hirdetés
apaminta_ck.jpg

"Ha eleget játszik az apa a kisgyerekével, akkor tinikorban is erősebb lesz a kapcsolatuk" – a pszichológus az apaminta fontosságáról

Egy modern apa vagy kirekesztődik a család életéből vagy egy második anya lesz belőle?
Forrás: Papás Mamás Magazin, Képek: pixabay.com - szmo.hu
2018. április 23.


hirdetés

A Papás Mamás Magazin segít szülőknek és nagyszülőknek a gyerekneveléssel és a család életével kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Mindemellett remek családi programokat is javasolnak a szerzők és a jog útvesztőiben is utat mutatnak.

Miért elengedhetetlen, hogy az apa is játsszon a gyerekkel, ne csak az anya? Miért nem jó, ha a nagyszülők nem fogadják el az apát? Milyen hatással van egy fiúgyerekre, ha apa nélkül nő fel? Hogyan befolyásolja az apahiány kislányoknál a felnőttkori házasság sikerét? Ezekre, és a "Csendes Apaforradalom" lényegére kapjuk meg a választ Léder László apa-szakértőtől.

Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója legutóbbi, márciusi előadásán merőben új, sokak számára szokatlan megközelítésből beszélt az apává válásról, a modernkori apaságról és arról, hogy miért van óriási szükség a családban apákra. Az "apa-szakértő" érzékenyen és ítélkezés mentesen nyúlt a témához; az előadás segített megérteni, hogy a "Csendes apaforradalom" miként színezheti át a mai családok életét. A hatalmas érdeklődést követő, pezsgő hangulatú előadás a felelosszlokiskolaja.hu szervezésében valósult meg. Cikkünkben Léder László pszichológus előadását foglaljuk össze.

apaminta5

Apátlan családok - miért rekesztődik ki az apa?

Léder László úgy látja, hogy a mai társadalmak "apátlan társadalmak", ami alatt azt érti, hogy a családok jellemzően anya-gyerek központúak. Az irodalom, a jog, a tradíciók diktálják ezt az anya-központú felfogást, és a modern társadalom természetesnek veszi, hogy az anya köré szerveződik minden, ami családi kérdés. Az anyaközpontúság velejárója ugyanakkor az apák kirekesztődése, ami mégiscsak az anyákon csapódik le annyiban, hogy minden feladat az anyákra hárul, akik elviselhetetlen teherként élik meg a rájuk háruló teendőket.

Dupla-anya családmodell - amikor az apa átvállalja az anyaszerepet

A másik jellemző korjelenség az úgynevezett "dupla-anya családmodell". Ha az apa mégis intenzíven részt vesz a család életében, akkor ő mintegy „második anyaként” működik, mert az anya egy második anyát szeretne faragni a partneréből. A férfiak számára túlzott, vállalhatatlan terhet jelent a "második anyaszerep", mert ez valójában fals szerep, és hosszú távon egyik családtagnak sem kedvez az összezavart felállás.

apaminta1

Mit tudnak kezdeni az apák a gyerekekkel?

A pszichológus személyes történeteken keresztül érzékeltette, hogy az apai minta mennyire más hangsúlyt kapott mára.

- Egy nagyon törődő, szorgalmas nagymama vért izzadva tanítgatta 12 éves fiúunokáját "A walesi bárdok" című versre, miközben az apa a konyhában a notebookján emailezett, és időnként be-bekiabált a nappaliba, hogy a fiú figyeljen a nagymamára. Nem meglepő, ha fiú magában azt gondolta, hogy "ezt a hülyeséget a nagymamával mindjárt befejezzük", és vágyakozva pillantgatott a konyhában emailező apjára. Ő is szerette volna azt tenni, mint az apja, mert a fiúk részére nagyon erős a motiváció arra, hogy az előttük lévő férfimintát kövessék - magyarázza a pszichológus.

