hirdetés
sajtofoto_Feny_Utja-1.jpg

Négy napon keresztül fényárban fog pompázni egész Pécs

A Zsolnay Fényfesztiválon úgy láthatod a város legszebb nevezetességeit, ahogy az eddig csak egy mesevilágban volt elképzelhető.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2018. június 20.


hirdetés

A Zsolnay Fényfesztivál az ország első fényfesztiválja, ami izgalmas programkavalkáddal és külföldi fellépők utcai attrakcióival, koncertekkel kápráztat el mindenkit június 28. és július 1. között.

A fesztiválon több mint 2,5 millió lumen fényerő lesz. Ez megegyezik egy akkora világítótorony fényerejével, amely Franciaország partjairól képes átvilágítani Anglia kikötőibe.

A Fényfesztiválon olyan érdekességekkel találkozhatsz többek között, mint a Kiégő Izzók óriási világító pixelbogara – a fesztivál totemállata -, ami még a repülőgépekről is látható, a Fény útja 25 állomásán pedig a fényművészet különböző ágait ismerheted meg a belvárosban sétálva. Lesznek statikus, mozgó és interaktívan irányítható alkotások, ezek öltöztetik új ruhába Pécs híres épületeit, de a fényszőnyegen is végig sétálhatsz. A világhírű magyar fényművész, Vicsek Viktor is saját alkotással készül a fesztiválra.

A fesztivál egyik célja a pécsi értékek bemutatása, azáltal, hogy a belvárosi épületeken 12.000 négyzetméternyi felületen látható a fényfestés, miközben a fesztivál keretében több mint 30 helyszínen, közel 100 program közül válogathatsz.

VIDEÓ: Ilyen volt a 2017-es Fényfesztivál

A fesztivál központi attrakciója a Zsolnay Light Art fényfestőverseny, amely során a Székesegyház monumentális homlokzata elevenedik meg a háromdimenziós, mozgó fényalkotások révén. Az élmény fokozása érdekében idén tovább bővül a vetített felület mérete, így nemcsak a bazilika oldalhajója, a tornyok, és a tető, hanem már a hátsó tornyok is a látvány részét képezik. Az előválogatás befejeződött, a versenybe került tíz alkotás közül három magyar, de láthatunk mexikói, spanyol, francia és ukrán alkotásokat is. A verseny zsűrizését egy öttagú nemzetközi bizottság látja el és idén is lesz közönségdíj.

A fényfestés mellett idén először az utcaművészetek alkotóit is versenyre hívták a szervezők: utcaszínházi és utcai cirkuszi előadással lehetett jelentkezni. Az előválogatás után végül az öt legjobb produkció, egy spanyol, egy francia, két argentin és egy magyar csapat fog versengeni a 3000 eurós fődíjért.

A versenyt a Magyar Zsonglőr Egyesülettel karöltve rendezik meg és nekik köszönhetően ismét Pécs ad otthont a Magyar Zsonglőrtalálkozónak is. Érdemes lesz megnézni a Gálaműsort, ahol Európa több országából érkeznek az artisták és a zsonglőrök, hogy varázsuk alá vonják a nézőket.

[

Már nappal készülhetünk az esti látványosságokra.

A nappali programok közé visszatér a tavaly sikeresen debütált Fénybütykölde, ahol mindenki maga készíthet világító ékszereket és emléktárgyakat, így este már maguk is fényt hozhatnak az éjszakába.

Az Inspirál Zsonglőr és Cirkuszi Játszóházban kicsik és nagyok is próbára tehetik ügyességüket, a Varázsóra látványos fizikai bemutatóján pedig fénnyel történő varázslatos kísérletek láthatók. Bizonyára nagy feltűnést fog kelteni a spanyol Rodafino „guruló színpada” is, ez egy óriási muzsikáló kerék, amely „potrohában” öt kiváló művészt szállítva közlekedik az utcákon.

A fesztiválon zenében sem lesz hiányt, ezt is a világ minden tájáról érkező előadók teszik még változatosabbá: a japán Yuki Koshimoto af hangdrum nevű hangszer egyik legismertebb előadója, aki duóban lép fel az ambient művész, Maoom társaságában. Indiából érkezik a Thaalavattam ütőhangszeres projekt, míg a Rumbo Tumba az argentin Facundo Salgado elektroakusztikus zenei projektje, amelyben az előadó Dél-Amerika különböző részeiről származó ritmusokkal és hangzásvilággal kísérletezik, olyan urbánus zenei stílusokkal vegyítve, mint a dub, a hip hop és a house.

A fesztivál egyik legnagyobb zenei durranása a katalán, tizennégy fős, kirobbanó energiával játszó dobos együttes, a Sound de Secá. A hazai kedvencek sem hiányozhatnak, itt lesz többek között Beck Zoltán (30y), aki Gyermeknek bátor címmel tart szerzői estet.

