hirdetés
lovoldozo.png

Élőben közvetítette a német neonáci férfi, ahogy vérfürdőt rendezett Halléban

A 27 éves Stephan B. katonai sisakjára szerelt kamerával közvetítette a helyi zsinagóga elleni támadását. Két embert ölt meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 09.


hirdetés

Egy 27 éves német fiatalember a hallei lövöldöző - jelentette egybehangzóan több hírportál szerda este. A beszámolók szerint a neonáciként jellemzett Stephan B. a katonai sisakjára szerelt kamerával élőben közvetítette a legfőbb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr miatt hívőkkel teli hallei zsinagóga elleni támadását.

A férfi azonban nem tudott áthatolni a megerősített, biztonsági kapun, és az épület melletti temetőbe se jutott be.

A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült.

Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, és elrabolt egy taxit. Végül

Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

Antiszemita indíttatásra és szélsőjobboldali háttérre utalnak a németországi Halléban szerdán történt lövöldözés körülményei, a cselekményt egy ember követte el - közölte korábban Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter.

A politikus este kiadott közleményében megerősítette, hogy az esetnek két halálos áldozata és két sebesültje van.

Mint írta, egy állig felfegyverzett ember megpróbált behatolni a hallei zsinagógába, amelyben nagyjából nyolcvanan tartózkodtak.

Így a legfőbb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr az idén "fekete nap" - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a lehető legélesebben elítéli a "békés együttélésünk ellen intézett visszataszító támadást".


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
osz-3.jpg

Durva lehűlés vet véget a vénasszonyok nyarának

Most még melegrekord jöhet, de aztán pár nap alatt 15 fokot csökken a hőmérséklet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 23.A hét végéig tart a vénasszonyok nyara, de egyre gyakrabban lesz reggeli köd - írja az Időkép. Érdemes kihasználni még ezt a pár napot, mert a jövő héten drasztikus lehűlés vet véget az ajándék meleg napoknak.

A csúcshőmérséklet csütörtökön még rekord közeli magasságban, 22 és 28 fok között alakul, ismét dőlhet melegrekord,

majd péntektől napról napra egy-két fokkal alacsonyabb maximumokat mérhetünk. A tartósan ködös tájakon 20 fok alatti, néhol csak 15 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk a legmelegebb órákban. Csapadék a héten biztosan nem várható, maximum a ködös tájakon fordulhat elő helyenként ködszitálás.

Csütörtökön nyugaton, északnyugaton a déli, pénteken az északira-északnyugatira forduló szelet kísérhetik élénk, erős lökések, hétvégén csak kevés helyen élénkülhet meg a légmozgás.

Ugyanakkor a hétvége közeledtével egyre nagyobb területen képződhet majd a hajnali, reggeli órákban köd, mely néhol napközben is tartósan, akár a déli, kora délutáni órákig megmaradhat. Erre elsősorban szombaton és vasárnap nagyobb az esély.

Ez az időjárási helyzet továbbra is kedvezően hat a légköri szennyezőanyagok, így elsősorban a szálló por koncentrációjának növekedésére, ebben változás a jövő hét folyamán várható, amikor is észak felől feltámadó széllel, illetve bizonytalan mennyiségű csapadékkal lehűlés érkezik, melynek hatására mindenhol kitisztul majd a levegő.

A jelenlegi előrejelzés szerint jövő héten kedden már csak 10 fok körüli csúcsok lesznek, és megérkezhet az eső is, viharos széllel.

Fotó: Rostásy Szabó Mihály


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
orban-viktor-1-996x760.jpg

Itt a hivatalos indoklás, miért nem mond Orbán nyilvános beszédet október 23-án

Kovács Zoltán elárulta, miért csak a Zeneakadémián beszél a miniszterelnök idén.
MTI - szmo.hu
2019. október 23.A nagy nemzeti ünnepek általában nem múlnak el Orbán Viktor beszéde nélkül, ám az idei október 23-i megemlékezéseken a miniszterelnök nem vesz részt, egyedül a Zeneakadémia esti programjára hivatalos, ahol beszédet is fog mondani. A merőben szokatlan helyzet miatt sok találgatás látott napvilágot arról, miért nem áll ki a miniszterelnök a megemlékezésre látogató tömeg elé, ám most Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár öntött tiszta vizet a pohárba.

Azért nem szerveztek a kormányfő jelenlétével szabadtéri rendezvényt október 23-ára,

mert az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy szükség lesz-e rendkívüli Európai Tanács-ülésre a Brexit miatt

- közölte az MTI megkeresésére Kovács, hozzátéve: ilyen helyzetre az elmúlt években volt már példa.

