hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
cm
Hangák: nők magyar zöld termékekkel a helyi közösségekért
Egy, az országot behálózó civil mozgalom nőtt ki a földből, amelyben tenni akaró nők segítenek lassan több mint ezer családnak.
Petik Katalin cikke, Fotók: Facebook / Hangák - szmo.hu
2015. március 04.


hirdetés

A Hangák, avagy a Zöldre érett nők közösségének története csak másfél éve indult, de máris sikertörténet. Észre sem vettük, és létrejött egy közösség Magyarországon, amelynek a mindennapokban, kézzelfoghatóan valósítja meg a környezettudatos gondolkodást és az önzetlen segítségnyújtást. A Hangákat, mint szervezetet a hangák, illetve az általuk országszerte létrehozott hangaközösségek alkotják.

A dolog úgy kezdődik, hogy egy (leendő) hanga - vagyis a szűkebb közösségükért tenni akaró nő - a környezetében létrehoz egy vásárlói közösségek, ahonnan begyűjti a környezetbarát termékekre vonatkozó rendeléseket. Ezeket leadják a Hangák-központnak, amely ilyen termékeket készítő, kizárólag magyar gyártókkal van kapcsolatban. A Hangák hálózatán keresztül rendelhetők tisztító- és mosogatószerek, a kozmetikumok teljes skálája, baba-mama termékek, de még autóápolási cikkek is. Természetesen mindegyik 100 százalékban magyar áru és 100 százalékban környezetbarát. Tehát a „főhangák”, mint egy nagykereskedés beszerzik a gyártóktól a megrendelt árucikkeket, elosztják és a hangákon keresztül eljuttatják azokat a vásárlókhoz. A hanga pedig a szervezésért, szállításért, közös munkáért cserébe engedményt kap az általa összegyűjtött rendelésekből.

DSC_0161-1024x576

logo

DSC_01641-1024x576

Azok a nők, a hangák, akik jelenleg már az ország több mint 50 különböző pontján létrehozták a helyi hangaszervezetet, jóval többet tesznek annál, mint hogy egy sajátos magyar bio multi-level marketing helyi kirendeltségét működtetik. A Hangák ennél jóval többről szól. Minden egyes hangaközösség támogat egy alapítványt, vagy egyesületet, méghozzá a termékek forgalmazása után keletkező haszonból.

A hangák tehát nonprofit alapon működnek, mert a teljes hasznot jótékony célokra - például a helyi óvoda, vagy egy sportegyesület, esetleg hátrányos helyzetűeken segítő alapítvány segítésére - fordítják.

Az első évben összesen 624 ezer forintot adományoztak különböző arányban 24 szervezet számára.

Mi ez a fehér por, amire ha rászoksz, az anyukád megdicsér érte? Nézd meg a flasmobot és megtudod!

“Ha készen állsz megóvni a Földet, emeld fel a kezed!” Ez a mondat állt a Hangák által elhelyezett táblán az Aréna Plázában. A feltartott kezekért tapsvihar és meglepetés járt: szódabikarbónát, mosószódát, citromsavat és perkarbonátot, vagyis a környezetbarát háztartás kellékeit kapták meg kis tasakokban a bátor Földmentők.

A hangázás a fentieken túl összekovácsolja a tagokat, igazi élő közösségként működik. Kifejezetten megéri hangává válni például azoknak a kismamáknak, akik gyed vagy gyes alatt szeretnének bekapcsolódni a külvilág körforgásába. Sokan pedig úgy érzik, hogy a jó társaság és az ügy önmagában elég vonzó számukra ahhoz, hogy munka mellett szánjanak rá heti egy-egy órát.

Furdogolyot

Fürdőgolyót gyártanak a Hangák

A Zöldre érett nők közössége négyből másfél év alatt 60 fős társasággá nőtte ki magát, és továbbra is bővülnek. Tevékenységük által közel ezer család mindennapjait könnyítik meg különféleképpen.

Jó áron adnak megbízható, magyar termékeket, és már a vásárlással is jót teszel, hiszen a gyereked sulija kaphat belőle pénzt.

Tudatos vásárlás, környezetvédelem, támogató női közösségek, jó ügyek felkarolása alapítványok támogatásával - erről szól a Hangák. Újrahasznosítás másképp: a csajok a hasznot forgatják vissza a közösség és a közösségért tevők javára. Tegye fel a kezét, aki tud ennél jobbat!

