hirdetés
mecsek_ho_kiefer-5-2.jpg

Gyönyörű fotók a behavazott Mecsekről: úgy néz ki az erdő, mint egy mesebeli táj

Hó lepte el Pécs környékét, az erdőt, a fákat, a padokat, ahol pár napja még napozni lehetett...
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2018. november 19.


hirdetés

Ahogy ígérték, megérkezett az első hó a Mecsekbe is. Pécs környékét fehér lepel borította be, igaz még csak vékony rétegben, de a hangulata már nagyon is télies.

Az erdők, a fák, az utak is átváltoztak, a tájra ülő köd pedig néha sejtelmessé tette a vidéket. Hóembert építeni még nem lehet, de azért már lassan elhisszük, hogy közeleg a tél.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
munkacsy.jpg

Munkácsy mintegy 60 művét bemutató kiállítás nyílik a pécsi Zsolnay Negyedben

Látható lesz az Ásító inas is, és több olyan alkotás, amit most először állítanak ki.
MTI - szmo.hu
2019. május 07.Munkácsy Mihály mintegy hatvan művét bemutató kiállítás nyílik a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában május 17-én.

A november 10-ig megtekinthető kiállításon Munkácsy festményei, több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fotóanyag is szerepel, összesen 58 mű és mintegy 20 fotó.

A Zsolnay Örökségkezelő a kiállítással tiszteleg a 175 éve született magyar festőóriás előtt. A kiállított gyűjtemény Pákh Imre magyar-amerikai műgyűjtő kollekciójának része, amely a ZSÖK szerint a legnagyobb anyagi értéket képviselő Munkácsy-magángyűjtemény, egyben a legátfogóbb is, ugyanis Munkácsy életművének valamennyi szakaszából őriz festményeket.

Szerepel köztük az Ásító inas (1896), amely a legismertebb magyar festmények egyike, a művész pályaívét követve megjelennek a bibliai témájú művek, a szalonzsánerek és a késői melankolikus tájképek is.

A ZSÖK a tárlat külön színfoltjának nevezte a kiállításban a Munkácsyt megjelenítő, más ismert művészek - köztük Rippl-Rónai József, Hans Temple, Halmi Artúr, Pásztor János - által készített művek csoportját.

A tárlat további különlegessége, hogy három kép most először lesz látható, ezek közé tartozik Munkácsy Mihály Műteremben V. című képe, amely a festő "Műterem"-sorozatába illeszkedik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
egervolgy_kiefer-8-1.jpg

Az Éger-völgy romantikus tópartja olyan, mintha egy mesebeli erdőbe lépnél

A Pécs közelében található kis tisztás, a patakból duzzasztott tó remek hely a nyugalmat keresőknek.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2019. május 22.Különös hangulatúvá varázsolta a májusi bolondos időjárás a kedvelt kirándulóhelyet, a Pécs közelében található Éger-völgyet.

Az eső után a színek élesebbé váltak, és szinte meseszerű erdővé alakították a helyet, amely az errefelé található égerfákról kapta a nevét.

A völgyet átszelő patak vizét egy gáttal felfogták, és így alakult ki egy kis tavacska, melynek partján tűzrakó helyek, esőház, asztalok, padok is találhatók.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
ZSFF2018_SZINHAZ-TER.jpg

Idén is káprázatos lesz a Zsolnay Fényfesztivál

170 ingyenes programmal, varázslatos fényfestésekkel, fényinstallációkkal, utcaművészeti produkciókkal és koncertekkel vár Pécs.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. június 18.A Zsolnay Fényfesztivál az ország első és egyetlen fényfesztiválja, június 27. és 30. között vár Pécs belvárosában.

Nyisd ki a szemed, ha leszáll az éj, sötétedéskor ugyanis hazai és külföldi művészek térspecifikus fényalkotásai ejtenek majd ámulatba a város utcáin sétálgatva, de érdemes lesz benézni a belső kertekbe és vigyázó szemeidet a templomok homlokzataira vetni. Ismerősnek hitt helyek, ódon és modern épületek, zöld parkok és lombok öltöznek milliónyi pixelpontból szőtt alkalmi fénykosztümbe.

A fesztivál fénypontja a nemzetközi élvonalban is jegyzett, háromdimenziós Zsolnay Light Art Fényfestőverseny.

Ennek keretében a Tiszta fény hívószóra készült mozgó, 3D-s fényalkotások keltik életre a Székesegyház monumentális falait. Kínából, Franciaországból, Mexikóból és Spanyolországból is érkeztek pályamunkák, utóbbiból 10 alkotás is versenybe száll a fődíjért. A győztes jutalma, hogy részt vehet a világ legjobbjaiból álló Győztesek Ligáján, az iMapp Bukarest fényfestőversenyen.

