hirdetés
9-gyerekes-csalad-kilakoltatas.jpg

Gyűjtés indult a kilakoltatásra váró 9 gyerekes család megsegítésére, akiknek Orbán Viktor minden jót kívánt

'Úgy éreztem, helyettem szült kilenc gyereket' - indokolta a Facebookon indított akciót Szalai Kriszta színésznő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 11.


hirdetés

Szél Bernadett is felkarolta az ügyet, ő szintén Orbán Viktorhoz fordult írásbeli választ igénylő kérdésével, Szalai Kriszta színésznő pedig a civilek összefogására alapozván gyűjtésbe kezdett a kilakoltatásra váró családért.

Amint arról mi is beszámoltunk, április 30-án lejárt a téli hónapokra szóló kilakoltatási moratórium, így elkezdődhettek az eljárások.

Ennek eredményeként egy kilencgyermekes család lakhatása is veszélybe került.

Az édesanya a Házon kívül című műsor riporterének mondta el, hogy négy évvel ezelőtt 8 gyermekével menekült el egy bántalmazó kapcsolatból, és hol a nagyszülőknél, hol egy albérletben húzták meg magukat.

Azóta új kapcsolatot létesített, jelenlegi férjének pedig állandó munkahelye van, így visszaköltözhettek egykori zsámboki házukba és egy közös gyerekük is született.

Ám dacára annak, hogy 11-en osztoznak az otthonon, a lepusztult házat el akarják árverezni a fejük felől.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az előző férj a rossz állapotú épülettel együtt egy körülbelül 20 millió forintos adósságot is hátrahagyott.

Az exférjnek nincs munkahelye, az anyuka pedig nem rendelkezik tulajdoni hányaddal az ingatlanban, viszont adóstárs.

A ház kikiáltási ára 7,5 millió forint, de az asszony ebből csak 2,7 millió forintot kaphat, ami az eddig kifizetetlen gyerektartásból adódik össze. Ennyiből viszont nem telik egy új házra, albérletek pedig nincsenek a közelben.

Az édesanya most attól fél, hogy elveszik tőle a gyermekeit, ezért végső elkeseredésében Orbán Viktorhoz fordult segítségért.

A levélre két hónap után érkezett válasz a Levelezési Osztálytól.

Ebben felhívták az édesanya figyelmét arra, hogy a vonatkozó kormányrendelet értelmében a Miniszterelnök valamennyi egyedi, szakmai, szakigazgatási és hatósági kérdésben az illetékes szervek, illetve szakminisztériumok álláspontjára támaszkodik, így az egyéni megkereséseknél nem rendelkezik elbírálási-, beavatkozási lehetőséggel nem rendelkezik. Azt javasolják, hogy az anya konzultáljon a volt férjével, kérjen önkormányzati bérlakást/ingatlant - az azonban nem áll rendelkezésre.

A levél így zárul:

"Helyzetüket átérezve, ezúton kívánunk Önöknek Miniszterelnök úr nevében kitartást és további minden jót!"

A közvélemény reakciója nem maradt el, többen reagáltak és összefogtak az ügyben.

A Magyar Hang újságírója az anyukától, Fazekas-Simon Krisztinától megtudta, hogy több magánember is adakozni kezdett: május 10-éig 110 ezer forint érkezett a családhoz.

A civil összefogás részeként Szalai Kriszta színésznő pedig egy 300 ezer forintos felajánlást tett, és csütörtök este gyűjtést indított Facebook-oldalán.

Péntek délig 262 embertől 1,8 millió forint gyűlt össze.

"Úgy éreztem, helyettem szült kilenc gyereket és egy kicsit nekem is be kell szállnom a gyerekek nevelésébe"

– válaszolta a lap kérdésére, hogy miért is kezdett bele a kampányba.

Nem ő az egyetlen, aki szívén viseli a helyzetet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
letöltés.png

Agyvérzést kapott Londonban egy fiatal magyar apuka, a mentők fogtak össze érte

A család nem tudta kifizetni a több mint egymillió forintba kerülő hazaszállítást, a polgármester is segített.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 04.Az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán osztotta meg azt az esetet, amikor a mentők összefogtak az édesapáért, akit haza kellett hozni Nagy-Britanniából.