Kucsinka Gabriella, az első hanga

A Hangák rendszerét Kucsinka Gabriella alkotta meg. Három kisgyermeke mellett kereste helyét, és mivel nem találta, megalkotta egy új, számára értékes formában. Olyat álmodott meg, amiben van életigenlés, tiszteletadás a Föld felé, női közösség és ügyek szolgálata. Aztán nekiült másik három kismama barátnőjével, és amíg a 10 gyerek az udvaron játszott egy nyáron át, addig az anyukák – főzés, sebápolás, fenéktörlés, stb. közben – összerakták a rendszert.

Gabi_800x1200

Kucsinka Gabriella és kislánya, Léna

“Olyan megoldást akartam, ami mindenki számára elérhető, mert nem igényel tőkét, nincsen benne elvárás, saját jó érzésed szerint kapcsolódhatsz” - avat be Gabi. A terv, hogy az emberek nyitottabbak legyen a környezettudatos életmódra, működik. A termékeket a hangánál lehet átvenni, jó áron, szállítási költség nélkül. Legújabb szolgáltatásuk, hogy MINDEN flakont és tégelyt visszavesznek, amik amúgy a kukákban és a hulladék-feldolgozókban (tehát előbb-utóbb a természetben) végeznék, és gondoskodnak az újrahasznosításukról.

Amikor debütáltak a Facebookon, olyan élmény volt Gabi szerint, mint egy új gyerek világrahozatala. „Ez az érzés azóta sem változott, hol könnyebb, hol nehezebb, akárcsak a gyerekeimmel, de aztán egy ölelés, egy apró siker, összemosolygás, és nem kérdés, hogy megérte!”

Hangagyerekek_1200x400

Hangagyerekek

egyevesek

Első születésnapjukat ünneplik a Hangák

A Zöldre érett nők közössége profit helyett értékalapon működik. Nem vesznek ki belőle pénzt, sőt! Gabiék családi vállalkozásának jó pár lábon kell állnia ahhoz, hogy a Hangák értékeit felajánlhassák a köz javára. „A férjem tizenhárom éve mellettem áll, támogat az önmegvalósításban. Nem mindig boldogság egyéb munkáink után éjfélkor táblázatok felett ülni, de az nem kérdés ma már, hogy a teljességünkhöz ez az ügy is hozzátartozik.”

Tudtad?

• Egy doboz hagyományos mosószerrel körülbelül öt négyzetméter területű rétet károsítasz maradandóan.

• Egy átlagos háztartásban élő ember bőrén keresztül napi több száz, az egészséget fokozottan megterhelő anyag szívódik fel.

• Egy közösséghez nem tartozó ember évi 245 órával mosolyog kevesebbet, mint közösségben élő embertársai. A statisztikák végtelenek, a bolygónk nem.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Hatalmas meglepetés érte a nyugdíjba vonuló mentőorvost: a saját búcsúbulijára 'riasztották'
Azt hitte, egy fulladásos beteghez tartanak szirénázva, ehelyett azonban munkatársai várták.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 17.


hirdetés

27 év munka után megy nyugdíjba Harmath Ibolya mentőorvos. Az egyik utolsó riasztásán egy fulladásos beteghez hívták – legalábbis ő így tudta.

A szirénázó mentőautó azonban kollégáihoz vitte, akik ajándékokkal várták a munkájától búcsúzó doktornőt - derült ki az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalára feltöltött videóból.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója is köszöntötte a doktornőt, aki semmit nem vett észre a napokig tartó szervezkedésből. A meglepetés jól sikerült, hatalmas tapssal üdvözölték a mentőorvosnőt, aki egy kisvárosnyi emberen segített a hosszú évek alatt - írta a mentőszolgálat közösségi oldalán.

Nézd meg te is!

Országos Mentőszolgálat

UTOLSÓ SZOLGÁLATÁN VICCELTÉK MEG BUDAPEST IKONIKUS MENTŐORVOSNŐJÉT Dr. Harmath Ibolya Bajtársnőnk 27 éven keresztül volt tartópillére a Központi Mentőállomás rohamcsoportjának, ám most nyugdíjba...