Az ingyenes fesztiválon aki még több élményre vágyik, azt várja a Fény Útja Extra, amelynek kiemelt helyszínei egy 1500 Ft-os karszalag megvásárlásával korlátlanul látogathatók. A karszalagot érdemes már előzetesen beszerezni ide kattintva, további infókért pedig irány a fesztivál weboldala!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
munkacsy.jpg

Munkácsy mintegy 60 művét bemutató kiállítás nyílik a pécsi Zsolnay Negyedben

Látható lesz az Ásító inas is, és több olyan alkotás, amit most először állítanak ki.
MTI - szmo.hu
2019. május 07.Munkácsy Mihály mintegy hatvan művét bemutató kiállítás nyílik a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában május 17-én.

A november 10-ig megtekinthető kiállításon Munkácsy festményei, több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fotóanyag is szerepel, összesen 58 mű és mintegy 20 fotó.

A Zsolnay Örökségkezelő a kiállítással tiszteleg a 175 éve született magyar festőóriás előtt. A kiállított gyűjtemény Pákh Imre magyar-amerikai műgyűjtő kollekciójának része, amely a ZSÖK szerint a legnagyobb anyagi értéket képviselő Munkácsy-magángyűjtemény, egyben a legátfogóbb is, ugyanis Munkácsy életművének valamennyi szakaszából őriz festményeket.

Szerepel köztük az Ásító inas (1896), amely a legismertebb magyar festmények egyike, a művész pályaívét követve megjelennek a bibliai témájú művek, a szalonzsánerek és a késői melankolikus tájképek is.

A ZSÖK a tárlat külön színfoltjának nevezte a kiállításban a Munkácsyt megjelenítő, más ismert művészek - köztük Rippl-Rónai József, Hans Temple, Halmi Artúr, Pásztor János - által készített művek csoportját.

A tárlat további különlegessége, hogy három kép most először lesz látható, ezek közé tartozik Munkácsy Mihály Műteremben V. című képe, amely a festő "Műterem"-sorozatába illeszkedik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
egervolgy_kiefer-8-1.jpg

Az Éger-völgy romantikus tópartja olyan, mintha egy mesebeli erdőbe lépnél

A Pécs közelében található kis tisztás, a patakból duzzasztott tó remek hely a nyugalmat keresőknek.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2019. május 22.Különös hangulatúvá varázsolta a májusi bolondos időjárás a kedvelt kirándulóhelyet, a Pécs közelében található Éger-völgyet.

Az eső után a színek élesebbé váltak, és szinte meseszerű erdővé alakították a helyet, amely az errefelé található égerfákról kapta a nevét.

A völgyet átszelő patak vizét egy gáttal felfogták, és így alakult ki egy kis tavacska, melynek partján tűzrakó helyek, esőház, asztalok, padok is találhatók.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
ZSFF2018_SZINHAZ-TER.jpg

Idén is káprázatos lesz a Zsolnay Fényfesztivál

170 ingyenes programmal, varázslatos fényfestésekkel, fényinstallációkkal, utcaművészeti produkciókkal és koncertekkel vár Pécs.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. június 18.A Zsolnay Fényfesztivál az ország első és egyetlen fényfesztiválja, június 27. és 30. között vár Pécs belvárosában.

Nyisd ki a szemed, ha leszáll az éj, sötétedéskor ugyanis hazai és külföldi művészek térspecifikus fényalkotásai ejtenek majd ámulatba a város utcáin sétálgatva, de érdemes lesz benézni a belső kertekbe és vigyázó szemeidet a templomok homlokzataira vetni. Ismerősnek hitt helyek, ódon és modern épületek, zöld parkok és lombok öltöznek milliónyi pixelpontból szőtt alkalmi fénykosztümbe.

A fesztivál fénypontja a nemzetközi élvonalban is jegyzett, háromdimenziós Zsolnay Light Art Fényfestőverseny.

Ennek keretében a Tiszta fény hívószóra készült mozgó, 3D-s fényalkotások keltik életre a Székesegyház monumentális falait. Kínából, Franciaországból, Mexikóból és Spanyolországból is érkeztek pályamunkák, utóbbiból 10 alkotás is versenybe száll a fődíjért. A győztes jutalma, hogy részt vehet a világ legjobbjaiból álló Győztesek Ligáján, az iMapp Bukarest fényfestőversenyen.

A versenyalkotásokon kívül különlegességként még egy látványosság elevenedik meg a Székesegyházon: Bordos László Zsolt világhírű fényművész, az épületvetítést robotlámpákkal kiegészítve, olyan egyedi fényalkotást hoz létre, amire Magyarországon még nem volt példa.

