hirdetés
te
Hargitay Judit: Teniszcipő
'Emma felpattant. Megint elemében volt, újra rátalált a szerepére, a szegény, elárult asszonyéra.'
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. december 16.


hirdetés

Emma akkora lendülettel szállt le a buszról, hogy a felfelé törleszkedő tömegből elsodort egy fiatalembert meg egy gyereket. Nekilökte őket egy kukának, de a méltatlankodással nem foglalkozott. Hatalmas testét fáradtan vonszolta a remegő aszfalton. Magához szorította a közeli delikát-üzlet címeres zacskóját, amelyből néhány kivi kandikált ki meg kandírozott datolya. Melege volt, irgalmatlanul, meg migrénje, amitől a szokásosnál is hangosabban szuszogott.

„Az a szemét Kapolyi nem fogja fel, mennyire szenvedek. Belgyógyász létére nem képes nekem felírni egy normális fájdalomcsillapítót…” – dohogott magában a férjére, akit dohogás közben mindig a vezetéknevén szólított.

Már délelőtt, az irodában haragudott rá, mert ötödszörre se volt hajlandó felvenni a telefonját, pedig a születésnapjára Emma egy új mobilt vett neki, direkt. De Kapolyi doktort ez a szándékosság hidegen hagyta, ahogy szinte minden a feleségével kapcsolatban. Emma egyre nehézkesebben araszolt hazafelé, és fortyogó indulattal gondolt a férjére és huszonöt éves házasságukra. „Bezzeg régen, be se tudott telni velem. Minden reggel kinyomta a fogkrémet a fogkefémre, annyira odavolt. Igaz, akkoriban még a hivatalban is veszkődtek utánam. Vékony voltam, mint egy agár, dús barna haj, a szemem fölé fekete tuscsíkot húztam …” Most meg fel nem venné a rohadt telefonját! Mert nagyvizit van, meg rendelési idő, aztán megint este tizenegykor esik haza a kórházból, amikor Emma már alszik.

A lift megállt, az ajtó lassan húzódott félre, mint egy diszkrét komornyik. Emma szerette ezt a liftet. A metálezüst fényeket, a keskeny tükröt, amiben vékonyabbnak látta magát, meg a kis hangszórót, amin elakadás esetén bejelentkezett a portaszolgálat. Hét évvel ezelőtt vették meg a drága belvárosi apartmanház teljes kilencedik emeletét. Két egymás melletti lakást, az egyiket maguknak, a másikat Emma anyjának. Anya halála óta a kisebbik lakás üresen állt. Emma ingerülten kutatott lakkbőr táskájában. Még mindig izzadt, selyem irodai blúza rátapadt a hátára. A lépcsőház klímája sem hűtötte le. A feje úgy hasogatott, hogy a szeme is könnybe lábadt. Egyre ingerültebb lett, nem találta a kulcsot.

Már az sem érdekelte, hogy a százhúsz négyzetméteres lakást a férje az ő vigasztalására vette meg, amikor bizonyossá vált, hogy nem lehet gyerekük. Kapolyi doktor ugyanis nem akart költözni, szerette a régi házukat, Budát, a nagy kertet. Emma tudta, hogy hálásnak kell lennie, ebben a percben mégis gyűlölte a lakást, a bézs falakat, az olasz ülőgarnitúrát, meg a polcokon sorakozó drága konyakokat, a hálás betegek ajándékát.

A kulcs nagy csattanással kiesett a táskából, Emma felkapta és úgy vágta bele a zárba, mint egy nagykést. A kulcs megakadt. Emma erőltette, hiába. Belülről volt bezárva. „Hát ez meg itthon van!” – nyilallt belé a felismerés, és hirtelen felrémlett neki a férje, amint reggel a konyhában azt mondja, ma szabadságon lesz. Emma szája pengényire keskenyedett. A csengő felvisított, ahogy teljes súlyával rátenyerelt. „Most majd beolvasok neki! Ötször hívom, az új mobilján, amit tőlem kapott, ő meg rám se bagózik! Közben meg itthon döglik! Fogadjunk, hogy még a koszos kávésbögréjét se volt hajlandó berakni a mosogatógépbe!” Emmában bugyborékolt az indulat. Huszonöt év keserűsége, egyedül töltött esték, meddő veszekedések, a tévé előtti reménytelen zabálások. Úri élet, nyomorék magány. Nyomta a csengőt, közben csörgette, erőltette a kulcscsomót, hosszú percekig. Semmi válasz. Most már dörömbölt. Még mindig semmi. Emma úgy feszült neki a tömör tölgyfa ajtónak, mintha ezzel a mozdulattal egész elhibázott életét akarná megváltani. Semmi.

Aztán hirtelen megdermedt. A lépcsőház váratlan csendjében hatalmas erővel tört rá a gyanú, szinte megbénította. Belülről zárt ajtó. Az ausztriai gleccsersí-túra. A péntek esti teniszmeccsek. Dalma doktornő a kórház folyosóján. A kis rezidens, aki a minap olyan pimaszul mosolygott rá. A süket mobiltelefon. Megalázóan banális, apró mozaikdarabok, amelyekből most, itt a lépcsőházban, egy pillanat alatt összeállt az egész. Emma rárogyott az ablak melletti virágtartó szélére. Ez nővel van. Semmi kétség. Kapolyi nem tudta, hogy a felesége hamarabb jön haza, és bezárkózott a szeretőjével a lakásba. Az ő lakásukba. Emma szinte szétfolyt a virágtartón, mint egy zsírfolt az abroszon. Tétován morzsolta a kulcscsomót meg a karikára fűzött kis fapapucsot. Szuvenír Amszterdamból, egy régi orvoskongresszusról. Szájában még mindig keserűen csomósodott a düh, de az indulat már benne ragadt, és most mintha átformálódott volna valami mássá: Emma megkönnyebbülést érzett. Megkönnyebbülést, ami akkor tör ránk, ha bizonyosságot szerzünk valamiről, amit már régóta nem akartunk észrevenni.