A média szívesen tromfol rá a "cuki apa" figurára, a kedvesen csetlő-botló apákra. Elég, ha csak rákeresünk az interneten az "apa otthon a gyerekkel" kulcsszóra, és az internet már ontja is százszámra a tündéri apa-gyerek fotókat. - Mindez nagy cuki, de nem igaz! Tény, hogy a szülésen és szoptatáson kívül az apa mindent el tud látni a gyerek körül, de mégiscsak ahhoz a ponthoz kellene visszatérni, hogy az apa megfelelő mennyiségű és minőségi időt töltse a családjával, emellett annyit segítsen az anyának, hogy ne legyen a szülőtárson aránytalan teher - összegzi a "Csendes Apaforradalom" lényegét Léder László

Apaszerep, apaminta - kutatások igazolják az apai jelenlét fontosságát

A pszichológus úgy tapasztalja, hogy a közgondolkodásban 3 éves kor körül kezdődik az apaszerep, holott a 150 éves pszichológia rég rámutatott arra, hogy az apákra jóval előbb szüksége van a családnak. Ezek közül a tudományos kutatások közül ismertetett jó néhányat Léder László, amelyek igencsak árnyalják az apaszerepről kialakult eddigi elképzeléseinket.

apaminta4

Fiú csecsemők érzelmi kifejezése korán megváltozik

Pszichológiai kutatások bizonyítják, hogy már a fiúcsecsemők sokkal intenzívebben fejezik ki magukat, mint a lányok, 1 éves korukra azonban radikálisan megváltozik a fiúbabák érzelmi kifejezése, ami egyértelműen a gyermeknevelés számlájára írható.

Nem is a nők akarnak igazán gyereket, hanem a férfiak

A hollywood-i mozifilmek úgy láttatják a leendő apákat, hogy amikor értesülnek a gólyahírről, akkor elmennek egy pubba, és leisszák magukat, hogy fel tudják dolgozni a hírt. - A meglepő valóság azonban az, hogy a férfiak azok, akik gyermeket szeretnének. Ezt látszik alátámasztani az a kutatás, amit hazai húszéves fiatalok körében végeztek. A megkérdezett fiúk többen szeretnének gyereket, mint az azonos korú lányok. A válaszadó fiúk 83%-a mondta, hogy gyereket szeretne. Az amerikai férfiak például a második vagy többedik gyereknél jelentették ki magasabb arányban, hogy gyerekekre vágynak, mint a párjuk.

apaminta3

Biológiai változások is végbe mennek az újdonsült apában

- Az elmúlt 15 év biológiai kutatásai radikálisan megváltoztatták az apákról kialakult képet. 2011-ben a New York Times főoldalára került Gettler professzor apákkal végzett tudományos hormonvizsgálatának eredménye. A tudós bebizonyította, hogy a várandósság alatt az apákban is elképesztő hormonális változások zajlanak le, a tesztoszteronszint például folyamatosan zuhan, születéskor a mélypontra esik. A természet így intézkedik arról, hogy a férfi ebben az időszakban az újszülött felé forduljon. Sőt, a női hormonként elkönyvelt hormonok, mint az oxitocin és prolactin is elkezd emelkedni az apákban a nő várandóssága alatt. Azaz közel nem csak pszichológiai, hanem biológiai változások is végbe mennek a férfiakban az apává válás során - magyarázza Léder László.

Fontos, hogy az apa is játsszon a gyerekkel

Tény az is, hogy a csecsemőkori apa-gyerek játék, végigkíséri az apa-gyerek kapcsolatot. Ha eleget játszik az apa a kisgyerekével, akkor tinikorban is erősebb lesz a kapcsolatuk. Nem szólva arról, hogy az apai játék egy komplex fejlesztőprogram a gyerek számára, többek között önkontrollra, kommunikációra, szabálykövetésre tanít. Apa egészen másként játszik, mint anya, és ez így helyes, mindemellett az apára is jótékonyan hat a közös játék.

Nagyszülőknek szintén el kell fogadni a családfőt

Léder László szerint, kedvező, ha létezik apakultúra a családban, tehát jó, ha a nagyszülők fejében is rendben van az apaszerep, értik és megértik a nagyszülők, hogy az apának igenis van szava. Ha a tágabb értelemben vett család megkérdőjelezi az apa súlyát, akkor sérül az apa-gyerek kapcsolat is.

apaminta2

Apa-lány kapcsolat

Nagy neves vizsgálatok mutatnak rá arra is, hogy ott ahol negatív az apa-lány kapcsolat egy családban, a kislány menzesze korábban jelenik meg, korábban pubertál, azaz korábban akar kikerülni a gyermeki létből. Egy jordániai kutatás azt találta, hogy ha a kislánynak az apukájával harmonikus a kapcsolata, akkor sikeresebb házasságot fog kötni és elégedettebb lesz a családi életével. Ranschburg tanár úr ezt az ösztönös apai feladatot nevezte "küszöbön való áthelyezésnek".

