Halva született a kislányuk, de ő lett az első, akinek a szemét megkapta egy másik baba
A kisbaba szüleinek olyan helyzettel kellett szembenéznie, amit az ellenségünknek sem kívánunk. Csodálatos történet a szeretetről, a felelősségvállalásról és az önzetlenségről.
Upworthy, fotók. Facebook - Royce Young - szmo.hu
2018. december 05.


Royce Young csodálatos, s egyben borzasztóan szomorú írását az Upworthy osztotta meg változatlan formában. A férfi elképesztő őszinteséggel mesél benne arról, hogy mi történt a családjával, amikor kiderült, felesége halálos beteg kisbabát hord a szíve alatt. A párnak egyébként már van egy kisfia.

A tizenkilencedik heti ultrahangon tudta meg ő és a felesége, hogy a kisbabájuk, akit ekkor már Evának hívtak, komoly rendellenességgel fejlődik, ami konkrétan életellenes: az agyának egy bizonyos területe nem fejlődik tovább, így vagy halva jön majd a világra, vagy egészen pici ideig fog élni. A hír lesújtotta a párt, akik ezután egy fantasztikus döntést hoztak.

„Két választásunk volt: vagy idő előtt megszakítjuk a terhességet, vagy kivárjuk a negyvenedik hetet”

– írja a férfi. Utóbbi mellett döntöttek, ami azért is volt nehéz helyzet, mert ezután egy olyan babát vártak, akitől tudták, hogy hamarosan el kell majd búcsúzniuk.

Hiába a tragikus szituáció, a házaspár előtt máris új cél lebegett. Elhatározták, hogy a kisbabájuk szervdonor lesz. Így az időzített császármetszést választották, mert ezen a módon lehetett legjobban kontrollálni a dolgokat: a baba nem váratlanul születik majd meg, hanem ellenőrzött körülmények között, s akármi is történik majd vele, ha búcsúzniuk kell tőle, azonnal felajánlhatják.

Azonban semmi sem úgy alakult, hogy tervezték. Pedig már kitalálták, mikor születik meg a baba, meghívták a nagyszülőket, hogy találkozhassanak vele és a fiuknak is meg akarták mutatni a testvérét – „mert azt akartuk tenni, ami a lányunknak jó.” A kitűzött időpont előtt azonban egy napon a feleség azt érezte, nem mozog a méhében a kislány. A házaspár nagyon megijedt, a kórházba siettek, ahol több vizsgálat után megállapították, hogy Eva szíve megállt. Azt pontosan nem lehetett tudni, mikor halt meg a baba, de az biztos volt, hogy az a remény, ami a szülőket éltette, ebben a pillanatban szintén meghalt. „Csalódottak voltunk – írja a férfi – hiszen az utóbbi hetekben már szinte célt találtunk a szerencsétlenségben azzal, hogy tudtuk, másoknak tudunk segíteni és van értelme annak, hogy Eva megszületik. A műtő felé tartva csak ezt ismételgettem: ’Nem állok készen. Nem állok készen rá.’”

Annyira bíztak abban, hogy egy másik baba életét menthetik meg a lányuk által, hogy mindent e köré szerveztek – ám most erről is le kellett mondaniuk. Az asszonyt elkezdték műteni. „Az ezután következő pár óra életem legsötétebb, legrosszabb időszaka volt” – írja az apa. Megszületett a kislány, kezükbe fogták, majd ebben a pillanatban olyan hírt kaptak, amit már alig tudtak feldolgozni.

Kiderült, hogy Eva mégis szervdonor lesz: a szemét adja majd egy másik babának. Ráadásul mindkettőt. „Menthetetlenül zokogni kezdtem, a feleségem a kezébe temette az arcát” – írja Royce. „Életem legszörnyűbb pillanata egyszerre volt a legboldogabb is.” Az apa az írást úgy fejezi be: boldog attól, hogy egy gyermek az ő gyermeke szemével nézhet majd az édesanyjára s reméli, egy napon majd ő is ebbe a szempárba nézhet. Eva egyébként nemcsak az első baba lett így, hanem az első ember, aki valaha szemet adományozott egy másik, megmentendő személynek Oklahomában.

A történetnek egyébként gyönyörű a folytatása, Royce Young Facebook-oldala nyilvános, s ezt a képet posztolta pár hete "Kisöcsi, 2019 márciusában" képaláírással:


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x