hirdetés
apaminta_ck.jpg

"Ha eleget játszik az apa a kisgyerekével, akkor tinikorban is erősebb lesz a kapcsolatuk" – a pszichológus az apaminta fontosságáról

Egy modern apa vagy kirekesztődik a család életéből vagy egy második anya lesz belőle?
Forrás: Papás Mamás Magazin, Képek: pixabay.com - szmo.hu
2018. április 23.


hirdetés

A Papás Mamás Magazin segít szülőknek és nagyszülőknek a gyerekneveléssel és a család életével kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Mindemellett remek családi programokat is javasolnak a szerzők és a jog útvesztőiben is utat mutatnak.

Miért elengedhetetlen, hogy az apa is játsszon a gyerekkel, ne csak az anya? Miért nem jó, ha a nagyszülők nem fogadják el az apát? Milyen hatással van egy fiúgyerekre, ha apa nélkül nő fel? Hogyan befolyásolja az apahiány kislányoknál a felnőttkori házasság sikerét? Ezekre, és a "Csendes Apaforradalom" lényegére kapjuk meg a választ Léder László apa-szakértőtől.

Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója legutóbbi, márciusi előadásán merőben új, sokak számára szokatlan megközelítésből beszélt az apává válásról, a modernkori apaságról és arról, hogy miért van óriási szükség a családban apákra. Az "apa-szakértő" érzékenyen és ítélkezés mentesen nyúlt a témához; az előadás segített megérteni, hogy a "Csendes apaforradalom" miként színezheti át a mai családok életét. A hatalmas érdeklődést követő, pezsgő hangulatú előadás a felelosszlokiskolaja.hu szervezésében valósult meg. Cikkünkben Léder László pszichológus előadását foglaljuk össze.apaminta5

Apátlan családok - miért rekesztődik ki az apa?

Léder László úgy látja, hogy a mai társadalmak "apátlan társadalmak", ami alatt azt érti, hogy a családok jellemzően anya-gyerek központúak. Az irodalom, a jog, a tradíciók diktálják ezt az anya-központú felfogást, és a modern társadalom természetesnek veszi, hogy az anya köré szerveződik minden, ami családi kérdés. Az anyaközpontúság velejárója ugyanakkor az apák kirekesztődése, ami mégiscsak az anyákon csapódik le annyiban, hogy minden feladat az anyákra hárul, akik elviselhetetlen teherként élik meg a rájuk háruló teendőket.

Dupla-anya családmodell - amikor az apa átvállalja az anyaszerepet

hirdetés

A másik jellemző korjelenség az úgynevezett "dupla-anya családmodell". Ha az apa mégis intenzíven részt vesz a család életében, akkor ő mintegy „második anyaként” működik, mert az anya egy második anyát szeretne faragni a partneréből. A férfiak számára túlzott, vállalhatatlan terhet jelent a "második anyaszerep", mert ez valójában fals szerep, és hosszú távon egyik családtagnak sem kedvez az összezavart felállás.apaminta1

Mit tudnak kezdeni az apák a gyerekekkel?

A pszichológus személyes történeteken keresztül érzékeltette, hogy az apai minta mennyire más hangsúlyt kapott mára.

- Egy nagyon törődő, szorgalmas nagymama vért izzadva tanítgatta 12 éves fiúunokáját "A walesi bárdok" című versre, miközben az apa a konyhában a notebookján emailezett, és időnként be-bekiabált a nappaliba, hogy a fiú figyeljen a nagymamára. Nem meglepő, ha fiú magában azt gondolta, hogy "ezt a hülyeséget a nagymamával mindjárt befejezzük", és vágyakozva pillantgatott a konyhában emailező apjára. Ő is szerette volna azt tenni, mint az apja, mert a fiúk részére nagyon erős a motiváció arra, hogy az előttük lévő férfimintát kövessék - magyarázza a pszichológus.

A média szívesen tromfol rá a "cuki apa" figurára, a kedvesen csetlő-botló apákra. Elég, ha csak rákeresünk az interneten az "apa otthon a gyerekkel" kulcsszóra, és az internet már ontja is százszámra a tündéri apa-gyerek fotókat. - Mindez nagy cuki, de nem igaz! Tény, hogy a szülésen és szoptatáson kívül az apa mindent el tud látni a gyerek körül, de mégiscsak ahhoz a ponthoz kellene visszatérni, hogy az apa megfelelő mennyiségű és minőségi időt töltse a családjával, emellett annyit segítsen az anyának, hogy ne legyen a szülőtárson aránytalan teher - összegzi a "Csendes Apaforradalom" lényegét Léder László