Emma bámulta a tölgyfa ajtót, és látta mögötte a férjét meg a nőt. A kis doktornőt vagy valaki mást, ez most nem érdekelte. Látta, ahogy az olasz ülőgarnitúrán fekszenek összebújva. A férje ritkuló haja felborzolva, és zokniban van, régen is mindig zokniban volt, milyen nevetséges. Aztán felsejlett egy álom, amely az utóbbi hónapokban többször kísértette. Fekszik a hálószobában, a szatén ágyneműben, és hirtelen arra riad, hogy a férje nincs mellette. Eltűnt, ő meg ott ül az ágyban, végtelen magányban, és szinte belevész az ürességbe.

Emma most már felismerte azt az álombeli érzést. Tudta, hová tűnt a férje. Nem most, és nem is néhány hónapja, hanem még évekkel ezelőtt, amikor epés félszavakon kívül többé nem maradt mondanivalójuk egymásnak. Emma sóhaja olyan volt, mint egy beismerés. Nézte az ajtót, és arra gondolt, hogy nem hibáztathat senkit, csak önmagát. Ő volt az, aki több hetes, nyúlós hisztikkel, szurkálódással, vagy épp vádló, méla búbánatban morzsolta végig az elmúlt éveket. Ő volt az, aki egy megveszekedett pillanatában a férjéhez vágta valamelyik hálás beteg méregdrága konyakját, úgy, hogy a barna lé végigcsorgott a tapétán. Ő duzzogta végig az összes olyan hétvégét, amikor Kapolyit beteghez hívták. És ő tömte magába minden áldott nap a hivatali menza pörkölt-nokedlijét, majd este folytatta jégkrémmel, datolyával és kesudióval, míg a mérleg nyelve át nem lendült a száz kilón és mindörökre ott is maradt. Ő lökte a férjét a kis akárki karjaiba, aki most bent terpeszkedik az ő kanapéján.

Emma fél kezével csapzott haját simítgatta. Hiába a márkás olasz sampon, mindig zsíros volt a haja. Az jutott az eszébe, milyen mulatságos is tud lenni az önostorozás. Egész életében mindenért másokat hibáztatott, morcos gyerekként mutogatott az épp aktuális bűnbakra, elsősorban persze a férjére, és ezzel a kényelmes szokásával esze ágában sem volt szakítani. Ez volt az életprogramja, amibe olyan kényelmesen fészkelte be magát, mint egy hízó a puha szalmába. Most is csak egy pillanatig gyengült el. Egy rövidke, kegyelmi pillanatig, ami jó, ha egyszer bekövetkezik azoknak az embereknek az életében, akik örökké áldozatnak tartják magukat. Hamar összeszedte magát.

Arca lassan életre kelt, félmosolyra fakadt, most úgy festett, mint egy ragadozó. Abszurd helyzetében is meglátta a lehetőséget. Szeme a szomszéd lakás ajtajára tévedt. Anya kulcsa itt van, évek óta magánál hordja. A két lakást közös erkély köti össze. Bemegy, át az erkélyen a nappalijukba, ilyen melegben minden nyitva van. Lecsap rájuk. Ország-világ előtt lebuktatja őket. „Akkora botrányt csinálok, hogy megemlegeti. Egy életre elveszem a kedvét a kurvázástól. Van képe a szerencsétlen, beteg feleségét így megalázni!”

Emma felpattant. Megint elemében volt, újra rátalált a szerepére, a szegény, elárult asszonyéra. Az, hogy veszíthet, hogy a másik nő legyőzheti, meg sem fordult a fejében. Huszonöt évig ő volt fölényben, mindig neki volt igaza, miért lenne ez most másképp? Remegve kotorászott a másik kulcs után, alig várta, hogy gyűlöletét ráokádhassa a másik kettőre, hogy kiordíthassa magát, végre. Markában érezte a szűkölő Kapolyit, akit hátralévő éveikben kedvére kínozhat. Kéjes örömmel gondolt arra, hogy megvan az új aduász, a hivatkozási alap, amivel bármikor veszekedést provokálhat, bűntudatot kelthet, és újabb kényelmes és vádaskodó, pörkölt-nokedlis évtizedeket zsarolhat ki magának. Bár soha nem vallotta volna be, Emmának most már ez volt a legfontosabb.