Apa-fiú kapcsolat

Egy másik kutatás az apa-fiú kapcsolat vizsgálata közben arra jutott, hogy a nemi erőszakot elkövető fiúk 80 százaléka apátlan családból érkezik. - Amerikai szociológusok ki merik jelenteni, hogy ha nincs apa a családban, akkor többszörös az esély arra, hogy a fiú lecsúszik, illetve ha olyan a környéken nevelkedik a fiú, ahol jellemzően nincsenek apák, akkor erre az esély még nagyobb. Tehát láthatjuk, hogy az apa hiányának kriminalisztikai hatása is van - mondja a pszichológus.

- A jó apa-fiú kapcsolathoz azonban nem elég annyi, hogy az apa jelen legyen a fiú életében, hanem az is szükséges, hogy az apa szeresse és elfogadja a fiát! Ha például az apa sportos és mozgékony beállítottságú, de a fia egy Julianus barát, akkor nagy baj lehet abból, ha az apa csak azért is préselni kezdi a fiát. Elfogadni és szeretni, mindösszesen ennyi kell ahhoz, hogy az apa rendes fiút neveljen - foglalja össze a lényeget a szakértő.

Ha programot keresel a családnak, vagy segítségre van szükséged a gyerekneveléssel illetve családjogi kérdésekkel kapcsolatban, jusson eszedbe a Papás Mamás Magazin!

KÖVESS MINKET:

hirdetés
holding-hands-918990_1280-3.jpg

Megnéztük három párral, igényelhetnek-e Babaváró kölcsönt

Gyermekvállalás előtt álló házaspárokkal és az OTP Bank segítségével megnéztük, milyen feltételekkel igényelhetik a Babaváró kölcsönt.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. szeptember 12.Július óta elérhető a Babaváró kölcsön, amely gyermekvállalás előtt álló házaspároknak nyújt anyagi segítséget. A támogatás igényléséhez az alábbi feltételeknek kell megfelelni. De hogy is néz ki ez a gyakorlatban?

Megkerestünk három olyan párt, akik a családalapításhoz szeretnék igénybe venni a kölcsönt és felkértünk egy szakértőt, hogy a családok helyzete alapján előzetesen mérje fel, milyen eséllyel igényelhetik a Babaváró kölcsönt.

Ezekkel a feltételekkel igényelhető a Babaváró kölcsön az OTP Banknál:

- az igénylők házasságban élnek és mindkettőjük betöltötte a 21. életévét, de a feleség még nem töltötte be a 41. életévét,

- legalább a házaspár egyik tagjának van 3 év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya (TB),

- mindketten rendelkeznek magyarországi lakcímmel,

- büntetlen előéletű mindkét fél és nincs a NAV-nál nyilvántartott köztartozásuk,

- egyikük sem szerepel a KHR rendszerben (régi nevén BAR lista) mulasztás miatt,

- ha a házaspár már legalább egy gyereket nevel, akkor egyikőjük az első házasságában él,

- a 44/2019. Korm. rendelet egyéb jogosultsági feltételeinek is megfelelnek,

- hitelképesnek minősülnek a bank saját elbírálása alapján.

Ágnes és János

Ágnes és János huszonévesek. János már tanulmányai során is gyakornokként dolgozott egy informatikai cégnél, most senior tesztelőként havi nettó 450 ezer forint a keresete. Ágnes egy könyvtárban dolgozik, ő havonta nettó 150 ezer forintot visz haza. Idén márciusban házasodtak és áprilisban meg is fogant a baba. Jánosnak kettő fiútestvére, Ágnesnek egy húga van, és nekik is az az álmuk, hogy fiatal szülőként, legalább három gyereket nevelnek majd fel. Van egy három szobás lakásuk egy tízemeletes panelházban, amelyet János lakástakarékjából vettek, lakáshitellel kiegészítve, ezt szeretnék a jövőben korszerűsíteni, amihez a Babaváró kölcsönt igényelnék.