Apaszerep, apaminta - kutatások igazolják az apai jelenlét fontosságát

A pszichológus úgy tapasztalja, hogy a közgondolkodásban 3 éves kor körül kezdődik az apaszerep, holott a 150 éves pszichológia rég rámutatott arra, hogy az apákra jóval előbb szüksége van a családnak. Ezek közül a tudományos kutatások közül ismertetett jó néhányat Léder László, amelyek igencsak árnyalják az apaszerepről kialakult eddigi elképzeléseinket.apaminta4

Fiú csecsemők érzelmi kifejezése korán megváltozik

Pszichológiai kutatások bizonyítják, hogy már a fiúcsecsemők sokkal intenzívebben fejezik ki magukat, mint a lányok, 1 éves korukra azonban radikálisan megváltozik a fiúbabák érzelmi kifejezése, ami egyértelműen a gyermeknevelés számlájára írható.

Nem is a nők akarnak igazán gyereket, hanem a férfiak

A hollywood-i mozifilmek úgy láttatják a leendő apákat, hogy amikor értesülnek a gólyahírről, akkor elmennek egy pubba, és leisszák magukat, hogy fel tudják dolgozni a hírt. - A meglepő valóság azonban az, hogy a férfiak azok, akik gyermeket szeretnének. Ezt látszik alátámasztani az a kutatás, amit hazai húszéves fiatalok körében végeztek. A megkérdezett fiúk többen szeretnének gyereket, mint az azonos korú lányok. A válaszadó fiúk 83%-a mondta, hogy gyereket szeretne. Az amerikai férfiak például a második vagy többedik gyereknél jelentették ki magasabb arányban, hogy gyerekekre vágynak, mint a párjuk.apaminta3

Biológiai változások is végbe mennek az újdonsült apában

- Az elmúlt 15 év biológiai kutatásai radikálisan megváltoztatták az apákról kialakult képet. 2011-ben a New York Times főoldalára került Gettler professzor apákkal végzett tudományos hormonvizsgálatának eredménye. A tudós bebizonyította, hogy a várandósság alatt az apákban is elképesztő hormonális változások zajlanak le, a tesztoszteronszint például folyamatosan zuhan, születéskor a mélypontra esik. A természet így intézkedik arról, hogy a férfi ebben az időszakban az újszülött felé forduljon. Sőt, a női hormonként elkönyvelt hormonok, mint az oxitocin és prolactin is elkezd emelkedni az apákban a nő várandóssága alatt. Azaz közel nem csak pszichológiai, hanem biológiai változások is végbe mennek a férfiakban az apává válás során - magyarázza Léder László.

Fontos, hogy az apa is játsszon a gyerekkel

Tény az is, hogy a csecsemőkori apa-gyerek játék, végigkíséri az apa-gyerek kapcsolatot. Ha eleget játszik az apa a kisgyerekével, akkor tinikorban is erősebb lesz a kapcsolatuk. Nem szólva arról, hogy az apai játék egy komplex fejlesztőprogram a gyerek számára, többek között önkontrollra, kommunikációra, szabálykövetésre tanít. Apa egészen másként játszik, mint anya, és ez így helyes, mindemellett az apára is jótékonyan hat a közös játék.

Nagyszülőknek szintén el kell fogadni a családfőt

Léder László szerint, kedvező, ha létezik apakultúra a családban, tehát jó, ha a nagyszülők fejében is rendben van az apaszerep, értik és megértik a nagyszülők, hogy az apának igenis van szava. Ha a tágabb értelemben vett család megkérdőjelezi az apa súlyát, akkor sérül az apa-gyerek kapcsolat is.apaminta2

Apa-lány kapcsolat

Nagy neves vizsgálatok mutatnak rá arra is, hogy ott ahol negatív az apa-lány kapcsolat egy családban, a kislány menzesze korábban jelenik meg, korábban pubertál, azaz korábban akar kikerülni a gyermeki létből. Egy jordániai kutatás azt találta, hogy ha a kislánynak az apukájával harmonikus a kapcsolata, akkor sikeresebb házasságot fog kötni és elégedettebb lesz a családi életével. Ranschburg tanár úr ezt az ösztönös apai feladatot nevezte "küszöbön való áthelyezésnek".

Apa-fiú kapcsolat

Egy másik kutatás az apa-fiú kapcsolat vizsgálata közben arra jutott, hogy a nemi erőszakot elkövető fiúk 80 százaléka apátlan családból érkezik. - Amerikai szociológusok ki merik jelenteni, hogy ha nincs apa a családban, akkor többszörös az esély arra, hogy a fiú lecsúszik, illetve ha olyan a környéken nevelkedik a fiú, ahol jellemzően nincsenek apák, akkor erre az esély még nagyobb. Tehát láthatjuk, hogy az apa hiányának kriminalisztikai hatása is van - mondja a pszichológus.