Végigdübörgött az anyja lakásán, és most, csak most cikázott át az agyán, hogy mi van, ha a férje a nőt választja. De ez csak egy gondolatfoszlány volt, már nem tudta őt megállítani. Feltépte az erkélyajtót, kirontott a napfényre, de rögtön hátra is hőkölt. Kis híján felbukott a kövön guggoló férjében, aki háttal neki a teniszcipőjét suvickolta. Kapolyi megfordult, a házaspár egy ideig némán farkasszemet nézett egymással. „Szia Pamacs, hát te meg hol jöttél be?” – kérdezte a férj, alulról felfelé pislogva, öklén a fél teniszcipővel. Emmában bennerekedt a levegő. Körbevizslatta az erkélyt, az üvegfalon áttetsző nagy nappalit, az amerikai konyhát. „Nem hallod, hogy félórája csöngetek meg dörömbölök? Bent hagytad a kulcsot a zárban. Nem igaz, hogy nem hallottad!” A férje megrökönyödve nézett rá. „Ne haragudj, itt kint tisztogattam a cipőmet, még az erkélyajtót is becsuktam. Tudod, milyen rossz a fülem, nem hallottam semmit.” Emma metsző pillantást vetett rá, aztán felrántotta az üvegajtót, és körbeszimatolt a lakásban. A férje megneszülve bámult utána, mint a kisfiú, aki már sejti, hogy büntetést kap, csak még azt nem tudja, miért. Az asszony újra megjelent az erkélyajtóban, arcán furcsa kifejezéssel. Megkönnyebbülés, csalódottság, zavar és düh keveredett rajta. Meg egyfajta jól ismert feszültség, amit Kapolyi magában csak „balhécsend”-nek nevezett. „Mondd, hogy a fenébe lehetsz ilyen istenverte hülye, hogy a kulcsot bent hagyod a zárban? És kizárod magad az erkélyre? Normális vagy te?” – Emma sziszegett, és a férje tudta, hogy akármit válaszol, ugyanaz következik. Megint motyogott valamit a teniszcipőről, de a nő meg se hallotta. Lecsapott a férjére. Végre ordíthatott, olyan gyűlölettel, amire talán házasságuk huszonöt éve alatt nem volt példa.

Kapolyi bámulta felesége rengő testét, lila szája szélét, és hallgatta a szitokáradatot. Hogy képes volt a hullafáradt, fejfájós asszonyt huszonöt percig a lépcsőházban váratni, a tele bevásárlószatyorral, mert őt az se érdekli, ha a felesége beledöglik a cipekedésbe, mert mindig csak az a rohadt tenisz, az az istene, meg a kórház, az bezzeg fontos, hogy rohadna meg a kórházával együtt, és így tovább. Bejáratott forgatókönyv szerint ment már ez, jól ismert terepen voltak.

Emma kiabálás közben is érezte, ahogy tagjai ellazulnak, szinte lezsibbadnak. Férje hallgatott, ez is ismerős volt, nincs itt semmi baj, nincs másik nő, igaz, zsarolási alap sincs, de mindegy, azt majd megoldja valahogy. Emma még pattogott, a rend kedvéért, de átélése fokozatosan alábbhagyott, végül teljesen elolvadt. Elhallgatott. Bevonult a konyhába, kipakolta a címeres zacskóból a finomságokat (a hűtőt már rég televásárolta a házvezetőnő), és szenvedő arccal nekiállt kávét főzni. Fél szemmel látta, ahogy a férje bekullog a hálószobába, és összekészíti a sporttáskáját. Persze, péntek van, tenisznap. Emma elhatározta, hogy ma már nem szól Kapolyihoz, a történtek után ez a legkevesebb, de ezt is csak megszokásból. Valójában már nem haragudott, nem is érdekelte. A férfi kedveskedő hangját - „Majd jövök, Pamacs” – már egy engedékeny vállrándítással nyugtázta. Ahogy férje mögött becsukódott a bejárati ajtó, Emma felállt, és benyúlt a bárszekrénybe egy zacskó kesudióért.

*

Kapolyi doktor a kocsiban ült, és sms-t írt. „Húsz perc múlva ott leszek, Picim.” Megnyomta a küldés gombot, aztán a telefont belökte a kesztyűtartóba. A hátsó ülésen, hanyagul odavetve feküdt a kitisztított teniszcipő.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Telefonján írt egy regényt a menekülttáborban – elnyerte vele az egyik legrangosabb irodalmi díjat
Ausztráliába nem engedik be a kurd-iráni újságírót, most mégis óriási elismerésben részesült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 01.Egy Pápua Új-Guineai táborban tartózkodó menekült nyerte meg Ausztrália legnagyobb pénzzel járó irodalmi díját, amellyel 125 ezer ausztrál dollár járt, tudósított a CNN.

Behrouz Boochani nem tudott jelen lenni a csütörtöki Victorian Premier's Literary Awrds nevű díjátadón, ahol mind a Victorian díjat, mind a non-ficiton kategória díját neki ítélték oda. Ausztrália 2013-ban toloncolta kényszerrel a kurd-iráni újságírót Manus-szigetre, mivel a férfi megpróbált érvényes vízum nélkül belépni Ausztráliába. Boochani és 600 további menekült hiába várja, hogy kiszabaduljon a fogolytáborból. Ausztrália a szigeten bezárta regionális ügyviteli központját 2017-ben.

من عاشقی زه ویم, من عاشقی به رزی چیاکانم من عاشقی سه ر لووتکه ی گه وره ترین به رده کانم من که وکێکم و په ڕه کانم ره نگین ترینه له دونیادا من هە ڵوئێکم به رز ده فڕم من بۆنێ هه ناسه کانی کچێکی لاوم من کۆن ترین ئاوازم من من عاشقی مروڤم "بێهرووز بووچانی"

1,873 Likes, 73 Comments - Behrouz Boochani (@behrouzboochani) on Instagram: "من عاشقی زه ویم, من عاشقی به رزی چیاکانم من عاشقی سه ر لووتکه ی گه وره ترین به رده کانم من که وکێکم..."

Boochani a mobiltelefonját használta írásra a táborban, s egy regény született meg így: "No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison" a címe, magyarul: "Csak a hegyek a barátaim - A manusi börtönből írva". A regény kiadója darabonként, sms-ben kapta meg az írást.

