hirdetés

Három hónap leállás semmilyen alapvető változást nem jelent - dr. Juhász Árpád a klímaváltozásról és az emberi természetről

Fél évszázad alatt több mint 100 országot járt be és örökített meg fotókon, könyvekben, filmekben. Geológusként és érző emberként szemtanúja Földünk egyre gyorsabb pusztulásának.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2020. június 21.


hirdetés

Egy nappal beszélgetésünk előtt láttam meg a tv-újságban, hogy az M5 csatornán ismét vetítik dr. Juhász Árpád útifilmjeit. Éppen perui kalandozásaiba csöppentem bele a Machu Picchutól az amazonasi esőerdőkig, és ezúttal gondoltam bele először a sorozat címébe: „Látlelet a Földről.” Látlelet? Erőszakos bűncselekmények nyomait megállapító vizsgálat. És valóban, Juhász Árpád filmjeiben, képein gyakran feltűnnek azok a „bűntények”, amelyeket az emberiség követ el folyamatosan a természettel szemben, már alig-alig lehet bolygónkon olyan népcsoporttal találkozni, amely harmóniában él vele.

Beszélgetésünk kiindulópontja a Felfedezők Napján tartott on-line előadása volt, amelyben a gleccserek zsugorodásával világította meg a klímaváltozás mibenlétét.

- A gleccserek összehúzódása egyértelműen a légköri hőmérséklet tartós emelkedésére utal. Drasztikus rövidülésük világszerte tapasztalható. Ez igaz Európában az Alpokra, a skandináv hegyvidékre, Izlandra, de ugyanez tapasztalható Grönlandon, Észak-és Dél-Amerikában, Új-Zélandon, a pamir-turkesztáni hegyláncon és a Himaláján is. A felsorolt területek mindegyikén jártam, dokumentáltam a gleccserek rövidülését. Egy időben tagja voltam az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEP) bizottságának, akkor született a Gleccserek a Föld hőmérői című könyvem. 1963-ban jártam először az ausztriai Pasterze gleccseren, a Grossglockner-hegy lábánál, ahonnan egy sikló-szerű járművel el lehet jutni egészen a medréig. Ha összehasonlítjuk az akkori fotókat a jelenlegi állapottal, rendkívül lehangoló látványban van részünk: a gleccser sokkal rövidebb, elvékonyodott, szakadozott lett, omladékok tucatjaival az alján.

Az osztrákok 1851 óta mindig pontosan kijelölték, hogy hol ért véget a gleccser. Kiderült, hogy alig több mint másfél évszázad alatt 3 km-rel lett rövidebb. Ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy ez idő alatt 1, 5 milliárd köbméter jég olvadt el csak ezen a helyen. Ez egyrészt mutatja, hogy másfél évszázada a felmelegedés tartós és állandó folyamat és egyben figyelmeztet arra, hogy a jégbe zárt, rendkívül tiszta ivóvízkincs világszerte fogy. Az olvadással ugyanis bejut a tengerekbe és összeolvadva a sós vízzel elveszik az emberiség számára.

Ezenkívül a legmodernebb, repülőgépekről is használható geofizikai műszerekkel azt is láthatjuk, hogy évtizedek óta vékonyodnak a nagy kiterjedésű jégmezők az Antarktiszon, Grönlandon, vagy a Vatnajökull esetében Izlandon, szintén óriási jég- és vízveszteséggel, aminek szintén a felmelegedés az oka. Ezért tartom a légköri hőmérséklet legjobb hosszú távú hőmérőinek a gleccsereket.

hirdetés

Juhász Árpád a globális felmelegedés kérdésében semmilyen kompromisszumra nem hajlandó. Nem tud mit kezdeni azokkal a „klimaszkeptikusokkal”, akik nemcsak a méréseknek, hanem a saját szemüknek sem hisznek. Az más kérdés, mondja, hogy ez a folyamat csak természeti jelenség-e, vagy az emberi tevékenység következménye, esetleg olyan természeti jelenség, amelyre az ember még rátesz egy lapáttal. Valószínűleg ez utóbbi megközelítés jár a legközelebb a valósághoz.

