hirdetés
Három csodálatos hely a Balatonnál, ahová télen is érdemes elmenni
Irány a tó nyugati vége: fürödj meg a világon egyedülálló gyógytóban, kóstolj remek ételeket, próbáld ki a kényeztető wellnesst és sétálj egy ősi történelemmel és kultúrával rendelkező városban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 02.


hirdetés

A Balaton télen is csodás hely a pihenésre. Ilyenkor a csendesebb, nyugodtabb arcát mutatja a magyar tenger, de partján sokféle lehetőséget kínál a kikapcsolódásra. A nyugati végén számtalan borászat, meleg vizes fürdőhely, remek étterem, múzeumok, kirándulóhelyek közül lehet válogatni.

A változó szokásokat követve az elmúlt öt évben közel 50 százalékkal nőtt azoknak a vendéglátó egységeknek, borászatoknak a száma, amelyek egész évben nyitva tartanak a Balatonnál és a szálláshelyek is egyre több programot kínálnak a vendégeknek. Érdemes hát útra kelni.

A Balatont, Közép-Európa legnagyobb tavát ilyenkor többnyire a kirándulók és a gasztroturisták keresik fel, de az úszni, fürdeni vágyók sem fognak csalódni.

Hévíz

A Balatonhoz közel egy világhírű természeti csoda várja a látogatókat. Hévíz már az ókorban is legendás hely volt, és népszerűsége ma is tart, ez a hely a legnépszerűbb magyar vidéki úti cél. Számos legenda is fűződik az évezredek óta ismert Hévízi-tó gyógyító hatásához. És az sem véletlen, hogy a világon egyedülálló természetes tőzegmedrű gyógytó több mint 200 éves fürdőhagyománnyal rendelkezik.

„A világ legnagyobb termál tavában, nyíló tavirózsák között úszni kihagyhatatlan élmény! A Hévízi-tó hőmérséklete egész évben 24 – 38 fok között mozog,

így akár az őszi-téli hónapokban is, a szabad ég alatt élvezhetjük a természetes meleg vizet” – mondta H. Horváth Orsolya a Hévízi Turisztikai Kft. ügyvezetőjétől. „Hévízen a mozgás és a pihenés kéz a kézben járnak, hiszen a termálvíz kifejezetten jótékony, lazító hatással bír az aktív sportban igénybe vett izomzatra. Nem is beszélve a kényeztető masszázsokról és szauna programokról, amelyek tökéletesen feltöltik a játékosokat egy-egy kiadós golf party után.”

A fürdés mellet több látnivaló is vár, a közelben védett lápterületet van, kellemes sétát lehet tenni a Dr. Schulhof Vilmos sétányon, vagy nézd meg a héttornyú Szentlélek római katolikus templomot. Egregyen – az egykori önálló településen – áll a 13. századi templom. A Városháza előtti téren áll a Nymphae című díszkút, és érdemes megnézni a régi villákat is.

Zalacsány

Hévízhez közel, Zalacsányban található Magyarország egyik legjobb golfpályája, amely tavasztól késő őszig várja a sport szerelmeseit. Ám télen is kínál különleges élményeket. A Zala Springs Golf Resort területe fantasztikus, a 18 szakaszos bajnoki pályát tavak tarkítják.

A klubházában pedig a régió egyik legkiemelkedőbb bisztrója található, ahol nemzetközi és hazai ételeket kínálnak, helyi alapanyagokból.

Rendszeresen tartanak BBQ partykat és borkóstolókat is - mesélte Tankó Balázs, a Zala Springs értékesítési vezetője. A téli időszakban a vendégek a közelben lévő wellness termálmedencéjében fürödhetnek, de van élményfürdő, nyakzuhany, pezsgőfürdő, fényterápiás finn szauna, gőzkabin, sószoba is.

A vidék is nagyon szép. A település már a római korban is lakott volt, A középkorban itt gazdag növény- és állatvilág, tölgy és bükkerdők voltak, a falut és környékét a Zala árterülete vette körül. A Batthyány család tagjai az 1500-as években kerültek a környékre és Csányban két - máig álló - kastélyt is építettek. Ha sétálnál egyet a vidéken, akkor keresd fel a Csányi-család 19. század elején épült mauzóleumát, vagy a Körtvélyesi átalakító erdőt, benne Árpád-kori földvár (Zsidóvár), és tanösvényt. Hangulatos hely a 4 méter mély víztározó is, amely a Kettős-patak felduzzasztásával jött létre 1991-ben.