A fiatal apuka ugyanis agyvérzést kapott Londonban, de egészségbiztosítás híján az életmentő ellátást követően komoly problémát jelentett a mentővel történő hazaszállítás. A család nem tudta kifizetni a több mint egymillió forintos összeget, így az újkígyósi születésű, dabasi állomásvezető vette kézbe az ügyet - írták a posztban.

"Kiss Tamás bajtársunk felkereste a Békés megyei város polgármesterét, aki azonnal gondoskodott az úthoz szükséges üzemanyag- és kompköltségről.

Miután Ekrik Pál mentőtiszt és Surányi Lajos gépkocsivezető bajtársunk is önként jelentkezett a térítésmentes feladatra, már "csak" egy mentőautó hiányzott az induláshoz, amit végül a Johannita Segítő Szolgálat bocsátott a jólelkű mentők rendelkezésére."

Tegnap reggel az Országos Mentőszolgálat budaörsi mentőállomásán a legmodernebb orvostechnikai felszerelések is bekerültek az autóba és elindultak az 1700 kilométerre lévő betegért.


KÖVESS MINKET:hirdetés
DBZOL20190806013-1000x666.jpg

Fotókon a Hableány-mentőakció hősei: ők kutattak az áldozatok után és dolgoztak hetekig a roncs kiemelésén

A legdrámaibb emlékeiket is felidézték.
MTI, Fotók: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2019. augusztus 06.A Hableány sétahajó elsüllyedt, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval a Margit híd közelében 2019. május 29-én este. A sétahajón harmincöten utaztak, harminchárom dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét dél-koreait sikerült kimenteni a Dunából, huszonhét áldozatot megtaláltak, egy dél-koreai utast még keresnek a hatóságok.

A hajó roncsait csak két héttel a tragédia után tudták kiemelni a Dunából, hiszen nagyon magas volt a vízállás, a munkálatokat pedig az erős sodrás is nehezítette. Ennek ellenére folyamatosan azon dolgoztak a szakemberek, hogy mielőbb feljuttassák a felszínre a roncsot és megtalálják a tragédia áldozatait.

Balogh Zoltán fotóriporter most egy 39 képből álló összeállítást készített a baleset mentőiről, akiket rendhagyó módon, őket megszólaltatva mutat be.

Jánvári Attiláné, Gizi, a Monarchia rendezvényhajó matróza

"Barbara, a barátnőm, elkapta az egyik felénk sodródó mentőgyűrűben fekvő ember kezét a hajó jobb oldalán, én azonnal futottam a másik irányból, hogy segítsek neki, a másik mentőgyűrűben fekvő ember túl messze volt, nem sikerült elérnünk"

- emlékszik vissza a tragédiára.

Miután megfogta a bajba került ember kezét, ami nagyon-nagyon csúszott, kérte a felszolgálónő segítségét, hogy biztosítsa, hogy barátnőjével együtt kiemelhessék őt. Lenyújtott lábával sikerült a nő lábát elkapnia, így tudták ketten kiemelni a vízből a hajó külső deckjére. Miután átemelték, a hajó belső terében átöltöztették, pokróccal melegítették, majd átadták a mentőknek. Amíg velük volt, a nő sokkos állapotban szorította a kezüket, és folyton a családját kérdezgette, kereste. Napokkal később tudták meg, hogy az elsodródott ember a mentőgyűrűben a kimentett nő lánya volt, akit egy mentőcsónak fogott ki, így ő is túlélte a balesetet.

Dajka Laszló, a Monarchia rendezvényhajó kapitánya

"Szívszorító volt, hogy a nő, akit kimentettünk, nem merte elengedni a matrózunk és barátnője kezét akkor sem, amikor már biztonságban volt a hajón. Mintha az életébe kapaszkodott volna"

- mondja a hajó vezetője, aki a baleset közelében hajózott a tragédia idején.

