hirdetés
Halálbüntetést kaphat a világ első génszerkesztett babáit világra segítő kínai orvos
Kollégája szerint korrupció és vesztegetés vádjával állhat majd bíróság elé a tudós.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 08.


hirdetés

Mi is beszámoltunk róla december végén, hogy házi őrizetbe került az a kínai kutató, aki novemberben azt állította, világra segítette a világ első génmódosított kisbabáit. Ho Csienkuj akkor nagy nemzetközi vihart kavart a kijelentésével. Most egy brit kollégája, Robin Lovell-Badge szerint halálbüntetés várhat rá - számolt be a Gizmodo.

A kínai kutató elsőként egy ikerpár születésénél segédkezett, és úgy tudni, már úton van pár további baba is. Sok szakember szerint etikai hibát követett el ezzel az orvos. A kínai tudományos világ nem nézte jó szemmel Csienkuj törekvéseit, így rövidesen megszüntették a férfi munkáját, később pedig a kínai kormány házi őrizetbe helyezte őt.

Az első babák a kutató szerint immunisak a HIV vírusra a CCR5 nevű gén eltávolításának köszönhetően, viszont nagyobb eséllyel kaphatják el az influenzát és talán más betegségeket is.

Az ikrek születéséről egy YouTube-videóban is beszámolt:

A londoni Francis Crick intézet genetikusa, Robin Lovell-Badge arról beszélt, szerinte Ho korrupció és vesztegetés vádjával állhat majd bíróság elé, ezek pedig Kínában halálbüntetéssel sújthatóak. Ho tavaly novemberben azon a Hongkongi Egyetemen tartott genetikai konferencián tette a nagy port kavaró bejelentést a kísérleti eredményéről, amit Robin Lovell-Badge szervezett. A londoni genetikus elmondása szerint azért hívta meg a kínai kutatót a konferenciára, hogy lehűtse a lelkesedését, miután meghallotta min dolgozik.

Az Index szerint azonban az sem biztos, hogy Csienkuj valóban elvégezte a beavatkozást, ugyanis ígérete ellenére a mai napig nem hozta nyilvánosságra a kutatás adatait.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Esküvőre tartott a család, amikor belerohantak fékezés nélkül az álló buszba
Az édesapa profi sofőr volt, sokan állnak értetlenül a tragédia előtt. A pénteki, M3-ason történt balesetet csak egy ötéves kisfiú élte túl.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 29.Megrázó baleset nyomába eredt a Bors. Péntek reggel indult útnak az a család, amelyik az M3-as autópálya Kisasszonytér nevű pihenőjében csapódott óriási sebességgel egy parkoló busznak. A család három tagja egy Budapest melletti városba tartott, ahol egy esküvőre voltak hivatalosak. Az édesapa hivatásos sofőr volt.

Suzuki első üléseiben ülő pár azonnal szörnyethalt. Csak az édesanyja mögött gyerekülésben helyet foglaló ötéves kisfiú maradt életben. A kocsi eleje a felismerhetetlenségig összeroncsolódott.

A lap azt írja: egyes vélemények szerint műszaki hiba vezetett a tragédiához, mások viszont arról pletykálnak, a családapa egy veszekedés után szándékosan hajtott bele az álló monstrumba. Erre utal az is, hogy féknyomokat nem találtak az úttesten.

háttérszínnel kiemelt szöveg

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
70 milliárd forintot bukhat Magyarország, mert nem írta alá a szerződést a Norvég Alappal
A 15 kedvezményezett ország közül mi maradunk ki egyedül a támogatásból.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 29.Norvégia az úgynevezett EGT/Norvég Alapokon keresztül nyújt támogatást egyes országoknak. A kedvezményezettek között szerepel Magyarország is. Számos civil projekt valósult meg korábban a Norvég Alap segítségével.

Ciprus és Norvégia is megegyezett márciusban az EGT/Norvég Alapok 2014-2021-es időszakáról,

a program honlapja szerint a 15 kedvezményezett ország közül Magyarország maradt az egyetlen, amellyel a norvégok nem kötöttek együttműködési megállapodást

- írja a Magyar Narancs.

