hirdetés
titkos-kertek-budapesten-mysecretbudapest-buda-foutca.jpg

Gyönyörű titkos kertekre bukkanhatsz Budán

Csak tartsd nyitva a szemedet. Mutatunk néhány helyet.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. december 08.


hirdetés

Évek óta járom egy kíváncsi turista szemével Budapestet, és keresem azokat a helyeket, amelyeket kevesebben ismernek, vagy amelyek nem kapnak akkora figyelmet, mint a legnépszerűbb látványosságok.

És persze azokat a helyeket, ahová nem tudunk bármikor belépni, vagy amelyek nem ötlenek azonnal a szemünkbe, hanem egy kis idő és leleményesség szükséges a felfedezésükhöz.

Ezek közé tartoznak a titkos kertek, a járókelők szeme elől gyakran rejtve maradó belső udvarok is.

Az izgalmas bennük az, hogy az utcáról alig látszik belőlük valami, vagy éppen semmi sem. Esetleg csupán egy kerítésen benézve pillantjuk meg, mi minden látható bent. Akad köztük olyan belső udvar, amelyeket a lakók meghagytak a maguk természetességében, és olyan is, amit szakértő segítségével alakítottak ki. Akad kert, ahová a ház lakói telepítettek fákat, bokrokat, ahová ők maguk ültettek virágokat és maguk gondozzák évtizedek óta ott kialakult kis oázist. Találhatók Budán olyan szórakozóhelyek is, amelyeknek a kertje romantikus mesevilágot idéz.

És olyan fantasztikus, ritkaságszámba menő élményben is részünk lehet, mint amilyen a látogatás a Napraforgó utcai Bauhaus telep egyik kertjébe. Vagy amikor különleges kertre bukkanunk a Svábhegyen.

hirdetés

Most a budai titkos kertekből, udvarokból mutatok meg nektek néhányat.

Külön jelentőséggel bír a Városmajor, amit igazán a XIX. században fedeztek fel maguknak a pestiek és budaiak. A Rózsadomb és a Kis-Svábhegy közti területen az Ördög-árok árterületét sokáig csak kaszálóként használták, majd Buda visszafoglalása után katonai célokra hasznosították. „1784-ben II. József Budáról Pestre helyezte át az egyetemet a botanikus kerttel együtt, és a helyén közparkot hoztak létre.

„A Budához legközelebb fekvő majorságnak a II. József által alapított park csak egy részét foglalta el. Az Ördög-árok mentén és a környező domboldalakon továbbra is szőlőskertek és gyümölcsösök művelése folyt” - írja Okrutay Miklós a Rejtőzködő városmajori kertek című munkájában.

A kerteket érintő, a város majorjába vezető út a XVIII. században alakult ki, és a XIX. században lett belőle utca. A Városmajor utca arculatát részben az alakította, hogy a XIX. században egymás után jelentek meg a nyaralóként épülő klasszicista villák. Ezek közé tartozott Barabás Miklós festőművész háza is – egykori villáját a 2000-es években újították fel, és szép kertje tavasztól őszig a béke szigete.

A Barabás-villa mellett áll egy századfordulós, szecessziós jegyeket mutató lakóház, a kapunk bekukucskálva ez a látvány fogad:

Igazi különlegesség a Koller Galéria és Műkereskedés, amelyről korábban már írtunk. A Táncsics utcai oldalról, ahol a bejárat van, semmit nem láthatsz a kertből, és csak a galériába becsöngetve, majd az épületen átsétálva juthatsz a szobrokkal díszített kis kertbe.

Ha a Várból lesétálsz az Attila út felé valamelyik romantikus lépcsőn, akkor felfedezhetsz kis, titkos kerteket. (Egy másik tipp: a Logodi utcán végigsétálva is bekukkanthatsz ide-oda.)

A Döbrentei tér környékén is akad látnivaló, például a több évszázada itt álló Budapest-Tabáni Alexandriai Szent Katalin plébánia kicsiny kertje, amit az Asztalkából kisétálva fedeztem fel annak idején.