- Ma a különböző nagy nemzetközi konferenciákon mindenekelőtt az ember által kibocsátott óriási mennyiségű széndioxidot tartják felelősnek a klímaváltozásért. Amikor az ember pillanatszerű gyorsasággal égeti el a földgázt, a kőolajat, a kőszenet, a természeti léptéket bőven meghaladó mértékben bocsát ki a légkörbe széndioxidot, amit az élő szervezetek százmillió évek alatt vontak ki a légkörből.

A légkörben lévő széndioxidot nem elsősorban az erdők kötik le, hanem a tengeri élővilág által kiválasztott kalcium-karbonát. Ha csak arra gondolunk, hogy a budai hegyekben, az egész Dunántúli-középhegységben, a Bükkben lévő sok millió tonnányi mészkő-tömeg mit jelent, megérthetjük, hogy évszázmilliók alatt hogyan kötötte meg a földi élővilág a légkörből kivont széndioxidot.

A Föld története során különböző élő szervezetek voltak dominánsok. Amikor például a budai hegyek keletkeztek, a tengerben lévő zöld algák, a diploporák építették fel a trópusi sekélytengerek zátonyait. Az utóbbi egymillió évben a tengeri polipállatkák és a rajtuk szimbiózisban lévő zöld algák végzik ezt a feladatot, a legnagyobb kiterjedésben az ausztrál korallzátonyban és a karib térségben. Az elmúlt évtizedekben megfigyelhető volt, hogy a korallzátonyok szezonálisan egyre gyakrabban kifehérednek, mert pusztulnak a polipállatkákkal együtt élő zöld algák. Ennek okát a szakemberek részben az óceán vízének savasodásában, részben pedig a víz hőmérsékletének drasztikus emelkedésében látják. A polipok általában a meleg vizet szeretik, de egy bizonyos hőmérséklet felett a zátonyépítési tevékenységük lelassul vagy megszűnik.

Juhász Árpád felhívja a figyelmet arra is, hogy a felmelegedés következtében gyakoribbá váltak a hatalmas trópusi ciklonok, a Mexikói-öbölben pusztító hurrikánok, amelyek az Atlanti-óceán déli részén, az Egyenlítőtől mintegy 10 szélességi fokkal északra alakulnak ki. Ezek a Föld forgása miatt is spirális mozgásba kezdenek, és lassan haladnak Észak és Nyugat felé, miközben e forgó rendszer karjában elképesztő szélsebességek alakulnak ki, amelyek akár a 300 km/órát is elérhetik. E hurrikánok gyakorisága és szezonjuk kitolódása egyaránt megfigyelhető volt az utóbbi évtizedekben, és hasonló a helyzet a tájfunokkal a Csendes-óceán ázsiai partvidékének trópusi övezetében.

Mit tehet mindezek ellen az ember?

- Mindig meg kell vizsgálni, hogy milyen arányban játszik ebben szerepet az ember általi szén-dioxid kibocsátás: mennyi ebből a földi és a légi közlekedésé, az erőműveké? E fosszilis energia-fajtákat minden területen eleve ki kellene egészíteni megújuló energia-hordozókkal és fokozatosan felváltani őket. Ez azonban a világban, úgy tűnik, csigalassúságú folyamat. Amíg a Nyugatnak e téren ambiciózus célkitűzései vannak, addig Kínában jelenleg is hihetetlen mértékben égetnek el az erőművekben kőszenet, mert egyrészt Kína rendkívül gazdag jó minőségű szenekben, másrészt pedig ennek a hatalmas országnak a jóléti fejlődéséhez rengeteg energia szükséges.