A hajózórádióból értesült arról, hogy emberek vannak a vízben. Kollégáival döbbenten látták, hogy sok, mentőgyűrűben úszó ember lebeg a vízen. A manőverezést nehezítette, hogy nagy volt a hajóforgalom a Dunán. Rettenetesen hideg volt a víz, nagyon erős volt a sodrás.

Két ember közeledett nagy sebességgel feléjük, megpróbálta megközelíteni őket, de egyiküket, aki félájultan feküdt a mentőgyűrűben nem sikerült elérniük. Őt egy szállodahajó motorcsónakjának legénysége mentette meg.

A másik hánykolódót, egy nőt, sikerült kimenteniük. A matrózuk és barátnője emelték ki a vízből, aztán a felszolgáló és egy erős férfi vendég segítségével vitték be a belső térbe. A kapitánynak ez volt élete legdrámaibb mentése, pedig negyven év alatt mentett kutyát, gyermeket, fiatalt, sőt egy 87 éves férfit is, őt csáklyával a víz alól.

Papp Anita, a Monarchia rendezvényhajó felszolgálója

Onnan tudta, hogy nagy a baj, amikor meghallotta a kiáltást: "Több ember a vízben!" Épp vacsoráztatták a vendégeket, amikor a kapitány riasztotta a csapatot. Segített matróztársának kihúzni a hajó felé sodródó nőt. Kiemelésekor matróztársa kezét rögzítette, biztosította. Majd, amikor már biztonságba helyezték, levetkőztették a bajba került, reszkető embert, a saját ruhájukba öltöztették, plédekkel, asztalterítőkkel melegítették.

Bisztrán Zoltán tűzoltó alezredes, a Katasztrófavédelem műveleti szolgálatának vezetője

"Nagyon ellenünk dolgozott minden: sötét volt, zuhogott az eső, fújt a szél, nagy volt a sodrás, magas volt a Duna vízállása, a helikoptereket ezért nem is tudtunk bevetni"

- mondja az alezredes, aki a mentést irányította a tragédia éjszakáján, másnap kora reggelig. A tűzoltók az első jelzésre elindultak, a Parlamenthez riasztották őket, de nehezítette a mentést, hogy jóval később tudták meg, hogy pontosan mi történt, a kint lévő rendőrökkel pedig - hiába voltak akár csak ötven méterre tőlük - csak a központjukon, a műveletirányításon keresztül tudtak kommunikálni.

Az első embereket a Lánchíd közelében húzták ki a vízből. A sajátjaikon kívül használták a rendőrség és a honvédség összes mentőcsónakját, valamint a különböző hajótársaságok éppen arra járó hajóinak csónakjait. Elkezdték a kutatást a folyás irányában, hajókat küldtek ki hőkamerákkal, fényárbócokkal egészen az M0-s déli hídjáig, és a partról is keresték a vízbe esetteket.

Jánosik Ágnes törzsőrmester, a BRFK vízi rendészetének hajóvezetője

"Csak jöttek és jöttek a cipők, ruhák, mentőmellények, mentőgyűrűk, a Hableányról leesett székek a Dunán a déli M0-s hídnál, ezek között kellett megtalálni az áldozatokat"

- idézi fel a tragédia éjszakáját a hajóvezető, aki kollégáival hajnalig a vízen volt. A szerencsétlenség helyszínétől Százhalombattáig fésülték át a területet. A baleset utáni hetekben napi tizennégy-tizenhat órán át keresték a halottakat. Ők vitték el azokat, akiket a búvárok felhoztak, illetve a lakossági bejelentés nyomán megtalált holttesteket.

Tarlós Vince törzsőrmester, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonája

"A tragédia összehozta a mentésben részt vevő szervezetek dolgozóit, összekovácsolta a csapatot" - mondja a törzsőrmester, aki a tragédia éjjelén gumicsónakról emelte ki az áldozatokat a vízből a Kopaszi-gátnál. A következő két hétben kollégáival segített a tűzoltóknak, rendőröknek, katonáknak, a Terrorelhárítási Központ munkatársainak, valamint a mentésben részt vevő dél-koreaiaknak.