A regényt méltató díjazók szerint Boochani műve a túlélés regénye, igazi lírai első kézből való beszámoló, "az ellenállás sóhaja", amely mind Ausztráliáról, mind az ország tetteiről árulkodik, s újfajta perspektívából mutatja be mindezt.

#BehrouzBoochani #nofriendbutthemountains

2,036 Likes, 103 Comments - Behrouz Boochani (@behrouzboochani) on Instagram: "#BehrouzBoochani #nofriendbutthemountains"

Boochani tavaly a CNN-t is tájékoztatta helyzetéről, s úgy írta le a szituációt, mint "államilag szankcionált túsztartást".

"Elfelejtett emberek vagyunk - írta - s elfelejtett szigeteken tartanak minket fogva."

Az ausztrál kormány tartja magát kijelentéséhez, miszerint a szigorú határvédelmi szabályok miatt fontos, hogy elkerüljék az embercsempészek által a tengeren elkövetett gyilkosságokat. Így hát azokat, akik ausztrál vizekre érkeznek hajóval, offshore ügyviteli központokba küldik s elrendelik, hogy soha nem tehetik be a lábukat az országba. Boochani regényének most mégis sikerült.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Al Ghaoui Hesna: "Fogadjuk el, ha a gyerek fél, ne bagatellizáljuk, és ne szégyenítsük meg érte"
Hesna szerint a gyerekek félelmére nem jó szülői válasz, hogy ettől butaság félni. Szembe kell nézni a félelmekkel. Ebben segít új könyve, a Holli, a hős.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2018. november 24.A TEDxDanubia 2016-ban indította el a Conversations programot, hogy az érdeklődök ne csak előadásokat hallgassanak, hanem beszélgethessenek is az érdekes témákról. A november 13-án tartott konferencia első szegmensében összesen 21 helyszínen lehetett érdekes témákról beszélgetni. Az egyik téma a félelem volt, amelyhez Al Ghaoui Hesnát kérték fel szakértőnek.

- Milyen élmény volt nem előadóként, hanem beszélgető partnerként részt venni a programban?

- Nagyon izgalmas volt. Mindenki hozzászólt a beszélgetéshez és az emberek egész bensőséges dolgokat is el mertek árulni ahhoz képest, hogy másfél óra alatt nem igazán lehet nagy lelki mélységekig eljutni.

De mint kiderült, már az is segítség, ha halljuk, hogy mások is félnek, és gyakran ugyanattól félnek, mint mi.

Ez az a helyzet, amikor a félelem nem szétválasztja, izolálja az embereket, hanem összeköti őket. A félelem elveszíti a negatív erejét, ha kimondjuk, mitől félünk, ha beszélünk róla.

- Szeptemberben jelent meg új könyved: Holli, a hős – mese arról, hogyan félj bátran. Korábban már írtál egy könyvet a félelemről felnőtteknek, ez volt a Félj bátran. A Holli tulajdonképpen a korábbi könyved lefordítva a gyerekek nyelvére, vagy egészen más a megközelítése?

- Tulajdonképpen a Félj bátran legfontosabb üzeneteit szerettem volna átültetni mesébe, egy gyerekeknek szóló történetbe. Éppen ezért a két könyv között szoros kapcsolat van. Nyilvánvalóan a Félj bátran megközelítése sokkal részletesebb és tudományosabb. De a célja és az üzenete mindkettőnek ugyanaz, hogy a bátorságot egy picit más szemszögből láttassa. Azt szerettem volna elmondani a gyerekeknek, hogy a félelem teljesen normális, természetes érzés.

Bár hozzáteszem, hogy a Holli, a hős kicsit a szülőknek is szól.

Egy kedves ismerősöm családi könyvnek nevezte. Eleve több korosztályhoz is szól, mert szerintem akár egy 4-5 éves gyerek is tud azonosulni vele, de talán a 9-12 éves korosztály az, amelyiknél igazán mélyre tud menni az üzenete, és akiknek igazi támasz tud lenni egy-egy szituációban. Ők gyakran már önállóan is olvassák a könyvet.

- Amikor hozzáfogtál, hogy a félelem témájával foglalkozz, akár előadás, akár könyv formájában, teljes mértékben a tapasztalataidra hagyatkoztál, vagy tudományos igényességgel utánanéztél a területnek?

- Nagyon alaposan utánanéztem tudományos szemmel is, de úgy gondoltam, akkor lesz a könyv hiteles ebben a témában, ha a saját élményeimből indulok ki, és azokhoz is érkezem vissza. Tulajdonképpen a saját élményeimre próbáltam valamiféle tudományos magyarázatott találni, pszichológiai, szociológiai, fiziológiai megközelítésből.

- Szülőként az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetünk, és itt nyugodtan beszélhetek magamról is, hogy hajlamosak vagyunk bizonyos félelmekre legyinteni. Szerinted van olyan félelem, amit lazábban kezelhetünk, vagy a gyerek összes félelmét egyforma súllyal kell kezelni?

- Szerintem figyelni kell a gyerekre, és ha fél valamitől, akkor azt igenis komolyan kell venni. Ha ez egy irracionális félelem, akkor érdemes megnézni, hogy milyen racionális okok húzódhatnak meg mögötte, mert ezek sokszor nem is egyértelműek. Lehet, hogy rájön a szülő, de előfordulhat, hogy segítséget kell kérnie ahhoz, hogy kiderítse, miért képzel a gyerek szörnyeket az ágy alá.

De ebben az egészben azt érzem a legfontosabbnak, hogy fogadjuk el, ha a gyerek fél, ne bagatellizáljuk, és ne szégyenítsük meg érte.