Pedig a jelenleg is futó hétéves ciklusban 214,6 millió euró, vagyis körülbelül 70 milliárd forint fejlesztési pénz érkezhetne Magyarországra.

A norvég külügyminisztérium és a tárgyalásokért magyar részről felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium is megerősítette a lap kérdésére, hogy nem jött létre együttműködési megállapodás Magyarország és Norvégia között, és a norvégok szerint ennek legfőbb oka a civil alappal kapcsolatos véleménykülönbség.

Per Bardalen Wiggen, a norvég külügy szóvivője a ügyről azt mondta, hogy a civil alap kezelőjének függetlennek kell lennie a helyi, regionális és központi kormányzattól, politikai pártoktól és vallási szervezetektől. És a norvégok azt is elvárják, hogy a civil alap kezelője rendelkezzen megfelelő tapasztalattal civil szervezeteknek szóló pályázatok lebonyolításában.

A magyar kormány viszont a korábbi nyilatkozatok alapján vétójogot szeretne az alapkezelő kiválasztásánál. Az ITM a lapnak nem adott választ a lapnak arra a kérdésre, hogy miért csúszik a szerződés aláírása, csak azt közölték, hogy "Magyarország diktátumok helyett partneri kapcsolat keretében, egyenlő feltételek mellett kíván együttműködni a donorállamokkal".

Ha Magyarország nem állapodik meg a Norvég Alappal, akkor bukjuk a 70 milliárd forintnyi támogatást.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Buszbalesetben meghalt a 28 éves válogatott labdarúgó
Két gyermeke volt a cseh focistának.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 29.A török élvonalban szereplő Aytemiz Alanyaspor hivatalos közleménye szerint hétfőn hajnalban életét vesztette a klub hússzoros válogatott játékosa, Josef Sural.

A Reuters azt írja: a 28 éves cseh labdarúgó hat társával együtt nem az Alanyaspor csapatbuszával utazott haza csapata Kayserispor elleni, 1-1-es döntetlennel végződő idegenbeli bajnoki mérkőzéséről, hanem egy általuk bérelt VIP-kisbuszban. Az eddigi hírek szerint a sofőr elaludhatott a volánnál.

A jármű 5 kilométerrel Alanya város határától balesetet szenvedett, és felborult. A balesetben valamennyi játékos megsérült, hatan könnyebben, Sural sérülései viszont olyan súlyosak voltak, hogy a kórházba szállítást követően meghalt.

Sural kétszeres apuka, újszülött kislányáról két hete osztott meg egy fényképet az Instagram-oldalán.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Finally together again.? I have missed you, girls.❤ #prouddad

Josef Šural (@josef.sural) által megosztott bejegyzés,


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Büntetést kapott az utas, miután árokba borult a busz, amelyen utazott
Az indoklás szerint nem csatolta be a biztonságiövet, ezért közigazgatási bírságot szabtak ki rá és még harminc utastársára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 29.Igazságtalannak tartja a büntetést az utas, aki azután kapott bírságot, hogy a busz, amelyiken utazott, balesetet szenvedett.

Tavaly májusban a Szegedről Győrbe tartó menetrendszerinti járat Székesfehérvárnál az árokba borult és 25-en megsérültek.

Az egyik utas a múlt héten levelet kapott, hogy 15 ezer forintra büntetik, mert nem volt bekötve. Vele együtt 31-en kaptak bírságot a buszon utazó 37 utas közül.

A baleset körülményeit még vizsgálják, de a büntetéseket már postázták. Az utas szerint igazságtalan, hogy fizet az utazásért, és a végén még ő kap csekket. Senki nem figyelmeztette, hogy a biztonsági övet be kell kötni. A rendőrség szerint volt öv, amit az utasok nagy része nem használt, és ez szabálytalan, ezért közigazgatási bírságot kaptak.

A Híradó kérdésére, hogy hány buszon ellenőrizték már a biztonságiöv használatát, azt válaszolták, hogy ilyen statisztikájuk nincs.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x