hirdetés
szex3.jpg

Hamarabb válik az, aki gyakran váltogatta szexpartnereit házasság előtt

Egy amerikai kutatás a szexuális partnerek száma és a válás esélye közti összefüggéseket vizsgálta.
Forrás: Daily Mail - szmo.hu
2017. január 05.


hirdetés

Az amerikai kutatók kíváncsiak voltak rá, vajon a nők esetében statisztikailag hány házasság előtti szexuális partner esetén magasabb a valószínűsége annak, hogy a kapcsolat válással végződik.

Az eredmények szerint a kétezres években házasodottak esetén ha a feleségnek 10 vagy annál több kalandban volt része az esküvő előtt, esélyes, hogy szomorú sorsa lesz a frigynek.

A Utah Egyetemen oktató, családi és fogyasztói viselkedésekre specializálódott Nicholas H. Wolfinger állami demográfiai adatokat tanulmányozott egészen az 1970-es évekig visszamenően. A Daily Mail beszámolója szerint a házasságkötés időpontja utáni 5. évtől vizsgálta az adatokat – egészen pontosan azt, hogy hányan váltak el ekkorra és hogy a (volt) feleségeknek hány szexuális partnerük volt a házasság előtt.

A kutatás során kiderült, hogy a kétezres években házasodott nők 33%-a elvált a partnerétől, ha legalább 10 partnerük volt, mielőtt összekötötték az életüket.

hazassag

Wolfinger szerint a kutatás legmeglepőbb felfedezése az volt, hogy "ezek az adatok csak az elmúlt évekre igazak; előzőleg a házasság előtt két partnerrel rendelkező hölgyekre volt jellemző a legmagasabb válási ráta” – részletezte a kutató a tanulmány eredményeit a portálnak.

Érdekes módon azok a nők, akiknek 3-9 kapcsolatuk volt az esküvőjüket megelőzően, kevésbé hajlamosak beadni a válókeresetet, mint akiknek csak 2 szeretőjük volt. A legkevesebben (24%) azok váltak el, akik 4-5 partnerrel rendelkeztek a férjük előtt.

Viszont a szűzen férjhez menők azok, akik szinte biztosan első szívük választottjánál maradnak örökre.

Ez minden bizonnyal vallási okokra vezethető vissza: a szóban forgó csoport jellemzően erős hívő, akik az „ártatlanság” megtartása mellett fontos értéknek tartják az egyszeri házasságot. A talált adatok alapján mindössze 5%-uk volt hajlandó elválni férjüktől, ha azzal valamiért nem illettek össze.

szex2

A kutatást lebonyolító dr. Wolfinger megjegyezte, hogy 1970 óta egyre több nő létesít szexuális kapcsolatot házasság előtt és ehhez hasonlóan (bár azt nem állítja, hogy emiatt) a válások száma is jelentősen megnőtt.

Régebben általánosan igaznak bizonyult, hogy ha valakinek minél több viszonya volt a házasság előtt, annál valószínűbb volt a későbbi válás esélye.

"
De a szexualitáshoz való hozzáállás és a szexuális magatartások folyamatosan változnak Amerikában, és ami az elmúlt években szinte biztos előjele lehetett a későbbi válásnak, többé már nem annyira meghatározó

– nyilatkozta az egyetemi tanár, aki szerint talán nem is meglepő az olvasóknak, hogy a több házasság előtti szexuális kapcsolat növeli a későbbi válás esélyét.

„Ez a kutatás képet nyújthat számunkra a szex és a házassági stabilitás közti eléggé bonyolult viszonyról. Persze az eredmények több kérdést vetnek fel, mint amennyit megválaszolnak” - nyilatkozta a lapnak.

Igaz, ami igaz:

a tanulmány kapcsán sokakban felmerülhet például, hogy vajon miért csak a nőket vizsgálta.