- A jó apa-fiú kapcsolathoz azonban nem elég annyi, hogy az apa jelen legyen a fiú életében, hanem az is szükséges, hogy az apa szeresse és elfogadja a fiát! Ha például az apa sportos és mozgékony beállítottságú, de a fia egy Julianus barát, akkor nagy baj lehet abból, ha az apa csak azért is préselni kezdi a fiát. Elfogadni és szeretni, mindösszesen ennyi kell ahhoz, hogy az apa rendes fiút neveljen - foglalja össze a lényeget a szakértő.

Ha programot keresel a családnak, vagy segítségre van szükséged a gyerekneveléssel illetve családjogi kérdésekkel kapcsolatban, jusson eszedbe a Papás Mamás Magazin!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
haztartasi-szerzodest-koto-anya-northfoto.jpg

Szerződést kötött egy anya trehány gyerekeivel: fizetniük kell, ha nem tartanak rendet

Pénzbüntetés és telefonmegvonás jár a szabályok megsértéséért. Eddig úgy tűnik, hatásosak a szankciók...
Fotó: Northfoto - © Tony Kershaw / SWNS - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Elege lett egy angol nőnek abból, hogy állandóan tinédzser gyerekei után kell takarítania és rendet csinálnia.

Katrina Neathey radikális lépésre szánta el magát két fiával, Haydennel (19), Joshuával (18) és Oliviával (13) szemben, akik rendszeresen ruhás szekrényük mögé rejtették el piszkos ruháikat, tányéraikat, sőt, egy alkalommal még egy használt húsvágó deszkát is talált.

Az anyánál ott szakadt el végleg a cérna, amikor sarat talált új, 2000 fontos (kb. 800 ezer forintot érő) szőnyegükön. Akkor az ebédlőasztalhoz hívta a bandát, és átadott nekik egy tízpontos szerződést. Ebben egyebek között arról rendelkezett, hogy be kell ágyazniuk, a piszkos mosnivalót a szennyes kosárba teszik, és tilos enni vagy szénsavas üdítőt inni a hálószobában. Olivia nem tarthat ágya mellett sminkkészletet.

Szabálysértések esetén a két ipari tanuló fiúnak alkalmanként 5 fontot (2000 forint) kell fizetnie, húguktól pedig egy napra megvonja a telefonját – írta a Sun.

A West Sussexben élő Katrina, aki egy tisztító cég társtulajdonosa, úgy véli, hogy ez a „szigorú, de igazságos” terv működik, és annak egy hónappal ezelőtti bevezetése óta mindössze 20 fontot (8000 forint) zsebelt be a büntetésekből, pedig szigorúan ellenőrizte, hogy a felek betartják-e a szerződést.

hirdetés

A fiúkat érzékenyen érintette, hogy fizetniük kell, és azóta kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e rendetlennek lenni. Anyjuknak pedig sokkal könnyebb lett az élete, még korholni sem kell csemetéit.

Nem Katrina az első édesanya, aki remek ötletet talált ki arra, hogy rávegye gyerekeit a házimunkára.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Ne kövesd az új netes vécétisztítási ötletet! – figyelmeztet egy szakember

A Facebookon elterjedt módszer a környezetet is károsítja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 12.


hirdetés

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ne kövessük a neten elterjedt vécé-tisztítós tanácsot, mert környezetszennyező és nem is hatásos.

A Facebookon egy édesanya írta meg korábban, hogy mosogatószert szokott a vécétartályba nyomni, így lehúzáskor az tiszta lesz és illatos.

A bejegyzése népszerű lett, és sokan követni kezdték a módszert. Most azonban kiderült, hogy nagyobb lehet a kár, mint a haszon.

A The Scottish Sun írásában beszámol arról, hogy a közösségi oldal csoportjában többen is figyelmeztettek arra, hogy a mosogatószer károsítja a berendezést, árt a benne lévő műanyagnak, guminak.

A mosogatószer helyett többen az ecetet ajánlották, mert az környezetbarátabb megoldás.

hirdetés

A brit vízvezetékszerelők szövetségének elnöke szerint

a mosogatószert nem fürdőszobai használatra fejlesztették, így nem biztos, hogy valóban hatásos szer a fertőtlenítésre. Ugyanakkor a csatornarendszerbe jutva a környezetre káros a vegyszer.