Mert nagyon sokszor hallom akár az utcán sétálva is, hogy a szülő azt mondja, „Á, ettől butaság félni.” Ezzel rögtön szégyenbélyeget ragasztanak a gyerek félelmére és a gyerekre, és sokkal kisebb az esély, hogy legközelebb el fogja mondani, ha fél valamitől. Ráadásul ez hosszútávon kialakít a gyerekben egy hibás stratégiát, ami azt sugallja, hogy félni butaság, szégyenteljes dolog, és ha van valamilyen félelme, attól meg kell szabadulnia, azt el kell nyomnia. Márpedig a félelmektől nem lehet és nem is kell egy csettintésre megszabadulni, mert azok értünk vannak, azok indikátorok, és inkább kíváncsisággal kell feléjük fordulni. Sok mindent jelenthet a félelem. Miért van ez? Miért félek ettől? Az önbizalmammal van probléma? Vagy a hatékonyságomon kell javítani? A gyerekeknél ugyanígy van. Nagyon káros, ha az ember úgy nő fel, hogy a félelemhez a gyávaságot és a szégyenérzetet kapcsolja. Mert az biztos, hogy úgy sokkal nehezebb lesz szembenéznie majd a kihívásokkal, sokkal nehezebben hagyja el a komfortzónáját.

Az sem helyes hozzáállás, ha a szülő inkább megpróbálja elkerülni azokat a szituációkat, amelyek félelmet okoznak a gyereknek.

Mondok egy példát. Ha a gyerek teszem azt fél a kukásautóktól, és a szülő ezért úgy közlekedik, hogy véletlenül se találkozzanak kukásautóval, nehogy a gyereket traumatizálja, akkor a gyerek azt tanulja meg, hogy érdemes a félelmeket elkerülni. Ez a magtartás a legrosszabb, mert minden más problémára ezt fogja alkalmazni, és soha nem tanulja meg, hogy beleálljon helyzetekbe, amelyek esetleg kockázattal, félelmekkel járnak.

- Tegyük fel, hogy a családunkat valamilyen veszély fenyegeti. Például anyagilag megszorulunk. Szerinted hasonló helyzetben jobb megkímélni a gyereket, hogy ne kelljen félnie, vagy vegyük komolyan annyira, hogy beavassuk ezekbe a problémákba?

- Szerintem tévedünk, ha megpróbáljuk rejtegetni a dolgokat a gyerek elől, mert azt gondoljuk, hogy még úgyis kicsi, nem érzékel semmit. A gyerekek mindent érzékelnek, legfeljebb még nem tudják szavakba önteni, és nem tudják racionalizálni, hogy mi is ténylegesen a gond. Nagyon sok gyerek ilyenkor magában kezdi keresni a hibát. Vagy nagyon sok gyerek úgy veszi át a szülő félelmeit, mintha a sajátja lenne. Fontos beszélgetni velük, kommunikálni, de az ő szintjükön, akár szimbólumok segítségével. Az sem jó, ha olyan és annyi információt zúdítunk rájuk, hogy azt már nem tudják feldolgozni.

- A kollektív félelmekkel, akár az irracionális kollektív félelmekkel hogyan lehet személyes szinten megbirkózni?

- Mire gondolsz?

- Vegyük például a menekültválságot, amihez úgy gondolom, a sok jogos félelem mellett sok irracionális félelem is párosul.

- Ezek a félelmeket is csak egyéni szinten tudjuk kezelni. A saját életünket tehetjük jobbá azzal, ha foglalkozni kezdünk azzal, ami félelemmel tölt el minket, és elkezdjük kicsit távolabbról figyelni ezt az egészet, és a helyzetre adott reakcióinkat is. Bár lehet, én ezt inkább társadalmi szintű szorongásnak hívnám.

Hiszen sokszor ilyenkor valójában meg sem tudjuk fogalmazni, hogy mitől félünk, csak azt érezzük, hogy védenünk kell magunkat és be kell zárkóznunk.

Ez elmondható a menekültválság és sok más kollektív félelem kapcsán. Ilyenkor tényleg az a legjobb, ha egyfajta helikopter perspektívából nézzük a helyzetet és a racionálisan megvizsgáljuk. Először is fogalmazzuk meg, mitől félünk pontosan. Mennyire valós ez. Mit teszek ehhez hozzá? A konkrét példára lefordítva, honnan tájékozódom? Hiteles forrás? Mennyire kattintok rá a kattintás vadász, tragédiáktól hemzsegő oldalakra, ami miatt aztán egész éjszaka nem tudok aludni?

Pont a menekültválság kapcsán lehetett nagyon jól érzékelni, hogy a félelemkeltés, a félelemmel való manipuláció nagyon hatékony fegyver mind a politika, mind a marketing kezében, és élnek is vele, mert ezzel lehet leginkább az embereket befolyásolni. Akár szavazatokat szerezni, akár vásárlásra ösztönözni. A közösségi média jóvoltából pedig még a bőrünk alá is bejutnak ezek a hírek, akkor is, ha próbálunk elzárkózni előlük. Sokszor úgy manipulálnak minket, hogy észre sem vesszük.