És itt jön elő az alapvető kérdés: ha a világot egy mérleg két serpenyőjébe tennénk, az egyikbe a folyamatosan szaporodó emberiséget, a másikba az összes természeti erőforrást, a mérleg egyre jobban félrebillenne az emberi populáció irányába. A Föld lakossága immár meghaladja a hétmilliárd embert, ebből 1,35 milliárd Indiában, másfél milliárd Kínában él – tehát ez a két ország adja a Föld lakosságának több mint egyharmadát. Közben a természeti erőforrások egyre csökkennek.

A könnyen kitermelhető kőolajnak a nagyobb részét már felhasználtuk, a széntől éppen a környezetszennyezés miatt igyekszünk megszabadulni. Emellett évszázadunkban egyre inkább fogytán van a tiszta, iható édes víz a gleccserek olvadása és a nagy mértékű szennyezés miatt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
realdoll-szexrobot.jpg

Jön a szexrobot, aminek változik a hangulata, és a szeretkezés előtt meg akarja ismerni a társát

A nem is olyan távoli jövő szexbabája mesterséges intelligenciával és saját személyiséggel rendelkezik, tud értelmes beszélgetést folytatni, és nemcsak a partnere kedvenc szexpózát, hanem a családtagjait is megjegyzi.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

Hamarosan piacra dobják a RealDoll nevű cég legújabb, mesterséges intelligenciával rendelkező szexrobotjait, amelyek értelmes beszélgetést tudnak folytatni és új dolgokat is képesek tanulni.

A RealDoll nevű cég 1996 óta gyárt szexbabákat, februárban pedig már be is mutatták a Real Doll X-et, amely igencsak élethűre sikerült, és sok kommentelő tetszését elnyerte.

A Daily Mail újságírója személyesen is ellátogatott a céghez, hogy még több információt derítsen ki az új, mesterséges intelligenciával működő szexrobotról.

Kiderült, hogy egy RealDoll baba három hónapos munka eredménye. A platinum szilikonból készült bőr pont olyan, mint az emberi bőr, és olyan részletesen kidolgozták, hogy ráncok is vannak rajta, alatta pedig "erek" és "csontok" is kirajzolódnak. A babák arca is rendkívül életű, a testük pedig olyan, mint a plasztikáztatott pornósztároké.

hirdetés

RealDoll X - The Ultimate Robotic RealDoll Experience

Visit https://www.realdoll.com/realdoll-x/ today to purchase. RealdollX is an AI driven robotic doll system powered by the technology developed over the past...

A RealDoll új szexrobotja azért is különleges, mert nemcsak egy jól megformázott baba, hanem egy olyan mesterséges társ, amelynek saját személyisége van, tud mozogni, mosolyogni, beszélni, sőt értelmes eszmecserét is tud folytatni a "gazdájával". A hangulata és a viselkedése is változik az adott szituációtól függően.

Például ha napokig nem foglalkoznak vele, szomorú lesz, ha megdicsérik, örül és boldog, de lehet még vicces, szégyenlős, kedves, segítőkész, sőt akár féltékeny is tud lenni bizonyos helyzetben. Tud vicceket mesélni, a kedvenc hobbijairól, filmekről, zenéről, könyvekről beszélni, felismeri a "gazdája" családtagjait, barátait, és persze megjegyzi, miket szeret a társa.

A megismerkedésükkor a robot igyekszik minél több mindent megtudni az emberről, például kérdezgeti a kedvenceiről, a munkájáról, a véleményéről egy-egy témában, mintha csak randizna vele. Ezekre pedig emlékszik is, csakúgy, mint azokra a dolgokra, amiket a partnerétől megtanul. Természetesen azt is megtanulja, hogy a társának melyik a kedvenc szexpóza, miket szeret csinálni, és egy nap hányszor szeret szeretkezni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés

Rózsaszín lett a jég az Alpokban, vészjósló dologra világít rá

Ráadásul még az sem teljesen világos, hogyan került oda az elváltozást okozó alga.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 06.


hirdetés

Érdekes jelenségre figyeltek fel az olasz Alpokban: a Presena-gleccser felületén rózsaszín árnyalatban pompázik a jég. Az ezt vizsgáló tudósok azt már megállapították, hogy egy alga miatt alakult ki az elszíneződés, azonban az még rejtély, hogyan került oda - írja a Science Alert.

