hirdetés
Hajós felvonulást tartottak Szegeden az 1879-es nagy árvíz emlékére
A Tiszán 140 különböző hajó haladt egyszerre: kajakosok, kenusok, sárkányhajók, kis vitorlások, sétahajók – a parton pedig apró mécsesekkel indult útra több száz ember.
Szöveg: Dobó-Maitz Petra, képek: DJ Fotó - szmo.hu
2019. március 13.


hirdetés

A szegedi nagy árvíz a törökök uralma óta a legnagyobb pusztítást végző szörnyűség volt a város történelmében. 1879. március 12-én, Gergely napján, a hajnali órákban betört a víz és döntő csapást mért a városra.

1879. március 12-e éjszakáján új időszámítás kezdődött Szegeden, ami előtte volt, az a Víz előtt volt, ami utána következett, az a Víz után volt - írja a Wikipedia.

Tisza Kálmán miniszterelnök az alábbi táviratot kapta aznap:

„A katasztrófa megtörtént. Szeged víz alá került. A házak roskadoznak. Negyed háromkor megkondult a vészharang. A hajóhídon emberek ezrei törtetnek Újszeged felé. Segélykiáltások hangjait hordja szét a szél. Sokan csak a puszta életüket menthették meg. Száraz lábbal csak a Palánk három utcájának végén lehet járni. A víz tovább emelkedik, döglött ökröket, lovakat hurcol. A várfalakra katonák hordják föl a hidegtől megdermedt, ijedtségtől elalélt embereket. A zsinagóga teli vízzel, a keresztény templomok és a főgimnázium menekültekkel. Estig mindent elborít a víz…”

140 év telt el. Pontosan 140 év.

"140 éve a hajnal nem találta Szegedet. Bár a veszteségek óriásiak voltak, de ez kellett ahhoz, hogy az európai Szeged megszülethessen." - Dr. Botka László, Szeged polgármestere ezekkel a szavakkal kezdte beszédét az Árvízi Emlékműnél sorakozó néma tömegnek.

A megemlékezésen a Tiszán 140 különböző hajó haladt egyszerre: kajakosok, kenusok, sárkányhajók, kis vitorlások, sétahajók - míg a Huszár Mátyás rakparton apró mécsesekkel indult útra több száz ember gyalogosan. Az Árvízi Emlékműtől egészen a Tisza-szoborig sétáltak a megemlékezők, a hajókkal kísérvén.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Újra elvarázsolják a nézelődőket a szegedi magnóliák
A tavaszi egyik legszebb látványa a Napfény városában a többfelé megtalálható csodaszép rózsaszín virágú fa.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. március 29.A szegedi tavasz elképzelhetetlen a rózsaszín virágba boruló magnóliák nélkül. Ezek a gyönyörűségek jelzik, hogy most már aztán tényleg vége a télnek. A színükkel, a rengeteg virágjukkal jókedvet, vidámságot hoznak a Napfény városába.

A magnóliák igazi rendszertani különlegességek. Sokszor liliomfaként, vagy - tévesen - tulipánfaként szokták emlegetni ezeket a különleges fákat.

Ha kíváncsi vagy a többi képre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Sisi halála után tölgyfákat ültettek az emlékére, majd róla nevezték el Szeged legnagyobb ligetét
Az újszegedi Erzsébet-ligetben a szabadon burjánzó növények helyén egy barokk kertet hoztak létre.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. április 02.Felújították és látogatható már Szeged legnagyobb parkja, az Erzsébet-liget. A 15 hektáros terület Újszegeden található, a Belvárosi híd mentén.

Régen egy elvadult terület volt, melyet 1858-ban alakított át báró Reitzenstein Vilmos császári tiszt, az olasz vándorzászlóalj ezredese a katonáival.

A szabadon burjánzó növények helyén egy barokk kertet hoztak létre. Ennek tengelyében állnak ma a hatalmas platánfák. A két oldalt füves tisztásokon pedig hársak, tölgyek, juharok adnak árnyékot.

A területet azóta újra fejlesztették, és szabadtéri színpad, valamint sportpályák is épültek ide.

A liget végén áll a Szent Erzsébet templom, és egy szökőkút.

A parkban a sétálók mellett sokan futnak, a sportolók is szívesen használják edzőhelyként. A szabad zöld területeken fesztiválokat, majálisokat szoktak tartani.

A liget a nevét Erzsébet királynéról kapta.

Halála után sok településen fákat ültettek emlékére. Szegeden három tölgyfát ültettek, és a ligetet is elnevezték Erzsébet királyné ligetre.

Később, 1901-ben egy helyi lakos ötlete volt, hogy építsenek templomot Erzsébet királyné emlékére, és Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére a ligetben. Tíz évvel később, 1910. október 15-én adták át a templomot, amelyet november 19-én, Erzsébet napján szenteltek fel.

Valaha villamos is járt a ligetben, 1909-től 1919-ig közlekedtek, de végül leállt a közlekedése, majd felszedték a síneket is.

A mostani felújítás nyomán újabb növényeket ültettek, elkészült egy futópálya, egy gyaloglópálya, edzéspontok jöttek létre, és kutyafuttató, valamint egy tanösvény is készült.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Különös alkotások bukkantak fel Szegeden – a fákra fest egy titokzatos művész
A városban már több helyen láthatóak a színes képek.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. március 04.Szegeden különös "művészi fákat" talált a fotós. A Móravárosban a Szél utcában és a Fraknói utcában, valamint a Ligetben lett figyelmes a különös utcai alkotásokra.

Lehet, hogy a téli szürkeséget és hideget szerette volna kicsit feldobni a színekkel, és mosolyt csalni a fagyos arcokra?


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Szegedi lakótelepi házak között működnek évek óta ezek a vidám közösségi kertek
Virágok, zöldségek, madáretető, sőt, még egy fehérre festett bicikli is dekorálja a kis kerteket.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. április 14.Az utóbbi években egyre-másra alakítják ki az újabb és újabb közösségi kerteket Szegeden is. Papdi Balázs a Tarján lakótelep néhány kertjét járta be, Pentelei sori, Építő utcai és Zöldfa utcai helyszíneket, és a Hajlat utcában lévő legújabbat is.

Jó látni, hogy a környékbeliek milyen szépen rendben tartják, ápolják, gondozzák, díszítik is ezeket a kerteket.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x