Hiszen ezek a dolgok akkor hatékonyak, ha azt mondják, amit hallani szeretnénk, de azt érik el vele, amit ők szeretnének. Ez egy elég egyszerű képlet, amit amerikai szociológusok már a 70-es években leírtak, de a mai napig képesek az emberek ennek a csapdájába esni. Főleg napjainkban, amikor a Facebook vagy a Google az algoritmusai révén azokat a tartalmakat teszi elénk, amelyekre amúgy is nyitottak vagyunk. Elkezdünk egyfajta valóság buborékban élni és azt gondoljuk, akkor vagyunk biztonságban, ha bezárkózunk ebbe a buborékba. Saját magunk cenzorai leszünk azáltal, hogy megpróbálunk minden más tartalmat és véleményt elnémítani az életünkben, és aztán elcsodálkozunk, amikor „pofán vág” a valóság, hogy nagyon sok ember nem úgy gondolkozik, ahogy mi.

- Kicsit elkanyarodtunk az eredeti témánktól. Mesélj a Holli, a hősről.

- Fantasztikusak a visszajelzések, például van olyan szakember, aki elkezdte terápiás jelleggel használni a könyvet. Volt egy nagyon cuki kisfiú is, aki elmondta, hogy Holli példáján felbuzdulva hiszti nélkül megengedte az anyukájának, hogy megmossa a haját, mert olyan bátor szeretett volna lenni, mint Holli. Hallottam olyat is, hogy gyerekek kipróbálták a könyvben szereplő légzésgyakorlatokat az iskolában felelés, vagy ünnepség előtt. Hála Istennek azt érzem, hogy tényleg egyfajta gyakorlati támasz tud lenni a gyerekeknek. Ez volt az alapvetően a célom, hogy mesébe ágyazva gyakorlati dolgokban is tudjak segíteni. Úgyhogy fontolóra vettem a folytatását is, mert úgy látom, nagy szükség van ilyen témájú könyvekre, és hogy beszélgessünk ezekről a témákról a gyerekekkel.

Képek forrása: Al Ghaoui Hesna Facebook oldala, TEDx


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Hogyan udvarolt Gárdonyi, Ady és Krúdy? 125 szerelmes levél a legnagyobb magyar íróktól
Nyáry Krisztián 7-8 évig kutatta a szerelmi titkokat, legújabb könyvében ezekből válogatott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 17.Írjál és szeressél címmel rendezett kötetbe 125 szerelmes levelet és mesélte el történetüket Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója, irodalomtörténész és író nevéhez olyan könyvsikerek fűződnek, mint az Így szerettek ők-kötetek, a Merész magyarok – 30 emberi történet, az Igazi hősök és a Festői szerelmek. Ezúttal ismert magyar művészek, közéleti személyiségek levelezéseiből válogatott és ezeken keresztül mutatja meg, milyen volt Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Juhász Gyula, Ady Endre, Szabó Lőrinc, József Attila vagy épp Csáth Géza magánéletének egy-egy szeletkéje.

A könyvbemutatón kiderült, Nyáry már 7-8 éve kutat leveleket, jóval régebb óta foglalkozik ezzel, mint magával a könyvírással. Sőt, gyűjti is a számára kedveseket – némelyik azért érdekes, mert olyan, mint egy novella, más pedig azért, mert egy-egy szerző olyan arcát mutatja meg, amit nem ismerünk – főleg nem az irodalomkönyvekből.

Szeretlek Magyarország

ÉLŐ: Írjál és szeressél - Nyáry Krisztián könyvbemutatója

A legkorábbi szöveg a mohácsi csata előtt kevéssel íródott 1526-ban, a legrégebbi pedig 1976-os. Vonzódás, féltékenység, lánykérés, házasság, harmónia, szakítás, beteljesült szerelem – ilyen fejezetekre bontva találjuk a szövegeket, a mű teljesen lefedi a szerelem különféle stációit.

Különlegesek a kötetben azok a levelek, amelyek fogságban, börtönben íródtak.

A szerző elárulta, szívesen levelezne Krúdy Gyulával és Örkény Istvánnal is, de a kedvence az a szöveg, amelyet Kosztolányi Dezsőné Harmos Ilona írta férje szeretőjének, Radákovich Máriának írt 1935-ben:

„Maga szerencsétlen, tájékozatlan lúd, ha én magát még egyszer meglátom az erkélyén szenvelegni, ha maga még egyszer csak egyetlen izenetet, levelet, apróhirdetést vagy csak jelt is ad vagy jelet elfogad az én szerencsétlen, haláltól és öregségtől - sajnos joggal - rettegő, gyönge jellemű uramtól, akkor én magát a nyílt utcán, a fia szeme láttára összeverem, mint egy haszontalan, rossz és ostoba dögöt, de az is lehet, hogy lelövöm, mint valami veszett kutyát.” Kosztolányi felesége az életveszélyes fenyegetés után még jó néhány szitkot szór Mária fejére, búcsúzóul még közli: „...vagy azonnal ugorjon a Dunába, de jól, vagy pedig tanuljon, és próbálja megtudni, mi van a látszatok mögött. Ez talán még rendes embert csinálhat magából.”

Krúdy Gyula külön fejezetet kapott – a leveleit olvasva könnyen megérthetjük, miért szerettek bele nők tömegei azonnal. Elképesztő stílusban írt, az összes kiszemeltjének esküdött égre-földre, hogy mindenkinek hazudott eddig, csak az éppen aktuális címzettnek nem. A nők – és ez már a hozzá címzett levelekből tűnik ki – egy olyan ködlovagot láttak benne, amilyen Ő maga valószínűleg sohasem volt. Férjes asszonyok is szép számmal írtak neki, dacára annak, hogy ezáltal teljesen kiadták magukat.

