hirdetés

György herceget annyira megrendítette David Attenborough legújabb filmje, hogy nem bírta végignézni

Édesapja, Vilmos elmondta, hogy gyerekei nagyon szeretik az angol tudós alkotásait, de most legidősebb fiát annyira elszomorította, hogy milyen állapotban van a bolygónk, hogy inkább félbehagyták a filmvetítést.
Címkép: MTI/AP/Kensington-palota - szmo.hu
2020. október 18.


hirdetés

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, egy cuki kérdezz-felelek videót posztolt a brit királyi család, melyen Vilmos herceg és Katalin hercegné három gyereke tesz fel kérdéseket Sir David Attenborough-nak az állatokról, aki láthatóan nagyon lelkesen válaszol is mindenre.

Vilmos elárulta, hogy gyakran nézik meg az angol tudós dokumentufilmjeit a gyerekeikkel együtt. Legutóbb a kis György herceggel Attenborough legújabb alkotását kezdték el nézni. Ám a filmnézést meg kellett szakítani.

"Mostanában elég sok David Attenborough-filmet néztünk a gyerekekkel, nagyon szeretik. Azonban a legutóbbit, a kihalásról szólót egyszerűen ki kellett kapcsolnunk, Györgyöt annyira elszomorította, hogy milyen állapotban van a bolygó”

– árulta el Vilmos. A herceg beszélt arról is, hogy mennyire örül annak, hogy a gyerekei már ilyen fiatalon is átérzik a Föld problémáit - írja a Greenmatters.com.

hirdetés

Az angol természettudós legújabb filmjét, az Egy élet a bolygónkon (A Life on Our Planet) címmel nemrégiben mutatták be.

A brit királyi család számára eddig is fontos volt a környezetvédelem, most azonban Vilmos összefogott a világhírű tudóssal és egy új díjat alapítottak, amelyet reményeik szerint idővel a "környezetvédelem Nobel-díjaként" fognak emlegetni.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kasler-miklos-mti-illyes-tibor.jpg

Kásler újabb hat vidéki kórházat jelölt ki koronavírusos betegek ellátására

A miniszter emellett arra utasította a covid-betegek ellátásában eddig is részt vevő kórházakat, hogy péntekig az összes finanszírozott ágyszámuk 20 százaléka helyett annak 30 százalékát készítsék fel az igazolt fertőzöttek és a koronavírus-gyanús betegek ellátására.
MTI, fotó: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2020. október 25.


hirdetés

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere bővítette a Covid-ellátásba bevont intézmények körét - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap az MTI-vel.

Közleményükben kiemelték: ahogy egész Európa, Magyarország is a koronavírus-járvány meredeken felszálló szakaszában van. A körülöttünk lévő országokban és Magyarországon is dinamikusan nő a fertőzések száma.

Ezért a jövőben újabb hat vidéki kórház fogad Covid-betegeket: a váci Jávorszky Ödön Kórház, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház, a hatvani Albert Schweitzer Kórház, a Bajai Szent Rókus Kórház és az Orosházi Kórház. Ezeknek az intézményeknek az összes finanszírozott ágyszámuk 20 százalékával kell felkészülniük a Covid-betegek ellátására.

Kásler Miklós arra utasította a Covid-betegek ellátásában eddig is részt vevő kórházakat, hogy október 30-ig, péntekig az összes finanszírozott ágyszámuk 20 százaléka helyett annak 30 százalékát készítsék fel a Covid-igazolt és a Covid-gyanús betegek ellátására.

hirdetés

Az emberi erőforrások minisztere utasította az Országos Mentőszolgálat vezetőjét is, hogy ha az elsőhelyi felelősként kijelölt egészségügyi szolgáltató kapacitása telítődik, akkor a másodlagosan, illetve harmadlagosan kijelölt egészségügyi intézményekbe kell a kórházi ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos, igazolt Covid-fertőzött és Covid-gyanús betegeket beszállítani.

Budapesten és Pest megyében 3+1 kórház szerepel az elsődlegesen és 11 a másodlagosan kijelölt intézmények között.

Budapest és Pest megye területén kívül elsődlegesen összesen 12 kórházba, másodlagosan 6, harmadhelyi felelősként pedig 9 intézménybe kell szállítani a kórházi ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos, igazolt Covid-fertőzött, valamint a Covid-gyanús betegeket - olvasható az Emmi közleményében.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mti-fradi.jpg

Maszk nélkül fotózkodott a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a Fradi-Újpest meccsen

Farkas Örs később eltüntette a posztot, amivel lebuktatta magát, helyette egy másikban azt írta, hogy csak a fotó kedvéért vette le a maszkot, de ez is hiba volt.
Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2020. október 25.


hirdetés

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője lebuktatta magát, amikor a Fradi-Újpest meccsről posztolt egy képet, ezen pedig nem visel maszkot - vette észre a 444. Mivel az operatív törzs, és maga Müller Cecília is óvott a tömegrendezvényekről, sőt, a kormány kifejezetten előírta a kötelező maszkviselést egyebek közt a stadionokban is, ez azért elég merész akciónak tűnik Farkas Örs részéről.

Igaz, nem volt vele egyedül, mert például az MTI fotóin is látszik, de máshol is észrevették, hogy nagyon sokan a stadionon belül már levették a maszkot.

A 444 oldalán még megnézhető a lementett poszt, ami azért volt előrelátó megoldás a lap részéről, mert Farkas Örs később elérhetetlenné tette a posztját.