Gedei Péter, az Országos Mentőszolgálat budai mentőállomásának vezető mentőtisztje

"Sokan meghaltak és csak kevés emberen lehetett segíteni. Ez volt a legnehezebb ennél a tragédiánál" - mondja a vezető mentőtiszt, aki kárhelyparancsnokként irányította a munkát a baleset után. Bajtársaival este fél tízkor érkeztek a helyszínre. Az első információk még arról szóltak, hogy felborult egy csónak, és három könnyű sérültet mentettek ki a vízből. Később derült ki, milyen nagy a baj. Kollégái több embert is megpróbáltak újraéleszteni, sajnos senkit nem sikerült visszahozni. A túlélők szerencsére csak könnyebben sérültek, a kihűléstől kellett védeni őket, plédbe, lepedőbe, izolációs takaróba, vagy buborékfóliába csavarták őket, miután a vizes ruhájukat levették.

Koch Norbert főhadnagy, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Hadihajós Alosztály megbízott parancsnoka

A tragédia éjszakáján a többi mentésben részt vevő szervezettel együttműködve segítette a kutatást és mentést, majd bajtársaival hajnalban elkezdték a búvárbázis kialakítását.

Kakuja Izabella rendőr őrnagy, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikai főosztályának referense

"A találkozó a hozzátartozókkal nagyon megérintett minket, mert láttuk a szenvedésüket, de nem tudtunk rajtuk segíteni"

- mondja az őrnagy. Az azonosításhoz szükséges adatfelvétel miatt kellett felkeresniük a balesetben eltűnt emberek rokonait. A munkájuk során rákérdeznek az eltűnt ember azonosításra alkalmas ismérveire, tárgyaira, DNS-mintákat is rögzítenek a családtagoktól, hogy a keresett hozzátartózó DNS-profilját fel lehessen állítani, hogy az egy későbbi azonosításnál felhasználható legyen.

Szathmári Zsolt búvár, a Havária Közhasznú Egyesület elnöke

Ő irányította a felderítő merüléseket a hajóbaleset után.

"Az elején szikráztak az egók, de a végére összeállt a csapat. Voltak, akik nem vállalták a merülést a rendkívüli vízviszonyok miatt a tragédia másnapján, de mivel mi mentettünk már ilyen körülmények között, úgy gondoltuk megpróbáljuk"

- mondja. A harminc éve merülő búvár szerint egy ilyen tragédia után is meg kell találni valamit, amibe kapaszkodni lehet. Számukra ezt az összefogás, a bátorság, a kitartás, a küzdelem, az önfeláldozás és az elengedés jelentette. Egy Hableány méretű hajó mentése eltarthat akár négy-öt hétig is. Büszke arra, hogy tizenkét nap alatt végeztek a munkával.

Farkas Péter szakaszvezető, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred logisztikájának gépkocsivezetője

"Minket is lesújtott a hír, de katonák vagyunk" - mondja a tragédiáról megrendülten a sofőr, aki autóbusszal vitte a mentésben résztvevőket a baleset másnapjától a szigetre. A háttércsapat azonnal összeállt, ők vitték a katonáknak a vizet, az élelmet és a ruhát, és amire még szükségük volt.

Bajdik János, a Norbit Hungary Kft. sales managere

A társaság side image képalkotó szonárokkal segítette a tűzszerész és hadihajós ezred munkáját az aknamentesítő hajónak a roncs fölé pozicionálásában. A Hableányról és pozíciójáról pontosabb adatra volt szükség, ezért a norvég anyacég központjából hoztak egy pontosabb kép alkotására alkalmas multibeam szonárt.

Ebből csak egy eladott példány állt rendelkezésre, de a holland vevő elképesztően együttműködő volt, sikerült vele megbeszélni, hogy Budapesten vegye át a berendezést, miután azt a hajó helyzetének meghatározásához használták. Az sem jelentett akadályt, hogy Norvégiában a május 30-i nemzeti ünnep miatt pénteken sem dolgoztak. 31-én reggel kezdték el szervezni, aznap estére Budapesten is volt a szonár.