Gárdonyi Géza udvarlási szokásairól valóban nem sok minden derül ki az iskolában, de a könyvből az mindenképp, hogy a határozottság nem volt a sajátja. Hosszú ideig, évekig udvarolt egy Szarvassy Margit nevű tanítónőnek – legalábbis Gárdonyi úgy gondolta, hogy udvarol. Margitnak sajnos ez nem volt ennyire egyértelmű, abban a hitben volt, hogy baráti az ismeretségük. Az író végül egy 1901-es levélben a maga tartózkodó módján megvallotta érzéseit.

„Ha nekem férfi ismerősöm van, aki testvér az én lelkemnek, azt mondom neki: te szeretsz engem, én is szeretlek téged, éljünk együtt, mert öröm nekünk együtt élni, és így cselekszünk. De más a helyzet férfi és nő között. (...) már most az én hibám folytán fel van törve a pecsét. Én nem bírtam megállni, hogy meg ne látogassam, mert kegyed barátjának nevezett, azt gondoltam, hogy egyik jó barát a másikat meglátogathatja (...) Gondoltam, így eljárogatok majd kegyedhez, és kegyed azt fogja nekem mindig mondani: barátom. Én meg azt fogom mindig gondolni: kedvesem. És aztán átéljük szépen az életet, s majd mikor magánál is december lesz, nálam is, egyszer majd én, ráncos képű ősz ember, azt mondom teakevergetés közben: bizony, Margitka, bizony (...) Mindezeket gondolja át, Margitka, és írja meg: kettőspontot tegyünk-e a mostani állapotunkhoz, vagy csak szimplát.”

Gárdonyi ezt gondolta leánykérésnek. Margit megértette és határozottan, praktikusan, a dolgok komolyan vételét sürgetve válaszolt, amitől azonban az író halálra rémült és végül nem lett házasság a dologból.

Ennek tökéletes ellentéte tornádószerű szerelmi vallomásaival Ady Endre. Ez a levele 1905-ös, nem sokkal a Lédával való megismerkedése után íródott, de már nem az első volt.

„... lásd és érezd meg, mennyire szeretlek. S könyörülj, ha tudsz és akarsz. Soha ennyire testem-lelkem nem voltál. Százszor jelensz meg nekem éjszakánként s én milliószor csókollak. Szeretlek, nagyon-nagyon, talán az elpusztulásig. Ha te ezt nem hiszed, s ha így viselkedsz, tönkremegyek, vagy nagyon veszettet, bolondot csinálok. Csókollak, szorítlak, vágyammal benned vagyok, te édes, egyetlen Asszony.”

Érdekes, de egész gyakran előfordul, hogy a levelek írói (akik zömmel koruk ünnepelt művészei is egyben) sokszor talán kikacsintanak az elvileg privát, hivatalosan nem a nyilvánosságnak szóló üzeneteikből – mintha csak tisztában lennének azzal, hogy az utókor valószínűleg olvasni fogja őket. Erre remek példa Karinthy Frigyes levele szeretőjének, Gordon Ibynek (aki maga is irodalmi körökben mozgott, az írónak kezdő költőként mutatták be) 1927-ből:

"Rettenetesen szeretlek, mit szólsz hozzá? Mint a mennydörgős mennykő, úgy vágott főbe az a furcsa lehetetlen feltevés, hogy talán... talán... Te is -

Rémes. Hm? Mi?

Hogy mi lesz?

Az elejét látom. Csak a közepét nem látom, a végét is látom. Iskolában fogják tanítani a mi dolgunkat, fiam, az a gyanúm. Érettségi tétel leszünk.

'Kérem, Schwarz, beszéljen valamit Karinthy és G... legendás ügyéről. Hát kérem. Talán a bécsi levelekből valamit.' "

Aki még több izgalmas vagy édes-bús szerelmi történetre kíváncsi, itt tudja előrendelni a könyvet.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Amikor elveszik a kontroll - Alzheimeres lesz a sikeres menedzser Légrádi új regényében
A Nélkülem Légrádi Gergely harmadik kötete, és nemcsak a betegségről szól, hanem arról is, tényleg megéljük-e az életünket.
Szöveg:Göbölyös N. László - fotó: Benke Rita - szmo.hu
2018. november 11.Ez a 21. századi, fejlettnek mondott társadalmak tipikus története, mondhatnánk, kórlapja. Vajon elgondolkodunk-e néha azon, hogy vajon miért van napjainkban annyi rákbeteg, miért nő különösen meredeken az agydaganatok aránya, vagy miért szenvednek egyre többen olyan, ma még gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségekben, mint a Parkinson-, vagy az Alzheimer-kór?

Légrádi Gergely regénye, a Nélkülem, éppen ez utóbbit állította a középpontba: egy negyvenes, sikeres marketing-menedzsert támad meg ez az alattomos betegség. A döbbenetes hatású, hőseit hol belülről, hol kívülről szemlélő, többszörös időfelbontású, filmszerűen pergő könyv, ahogyan az író a Magvető Caféban tartott bemutatón hangsúlyozta, mégis több, mint egy betegség krónikája.

„Ez a szöveg úgy is értelmezhető, mint egy hagyma, amelyről héjanként lehet lebontani a rétegeket. Az már az olvasón múlik, hogy miként ízesül vele, milyen kirakós kockákat tesz bele ő maga” -

mondta Légrádi Gergely, akivel Teszári Nóra beszélgetett. Az író elárulta, hogy a témában maga is érintett, mivel nagyapja Alzheimerben ment el, de emellett alaposan tanulmányozta az orvosi szakirodalmat is, hogy pontosan tisztában legyen a betegség fokozataival és azok tüneteivel. A kéziratot pedig véglegesítése előtt még egy szakorvossal is elolvastatta.