Ugyanakkor kirakott egy újat, amiben azt írta, hogy "A meccs alatt az előírásoknak megfelelően rajtam volt, ugyanakkor néhány fotó erejéig levettem a maszkot, ez hiba volt. A maszk viselésére vonatkozó szabályok fontosak és nagy mértékben hozzájárulnak a járvány elleni eredményes védekezéshez."

hirdetés

Tegnap este részt vettem a Ferencváros-Újpest mérkőzésen. A meccs alatt az előírásoknak megfelelően rajtam volt,...Közzétette: Farkas Örs – 2020. október 25., vasárnap


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-tuntetes-napoly-mti-ap.jpg

Utcai csatatér lett a legnagyobb belvárosi térből: a kijárási tilalom ellen tüntettek Rómában

A tüntetők tűzijátékkal indítottak, majd rátámadtak a rendőrökre, és többek közt köveket és rollereket dobáltak rájuk.
MTI, fotó: MTI/AP/LaPresse/Alessandro Pone - szmo.hu
2020. október 25.


hirdetés

Utcai csatatérré változott Róma belvárosának legnagyobb tere, ahol szélsőjobboldali csoportok a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom ellen tüntettek vasárnapra virradó éjszaka.

Az Új Erő nevű szélsőjobboldali mozgalom az "egészségügyi diktatúra" és a Rómában éjféltől reggel öt óráig tartó kijárási tilalom ellen tiltakozott. A helyszín a Piazza del Popolo volt, a város központjában.

A tetőtől talpig feketébe öltözött, arcukat eltakaró tüntetők pontosan éjfélkor zöld, fehér, piros színű tűzijátékkal indítottak, majd rátámadtak a rendőrökre. Füst- és papírbombákat dobáltak, járműveket rongáltak meg, az utcai összetűzések több mint egy órán keresztül tartottak, és a város több kerületére átterjedtek, ahol fiatalok kövekkel támadtak az utcákat a korlátozások miatt lezáró rendőrökre, vagy rollereket hajítottak rájuk.

Tíz tüntetőt vettek őrizetbe, több rendőr megsérült.

hirdetés

Pénteken, Nápolyban is rendőrökkel csaptak össze a járvány miatti korlátozások ellen meghirdetett demonstráció résztvevői.

Az Il Messaggero című római napilap úgy vélte, a fővárosban komoly veszély fenyegeti a közrendet a koronavírus-járvány miatti gazdasági és társadalmi feszültségek miatt.

Luciana Lamorgese belügyminiszter elismerte, hogy "nehéz ősz" ígérkezik. Korábbi kijelentéseiben azonban hangoztatta, hogy szándékosan erőszakos, szervezett megmozdulásokról volt szó, amelyeknek "semmi köze a nehéz gazdasági helyzet miatti polgári tiltakozáshoz, a vállalkozók és dolgozók aggodalmainak jogos kifejezéséhez". Lamorgese szerint nem a "normális emberek" vonultak utcára. Nápolyban a tüntetést a helyi bűnszervezet, a camorra rendezte.

Az államfő, Sergio Matterella egyeztetésre hívta a nemzetbiztonságért felelős hatóságok vezetőit.

Giuseppe Conte miniszterelnök - a szombat esti sajtótájékoztatóját az utolsó pillanatban lemondta, és vasárnap estére halasztotta az újabb szigorítások bejelentését.

Sajtóértesülések szerint a kormány azt tervezi, hogy elrendeli a kereskedelmi és vendéglátó egységek este hat órai bezárását, és legalább egy hónapig korlátozza a tartományok közötti közlekedést. Az ország ilyesfajta lezárását a tartományi kormányzók ellenzik, súlyos gazdasági és társadalmi következményektől tartva.

A koronavírus-járvány olaszországi görbéje jelenleg napi húszezer újonnan azonosított fertőzöttnél tart, napi százötven halálos áldozattal. A hatóságok szerint az újabb szigorításokkal elkerülhető, hogy ezek a számok karácsony időszakára két-háromszorosukra emelkedjenek. Az egészségügy azonnali és országos zárást sürget, azt hangoztatva hogy több kórházban már a mentőautókban helyezik el az ágy nélkül maradt betegeket.

A címkép a pénteki, nápolyi tüntetésen készült.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-halas-scaled.jpg

Lassan megtelik a kiskunhalasi járványkórház, olyan gyorsan nő a betegek száma

A 150 fős intézményben most több mint 110 beteg van. A járványkórház 40 ágyas intenzív részlegén 16 beteget kezelnek.
Fotó: MTI/Ujvári Sándor - szmo.hu
2020. október 25.


hirdetés

Több mint 110 középsúlyos vagy súlyos állapotú koronavírus-fertőzöttet kezelnek a kiskunhalasi mobil járványkórházban. Dr. Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Szegedi Tudományegyetem Oktatókórházának főigazgatója a Baon.hu-nak elmondta, hogy ha ilyen mértékben növekszik a betegek száma, a három megyét ellátó, 150 fő befogadására alkalmas járványkórház rövid időn belül megtelhet.

A főigazgató azt is mondta, hogy a járványkórház 40 ágyas intenzív részlegén 16 beteget kezelnek.

– További 32 monitorizált ággyal tudjuk bővíteni az intenzíves kapacitásunkat, ehhez azonban a szakképzett személyzet létszámát is növelni kell

– mondta a lapnak.

A járványkórházban a halasi kórház személyzete mellett Bajáról, Kecskemétről, Kalocsáról, Kiskunfélegyházáról, Szegedről, Orosházáról és Békéscsabáról is dolgoznak átvezényelt orvosok és ápolók.

hirdetés

Dr. Szepesvári Szabolcs azt is elmondta, hogy az ellátási területükhöz tartozó dél-alföldi régióban is a nagyvárosok, mint

Szeged és Kecskemét váltak gócpontokká, ennek legfőbb oka a magas népsűrűség.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!