Kovács Gábor, a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület merülésvezetője, mentő-kutató búvárja

"Mi megpróbáltuk a lehetetlent, iszonyatos volt a sodrás, rátapasztott a létrára a nyomás, alig tudtam elhagyni"

- emlékszik vissza a körülményekre. A felderítő merülés után többször is merült még, az egyik áldozatot ő hozta fel a mélyből. A legdrámaibb az volt, amikor a búvár és az egyik áldozat vezetőkötele összegabalyodott. Gábor akkor mentőbúvár segítségét kérte, aki levitt a mélybe egy új vezetőkötelet, amelyet a holttestre erősítettek. Kemény, kétórányi küzdelem volt.

Szebeni Lehel ezredes, a Terrorelhárítási Központ műveleti igazgatóságának főtanácsadója

"Nagyon jó volt látni, hogy az első nap bizonytalanságai után az ország több pontjáról érkező emberek milyen segítőkészen és egységet alkotva tudtak a feladatra koncentrálni"

- mondja az ezredes, aki a katasztrófa után a vízi műveleteket hangolta össze. A szervezet fennállása óta ez volt az egyik legnagyobb kihívás, amellyel szembe kellett nézniük.

Sági János tűzoltó százados, a Szent Flórián tűzoltóhajó kapitánya

A Szent Flórián volt a búvárok bázisa a Margit hídnál. "Erről az egy hajóról tudnak merülni a búvárok. Korábban rengeteg autót, hajót mentettünk már Budapesten négyszáz centiméter körüli vízállásnál, május végén viszont nagyon magas volt a Duna" - emlékszik vissza a hajóvezető, aki a Clark Ádám úszódaru kísérését tartotta a legizgalmasabb feladatnak, itt ugyanis nagyon szűk helyen kellett átmennie a hatalmas járműnek.

Domján András rendőr alezredes, a Terrorelhárítási Központ búvára

"Mint egy zászló lebegtem a tűzoltóhajó létráján"

- mondja a búvár, aki május 31-én kapcsolódott be a mentésbe, és a hajó kiemeléséig a helyszínen volt. Másodikként merült a nagy sodrású és zavaros Dunában. Az egyik merülésnél elakadt a tűzoltóhajó létrájában és az erős sodrás miatt másik búvár sem tudott segítségére sietni. Végül úgy szabadult meg a lebegő pozícióból, hogy elvágta a vezetőkötelet, és felemelkedett a víz felszínére.

Vígh János, a Szökőár Kft. tulajdonos-ügyvezetője, ipari búvároktató és vizsgabiztos

"Hatméteres vízállásnál és az ahhoz tartozó erős sodrásnál merülést elrendelni gyilkossági kísérlet, nem pedig felderítő merülés"

- ezt mondta, amikor azt kérték, hogy búvárai a baleset utáni napon merüljenek. A tragédia utáni negyedik napra, vasárnapra csökkent annyira a vízszint, hogy a helyszínre vitt profi eszközeikkel tudtak már merülni. A Terrorelhárítási Központ rájuk bízta a kiemelés előkészítését.

Hétfőn Ádám Tamás, a cég vezetőbúvára találta meg a hajóban az első két áldozatot, megjelölte a helyüket. Az első tetemet a dél-koreai búvárok hozták fel. Az embert próbáló feladat a hajó kiemelése volt. Előtte a hajó ablakait akkorára szűkítették, hogy azokon ne férjenek át a holttestek. A legmegrendítőbb élmény mindenki számára az volt, amikor megtaláltak egy idős hölgyet összeölelkezve a kis unokájával.

Szávity József zászlós, a BRFK bűnügyi technikai osztályának kutyavezetője Adél nevű kutyájával

"A kihívást az jelentette, hogy ilyen erős sodrású vízben még nem dolgoztunk élesben, gyakorolni is csak áradásmentes vízben tudtunk" - mondja a kutyavezető, aki Adéllal vett részt az áldozatok keresésében.