KÖVESS MINKET:Így emlékezik Baló Györgyre az RTL Klub
Baló György 2015 óta vezette az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy 71 éves korában meghalt Baló György televíziós szerkesztő, műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója, Pulitzer- és Prima Primissima-díjas újságíró. 2015 óta vezette a Magyarul Balóval című műsort az RTL Klubon. Kollégái az RTL Híradóban és a Fókuszban is megemlékeztek róla egy-egy rövid összeállításban. A Híradó műsorvezetői Szellő István és Erős Antónia, valamit Pataki Zita is fekete ruhában jelentek meg a képernyőn.

A Híradóban és a Fókuszban is elhangzottak karrierje főbb állomása. Az RTL Híradónak nyilatkozó egykori kollégája, Horvát János szerint Baló György korának kimagasló televíziósa volt, aki maradandót alkotott.

Kotroczó Róbert az RTL Magyarország hírigazgatója azt mondta Baló György még a visszavonulása után is hosszas levelekben taglalta, hogyan lehetne jobbá tenni műsorát, ezért ők is bíztak benne, hogy tudják majd folytatni. A Fókuszban megszólalt szerkesztő kollégája Vidos Mihály is, akivel a Magyarul Balóval című műsort készítették.Vidos Mihály elmondta, hogy ő is akkor találkozott utoljára Baló Györggyel, amikor a nézők utoljára láthatták az RTL képernyőjén, ezután már csak SMS-ben kommunikáltak néha.

"Négy évnyi napi műsorkészítés után pihenésre és orvosi kezelésre van szükségem, ezért a műsort saját kérésemre január 8-tól szüneteltetjük" - ezzel és így búcsúzott a nézőktől utolsó műsorában a televíziós.


KÖVESS MINKET:

Rengetegen segítik a háromgyerekes családot, akiknek a házukkal együtt mindenük elveszett
A helyi boltban például nem kellett fizetniük, de szerte az országból érkeztek adományok hozzájuk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 20.


hirdetés

Mindenét elvesztette egy háromgyermekes család, miután leégett a házuk február elején a Vas megyei Ostffyasszonyfán. A lángokat az anya vette észre, aki a három hónapos kisfiával volt otthon, még időben ki tudtak menekülni. A tüzet az elavult elektromos vezetékek hibája okozta, emiatt az egész épület annyira leégett, hogy lakhatatlanná vált. A család azóta a falu üres orvosi szolgálati lakásában húzta meg magát.

A házuk leégése után viszont újabb tragédia érte őket: az édesanya hathetes terhesen elvetélt. Az RTL Híradónak azt nyilatkozta, a sok stressz és idegeskedés miatt mehetett el a baba.

A szülőkben legkisebb fiúkon kívül az tartja a lelket, hogy rengetegen siettek a segítségükre a történtek után. A helyi boltban például nem kellett fizetniük, de számos idegen jelentkezett náluk különböző adományokkal, kaptak például ruhákat, háztartási eszközöket, bútorokat. Ezekből rendezték be ideiglenes lakásukat, de már megkezdődött egy másik ház felújítása is, ahova a család beköltözhet.

Ha te is szeretnéd támogatni a családot, ezen a számlaszámon teheted meg: Tóth Márk 10403947-86766648-48511006.

Az RTL Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:

Egyperces gyászszünettel indult az első idei Forma-1 futam
Charlie Whitingra, a napokban elhunyt versenyigazgatóra emlékeztek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 17.


hirdetés

Csütörtökön tüdőembóliában 66 éves korában meghalt Charlie Whiting, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korábbi Formula-1-es versenyigazgatója.

A versenyzők nem felejtették el, mennyi mindent köszönhet Whitingnak a Forma-1, egyperces néma csenddel emlékeztek meg rá.

Valtteri Bottas ezután remek rajtot vett az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon, és azonnal elment csapattársa, Lewis Hamilton mellett – írta meg a Nemzeti Sport. A finn versenyző fölényes győzelmet aratott, és a leggyorsabb kört is ő jegyezte, így 26 ponttal távozhatott Melbourne-ből.

A Mercedes kettős győzelmét Hamilton tette teljessé, míg a dobogó alsó fokára Max Verstappen állt fel. A Ferrari Sebastian Vettel, Charles Leclerc sorrendben a 4–5. helyet szerezte meg.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x