Az államtitkár - aki az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője - kiemelte: nagy érdeklődés mellett zajlanak a családi programok az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján. Az Országházat 15 óráig csaknem háromezer ember látogatta meg. A Terror Háza Múzeumot - amelynek az 1956-os forradalom legfontosabb budapesti helyszíneit és eseményeit interaktívan bemutató mobilalkalmazása szerdától elérhető - 15 óráig szintén csaknem háromezer ember kereste fel - közölte Kovács Zoltán.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
73222508_554419145389252_1174340270288797696_n.png

Szélsőjobbos tüntetők támadták meg az Auróra bezárt épületét

A hely tulajdonosa szerint letépték és felgyújtották a bejáratnál lengő szivárványos zászlót, és neonáci feliratokat is ragasztgattak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 23.Nagyjából 50-60 szélsőjobboldali rohamozta meg október 23-án a VIII. kerületben található Auróra nevű közösségi helyet – számolt be róla Facebook-oldalán Schönberger Ádám tulajdonos.

A helyiség éppen zárva volt, azonban a támadók leszedték a bejáratnál lengő szivárványos zászlót, amit fel is gyújtottak, valamint neonáci feliratokkal ellátott matricákkal ragasztották tele a bejáratot.

A csoport minden bizonnyal arra a közeli október 23-i megemlékezésre tartott, amelyet a Mi hazánk Mozgalom szervezett.

Az Index kérésére Schönberger Ádám elmondta, hogy a szomszédok riasztották őket, minden bizonnyal a Légió Hungária nevű radikális csoport felelős a történtekért.

Az ügyben az újonnan megválasztott kerületi polgármester, Pikó András is megszólalt. A következőket írta:

"Minden józsefvárosi polgármestere vagyok, a nemzeti ünnepünkön minden józsefvárosi ember és közösség biztonsága egyaránt fontos nekem.

Az Auróra közösségét ma olyan támadás érte, melyet magánemberként és polgármesterként egyaránt elítélek, szolidáris vagyok velük.

Délután 4 órakor az Auróra kinyit, ezért egyeztettem telefonon a kerületi rendőrkapitánnyal, aki biztosított arról, hogy kézben tartják a helyzetet és nem kell tartani attól, hogy újabb támadás érné az ottlévőket."


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kvantum.jpg

A Google-nak állítólag sikerült az áttörés a kvantumszámítógéppel

Elképesztő fejlesztés, ha sikerül, alapjaiban változtathatják meg életünket.
MTI - szmo.hu
2019. október 23.A Google azt állítja, hogy sikerült áttörést elérnie a kvantumszámítógép fejlesztésében:

Sycamore nevű 54 kvantumbites (qubit) processzora segítségével 200 másodperc alatt végeztek el egy számítást, amelyhez a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének is 10 ezer évre lett volna szüksége.

A Nature című tudományos folyóiratban szerdán publikált kutatás szerint ezzel első ízben sikerült igazolni az úgynevezett kvantumfölényt. A fogalom azt jelenti, hogy egy kvantumszámítógép rövid idő alatt végrehajt egy olyan bonyolult feladatot, amelyet egy hagyományos számítógép nem képes belátható időn belül megoldani.

A 200 másodperc alatt elvégzett számítást szimulációk segítségével igazolták, a processzor teljesítményét pedig meghatározták. A feladat rendkívül komplex, véletlenszerűen generált minták felismerése és elemzése volt, egy olyan feladvány, amely meghaladná egy hagyományos komputer teljesítőképességét. A kvantumbitek összefonódásának szimulációjához a Google felhőszerverein kívül felhasználták a világ jelenlegi legnagyobb teljesítményű szuperkomputerét, az IMB Summit nevű számítógépét is.

Míg a hagyományos - bináris - komputerek esetében a legkisebb egységek, a bitek vagy a 0-ás vagy az 1-es állapotot tudják felvenni, a kvantumszámítógépek qubitjai a kvantummechanika törvényei szerint működnek és egyszerre többféle állapotban is tudnak létezni.

A kvantumszámítógépek, amelyeken már évek óta dolgoznak a kutatók, alapjaiban változtathatják meg, ahogyan az új anyagok tervezéséről, a logisztikáról, a titkosításról vagy a mesterséges intelligencián alapuló szimulációkról gondolkodunk. Ezért vannak versenyben a kvantumfölény eléréséért olyan cégek, mint a Google, az Intel vagy az IBM.

Fotó: illusztráció


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!