hirdetés
Harcsa Veronika: Úgy érzem magam zenészként, mint a cukrászdában, amikor minden süteményt megkóstolnék
A népszerű énekesnővel beszélgettünk az új lemezéről, a júniusi MÜPA koncertről, arról, mennyire ismerik külföldön a magyar jazzt, de a kapolcsi Harcsa Veronika-udvar programja is szóba került.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. május 16.


hirdetés

Februárban jelent meg Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új albuma, a Shapeshifter, június 27-én pedig a MÜPA-ban adnak koncertet. Ez a koncert adta beszélgetésünk apropóját.

- Ön nagyon is tudatosan úgy építette a karrierjét, hogy kiléphessen Magyarország keretei közül. Angolul írja a szövegeit, Berlinben adja ki a lemezeit. Hogy halad a nemzetközi mezőnyben?

- Hála istennek jól. Nagyon sok tapasztalatot hozott ez az öt év. Ugyanis öt éve jutottunk Gyémánt Bálint zenésztársammal arra a felismerésre, hogy Magyarországon nagyon kevés a befogadó hely ahhoz, hogy egész évben tudjunk koncertezni.

Egész egyszerűen maradt fölösleges energiánk, ezért elhatároztuk, hogy megpróbáljuk megvetni a lábunkat a nyugat-európai jazz szcénában is.

Akkor kerestünk egy német kiadót. Ez teljesen mezei eszközökkel történt: a Google-ön rákerestem a német jazz kiadókra. Én magam postáztam a demo CD-ket, és így sikerült megállapodásra jutni egy berlini kiadóval. Azután 1-2 évvel rá bekerültünk egy német koncertügynökséghez is, és ez nagyon fontos lépés volt, mert azóta van német ügynökünk, aki anyanyelven, helyismerettel, saját kapcsolati hálóval próbál nekünk koncerteket szervezni. Ennek ez a módja, mi Magyarországról nem tudjuk úgy megismerni a helyi szervezőket, helyi fesztiválokat, és olyan sok a zenekar, hogy egy ismeretlen magyar zenésszel szóba sem állnak.

Ez egy nagyon tanulságos kaland. Rengeteget tanultunk arról, hogy kint hogy működik a jazz élet. Megtanultuk értékelni azokat a dolgokat, amik Budapesten jól működnek, és még egy nyugat-európai városban sem evidensek. Például az, hogy egy Budapest méretű városnak van két olyan jazzklubja, mint az Opus és a Budapest Jazz Club. Vagy említhetem az Opust is befogadó Budapest Music Centert. Ezek olyan európai színvonalú dolgok, amikre büszkének kell lennünk.

Szerencsére nyitott ránk a külföldi közönség. Az új lemezünkről is sok helyen írtak ismertetőt vagy kritikát. Vannak olyan klubok, ahová rendszeresen visszahívnak, fesztiválokra is eljutunk. Idén januárban is az első koncertünket Németországban, egy 900 férőhelyes koncertteremben adtuk egy fesztivál keretein belül, telt ház előtt.

- Németországon keresztül kapu nyílt Európára, vagy országonként végig kell járni ugyanazt az utat?

- Ha valaki nem New York-i világsztár, akkor bizony országról országra kell lépkedni. Persze azért vannak kapcsolódások. Egy német ügynökkel bejárható Ausztria és Svájc is. De például Franciaország teljesen különálló piac. Nagy-Britannia, London is. Nyelvi, kulturális leosztásban, kis buborékokban működnek ezek a szcénák. Van együttműködés a Benelux államok, vagy mondjuk a skandináv államok között, de azért nem egyértelmű az átjárás.

- Egyébként mennyire ismerik a magyar jazzt?

- Sajnos egyáltalán nem.

Lehet, hogy húsz-harminc évvel ezelőtt más volt a helyzet, de most semmit nem mond nekik a magyar jazz.

Mi is többek között ezen dolgozunk, hogy feltegyük magunkat a térképre. A régióban vannak olyan országok, amelyek ebben sokkal erősebbek. Például a lengyel jazz az fogalom. Fel kell kötnünk a nadrágot, de nem lehetetlen. Persze hozzáállás kérdése, ezt ki is használhatjuk. Ha hallják, hogy valaki Magyarországról jött, akkor felkapják a fejüket, mert még sosem hallottak róla, hogy itt is van jazz-zene. De össze sem lehet hasonlítani például Norvégiával. A norvég jazz az egy nagyon erős brand. Az sem baj, ha az adott előadóról nem hallottak még, ha látják, hogy norvég, akkor azonnal kapcsolnak hozzá sok mindent. Tehát könnyebben elmegy a közönség egy ismeretlen norvég zenész koncertjére, mint egy ismeretlen magyaréra.

