hirdetés
Stefanie_Marcus_Harcsa_Veronika.jpg

Harcsa Veronika: Úgy érzem magam zenészként, mint a cukrászdában, amikor minden süteményt megkóstolnék

A népszerű énekesnővel beszélgettünk az új lemezéről, a júniusi MÜPA koncertről, arról, mennyire ismerik külföldön a magyar jazzt, de a kapolcsi Harcsa Veronika-udvar programja is szóba került.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. május 16.


hirdetés

Februárban jelent meg Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új albuma, a Shapeshifter, június 27-én pedig a MÜPA-ban adnak koncertet. Ez a koncert adta beszélgetésünk apropóját.

- Ön nagyon is tudatosan úgy építette a karrierjét, hogy kiléphessen Magyarország keretei közül. Angolul írja a szövegeit, Berlinben adja ki a lemezeit. Hogy halad a nemzetközi mezőnyben?

- Hála istennek jól. Nagyon sok tapasztalatot hozott ez az öt év. Ugyanis öt éve jutottunk Gyémánt Bálint zenésztársammal arra a felismerésre, hogy Magyarországon nagyon kevés a befogadó hely ahhoz, hogy egész évben tudjunk koncertezni.

Egész egyszerűen maradt fölösleges energiánk, ezért elhatároztuk, hogy megpróbáljuk megvetni a lábunkat a nyugat-európai jazz szcénában is.

Akkor kerestünk egy német kiadót. Ez teljesen mezei eszközökkel történt: a Google-ön rákerestem a német jazz kiadókra. Én magam postáztam a demo CD-ket, és így sikerült megállapodásra jutni egy berlini kiadóval. Azután 1-2 évvel rá bekerültünk egy német koncertügynökséghez is, és ez nagyon fontos lépés volt, mert azóta van német ügynökünk, aki anyanyelven, helyismerettel, saját kapcsolati hálóval próbál nekünk koncerteket szervezni. Ennek ez a módja, mi Magyarországról nem tudjuk úgy megismerni a helyi szervezőket, helyi fesztiválokat, és olyan sok a zenekar, hogy egy ismeretlen magyar zenésszel szóba sem állnak.

hirdetés

Ez egy nagyon tanulságos kaland. Rengeteget tanultunk arról, hogy kint hogy működik a jazz élet. Megtanultuk értékelni azokat a dolgokat, amik Budapesten jól működnek, és még egy nyugat-európai városban sem evidensek. Például az, hogy egy Budapest méretű városnak van két olyan jazzklubja, mint az Opus és a Budapest Jazz Club. Vagy említhetem az Opust is befogadó Budapest Music Centert. Ezek olyan európai színvonalú dolgok, amikre büszkének kell lennünk.

Szerencsére nyitott ránk a külföldi közönség. Az új lemezünkről is sok helyen írtak ismertetőt vagy kritikát. Vannak olyan klubok, ahová rendszeresen visszahívnak, fesztiválokra is eljutunk. Idén januárban is az első koncertünket Németországban, egy 900 férőhelyes koncertteremben adtuk egy fesztivál keretein belül, telt ház előtt.

- Németországon keresztül kapu nyílt Európára, vagy országonként végig kell járni ugyanazt az utat?

- Ha valaki nem New York-i világsztár, akkor bizony országról országra kell lépkedni. Persze azért vannak kapcsolódások. Egy német ügynökkel bejárható Ausztria és Svájc is. De például Franciaország teljesen különálló piac. Nagy-Britannia, London is. Nyelvi, kulturális leosztásban, kis buborékokban működnek ezek a szcénák. Van együttműködés a Benelux államok, vagy mondjuk a skandináv államok között, de azért nem egyértelmű az átjárás.

- Egyébként mennyire ismerik a magyar jazzt?

- Sajnos egyáltalán nem.

Lehet, hogy húsz-harminc évvel ezelőtt más volt a helyzet, de most semmit nem mond nekik a magyar jazz.