Meglehetősen kifogásolható, a női nemre nézve kicsit lesújtó álláspont, hogy csak az ő szexuális aktivitásukra alapozza házasságuk kimenetelét. Az elmúlt 60 évben rengeteget változott a nők társadalmi szerepe, amit jól tükröz a fenti kutatás is. Ám arról mintha megfeledkezett volna a professzor, hogy a férfiak helyzete is jócskán átalakult.

Igazi és átfogó képet akkor kaphatnánk a témában, ha mindkét nem kapcsolatairól készítenénk tanulmányt, és összevetnénk őket.

hazassag2

Képek: Pixabay

Ha érdekes volt a cikk, kattints a megosztásra!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
borderline.png

Borderline – honnan ismered fel az egyik legrejtélyesebb személyiségzavart?

Amely több tízmillió embert érinthet világszerte. Alattomos betegség, sokszor hosszú ideig nem is veszik észre. Figyelj a jelekre.
The Power of Silence - szmo.hu
2019. június 22.Depresszió, pánikbetegség, szorongás. Szociopátia, pszichopátia, nárcizmus. Ezek közül van, amelyik mentális betegség, és van, amelyik személyiségzavar. Mégis úgy dobálózunk ezekkel a kifejezésekkel, annyira egy kalap alá vesszük ezeket, mintha tulajdonképpen mindegy is lenne. Orvosi eset, és kész.

Pedig ez nagyon nem így van. Mindegyik fent említett pszichés probléma szakértő segítséget igényel – azt a pszichiáter dönti el, hogy milyen típusút –, de egy biztos: ha kezeletlen, sőt észrevétlen marad, az pokollá teszi a beteg és a környezete életét.

A személyiségzavarok egyik legtitokzatosabbika az úgynevezett “borderline” személyiségzavar. Magyarul “határeset”-et jelent, amely egyrészt abból fakad, hogy több más személyiségzavarral (pl. szociopátia, nárcizmus) mutat közös jegyeket, valamit abból, hogy ez már egy annyira veszélyes személyiségtorzulás, hogy az elmebetegség “határát” súrolja.

Nagyon veszélyes állapot, önmagukra nézve is, a pszichiáterek szerint a borderline-osok lesznek a legnagyobb számban öngyilkosok az összes mentális beteg közül.

Mégis, sokáig észrevétlen maradhat, kívülről ugyanis “csak” annyi látszik, hogy a beteg lobbanékony, sértődékeny, szélsőséges hangulatingadozásai vannak. Emberi kapcsolatai, munkahelyei nem stabilak, gyorsan váltogatja őket.

Egyébként pedig rendkívül kalandvágyó, sőt, kifejezetten veszélykereső, kedveli az extrém sportokat, a szerhasználatot, a “nem átlagos” szexet és az élet bármely területén megnyilvánuló, szélsőséges dolgokat.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
penztarca-teszt-becsuletes-felmeres-1000x666.jpg

40 országban tesztelték, hányan adják vissza a talált pénztárcát

Fontos még a becsület? A választ annak is ajánljuk, aki már nem hisz az emberekben, és annak is, aki igen.
The Guardian. Fotó: Pixabay - szmo.hu
2019. június 22."Globális becsület-teszt." Akár ezt a nevet is adhatnánk a negyven országot érintő kísérletnek, amelyet több egyetem - többek között az amerikai University of Michigan, a svájci University of Zurich és a holland University of Amsterdam kutatói végeztek, nemzetközi összefogásban.

A kísérlet lényege az volt, hogy minden országban szétszórtak pénztárcákat - összesen 17 ezret, forgalmas bevásárlóközpontok, benzinkutak közelében, a nyílt utcán. A pénztárcák egy részében nem volt pénz, egy másik részében volt egy kevés, a harmadik részében pedig viszonylag sok. Az összegeket mindenütt az adott kísérleti ország életszínvonalához igazították.

A tárcák viszont minden esetben tartalmaztak egy bevásárlólistát, néhány hitelkártyát, és valamilyen iratot, amelyen a tulajdonos neve, címe és e-mail címe fel volt tüntetve.

Az eredményt a Science című szaklapban publikálták, és kifejezetten reményt keltő lett.