Minden évszakban gyönyörű a Fő utcai Pavillon de Paris kerthelyisége. Novemberben jártam ott, mielőtt leesett volna az első hó.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
lomtalanitas-1-Copy-1.jpg

Döbbenetes állapotba került Buda egyik legszebb sétálóutcája a lomtalanítás után

Érthetetlen, hogy a Lövőház utcából és a környező utcákból miért csak a szemét nagyját vitték el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Miközben a vendégek a teraszokon ebédeltek, vagy épp a délutáni kávéjukat kortyolgatták, körülöttük mindenfelé szemét hevert szombaton a Lövőház utcában.

A II. kerületben szeptember 23. és 30. között hirdette meg az ingyenes lomtalanítást az önkormányzat.

A Fővárosi Közterületfenntartónak a lomok nagyját sikerült is elszállítania szombat reggelre, de ezúttal a seprés valamiért elmaradt.

Bár ma nem volt nagy szél, annyira azért fújdogált, hogy a sok ottmaradt szemét délutánra már szanaszét heverjen.

Ez a Lövőház utcában volt a legszembetűnöbb, aminek a nagy része sétálóutca, padokkal, szökőkúttal, különböző éttermek és bárok asztalaival. De nem volt jobb a helyzet a környező utcákban, a Mammut környékén és a Széll Kálmán téren sem.

hirdetés

Érthetetlen, hogy miért nem sikerült a takarítás két részét összehangolni. Túl azon, hogy mindez borzasztóan lehangoló látvány, a munka befejezése is sokkal nehezebb lesz így.

Az ügyben kerestük a FKF-et és a II. kerületi önkormányzatot, amint reagálnak, frissítjük a cikkünket.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
rakpart.jpg

Ilyen is lehetne a rakpart - Karácsony Gergely megmutatta, hogyan lehetne közösségi térré tenni a Duna partját

Most te is elmondhatod a véleményedet a hónap végéig egy kérdőív segítségével.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Karácsony Gergely a közösségi oldalán mutatta meg, hogy milyen lehetne Budapesten a rakpart. A koronavírus-járvány idején már próbaképpen megnyitották a partot a gyalogosoknak és kerékpárosoknak. A lehetőség népszerű lett, és egy felmérés szerint szívesen fogadnák az itt élők, ha máskor is használhatnák a partot kikapcsolódásra.

A főpolgármester a tervekről ezt írta:

"Ilyen is lehetne a rakpart!

Még tavasszal döntöttünk arról, hogy a kijárási korlátozások idején megnyitjuk a rakpartot a gyalogosok és a biciklisek előtt, a kezdeményezés pedig nagyon népszerű volt, ezért a korlátozások megszűnése után is nyitva maradt.

A közvéleménykutatásból, amelyet a Medián készített is az derül ki, hogy

hirdetés

az emberek többsége az autómentesített rakpartot támogatja.

Azzal az állítással, hogy időszakosan, például hétvégeken szüntessék meg a gépkocsiforgalmat 73% ért egyet és 24% ellenzi, de még a forgalom teljes megszüntetése is többséget kapott, 59% támogatja, 37% ellenzi.

Itt a facebook oldalamon is, a múlt héten a többség arra szavazott, hogy amíg marad a jó idő, legyen nyitva a rakpart.

Az online közösségi tervezés eddigi eredménye is azt mutatja, hogy a budapestiek többsége úgy gondolja,

a rakpart elsődleges szerepe a kikapcsolódás.

Még várjuk a véleményeket szeptember 30-ig: a https://kozossegitervezes.budapest.hu/dialogs/rakpart? oldalon.

A hétvégi megnyitás tapasztalatai és a budapestiek véleménye alapján a Főváros megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a továbbtervezés során hogyan lehet kisebb de kulcsfontosságú helyeken javítani a terveken annak érdekében, hogy a rakpart még jobb legyen a gyalogosok, kerékpárosok és kikapcsolódni vágyók számára.

A Főváros célja a RAK-PARK projekt (amelynek engedélyezési terve még 2018-ban elkészült) felgyorsítása és a kapcsolódó projektek összehangolása a kormánnyal együttműködve.

Jó hír, hogy a megnyitott rakpart ezen a hétvégén is vár mindenkit, és ez továbbra is így marad visszavonásig!"

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

A Gellérthegy lassan Budapest legromantikusabb szemétdombjává válik

Teljesen mindegy, milyen évszakban járok ott, a jelek szerint sokan hulladéklerakónak használják.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Amikor gyermekkoromban a Gellérthegyen jártam, csak a tavaszi fürtös gyöngyikéről maradt emlékem, arról, hogy tele lett volna szeméttel, már nem.