- Ez min múlik? Nem elég ügyes a magyar kultúrpolitika? Vagy csak szerencsén múlik?

- Természetesen ez pénz kérdése is, ezt kár lenne tagadni.

De egyes államok, minisztériumok nem csak hogy sokat és rendszeresen fizetnek a jazz-zenészek külföldi promotálására, de a promóciót hosszútávon és koncepciózusan is építik.

Elképesztő példákat látunk erre például Norvégia, Svájc vagy Kanada esetében. És ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy a zenészeket magukat támogatják, hanem abban is, hogy ha van egy jazzfesztivál bárhol a világon, a szervező tudja, hogy megengedhet magának mondjuk egy norvég jazz-zenészt, mert a költségek jó részét állja a norvég állam. Ezzel nehéz versenyezni. Mi is kapunk NKA-támogatást, de egyrészt bizonytalan a mértéke, másrészt nem létezik kiépített zenei exportrendszer, aminek a külföldi fesztiválszervezők tudatában lennének. Tehát erre a rendszerre nem alapozhatunk. Ha jön támogatás, örülünk, ha nem jön, akkor is boldogulni kell.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Trónok harca: a rész, ami után teljesen másképp nézel a sárkánykirálynőre
Bár a sorozat eddig is árnyaltan mutatta be a szereplőket, most sokkolóan elmosódik a határ a jó és a rossz között.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. május 13.Spoiler nélkül elöljáróban annyit a részről, hogy Királyvár ostroma sokkal látványosabb volt, mint a Hosszú Éjszaka. Szó szerint. Hiszen ez alkalommal láttuk mi történik. Innentől viszont SPOILER!

A rész ismét baljósan indul. Daenerys napok óta nem eszik. Az elmúlt időszakban rövid időn belül szinte az összes barátját és bizalmasát elvesztette. Magányos, és - ahogy Amon mester is mondta egy korábbi évadban - ez nagyon veszélyes dolog akkor, ha valakinek ekkora hatalma van.

Már Daenerys külsején is láthatjuk, milyen zaklatott: haja kócos, szeme karikás, tekintete távolba réved, és meg sem lepődik, mikor Tyrion elmondja neki, Varys áruló.

Varys mindig is hangoztatta, hogy a nép pártján áll. Ebből a meggyőződégből pártolt el Daenerystől, és propagálta inkább Jont. Kivégzése előtt bánatosan mondja Tyrionnak, őszintén reméli, hogy ő tévedett. Tyrionnak pedig kezd leesni, hogy nem biztos, hogy a jó uralkodó mögé sorolt be.

Varys kivégzése ütős jelenet. Nem feszült, inkább csak melankólikus. Elfogadta sorsát, és bátran néz szembe a halállal, vagyis a sötétségből előbukkanó sárkánnyal.

Jon a kivégzés után újra biztosítja Daenerys arról, hogy mindig a királynőjének fogja tekinteni, mégsem képes viszonozni csókját. A Sárkánykirálynő ekkor realizálja, hogy számára Westerosban nincs szeretet, csak félelem. Hiába mondják neki, hogy kegyelmezzen a népnek, Daenerys az erőszakot választja.

A harc elején sárkánya felperzseli Euron Vasflottáját. (Vajon ezt miért nem tudta megcsinálni az előző részben?) Biztos ami biztos alapon porrá zúzza az összes dárdavető “Skorpiót”. Illetve a vár kapuját belülről kirobbantva megsemmisíti az Arany Kompániát. Cersei nyomhatja is nyugodtan a szolgáltatásukra az egy csillagot.

Jonnak és csapatainak csak be kell sétálnia Királyvárba. Amikor Cersei nem túl hűséges, megfélemlített serege is megadja magát, végre megszólalnak a megadást jelző harangok. De hiába várt erre a békés megszállás pártján álló Jon és Tyrion, Daenerysben ekkor végleg elpattan valami.

A magány és fájdalom hatására kiütközik a Sárkánykirálynőn a Targaryenek őrület hajlama.

Vad ámokfutásba kezd, és a megadás ellenére, felégeti Királyvár utcáit, és a palotát is lerombolja.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Pápai Joci ezt üzente, miután nem jutott be az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe
Rengeteg kommentelő írt az énekesnek: sokak szerint nem a minőség alapján született a döntés.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 15.Nem jutott a 64. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe a Magyarországot képviselő Pápai Joci, aki Az én apám című dallal versenyzett kedd este Tel-Avivban. A döntés miatt évek óta először nem lesz magyar előadó a fináléban.

Joci hetedikként adta elő a dalt, ami gyorsan közönségsiker lett. Sokan biztosra vették, hogy a magyar produkció továbbjut, de a műsor végén a felsorolásban nem hangzott el az ő neve.

