hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Négy napon keresztül fényárban fog pompázni egész Pécs
A Zsolnay Fényfesztiválon úgy láthatod a város legszebb nevezetességeit, ahogy az eddig csak egy mesevilágban volt elképzelhető.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2018. június 20.


hirdetés

A Zsolnay Fényfesztivál az ország első fényfesztiválja, ami izgalmas programkavalkáddal és külföldi fellépők utcai attrakcióival, koncertekkel kápráztat el mindenkit június 28. és július 1. között.

A fesztiválon több mint 2,5 millió lumen fényerő lesz. Ez megegyezik egy akkora világítótorony fényerejével, amely Franciaország partjairól képes átvilágítani Anglia kikötőibe.

A Fényfesztiválon olyan érdekességekkel találkozhatsz többek között, mint a Kiégő Izzók óriási világító pixelbogara – a fesztivál totemállata -, ami még a repülőgépekről is látható, a Fény útja 25 állomásán pedig a fényművészet különböző ágait ismerheted meg a belvárosban sétálva. Lesznek statikus, mozgó és interaktívan irányítható alkotások, ezek öltöztetik új ruhába Pécs híres épületeit, de a fényszőnyegen is végig sétálhatsz. A világhírű magyar fényművész, Vicsek Viktor is saját alkotással készül a fesztiválra.

A fesztivál egyik célja a pécsi értékek bemutatása, azáltal, hogy a belvárosi épületeken 12.000 négyzetméternyi felületen látható a fényfestés, miközben a fesztivál keretében több mint 30 helyszínen, közel 100 program közül válogathatsz.

VIDEÓ: Ilyen volt a 2017-es Fényfesztivál

A fesztivál központi attrakciója a Zsolnay Light Art fényfestőverseny, amely során a Székesegyház monumentális homlokzata elevenedik meg a háromdimenziós, mozgó fényalkotások révén. Az élmény fokozása érdekében idén tovább bővül a vetített felület mérete, így nemcsak a bazilika oldalhajója, a tornyok, és a tető, hanem már a hátsó tornyok is a látvány részét képezik. Az előválogatás befejeződött, a versenybe került tíz alkotás közül három magyar, de láthatunk mexikói, spanyol, francia és ukrán alkotásokat is. A verseny zsűrizését egy öttagú nemzetközi bizottság látja el és idén is lesz közönségdíj.

A fényfestés mellett idén először az utcaművészetek alkotóit is versenyre hívták a szervezők: utcaszínházi és utcai cirkuszi előadással lehetett jelentkezni. Az előválogatás után végül az öt legjobb produkció, egy spanyol, egy francia, két argentin és egy magyar csapat fog versengeni a 3000 eurós fődíjért.

A versenyt a Magyar Zsonglőr Egyesülettel karöltve rendezik meg és nekik köszönhetően ismét Pécs ad otthont a Magyar Zsonglőrtalálkozónak is. Érdemes lesz megnézni a Gálaműsort, ahol Európa több országából érkeznek az artisták és a zsonglőrök, hogy varázsuk alá vonják a nézőket.

[

Már nappal készülhetünk az esti látványosságokra.

A nappali programok közé visszatér a tavaly sikeresen debütált Fénybütykölde, ahol mindenki maga készíthet világító ékszereket és emléktárgyakat, így este már maguk is fényt hozhatnak az éjszakába.

Az Inspirál Zsonglőr és Cirkuszi Játszóházban kicsik és nagyok is próbára tehetik ügyességüket, a Varázsóra látványos fizikai bemutatóján pedig fénnyel történő varázslatos kísérletek láthatók. Bizonyára nagy feltűnést fog kelteni a spanyol Rodafino „guruló színpada” is, ez egy óriási muzsikáló kerék, amely „potrohában” öt kiváló művészt szállítva közlekedik az utcákon.

A fesztiválon zenében sem lesz hiányt, ezt is a világ minden tájáról érkező előadók teszik még változatosabbá: a japán Yuki Koshimoto af hangdrum nevű hangszer egyik legismertebb előadója, aki duóban lép fel az ambient művész, Maoom társaságában. Indiából érkezik a Thaalavattam ütőhangszeres projekt, míg a Rumbo Tumba az argentin Facundo Salgado elektroakusztikus zenei projektje, amelyben az előadó Dél-Amerika különböző részeiről származó ritmusokkal és hangzásvilággal kísérletezik, olyan urbánus zenei stílusokkal vegyítve, mint a dub, a hip hop és a house.

A fesztivál egyik legnagyobb zenei durranása a katalán, tizennégy fős, kirobbanó energiával játszó dobos együttes, a Sound de Secá. A hazai kedvencek sem hiányozhatnak, itt lesz többek között Beck Zoltán (30y), aki Gyermeknek bátor címmel tart szerzői estet.

Az ingyenes fesztiválon aki még több élményre vágyik, azt várja a Fény Útja Extra, amelynek kiemelt helyszínei egy 1500 Ft-os karszalag megvásárlásával korlátlanul látogathatók. A karszalagot érdemes már előzetesen beszerezni ide kattintva, további infókért pedig irány a fesztivál weboldala!


KÖVESS MINKET:

Kettős jubileum: Weininger Andor-tárlat a pécsi Janus Pannonius Múzeumban
A Bauhaus 100., a képzőművész születésének 120. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás A Bauhaustól New Yorkig címmel.
MTI - szmo.hu
2019. március 12.


hirdetés

Weininger Andor (1899-1986) festő, grafikus, építész és formatervező születésének 120. évfordulója és a Bauhaus megalapításának centenáriuma alkalmából nyílt a magyar képzőművész valamennyi alkotói korszakát bemutató kiállítás a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Modern Magyar Képtárában.

A Bauhaustól New Yorkig című tárlat számos hang- és mozgóképanyag segítségével kalauzolja a látogatót Weininger Andor életművében, egyszerre megjelenítve az építészt, a zenészt, a képzőművészt, a színészt és a színpadépítő szakembert.

Weininger Andor életműve csaknem a teljes huszadik századot felöleli, életének egyes állomásai pedig a világ legkülönbözőbb pontjaihoz kötik.

Életét az emigrációk sora és ezzel együtt újabbnál újabb kulturális és művészeti közegek megismerése határozta meg - írták arra is kitérve, hogy képzőművészeti munkásságában látványos ívet írt le, a huszadik század avantgárd művészeti irányzatai közül többhöz is csatlakozva, a Bauhausban megismert geometrikus absztrakciótól a szürrealizmusig.

Weininger Andor a képzőművészet mellett több más művészeti ágban is jelentőset alkotott. A Bauhaus összművészeti koncepciója jegyében az 1920-as években zenészként, előadóművészként és színpadtervezőként is dolgozott. "Ezek a tevékenységei képzőművészetéhez hasonlóan fontos elemei munkásságának, egyik sem képzelhető el a többi nélkül" - olvasható az írásos összegzésben.

A JPM saját Weininger Andor-gyűjteményéban található tárgyakon túl a kiállításra kerülő művek jelentős részben Körner András New Yorkban élő építész gyűjteményéből származnak, aki 1970-től a művész haláláig szoros barátságot ápolt az alkotóval és a műveket személyesen tőle és özvegyétől kapta ajándékba.

A kiállítás március 31-ig látható Pécsen.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x