Az OTP Bank válasza:

A leírtak alapján Ágnes és János jogosult a szabad felhasználású Babaváró kölcsönre, hiszen házasok, mindkettejük jövedelme magasabb nettó 75 ezer forintnál és János a leírtak alapján rendelkezik 3 év folyamatos TB jogviszonnyal. Persze a házaspárnak a további feltételeknek is meg kell felelnie Babaváró kölcsön igényléséhez.

Amikor készülnek a hitelfelvételre, ne felejtsék otthon a kiállított TB igazolást, már ezzel érkezzenek a bankfiókba. Mivel Márta már túl van a terhesség 12. hetén, az igényléshez feltétlenül hozza magával az orvosi pecséttel és aláírással ellátott terhes-gondozási kiskönyvét). A kölcsön a feltételek teljesülése esetén a teljes futamidőre kamatmentes, és a házaspár kérheti a kölcsön törlesztésének felfüggesztését már a folyósítástól kezdődően 3 évre.

Márta és Lajos

Márta és Lajos megismerkedése akár egy film jelenete is lehetne: Márta egy buliból sietett volna haza az esőben, de az éjszakai busz az orra előtt ment el, így a szakadó esőben az egy órás várakozás helyett inkább leintett egy taxit. A kocsit pedig jövendőbelije, Lajos vezette. Ennek már öt éve, a pár két éve összeházasodott, tavaly pedig a gólya is bekopogtatott hozzájuk. A kis Lali már egy éves és Márta most várja a kistesóját, a második hónapban járnak. Márta óvónőként dolgozik, de jelenleg otthon van GYES-en, míg Lajos kb. 300-350 ezer forintot visz haza havonta. Márta most 34 éves, míg Lajos 42.

Az OTP Bank válasza:

Márta és Lajos tündérmeséje folytatódhat, hiszen amennyiben ez mindkettejük első házassága, - a megadott információk alapján - jogosultak a Babaváró kölcsönre. Márta még nem érte el a 41 éves kort és legalább az egyikük jövedelme megfelel a kritériumoknak. Mivel Márta még nincs túl a terhesség 12. hetén, ezért a várandóságát csak későbbi időpontban tudja majd igazolni. A várandóság 12. hetének betöltését a terhes-gondozási kiskönyv bemutatásával tudja igazolni, míg a gyermekük megszületését a születési anyakönyvi kivonat, a gyermek lakcímkártyájának és adókártyájának bemutatásával.

Tomi és Liza

Tomi és Liza közösen körbe utazták a világot, majd hazatérve közös vállalkozásba kezdtek. Ennek már négy éve, most egzotikus utazásokat szerveznek Ázsiába. A vállalkozás elég sikeres, úgyhogy ketten együtt havi szinten kb. 600-700 ezer forinttal gazdálkodhatnak. Most azonban a rengeteg közös kaland után úgy döntöttek, belevágnak a gyermekvállalásba is. Tomi 43 éves, Liza idén töltötte be a 41-et, a babával a negyedik hónapban van.

Az OTP Bank válasza:

Tomi és Liza a fentiek alapján sajnos nem jogosult a Babaváró kölcsönre, hiszen Liza már betöltötte a 41. életévét. Ha szükség lenne szabad felhasználású megoldásra, akkor a fix kamatozású, szabad felhasználású OTP Személyi kölcsönt javasoljuk* nekik, amelyet teljesen online tudnak igényelni az otthonukból is, és akár egy napon belül hozzá is juthatnak az igényelt kölcsön összegéhez.

OTP Hello Otthon Est

Lakást vásárolnál, de nem tudod, milyen kedvezményeket vehetsz igénybe? Kíváncsi vagy, hogyan lehet önerőként, vagy hitelkiváltásra felhasználni a Babaváró kölcsönt?

Gyere el szeptember 18-án délután 5 órától az Akváriumba, ahol az OTP Bank szakértői minden a témát érintő kérdésedre választ adnak. Az OTP Hello Otthon Esten való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az eseményre a hellootthon.hu/hellootthonest oldalon tudsz regisztrálni.