Peter Daly azt tanácsolja, hogy a legbiztonságosabb a kifejezetten a vécékhez készült tisztítószerek használata, de azokat is kellő körültekintéssel kell kiválasztani, és figyelembe kell venni a környezetet is.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
zacher_gabor-1.jpg

Mennyi alkoholt isznak a középiskolások? Zacher Gábor segítségével elemezzük egy felmérés adatait

A "Szétcsúszva" program felmérése szerint a középiskolások harmada heti rendszerességgel fogyaszt alkoholt. Zacher Gábor úgy véli, azt lenne fontos megtanulniuk, hogy ne legyen harmadik pohár.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 13.


hirdetés

Meglepődjünk-e azon, hogy 100-ból 7 középiskolás hetente több alkalommal is fogyaszt alkoholt? Vagy hogy 80%-uk 15 évesen vagy még fiatalabban ivott először alkoholt? Pláne azon, hogy

minden ötödik fiatal úgy érzi, nehezére esik nemet mondania, ha alkohollal kínálják.

Az adatok egy friss felmérésből valók, amelyben 500 14 és 18 év közötti fiatal válaszolt online, anonim módon az alkoholfogyasztási szokásaival kapcsolatos kérdésekre.

„Eléggé szomorú helyzet” – mondta nekünk dr. Zacher Gábor toxikológus az eredményeket látva. –

„Ebben a korosztályban valamit nagyon gyorsan megtanulunk: hogy az alkoholnál jobb feszültségoldó szer nincs.

hirdetés

A tinédzserekben meglévő természetes gátlásokat két feles tökéletesen felszabadíthatja, ami után ha pozitív visszajelzések érkeznek, máris megerősítést nyert az alkoholfogyasztás.”

Többek között az alkohol feszültségoldó szerepét is boncolgatja az a fiataloknak készített, mindössze 30 perces színdarab, amit a Momentán Társulat ad elő – a „Szétcsúszva” program részeként már számos középiskolában jártak vele, vagy láttak vendégül saját játszóhelyükön fiatalokat. Stábunk is megörökített egy ilyen előadást, megkérdezett 14-15 éveseket mindarról, amit láttak, de felkereste a szakembert, dr. Zacher Gábort is.

Hogy hogyan állnak a fiatalok az alkoholfogyasztással és mit tanácsol nekik a szakértő, kiderül kisfilmünkből:

Mi is az a Szétcsúszva program?

Egy középiskolásoknak szóló edukációs program, amelyet a Diageo a program indulása, 2005 óta nemzetközi szinten támogat. A kezdeményezés célja, hogy megismertessék az iskolásokkal a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyeit és a felelős magatartás fontosságát, felhívva ezzel a figyelmet arra, hogy a döntés az ő kezükben van. A Szétcsúszva program a Momentán Társulat képzett színészek által előadott műsorból és egy azt követő interaktív workshopból, értékelésből áll. A program a részvevő iskoláknak fiatalkori alkoholfogyasztással kapcsolatos oktatási anyagot is biztosít.

A Diageo világszerte elkötelezett a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorításáért. Magyarországon a vállalat idén novemberben indította el a kezdeményezést, az előadásokkal 3000 középiskolást kíván elérni 2020 tavaszáig.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
bartomeu-barca.jpg

Felbérelhetett egy céget a Barcelona elnöke, hogy kamuprofilokkal támadják az ellenfeleit

Támadtak olyan volt játékosokat is, mint Xavi és Puyol, de kapott a lejáratásból a szerződéshosszabbításán vacilláló Messi és felesége, valamint Gerard Piqué is.
Fotó: Northfoto - szmo.hu
2020. február 17.


hirdetés

Egymillió eurót fizethetett a Barcelona egy I3 Ventures nevű PR-cégnek, hogy kamuprofilokkal fényezzék a közösségi médiában Josep Maria Bartomeu elnököt, klubvezető ellenfeleit pedig lejárassák - hangzott el a katalán Cadena SER rádió műsorában.

A Forbes az üggyel kapcsolatban arról ír, hogy a szerződés alapján nemcsak a potenciális rivális elnökjelölteket próbálják lejáratni, hanem több játékost is. Így támadtak be olyan volt játékosokat is, mint Xavi és Puyol, de kapott a lejáratásból a szerződéshosszabbításán vacilláló Messi és felesége is, valamint Gerard Piqué is.

Az I3 Ventures nevű PR-cégre azután figyeltek fel, miután Eric Abidal sportigazgató egy interjúban a játékosok hozzáállását bírálta, és erre szokatlan módon Messi a közösségi médiában válaszolt. Ekkor a kamuprofilok mind magasztalni kezdték Bartomeu elnököt, hogy mennyire higgadtan és nyugodtan kezelte a helyzetet.

A spanyol sajtóban megjelent információk szerint a Barcelona 2017-ben szerződött a I3 Venturesszel. Azt, hogy valóban kapcsolatban állnak a céggel, a klub délutáni közleményében meg is erősítették, ugyanakkor állításuk szerint a cég nincs kapcsolatban a hírekben szereplő kamuoldalakkal. Amennyiben mégis kiderülne ennek az ellenkezője, úgy azonnal szerződést bontanának velük.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!