Később sem tűnt úgy, mintha illegális hulladéklerakó volna.

Pár éve azonban akármikor és akármerről sétálok keresztül rajta, biztos lehetek abban, hogy egy csomó helyen látok elszórva üres üvegeket, dobozokat, nejlonzacskókat, egyszer használatos műanyag poharakat vagy éppen használt ruhákat.

Itt van Budapest egyik legnépszerűbb látványossága: egy fákkal borított hely, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra, és ahol annyi nevezetességet, érdekességet találunk hogy egy napot simán ott tölthetünk.

Tavasszal a rügyező fák és nyíló virágok, ősszel a színpompás lombok vonzzák a szemet. Csakhogy a látványban folyton belerondít a hulladék.

És ami külön fáj az embernek, hogy a játszótereken – ahol gyerekek vannak – is teleszórják a padok környékét csikkekkel, és ott is vigyázni kell, hova lép az ember.

A jelenséget nem lehet kizárólag a turistákra fogni, hiszen idén a járvány miatt a szokásos turistaáradat töredéke érkezett Magyarországra. Szemét viszont ezen a nyáron is volt.

Mutatok néhány, különböző évszakokban készült képet.

Tavasz a Gellérthegyen

Nyár a Gellérthegyen

Ősz a Gellérthegyen

Tél a Gellérthegyen

És a kedvencem, a gallyak közé akadt zöld szatyor, amit bőszen csapkodott a téli szél a Szent Gellért szobor előtt:

A kérdésem az, hogy ez senkit sem zavar? Ez így rendjén van? Valóban úgy kell kinéznie Budapest egyik közkedvelt helyének és parkjának, mint egy illegális hulladéklerakónak? Ti mit gondoltok erről?

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
varosliget-kormanyrendelet-karacsony-gergely.jpg

Akármit dönt a főváros, beépíthető a Városliget egy új kormányrendelet szerint

Karácsony Gergely szerint a kormány „újranyitja a Városliget-csatát, megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát.”
Címkép: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

Szerda délután tárgyalja a Városligeti Építési Szabályzat módosítását a Karácsony Gergely vezette fővárosi közgyűlés. A módosítással azt akarják megakadályozni, hogy a jelenleg folyó beruházásokon túl újabb építkezések kezdődjenek a Ligetben. Így három nagyobb épület - a Pecsa helyére tervezett Új Nemzeti Galéria, a Városligeti Színház és a Közlekedési Múzeumot váltó Magyar Innováció Háza - megépítését is meggátolnák.

A közgyűlés előtt néhány órával azonban a Magyar Közlönyben megjelent egy új kormányrendelet, amely átírja a Liget-projektre vonatkozó közigazgatási eljárási rendet. A rendelet a vitás esetekre felülírja a főváros által elfogadott építési szabályzatot, sőt az országos településrendezési és építési követelményeket, az úgynevezett OTÉK-ot is.

- írja a 24.hu.

Az új szabályozás szerint

"ha a Városligeti Építési Szabályzat vagy az OTÉK [Országos Településrendezési és Építési Követelmények] a beépítés [e jogszabály] (2)–(6) bekezdésében, valamint a 4/A. §-ban meghatározott sajátos szabályaival ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor a Városligeti Építési Szabályzatot és az OTÉK-ot nem lehet alkalmazni".

hirdetés

A rendelet megjelenése után Karácsony Gergely a Facebook-oldalán úgy fogalmazott:

"A kormány tehát újranyitja a Városliget-csatát, megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát. Mi viszont tartjuk magunkat a programunkhoz, elveinkhez, ha úgy kell, hát megküzdünk értük".

Posztjában azt is leszögezi, hogy zuglói polgármesterként, és főpolgármester-jelöltként is nagyon világossá tette, a Városligetben nem szeretnének több betont.

"Volt egy röpke pillanat, amikor a miniszterelnök elfogadni látszott a választói akaratot. Akkor azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz. Ennek nyomán a Fővárosi Közgyűlés már két határozatban világossá tette, hogy aminek az építése nem kezdődött el a Városligetben, az már ne épüljön ott meg. Beton helyett maradjon meg a zöldfelület – ezt akarjuk. Az éjjel megjelent kormányrendelet szerint a miniszterelnök kimondott szava semmis"

- fogalmaz a főpolgármester.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!