Az énekes a műsor után üzent az édesapjának:

"Azt üzenném innen az apukámnak, hogy remélem, nagyon büszke rám, és hogy én is olyan édesapa akarok lenni, mint amilyen ő volt"

- írta a Blikk.

A következő elődöntő május 16-án, csütörtök lesz.

A magyar előadók 17 év alatt 14-szer jutottak be a döntőbe, a legjobb eredmény 1994-ben, Bayer Friderika negyedik helyezése volt, utána Kállay-Saunders András ötödik helye volt még kiemelkedő, az első tízbe tudott bejutni Rúzsa Magdi (9.), ByeAlex (10.), Pápai Joci (8.).

A keddi elődöntő után sokan értetlenkedtek Pápai Joci mostani kiesésén. Úgy vélték, hogy a magyar előadó nagyon jól szerepelt, a dala is jó volt.

Ha kíváncsi vagy rá, mit szóltak a döntéshez a nézők, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Pápai Joci nem jutott be az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe
Évek óta ez az első alkalom, amikor nem lesz magyar előadó a fináléban.
MTI, fotó: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2019. május 15.Nem jutott a döntőbe a Magyarországot képviselő Pápai Joci Az én apám című dallal a 64. Eurovíziós Dalfesztiválon kedd este Tel-Avivban.

A dalfesztivál első elődöntőjében 17 ország előadója mutatta be produkcióját. A legjobb 10 mezőnye, így a szombati döntőbe jutottak listája a szakmai zsűri pontjai és a közönségszavazatok kombinációja alapján alakult ki.

A Duna Televízió a helyszínről, a Tel-Avivi Nemzetközi Kiállítási Központból élőben közvetítette az elődöntőt, amelyen

Pápai Joci hetedikként mutatta be Az én apám című, Molnár Ferenc Caramellel közösen írt dalát. Produkcióját egyedül adta elő a színpadon,

a két vokalista, Katona Petra és Feng Ya Ou Ferenc a színfalak mögül támogatta. Az én apámat Pápai Joci édesapja ihlette, a dal üzenete, hogy a jelenben szeressük a számunkra fontos embereket.

A showműsor végén nem sorolták fel Magyarországot a továbbjutók között. Bekerült viszont a szombati fináléba a ciprusi Tamta, a szlovén Zala Kralj és Gasper Santl, a cseh Lake Malawi, a fehérorosz Zena, a hat év után visszatérő szerb Nevena Bozovic, az ausztrál Kate Miller-Heidke, az izlandi Hatari, az észt Victor Crone, a görög Katerine Duska, valamint a másodszor induló San Marinó-i Serhat.

A tíz továbbjutó úgy alakult ki, hogy egyrészt a résztvevő országok, valamint a kiemeltként eleve döntősök közül Izrael, Spanyolország és Franciaország részéről pontozott egy öttagú szakmai zsűri, másrészt az utolsó dal elhangzása után negyed órán keresztül a tévénézők szavazhattak a verseny applikációján, telefonon és/vagy sms-ben. A kettő kombinációjából született meg a tíz továbbjutó; az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.

A keddi estét Netta Barzilai, a tavalyi győztes énekes nyitotta Toy című dalával, a műsorban színpadra lépett Dana International is, aki 1998-ban nyerte meg a versenyt.

Ha kíváncsi vagy, hogyan szerepelt Pápai Joci a színpadon a keddi elődöntőben, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
A Simpson család már két éve megjósolta, ami a Trónok harca legutóbbi részében történt
Vigyázat, SPOILERVESZÉLY! Az ötödik epizód váratlan fordulatát mutatta be már 2017-ben az animációs sorozat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 15.Meglepő párhuzamra lettek figyelmesek az internetezők a Simpson család egyik 2017-ben megjelent epizódja és a Trónok harca legutóbbi része között.

Kiderült, hogy az animációs sorozat már két évvel ezelőtt megjósolta a jelenleg legfelkapottabb széria váratlan fordulatát.

A Trónok harca utolsó évadának ötödik része nagyon megosztó lett, könnyen pályázhat a legtöbbet kritizált 90 perces sorozatrész címére is. Mi is írtunk arról, milyen meglepetéseket tartogatott a legutóbbi epizód, amelyben szerzőnk szerint sokkolóan elmosódik a határ a jó és a rossz között.

A Simpson családban viszont már két éve megtörtént az, amin most rengeteg GoT-rajongó ámult el. A sorozat már számos nagy esemény megjósolt, például azt, hogy Donald Trump elindul az amerikai elnökválasztáson, vagy hogy Lady Gaga lesz egyszer a Super Bowl fellépője.

A 2017-es The Serfsons című Trónok harca-paródia epizódban történtek viszont kísértetiesen hasonlítanak arra, amit a legutóbbi részben láthattak a rajongók.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x