A volt Batthyány-kúria egy ősfás park közepén áll, az épületben egy kastélyszálló működik. Parkjában szabadtéri termálmedence, gyermekjátszótér, strandröplabda, minigolf-, footgolf- és teniszpályák, lengőteke, grillterasz, és bár található. A vele szomszédos Batthyány Kúriában szintén elegáns szállást alakítottak ki.

Keszthely

A kultúrát kedvelőket pedig várja a régió egyik legszebb városa, Keszthely. Ahol a Festetics-kastély, a Kastély Főúri Enteriőr Kiállítása, a Hintókiállítás, a Történelmi Modellvasút Kiállítás, a Főúri Utazások Kiállítás az Amazon Házban és a Vadászati Múzeum, valamint a Balatoni Borok Háza, a Pálmaház és a Madárpark is sok-sok látnivalót kínál.

De van itt Cadillac Múzeum, érdekes a Surber Zeneautomata és Fonográf Múzeuma vagy a Georgikon Majormúzeum. Élvezetes látványt nyújt és persze egy kóstolót is érdemes tartani a Marcipán Múzeum és Cukrászdában. A történelmet kedvelőknek pedig ott a Keszthelyi Néprajzi Múzeum – Panoptikum – Csigaparlament, a Rádió és tv Múzeum, vagy a Belvárosi Plébániatemplom.

Itt áll Szendrey Júlia szülőháza Szendrey-telepen. Fenékpusztán a római Valcum romjait érdemes felkeresni, vagy jó időben a Fenékpusztai Madárvonulás-kutató Állomást. A gyerekeket biztos érdekli majd a Babamúzeum és a Vasúttörténeti Múzeum. Ha pedig egy kis téli túrára vágysz, akkor a város déli határa közelében kezdődik a Kis-Balaton nádasrengetege.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Hihetetlen teljesítmény: 20 óra 26 perc alatt futotta körbe a Balatont
Az egyéni indulók közül Bódis Tamás és Stine Rex futottak be elsőként. A férfiaknál 20:26:37, a nőknél 22:21:34 volt a legjobb idő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 12.Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Balatont körbefutó versenyt a 220.1 km hosszúságú Ultrabalatont. A balatonfüredi új versenyközpontból indult versenyzőket 48 szakasszal és sokféle élménnyel is várták.

A XIII. NN Ultrabalaton egyéni győztese:

Bódis Tamás

A győztes idő: 20:26:37

A verseny egyéni, női győztese:

Stine Rex

Ideje: 22:21:34

Csapatban is sokan neveztek, cégek, és több fős csapatok is versenyeztek.

Az eredményeket az egyes kategóriákban ITT találod.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Kiöntött a Balaton Keszthelynél, elárasztotta a partot a víz
A keleti medencéből nyomta át a vizet a partra a szél.
Címkép: illusztráció (Rostásy-Szabó Mihály) - szmo.hu
2019. április 23.A Zaol.hu azt írja, Keszthelynél kiöntött a Balaton, a keleti medencéből nyomta át a vizet a partra a szél.

A keszthelyi parton belvíz alakult ki, emiatt a környéken a padok vízben úsznak, tudósít a portál. Szintén ezt támasztják alá például a Légi Fotó & Videó által Facebookon közzétett fotók is, amelyeken jól látszik, hogyan áradt ki a partra a tó:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Receptre kéne felírni: a Balaton tavasszal igazi feltöltődést nyújt
Ezt csak lassan, sétálva lehet igazán kiélvezni. Andalogni, meg-megállni, elmerengeni. És hagyni, hogy mindez hasson...
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2019. április 06.Ilyen a tavasz a Balatonnál: virágillat, lágy tavaszi szellő, a hullámok halk csobogása és szikrázó napfény. A magyar tenger partja ezer színben kezdett el pompázni. Receptre kéne felírni a stresszes, hajszolt hétköznapok után - itt garantált a pihenés, feltöltődés.

Nézzétek meg milyen Balatonfüred, Alsóörs és Tihany április elején.

A tihanyi képekért lapozz tovább!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Csendes éj a Balatonnál: mikor a víz is nyugalomra tér
Csendes csobbanás, halk nádsuhogás, néhány éjszakai madár rikkantása, árbocok koccanása... Ilyen, mikor elpihen a magyar tenger.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2019. május 17.Este, éjszaka a Balaton teljesen más. Minden lecsillapodik, elpihen. Még a sétáló is halkabban lép, jobban figyel. A sötétség ellenére is érezni a víz közelségét, a lenyűgöző természet csodáját.

Mert a magyar tenger partja ilyenkor másképp fogad: a legkisebb hang is sokkal jobban hallatszik, a legkisebb fény is jobban észrevehetővé válik. A madarak éjszakai zajai felerősödnek, és a csónakok, hajók is csobbanva, nyikorogva neszeznek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x