Az eddigi tapasztalatok alapján az OTP Bank tanácsai a Babaváró kölcsönt igénylő házaspároknak:

- Már kiállított TB igazolással érkezzenek a bankfiókba.

- Ha már túl van a feleség a terhesség 12. hetén, akkor hozza magával a terhes-gondozási kiskönyvét (orvosi pecséttel és aláírással).

A következő azonosító dokumentumokat ne hagyják otthon:

- Érvényes magyar személyazonosító igazolvány vagy útlevél vagy kártya formátumú jogosítvány

- Lakcímkártya magyarországi állandó lakcímmel és személyi azonosító számmal

- Adókártya, mely tartalmazza az adóazonosító jelet

- Ha az elmúlt 3 hónapban nem az OTP Banknál vezetett bankszámlára érkezett jövedelmük, 30 napnál nem régebbi munkáltatói jövedelemigazolás, vagy utolsó 3 havi bankszámlakivonat szükséges

Tájékozódjanak előzetesen az OTP Bank honlapján, a jogosultságról, szükséges dokumentumokról.

Kalkulálják ki előzetesen a törlesztő részletet az OTP Bank kalkulátorával.

Ha kérdésük van, keressék fel az OTP Bank honlapját, vagy hívják a Contact Centert, ahol külön menüponton kaphatnak tájékoztatást a Babaváró kölcsönnel kapcsolatban.

*A THM mértéke online kedvezmény nélkül: 7,3 – 24,1%

A személyi kölcsön THM mértékére vonatkozó akció 2019. augusztus 5-től visszavonásig, de legkésőbb 2019. október 6-ig érvényes.

A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk.


KÖVESS MINKET:hirdetés
cup-3155655_1920.jpg

Menstruációs kehely tabuk nélkül – előnyök, hátrányok, tapasztalatok és szex

A fenntartható menstruáció kérdése egyre többeket foglalkoztat. A menstruációs kehely pedig úgy tűnik, a legjobb megoldás erre a problémára.
Gubán Mária; címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 16.Egyszer, amikor holland cserediákok voltak a giminkben, és egy lovaskocsi hátulján ülve demonstráltuk nekik, milyen is a vidéki élet itt Magyarországon, kiesett a táskámból egy rózsaszín csomag. A szürke aszfalttal együtt távolodott tőlünk meg a vörösödő fejemtől. Gondolom, később a csatornában végezte, vagy a kisvárosunkhoz közeli erdőben.

Ezzel nincs egyedül.

Előbb-utóbb a Te, gondosan visszacsomagolt tamponod is találkozik majd az enyémmel. Igen, azzal a tíz évvel ezelőttivel.

Fél éve kezdtem el használni a menstruációs kelyhet, többek között azért, hogy elkerüljem az ilyen helyzeteket.

Megkérdeztem 8 lányismerősömet is a motivációikról, hogy miért váltották le a tampont, és az eddigi tapasztalataikról. Mivel nagyon kevés nőgyógyász ajánlja a kelyhet, vagy beszél róla, ezért a lányok is főleg az internetről, feminista Instagram-fiókoktól, és különböző influenszerektől szerezték az értesüléseiket. Nagy részük már legalább 2 éve használja, és egyelőre úgy tűnik, nagyon elégedettek.

Mi az a menstruációs kehely?

Egy rugalmas, kicsi pohár, ami ahelyett, hogy magába szívná a menstruációs vérzést, mint a tampon vagy a betét, összegyűjti és felfogja azt. Antibakteriális orvosi szilikonból készül, nem tapadnak meg rajta kórokozók, és nem vált ki semmiféle reakciót a szervezetben.

A harmincas években találták fel, pont, mint az eldobható tampont.

Leona Chalmer csészéje 1937-ben készült el, majd került kereskedelmi forgalomba az Amerikai Egyesült Államokban. Alapanyaga gumi volt, és a női medenceizmok tartották a helyén mindenféle öv vagy ragasztás nélkül, ami hatalmas újdonságnak számított. Az ötvenes években latexből kezdték készíteni, majd a nyolcvanas években újra felkapták, de 2014-től zajlik az intimkelyhek igazi reneszánsza.

Miért a kehely?

„Kevesebb szemetet akartam termelni, első körben.”