Simon Péter geodéta, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. felmérő mérnöke

A Hableány kiemelésénél a geodéziai biztosítás volt a feladata. Kollégáival a szonárméréseket értékelve a búvárok merüléséhez nyújtottak segítséget, valamint a Clark Ádám úszódaru áthaladását modellezték. A visszajelzésekből úgy látja, hogy a mentés során végzett munkájuk nyomán a szakmájuk felértékelődött.

Török László zászlós, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred rajparancsnoka

A kiemelés napjáig segítette a dél-koreai kollégáit búvárfelszereléssel, mert az övék nem voltak alkalmasak merülésre a Margit hídnál, nagyon jó munkakapcsolat alakult ki közöttük. Annak ellenére tudtak egymással összehangoltan dolgozni, hogy több helyről, a haditengerészettől, a parti őrségtől és tűzoltóságtól kerültek a tragédia helyszínére.

Kutsera-Juhász Bettina alezredes, a BRFK közrendvédelmi főosztályának osztályvezetője

"Ahogy minden jóérzésű ember, én is megrendültem, amikor tudomást szereztem a szerencsétlenségről, és mint rendőr, az volt az első gondolatom, hogyan tudnék segíteni"

- mondja az osztályvezető. Kollégáival, elsősorban kegyeleti okokból, lezárták a gyalogosforgalom elől a Margit híd északi oldalát és a rakpart érintett részét. Ugyanakkor azt is biztosítaniuk kellett, hogy a hozzátartozók, és azok, akik meg akartak emlékezni az áldozatokról, meg tudják közelíteni a baleset helyszínét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
vetteé.jpg

Leukémiából felépült magyar kisfiú álmát teljesítette Vettel a Hungaroringen

Eriknél 4 és féléves korban diagnosztizálták a betegséget. Ma már tünetmentes, és most különösen boldog, mert találkozhatott legnagyobb kedvencével.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 06.Sebastian Vettel ugyan nem nyerte meg a magyarországi Forma-1-es futamot, de hatalmas sikert aratott egy kisfiúnál.

A német pilóta egy magyar fiúnak, Eriknek teljesítette a kívánságát.

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) és a A Ments Életet Közhasznú Alapítvány összefogott, hogy egy álmot megvalósíthassanak. Erik minden vágya az volt, hogy találkozhasson kedvencével, a Ferrari pilótájával, Vettellel.

Az Álomvarázslók bejegyzésükben mesélték el a történetet:

"Egy újabb kívánság teljesült. Eriknél 4,5 éves korában diagnosztizáltak leukemiát. Szerencsére azóta már tünetmentes és közeledik az 5 év letelte is. Mindig imádta a Forma 1-et és Sebastian Vettelt. A kívánsága ebből adódott, szeretett volna vele találkozni, Magyarországon a Hungaroringen" - írták.

Végül a nagy találkozás összejött, és Erik nagyon élvezte. Az eseményről fotók is készültek, ami külön meglepetés volt, és nagy öröm is egyben.

Ha te is támogatni szeretnéd az alapítvány munkáját, illetve az álmok valóra váltását, megteheted az alábbi számlaszámon: Ments Életet Közhasznú Alapítvány 10702019-67010941-51100005

Fotó: MTI/Illyés Tibor


KÖVESS MINKET:
hirdetés
rendor-elesztes.png

Szabadnapos rendőr mentett életet, kiderült, hogy az egyik ismerőse apja volt az

Épp edzésből tartott hazafelé a kecskeméti rendőrnő, amikor hirtelen döntenie kellett: ő maga kezdte meg az újraélesztést.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 04.Szabadnapos rendőr mentette meg egy elgázolt gyalogos életét Kecskeméten. A férfit egy busz gázolta el a zebrán. Már nem lélegzett, ezért azonnal megkezdte az újraélesztést. Az életmentést később az egyik kollégája folytatta. A mentők végül stabil, de életveszélyes állapotban vitték kórházba a gyalogost. Később kiderült, hogy a rendőr egyik ismerőse apjának életét mentette meg.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x