„Szükségem volt valamire, ami ezt a rohanó Miklóst megállítja. Ilyen lehet egy trauma, ami egész életének újragondolására kényszeríti az embert. Azért választottam az Alzheimert, mert ez olyan betegség, amelyre a mai orvoslásban nincsen válasz. Tehát nem egy probléma, amit meg lehet oldani, ahogy általában ő teszi az élet dolgaival. Ráadásul itt van egy időhorizont: amikor az ember megtudja, hogy Alzheimeres, még teljes tudatában van azzal, hogy mi történt, és mi fog történni vele, és aztán bekerül egy olyan őszinte, szinte gyermeki lelkiállapotba, amelyben nehéz hazudni. Miklós éppen azon a területen kapott egy óriási pofont az élettől, amelyben a legerősebb volt: a dolgok feletti kontrolljában.

Nem is annyira hivatását veszítette el, hanem azt, amivel önmagát azonosította. Az ő nyelvi beszűkülése pedig nekem, a gondolkodó, író embernek adott különleges kihívást.”

Légrádi hőse rádöbben arra, hogy elszáguldott mellette az élet, és emlékei nem őbenne születtek meg, hanem a mobiltelefonjában.

„Az, amit az érzékszerveinkkel fogunk fel, amihez érzést, illatot, pillanatot, teljesen másképpen rögzül bennünk, mint amit a telefonban őrzünk. Nem vagyok biztos abban, hogy ha visszanézzük az így tárolt emlékeket, elindítanak bennünk annyi emóciót, amelyből lelkünk táplálkozni tud.”

Az író nem tagadja, hogy a saját elfoglalt élete (civilben ügyvédként dolgozik), mindennapi küzdelme a munka és a családi élet egyensúlyban tartásáért hívta elő a témát, de azután igyekezett tudatosan eltávolítani Miklóst és környezetét az ő valóságától. Úgy gondolja: nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is legalább olyan probléma, hogy mitől vegye el az időt, a karrierjétől, a családjától, önmagától, mégha erről kevesebbet is lehet hallani.

Az író önvallomásait a könyvbemutatón kellő időben és hangsúllyal szakította félbe a fiatal zongoraművész, az első Virtuózokban feltűnt Szilasi Dávid játéka, előbb egy Brahms, majd egy Schumann-művel, végül pedig egy szívbe markoló Chopin-mazurkával. Ez utóbbiról, amely számára Miklósról szólt, így beszélt:

„Van a darabnak egy sebesebb középrésze, amikor Miklós gondolatai megelevenednek, és képes leírni emlékeket a naplójába. Ezek számomra szinte követhetetlen dolgok. Ugyanakkor benne van az is, hogy Miklós nagyon érzékeny ember, de ezt ő nagyon mélyre rejti el.”

Játékát az író Salvador Dalí asztalról lefolyó óráihoz hasonlította. Ama híres festmény címe: Az emlékezet állandósága…

Légrádi Gergely beavatta hallgatóságát írói munkamódszerébe is. Mivel viszonylag későn kezdett el írni, nem szégyellt olyan írástudókhoz fordulni, mint Háy János vagy Radnóti Zsuzsa, akiket ma is mentorainak tart. A regényt többször is félretette, pihentette, aztán átírta. Azt a meglepő dolgot is bevallotta, hogy amikor érezte egy-egy mondatról, hogy „nagyon működik”, akkor azokat kihúzta, mert úgy érezte, túlírtak, esetleg érzelgős hatást keltenek.

A történetben számos szimbólumra épített.

„Szerettem volna, hogy ezek a szimbólumok, ezek a fontos momentumok, ezek a szemszögek vissza-visszatérnek, éppen azért, hogy rá tudjam az olvasót vezetni: minden mennyire relatív, és mindent mennyire másképpen vagyunk képesek látni. Ez pedig már átvezet az igazság relativitásához és saját felelősségünkhöz is.”

Ilyen a csiga, amely a főhős kislányának a rajzán jelenik meg, és amely az író számára a befelé gondolkodás, az önmaguk belsejébe való haladás, és hazatérés vágyának jelképe is. És a csigák nem élnek olyan rohanó életet, mint mi.

A regényben Miklós betegsége kapcsán olyan kérdések is felmerülnek, amelyekkel bármelyikünk találkozhat a saját életében is: felesége, Eszter, már férje kórházi kezelése idején egy otthoni váratlan helyzet nyomán jön rá arra, hogy Miklós teljesen elvette tőle még a hétköznapi gondok megoldásának a képességét is. Csakhogy ő ezt hagyta, tehát saját szerencsétlenségének tettestársává vált.

De az is elgondolkodtató, hogy napjaink technologizált kommunikációja elegendő-e ahhoz, hogy egymást megértsük és kérdéseinkre megfelelő válaszokat adjuk és kapjunk.

A Nélkülem borítója – Ordódy Tamás munkája - is többféle asszociációt rejt. Kívül egy arc nélküli embert látunk, vagy egy olyan figurát, amely mögé bárki beállhat, mint a játszótereken vagy a vidámparkokban. A papír borító alatti kemény fedélen viszont nemcsak a csigák bukkannak fel, hanem látunk egy fehér téglalapot is, amelyre az ember legszívesebben ráírná a nevét, mint az iskolai füzetekre. Mintha azt mondaná a szerző: kezdjük el írni naplókat, amíg még megtehetjük…

(Légrádi Gergely: Nélkülem. Napkút kiadó, 2018).


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x