„Rátaláltam egy csomó zero waste-es oldalra Instagramon, addig bele se gondoltam, hogy semmi mást nem csinálunk, csak egy nagy szeméthegyet építünk magunk körül.”

A menstruációs hulladék hatalmas teher a környezetre.

A tamponok és betétek gyakran kerülnek a vízbe, mert lehúzzák őket a wc-n, vagy a talajba, mert elássák őket. Vannak, akik égetés útján szabadulnak meg tőlük, aminek következtében karcinogén anyagokat tartalmazó füst képződik, ez nem csak a légkörre jelent veszélyt, hanem ránk, emberekre is.

Nemcsak maga a betét, vagy a tampon a problémás. A betétek ragadós része polietilént tartalmaz, egyenként és aztán egyben is műanyagba csomagolják őket.

De a tampon pamutból készül! - hangzik az ellenérv. Részben. A pamutrétegeket ugyancsak más szintetikus anyagok tapasztják össze, gyakran klorint és dioxint is tartalmaznak. Sokszor a kihúzó szál is poliészterből vagy polipropilénből készül. (Továbbá a pamut előállítása is rengeteg vizet vesz igénybe.)

Az Organicup adatai szerint

a tamponok és betétek csomagolásaikkal együtt évente több, mint 200.000 tonna hulladékot képeznek.

A londoni szennyvízcsatornákban például már konkrét hegy alakult az ilyen termékekből, és egyéb wc-n lehúzott, oda nem illő hulladékból.

VIDEÓ: szeméthegy a londoni csatornában

Ami számomra kicsit ironikus, hogy sok menstruációs kelyhet lehet gyönyörűen tömör műanyagcsomagolásban kapni. Szóval arra buzdítanék mindenkit, aki intimtölcsérbe invesztálna, hogy olyat vegyen, amit vászonszütyőben tartanak. Érdemes még meggondolni, hogy a tengerentúlról rendelnénk, vagy személyesen szereznénk be valami közelebbi helyről, így megspórolva rengeteg egyéb csomagoló- és üzemanyagot.

Budapesten már gyógyszertárakban és drogériákban is beszerezhető, van, ahol csak 3000 forint.

„Környezettudatos döntés volt, illetve hosszútávon anyagilag is jobban megéri, hiszen lehet, hogy drága eszköz, de a kelyhet csak egyszer kell megvenni.”

Egy doboz tampon (16 db) 799 forintba kerül, de ha gazdaságos döntést szeretnénk hozni, az 56 darabos kiszerelést választjuk, ez 1590 forint. Tehát egy tampon nagyjából 30 forint. Naponta használjunk mondjuk 4-et, mert 3 óránként cseréljük, este pedig inkább a betétet részesítjük előnyben (egy csomag betét, amiben 16 darab van 740 forint – 1 db 46 forint). Ez egy napra 120 forint. Egészítsük ki két betéttel, mert mondjuk otthonra és éjszakára is azt használjuk, hogy kényelmesebb legyen. Ez 92 forint. Naponta tehát olyan 210 forintért menstruálunk. Ez tart olyan 4-5 napig. tehát kb 800-1000 forint. Megismétlődik évente 12-szer, így durván olyan 10.000-12.000 forintot simán elmenstruálunk. Egy cup 3000-9000 forint. Kevesebb, mint egy év alatt visszahozza az árát, és 2-3 évig használható.

Tehát olyan 28.000 forintot spórolhatunk azzal, ha egy kehelybe invesztálunk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
18530334-0-image-a-41_1568628626918.jpg

„Minél jobban megszégyenítik a kövéreket, annál többen fogynak le” – hangzott el a legnépszerűbb brit reggeli műsorban

A fitneszedzőnő szavaiból hatalmas botrány lett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 16.Az ITV Good Morning Britain című műsorában Danielle Levy úgy vélekedett, hogy kövérnek lenni nemcsak rossz, hanem szégyellnivaló is.

„Éppen ezért ha minél jobban megszégyenítik a kövéreket, annál többen fogják be a szájukat és hagyják abba a túlzott zabálást” – idézte a Daily Mail

A nézők közül persze rengetegen felháborodtak, és többen is a Twitteren próbáltak az edzőnőt helyre tenni.