Idén új helyszínekkel bővül a Fény Útja is, mely közel 30 állomáson vezet végig a csodavilággá alakult belvárosi utcákon. Itt analóg és digitális technikán alapuló fényalkotásokkal, statikus és interaktívan irányítható installációkkal is találkozhatsz. Megnézheted, ahogy fényvirágok nyílnak a fák törzsein, végig sétálhatsz a Janus Pannonius utca járdájára varázsolt Fényszőnyegen, rácsodálkozhatsz az épületek „életre kelt” falaira.

Megmozdulnak a Barbakán falai, kinetikus szerkezetek segítségével mozgásba lendülnek a Színház tér épületei és egy ötméteres fénylő medveállatka is felbukkan majd a fesztivál totemállata, a Pixelbogár mellett, ami a Szent István téri szökőkút környezetében éled újra.

A német Bauhaus 100 éves jubileumára több alkotás is reflektál az idei Fényfesztiválon. A hazai alkotók mellett, finn, spanyol, brazil és mexikói művészek munkái teszik nemzetközivé a Fény Útját.

Érdemes már nappal kinézned a fesztiválra, hiszen napszállta előtt is rengeteg izgalmas program vár.

A fesztivál például harmadik alkalommal ad otthont a Magyar Zsonglőrtalálkozónak is, ahol a szakmai programok mellett te is elsajátíthatsz egy-két fogást a zsonglőriskolában, de lesz utcaszínház is, magyar, Costa Rica-i, német, francia, spanyol, holland, olasz és argentin előadókkal. Ha kedvet kaptál az alkotáshoz, a Fénybütyköldében világító díszeket is készíthetsz magadnak a fesztiválozáshoz.

Természetesen a zenét sem kell majd hiányolnod: idén a Színház téren érdemes keresned a koncerteket, ahol nappal a világzene uralja a terepet, este pedig az elektronikus és akusztikus hangszerek tánca adja meg a kellő aláfestést a Fény Útja látványához. A nappali zenei program kiemelkedő fellépője a hazai blues fenomén Little G Weevil, az argentin Aguamadera és az olasz Vagatrio, míg az éjszakai program zenei csemegéi között említhetjük a japán Kenta Hayashi fellépését, a Brooklyn Gypsies visszatérő koncertjét, a hazai színeket erősítő Iamyank, vagy épp az Óperentzia koncertjét.

Több újdonsággal is készülnek a szervezők. Lesznek például tematikus filmvetítések és live actek is, ahol megnézheted, milyen a valós idejű „képzenészet”, azaz amikor élőben születnek meg az audiovizuális alkotások. Új, rendhagyó helyszínek is bekerültek a programba, köztük az ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpont is, ahol egy nappali és egy éjszakai fényalkotást is megcsodálhatsz.

Ha már most türelmetlenül várod a fesztivált, ajánljuk, hogy nézz be a Pécsi Galériába, ahol egy igazi kuriózum vár: Vály Sándor, Finnországban élő magyar képző-és médiaművész kiállítása. A Fényfesztivál alkalmából a Pécsi Galéria számára készülő Gótikus hologramok című installációja különös kísérlet térrel és idővel. Vály harminc éve hagyta el Magyarországot, azóta most először állít ki itthon. A kiállítás a Fényfesztivál „prológusaként” június 22-én nyílik és egy hónapig látogatható.

VIDEÓ: Ilyen volt tavaly a Fényfesztivál

Új hagyományt is indít a fesztivál, melynek keretében minden évben „fénynagyköveteket” hívnak egy adott országból.

A sort Finnország nyitja és a FinnAgora, a magyarországi finn kulturális, tudományos és gazdasági intézettel együttműködve a Helsinkiből érkező fénynagykövetek megismertetik a látogatókat az északi gondolkodásmódot tükröző fényszimbolikával a Finn Focus program keretében.

Az ingyenes fesztiválon aki még több élményre vágyik, azt várja a Fény Útja Extra, amelynek kiemelt helyszínei és exkluzív programjai egy karszalag megvásárlásával látogathatók.

További infokat a programokról a Fényfesztivál hivatalos oldalán és a Facebook eseményben találsz.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
utnyito.jpg

Gyönyörű utak, melyeknek már a látványa is megnyugtató

Pécs környékén és a Mecsekben készültek ezek a csodaszép képek. Már a látványuk is mosolyt csal az arcunkra.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2019. május 17.Néha jó letérni a főútról, és egy kicsit csavarogni, eltévedni, olyan utakat felfedezni, amik nem szerepelnek a gyorsan tovaszáguldók útitervében.

De néha jó föld úton sétálni, néha többet ér egy erdei ösvényen óvatosan lépkedni, néha jó beszívni a virágzó fák illatát... Néha jó egy kicsit megpihenni, kiszállni az őrült rohanásból... Például itt:


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x