Az eredményért kattints.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
remalom-cimkep-1000x666.jpg

15 ijesztő pszichológiai tény a rémálmokról, amiről talán fogalmad sem volt eddig

Mi a legerősebb kiváltója? Az emberek hány százaléka szenved tőle? Mit jelez? Van-e köze a mentális betegségekhez?
Psychology Today. Fotó: Pixabay - szmo.hu
2019. június 22.Az álmok jelentőségét már a pszichoanalízis atyja, Sigmund Freud is nagyon komolyan vette. 1900-ban megjelent könyvében, az Álomfejtésben azt állítja, hogy az álom nem más, mint "az isteni út a tudatalattihoz."

A pszichológusok és a pszichiáterek azóta számtalan módszerrel igyekeztek közelebb férkőzni pácienseik belső világához az álmokon keresztül. Az elmúlt több, mint egy évszázadban végzett kísérletek és kutatási tapasztalataik alapján a Psychology Today szaklap összeállított egy 15 pontos listát, amelyben a legdöbbenetesebb tényeket vonultatják fel az álmok legijesztőbb típusáról: a rémálmokról. Íme:

1. Minden huszadik ember a világon legalább hetente egyszer megtapasztal egy rémálmot.

A mentális betegeknél ez a szám jóval magasabb, a poszttraumás stressz-szindrómában szenvedőknek például a háromnegyede, a borderline személyiségzavarosoknak a fele számol be rendszeres rémálmokról.

2. Kutatások szerint a rendszeres rémálmok gyakran jelentik egy mentális betegség kezdetét.

3. Egy traumatikus életesemény minden emberben "felpörgeti" a rémálmokat.

Egy idő után azonban ezeknek enyhülni, múlni kell, különben orvosi segítségre van szükség.

4. Megemelkedett stressz-szintnél, hallucinációktól szenvedőknél és érdekes módon az átlagnál többet alvó embereknél jelentősen megnövekszik a rémálmok gyakorisága.

5. A szorongás az egyik legerősebb rémálom-okozó.

Minél aggodalmaskodóbb, szorongóbb egy ember, annál több - és ijesztőbb - rémálma van.

6. Aki hosszabb ideig alszik, azért van több rémálma, mert többször kerül az alvás úgynevezett REM-fázisába (ez a felszínesebb alvásciklus, ebben álmodunk).

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
mennyorszag-twitter-1000x666.jpg

Ízekre szedték a nőt, aki azt posztolta, hogy a melegek és a „házasság előtt szexelők” nem kerülnek a mennybe

A posztjai alapján mélyen hívő, keresztény nő szerint ugyanis ezek 'főbűnök.' Kapott mindent. Te mit gondolsz?
IndependentCímkép: Pexels - szmo.hu
2019. június 25.A Kristen Hodges nevű Twitter-felhasználó - aki a posztjai 95 százalékában Jézusról ír, tehát mélyen hívő ember lehet - alaposan kihívta maga ellen a népharagot, amikor az alábbi posztjában a következőket listázta:

"Ha keresztény vagy, kizárt, hogy az alábbiak szerinted rendben vannak, és nem bűnök:

LGBT-tag lenni (tehát homoszexuális, biszexuális, leszbikus vagy transznemű),

Házasság előtt szexuális kapcsolatot létesíteni

Kéjvágyónak lenni

Maszturbálni

Berúgni/betépni

Megcsalni/hazudni

Káromkodni

Kérem, emberek. Isten mindenkit szeret, de azért nem mindenki jut a mennybe."

Bár a bejegyzést már csaknem 15 ezren lájkolták, tehát valószínűleg egyetértenek vele, a nő több, mint négyezer választ is kapott, amiket viszont nem tesz ki az ablakba.

Többen felhívták a figyelmét például, hogy a Biblia enyhén szólva más főbűnöket sorol fel (egész pontosan hetet), de érkeztek ennél jóval keményebb válaszok is.

A kommentekért kattints.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x