A Biagio Di Mauro, az olasz nemzeti kutatótanács egyik tagja elmondta, hogy

a jelenséget az Ancylonema nordenskioeldii nevű alga okozza, amelyet már Grönlandon is megfigyeltek.

Az alga jelenléte önmagában véve nem jelent veszélyt, ugyanis kisebb mértékben megjelenése a sarkkörökön normálisnak számít. Grönlandon azonban az utóbbi években jelentősen megnőtt a számuk, amelynek oka a globális felmelegedésben keresendő. A jég ugyanis alapesetben a napfény több mint 80 százalékát képes visszaverni, ám ha az alga akadályozza ebben a képességében, kevesebb fényt ver vissza és többet nyel el, ez pedig olvadáshoz vezet.

Az olvadt, vizes környezet megfelelő táptalaja az algáknak, amelyek egyre nagyobb területet hódítanak el, nagyban hozzájárulva a gleccserek olvadásához.

hirdetés

Azt egyelőre nem tudják biztosan, hogyan kerülhetett az európai kontinens közepére a rózsaszínű alga, Di Mauro - aki korábban Svájcban, a Morteratsch-gleccseren is hasonló jelenséget figyelt meg - elmondta, hogy jelenleg azt vizsgálják, a felmelegedés mellett milyen emberi tényezők járulhatnak még hozzá az algák megjelenéséhez. Elsősorban a túrázók és a síelők hatását akarják górcső alá venni.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
timbertower-1000x528.png

Íme a jövő: Sydney-ben épül a világ legmagasabb fából készült hibrid felhőkarcolója

A fenntartható építészet legújabb mintapéldánya százalékban megújuló energiát használ majd.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 29.


hirdetés

Sydney-ben fog állni a világ legmagasabb hibrid építménye, amelynek most tették közzé látványterveit, és igencsak lenyűgöző építményről van szó - írja a CNN.

A BVN design stúdió és a New York-i SHoP Architects építésziroda közös tervezésében valósul meg az egyedülálló épület, amelyet fából készítenek. Amint elkészül, ide költözik be az Atlassian nevű szoftvercég, amelynek ez lesz a főhadiszállása. A 180 méter magas épületben 40 emelet kap majd helyet, ahol körülbelül 4000 alkalmazott fér majd el. Az épület egyik sajátossága, hogy több szinten is helyet kapnak a növényekkel beültetett teraszok.

Az épület egy speciális technikával készül, amely során több rétegnyi puhafát préselnek össze, és ebből hoznak létre ultraerős építőanyagot.

A torony acélvázon fog nyugodni, ám az építőanyagok legnagyobb részét a speciális faanyag adja majd. Nem csak az építőanyagában különleges azonban a készülő torony, hanem azért is, mivel ez az egyik leginnovatívabb módja annak, hogy az épületek karbonlábnyomát a lehető legkisebb mértékűre redukálják.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
agy-video-kutatas-neuronok.jpg

Elképesztő videó készült az agyról

A kutatóknak először sikerült rögzíteniük, ahogy az agy egy speciális hulladékkezelő rendszeren keresztül kimossa az elhalt neuronokat.
A címkép illusztráció: Pixabay/ColiN00B - szmo.hu
2020. június 30.


hirdetés

Arról mér régóta tudnak a kutatók, hogy az agy képes egy speciális "hulladékkezelő rendszeren" keresztül kimosni az elhalt neuronokat, hogy azok ne tömítsék el a biológiai útvonalakat. Ugyanakkor ezt a folyamatot most sikerült videóra is venni - írja a Science Alert.

Az fontos viszont megjegyezni, hogy folyamatot nem embereken, hanem egereken sikerült rögzíteni. A Yale Orvosi Iskola kutatója, Jaime Grutzendler szerint ez az első alkalom, hogy élő emlős agyán sikerült megfigyelni a folyamatot.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!