Mi is többek között ezen dolgozunk, hogy feltegyük magunkat a térképre. A régióban vannak olyan országok, amelyek ebben sokkal erősebbek. Például a lengyel jazz az fogalom. Fel kell kötnünk a nadrágot, de nem lehetetlen. Persze hozzáállás kérdése, ezt ki is használhatjuk. Ha hallják, hogy valaki Magyarországról jött, akkor felkapják a fejüket, mert még sosem hallottak róla, hogy itt is van jazz-zene. De össze sem lehet hasonlítani például Norvégiával. A norvég jazz az egy nagyon erős brand. Az sem baj, ha az adott előadóról nem hallottak még, ha látják, hogy norvég, akkor azonnal kapcsolnak hozzá sok mindent. Tehát könnyebben elmegy a közönség egy ismeretlen norvég zenész koncertjére, mint egy ismeretlen magyaréra.

- Ez min múlik? Nem elég ügyes a magyar kultúrpolitika? Vagy csak szerencsén múlik?

- Természetesen ez pénz kérdése is, ezt kár lenne tagadni.

De egyes államok, minisztériumok nem csak hogy sokat és rendszeresen fizetnek a jazz-zenészek külföldi promotálására, de a promóciót hosszútávon és koncepciózusan is építik.

Elképesztő példákat látunk erre például Norvégia, Svájc vagy Kanada esetében. És ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy a zenészeket magukat támogatják, hanem abban is, hogy ha van egy jazzfesztivál bárhol a világon, a szervező tudja, hogy megengedhet magának mondjuk egy norvég jazz-zenészt, mert a költségek jó részét állja a norvég állam. Ezzel nehéz versenyezni. Mi is kapunk NKA-támogatást, de egyrészt bizonytalan a mértéke, másrészt nem létezik kiépített zenei exportrendszer, aminek a külföldi fesztiválszervezők tudatában lennének. Tehát erre a rendszerre nem alapozhatunk. Ha jön támogatás, örülünk, ha nem jön, akkor is boldogulni kell.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
madonna.jpg

„A testemre kellett hallgatnom” – Madonna 45 perccel a kezdés előtt mondta le lisszaboni koncertjét

Ez már a nyolcadik eset, hogy a 61 éves Madonna fellépést mond le a most folyó Madame X elnevezésű turnéján.
MTI - szmo.hu
2020. január 20.


hirdetés

Madonna amerikai popsztár 45 perccel a kezdés előtt mondta le vasárnapi lisszaboni koncertjét egy korábbi sérülése miatt - írta a BBC hírportálja.

"Sajnálattal közöljük, hogy Madonna nem tud fellépni ma este" - állt az e-mailben, amit 19.45-kor írtak a 20.30-kor kezdődő koncert előtt.

"Sajnálom, hogy le kellett mondanom a mai koncertet, de a testemre kellett hallgatnom és pihennem kellett" - írta a sztár az Instagramon.

Ez már a nyolcadik eset, hogy a 61 éves Madonna fellépést mond le a most folyó Madame X elnevezésű turnéján.

Ezúttal nem szólt arról, milyen sérülés miatt mondja le a fellépését, de novemberben San Franciscóban azt mondta a közönségnek, hogy szalagszakadása van és "fáj a térde".

hirdetés

Múlt héten a közösségi médiában közzétett videóján látható, hogy mindkét térdén elasztikus kötést visel.

"Így készül a fellépésre egy sérült Madame X. Nagyon óvatosan" - írta a videóhoz.

A turné jelenlegi szakasza január 12-én kezdődött a portugál Coliseu Dis Recreiosban, azon még jókedvűnek tűnt az énekesnő, de szombaton is fellépett

- mondta el a BBC riporterének a stáb egyik tagja.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
hercegno_ck.jpg

Így nézhetett ki 13 Disney-hercegnő a mesék születésének idejében

Az Antique Fashion Company blog szerzője elképzelte, milyenek lennének a Disney-hercegnők abban a korban, amikor a történetük játszódik. Mindehhez régesrégi művészeti alkotásokat hívott segítségül.
Tóth Emese írása az Antique Fashion Company blogon, Címkép: illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. január 19.


hirdetés

Az Antique Fashion Company nem más, mint régi ruhák, történelmi kosztümös érdekességek és furcsaságok blogja.

