről is láttuk a három óriási ikonikus kéményt. Igazán durva hatást viszont akkor tettek, amikor a közvetlen közelükbe értünk. Engem mindig is lenyűgöztek ezek a monumentális ipari épületek. Az óriási kémények égbe nyúló lábánál állva az ember nagyon aprónak érzi magát.

A kémények magassága 201 méter, így tulajdonképpen kétszer magasabbak az Országháznál.

A három nagy kémény nem csak az erőmű, hanem Százhalombatta legfontosabb jelképe is, holott - mint megtudtuk - ezeket a monstrumokat már nem is használják.

Az Erőművek éjszakáján az erőmű dolgozói pogácsával, süteménnyel, üdítővel fogadták a látogatókat. Sőt, még fényképpel és apró ajándékokkal is kedveskedtek. A munkavédelmi sisakok kiosztása után az erőmű szakértői vezettek körbe minket a területen, és minden kérdésünkre készségesen válaszoltak.

Előadásukból megtudtuk, hogy a százhalombattai Dunamenti Erőmű fő tevékenysége a villamosenergia-termelés, emellett villamos- és gázkereskedelmi engedéllyel is rendelkezik.

A lassan hetven éve elkezdett központi iparosítás óta az erőműben a termelés sokat változott. Az olaj helyett régóta gázzal állítják elő az elektromos áramot, újabban pedig megújuló energiaforrásokat is használnak.

Éves termelése akkora (1 160 000 megawatt), hogy ennyi energiával egy Tesla S modell 160 ezerszer tudná megkerülni a Földet.

Van olyan nap is, amikor a Dunamenti 70 millió forintnyi földgázt is eltüzel, hogy abból villamosenergiát állítson elő.

A vezetett séta során elsétáltunk a tekergőző sárga és fémszínű csövekből álló gázfogadó állomáshoz.

Megnéztünk egy romantikus, repkénnyel befuttatott, alacsony épületet is. Mérete elveszik az erőmű gigászai mellett, de megtudtuk, hogy stratégiai szerepe igen fontos egy esetleges “black start” esetén.

Mi az a black start?

Eddig bele sem gondoltunk, de az erőművek üzemeltetéséhez is szükség van áramra. Előfordul azonban, hogy valami miatt az erőmű sem jut áramhoz (Na ez a szó szoros értelmében vett "erőművek éjszakája"). Ekkor van szükség a black startra, azaz fekete kezdésre, vagyis áramot termelni áram nélkül. Ez az egész országban csak néhány üzemben lehetséges, köztük a százhalombattai erőműben.

A repkénnyel befuttatott épület rejti az erőmű dízelgenerátorát, ami egy esetleges

"black start” esetén nem csak a Dunamenti erőművet, hanem akár Paksot is újraindíthatja.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
poszony_nemeth-16-1.jpg

Itt koronázták a magyar királyokat évszázadokig – Pozsony megér egy hétvégi kiruccanást

A város bővelkedik történelmi látnivalókban, és modern hídjáról pazar kilátást nyújt.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2019. szeptember 03.Egy hétvégére érdemes átruccanni Szlovákia fővárosába, Pozsonyba is, mert a város sok érdekességet kínál, no meg persze a jó fajta sört és a knédlit sem szabad kihagyni.

A város mára Szlovákia kulturális, kereskedelmi és ipari központjává vált.

Pozsony a hagyományos koronázóváros volt a török hódoltságtól kezdődően. Miksa 1563. szeptember 8-án történt koronázásától kezdve, V. Ferdinánd koronázásáig a Habsburg-házból származó 12 uralkodót és 7 királynét koronáztak meg a Szent Márton székesegyházban.

Elhelyezkedése miatt is mindig fontos szerepet töltött be. A Duna partján, Ausztria és Magyarország határainak közelében, a Kis-Kárpátok előterében fekszik.

Öt híd ível át a folyón,

ezeket is érdemes megnézni. A legnyugatibb és egyben a leghosszabb a Lafranconi híd, amely a D2-es autópálya hídja. Tőle keletre az óvárosban található a Szlovák Nemzeti Felkelés hídja, Pozsony egyik jelképe, és tetejéről pazar a kilátás a városra és a Dunára. A folyón lejjebb az Öreg híd következik, amelynek elődjét legelső állandó hídként Ferenc József hídra keresztelték. A sorban a kecses Apollo híd következik, mint legifjabb átkelője a városnak. A legkeletibb a Kikötői híd, amelynek alsó szintjén vasút, míg felül a D1-es autópálya vezet.

Egy rövid látogatás során kihagyhatatlan a város felett már messziről jól látható,

négy saroktornyos vár, melyben a Szlovák Nemzeti Múzeum Történeti Múzeuma található.

A vár rajza látható a Szlovákiában vert euróérméken is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!