„Ez nem más, mint mások terrorizálása. A kövérek tudják, hogy kövérek, nem kell őket emlékeztetni erre sértő megjegyzések formájában. Az emberek akkor fogynak, amikor arra készen állnak, pozitív segítségre van szükségük”

– írta egyikük.

„Nem minden ember a túl sok evés miatt kövér. Vannak más körülmények is, amelyek ilyenné teszik őket. Ne mérjünk mindenkit ugyanazzal a mércével” – írt egy másik néző. Többen is emlékeztettek arra, hogy a kövérség összetett probléma, és azzal, hogy nem bántjuk a kövéreket, még nem ünnepeljük állapotukat.

Volt, aki nem kevésbé elegánsan vágott vissza. „Én személy szerint nem szeretem Danni ajkait. Túl sok a botox.”

Egy másik bírálója szerint a hölgy úgy néz ki, mint egy 20-as évekbeli porcelánbaba és kíváncsi lenne, hogy mennyi pálmaolajat használt fel azért, hogy így nézzen ki.

Akadtak olyan hozzászólók is, aki saját tragédiájukról beszéltek: „Egész életemben gúnyoltak, hogy kövér vagyok – sikeresen, hamarosan belehalok az anorexiába. Az ilyen nőket vádolom ezért, mint a gonosz Dannit – a gyűlöletbeszéd öl.”

Egy másik nő pedig arra szólította fel az edzőnőt, hogy inkább adjon hálát a jóistennek, hogy nem tudja, milyen az, amikor egy embernek felborul az anyagcseréje, vagy olyan szteroid-kezelésnek kell alávetnie magát, amitől aztán egész életében szenved.

A fitneszladynek már a műsorban szintén meghívott színész, Christopher Biggins is beszólt, aki szerint a kövérek megszégyenítése sértő és kegyetlen, ebből alakult ki a vita már a képernyőn. Levy azonban nem tágított, kitartott amellett, hogy a túlzott evés egyfajta függőség, ami a kóros elhízáshoz vezet, és a kövérek gúnyolását káros tabunak nevezte.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
flux_undies.jpg

„A menstruációm olyan erős volt, hogy a házat sem tudtam elhagyni” - így vetett véget nehéz napjainak egy nő

Paige Fashoni mindig is szenvedett a menzesze idején, ezért a kellemetlen szivárgás ellen kitalált egy alternatív megoldást a tampon helyett. A menstruációs bugyikkal mára virágzó bizniszt épített ki.
Címkép: Supplied - szmo.hu
2019. szeptember 19.Nemrég mi is írtunk a menstruációs kehely rejtelmeiről, a brit Mirror cikkében pedig egy másik fajta megoldásé a főszerep.

Paige Fashoni számára a havi ciklus sosem volt egy leányálom.

A menzesz minden egyes hónapban erőteljesen és fájdalmas görcsök kíséretében érkezett, a fiatal lány olyankor arra is képtelen volt, hogy elhagyja a házat.

A diszkomfortot tetézte, hogy mindig aggódott a kínos szivárgások miatt, és annak ellenére, hogy rengeteg terméket kipróbált, nem talált semmit, ami igazán bevált volna neki - ezért úgy döntött, hogy saját megoldást készít.

26 éves volt, amikor megalkotta saját 'mensi bugyiját' - egy olyan női fehérneműt, amit nyugodtan hordhat a tamponok és betétek helyett, amikor az anyatermészet bekopogtat.

FLUX Undies névre keresztelt cége 2017-ben indult és mostanra számos helyen el lehet érni a termékeit.

Hogy is kezdődött mindez?

"Egyre csalódottabb voltam a menstruációs időszakaimban, mert nem tudtam hozzáférni egyéb alternatív megoldásokhoz a témában. Már előre féltem a havi vérzésemtől, és gyakran a házat sem tudtam elhagyni a súlyos görcsök és a kínos szivárgások miatt"

- emlékezett vissza.

A hagyományos megoldásokat nem szerette, ezért a lehetőségei igazán limitáltak voltak.

"Tudtam, hogy kell lennie valami kényelmesebbnek, valaminek, ami jobb a környezetünkhöz és a testünkhöz is."

Ezért aztán Paige beleásta magát a témába, és rájött, hogy nincs egyedül a problémával és, hogy az még szerteágazóbb, mint gondolta.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x