Több helyen láttam már olyan rajzos kísérleteket vagy éppen ruhatalálatok megosztását, amelyek azzal a gondolattal játszottak, hogy hogyan nézne ki egy Disney-hercegnő, ha az adott meséhez illően korhűen lenne ábrázolva vagy korhű ruhát hordana.

Gondoltam, megcsinálom a saját verzióimat, de mivel mesékről van szó, így hamar beleütköztem abba a problémába, hogy melyik mese hova is tehető a jelen történelmi korszakolásunk alapján. Van, amihez van segítség pl. Mulan vagy Pocahontas - utóbbi ráadásul valódi történelmi személy volt -, de néhánynál nagyon is csak a saját fantáziámra hagyatkoztam, és a ruhák fazonja alapján próbáltam kitalálni, hogy hova való lenne. A legnagyobb problémát Ariel, Hamupipőke okozta, de Elsa és Anna is eléggé problémás volt.

Mivel nem rajzolok hűde fantasztikusan sem analóg módon, sem digitálisan, így egy-egy hercegnőhöz egy moodboardot hoztam létre nagyjából "korhű" ábrázolások felhasználásával.

A Disney-hercegnőknél nem vettem bele Dreamworks-ös és Pixaros és egyéb karaktereket vagy azokat a női főhősöket, akik hivatalosan nem Disney-hercegnők. A hercegnők "születési" sorrendjükben következnek.

1. Hófehérke

hirdetés

2. Hamupipőke

3. Csipkerózsika

4. Ariel

5. Belle

6. Jázmin

7. Pocahontas

8. Mulan

9. Tiana

10. Rapunzel

11. Merida

12. Anna

13. Elsa

Ha tetszett a cikk és érdeklődsz a régi korok, szokások és furcsaságok iránt, keresd a Antique Fashion Company blogot a Facebookon is!

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
iain-lindsay_face.jpg

Pál utcai fiúkat olvas a brit nagykövet a magyar kultúra napja alkalmából

Iain Lindsay nem először ad elő magyarul irodalmi művet.
Fotó: UK in Hungary Facebook-oldal - szmo.hu
2020. január 22.


hirdetés

Kedves gesztussal készült Iain Linsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete a magyar kultúra napjára:

a brit diplomata magyarul olvasott fel kedvenc magyar regényéből, a Pál utcai fiúkból. A videót budapesti brit nagykövetség posztolta.

Security Check Required

null

Lindsay már többször kedveskedett hasonló gesztussal a magyaroknak: tavaly szókirakós játékkal mutatta be, hogy mi számára a legkedvesebb a magyar kultúrából, míg 2018-ban a magyar költészet napján egy József Attila-vers részletét mondta el. De szavalt már Petőfi- és Nemes Nagy Ágnes művet is.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
century-fox.jpg

A Disney dobta a Fox szót a 20th Century Fox nevéből

A Trumphoz közel álló Fox News-zal való névhasonlóság miatt.
Fotó: Facebook - szmo.hu
2020. január 18.


hirdetés

A Disney tavaly vásárolta meg a 20th Century Fox vállalatot mintegy 71 milliárd dollárért, amivel a piacot meghatározó gigantikus óriásvállalattá váltak.

Most bejelentették, hogy a filmstúdiót átnevezik 20th Century Studiosra, a Fox Searchlight Picturest pedig szintén foxtalanítják.

- írta meg a BBC.

Az amerikai média egy része szerint a jobboldali médiamilliárdos, Rupert Murdoch tulajdonában lévő Fox News-zal való hasonlóság miatt történt a lépés, de a Disney ezt eddig nem erősítette meg.

Érdekesség, hogy a névváltoztatás ellenére a cég logója (egyelőre legalábbis) nem változik.

hirdetés

Az ügy magyar vonatkozása, hogy a 20th Century Fox 1935-ben jött létre a Twentieth Century Pictures és a Fox Film Corporation egyesüléséből. Ez utóbbi vállalat alapítója William Fox 1879-ben Tolcsván született Fried Vilmos néven.

William Fox, született Fried Vilmos

A 20th Century Fox nevéhez szinte megszámlálhatatlanul sok film fűződik, köztük olyan kultikusok, mint a Titanic vagy az Avatar.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!