A versenyalkotásokon kívül különlegességként még egy látványosság elevenedik meg a Székesegyházon: Bordos László Zsolt világhírű fényművész, az épületvetítést robotlámpákkal kiegészítve, olyan egyedi fényalkotást hoz létre, amire Magyarországon még nem volt példa.

Idén új helyszínekkel bővül a Fény Útja is, mely közel 30 állomáson vezet végig a csodavilággá alakult belvárosi utcákon. Itt analóg és digitális technikán alapuló fényalkotásokkal, statikus és interaktívan irányítható installációkkal is találkozhatsz. Megnézheted, ahogy fényvirágok nyílnak a fák törzsein, végig sétálhatsz a Janus Pannonius utca járdájára varázsolt Fényszőnyegen, rácsodálkozhatsz az épületek „életre kelt” falaira.

Megmozdulnak a Barbakán falai, kinetikus szerkezetek segítségével mozgásba lendülnek a Színház tér épületei és egy ötméteres fénylő medveállatka is felbukkan majd a fesztivál totemállata, a Pixelbogár mellett, ami a Szent István téri szökőkút környezetében éled újra.

A német Bauhaus 100 éves jubileumára több alkotás is reflektál az idei Fényfesztiválon. A hazai alkotók mellett, finn, spanyol, brazil és mexikói művészek munkái teszik nemzetközivé a Fény Útját.

Érdemes már nappal kinézned a fesztiválra, hiszen napszállta előtt is rengeteg izgalmas program vár.

A fesztivál például harmadik alkalommal ad otthont a Magyar Zsonglőrtalálkozónak is, ahol a szakmai programok mellett te is elsajátíthatsz egy-két fogást a zsonglőriskolában, de lesz utcaszínház is, magyar, Costa Rica-i, német, francia, spanyol, holland, olasz és argentin előadókkal. Ha kedvet kaptál az alkotáshoz, a Fénybütyköldében világító díszeket is készíthetsz magadnak a fesztiválozáshoz.

Természetesen a zenét sem kell majd hiányolnod: idén a Színház téren érdemes keresned a koncerteket, ahol nappal a világzene uralja a terepet, este pedig az elektronikus és akusztikus hangszerek tánca adja meg a kellő aláfestést a Fény Útja látványához. A nappali zenei program kiemelkedő fellépője a hazai blues fenomén Little G Weevil, az argentin Aguamadera és az olasz Vagatrio, míg az éjszakai program zenei csemegéi között említhetjük a japán Kenta Hayashi fellépését, a Brooklyn Gypsies visszatérő koncertjét, a hazai színeket erősítő Iamyank, vagy épp az Óperentzia koncertjét.

Több újdonsággal is készülnek a szervezők. Lesznek például tematikus filmvetítések és live actek is, ahol megnézheted, milyen a valós idejű „képzenészet”, azaz amikor élőben születnek meg az audiovizuális alkotások. Új, rendhagyó helyszínek is bekerültek a programba, köztük az ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpont is, ahol egy nappali és egy éjszakai fényalkotást is megcsodálhatsz.

Ha már most türelmetlenül várod a fesztivált, ajánljuk, hogy nézz be a Pécsi Galériába, ahol egy igazi kuriózum vár: Vály Sándor, Finnországban élő magyar képző-és médiaművész kiállítása. A Fényfesztivál alkalmából a Pécsi Galéria számára készülő Gótikus hologramok című installációja különös kísérlet térrel és idővel. Vály harminc éve hagyta el Magyarországot, azóta most először állít ki itthon. A kiállítás a Fényfesztivál „prológusaként” június 22-én nyílik és egy hónapig látogatható.

VIDEÓ: Ilyen volt tavaly a Fényfesztivál

Új hagyományt is indít a fesztivál, melynek keretében minden évben „fénynagyköveteket” hívnak egy adott országból.

A sort Finnország nyitja és a FinnAgora, a magyarországi finn kulturális, tudományos és gazdasági intézettel együttműködve a Helsinkiből érkező fénynagykövetek megismertetik a látogatókat az északi gondolkodásmódot tükröző fényszimbolikával a Finn Focus program keretében.

Az ingyenes fesztiválon aki még több élményre vágyik, azt várja a Fény Útja Extra, amelynek kiemelt helyszínei és exkluzív programjai egy karszalag megvásárlásával látogathatók.

További infokat a programokról a Fényfesztivál hivatalos oldalán és a Facebook eseményben találsz.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
utnyito.jpg

Gyönyörű utak, melyeknek már a látványa is megnyugtató

Pécs környékén és a Mecsekben készültek ezek a csodaszép képek. Már a látványuk is mosolyt csal az arcunkra.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2019. május 17.Néha jó letérni a főútról, és egy kicsit csavarogni, eltévedni, olyan utakat felfedezni, amik nem szerepelnek a gyorsan tovaszáguldók útitervében.

De néha jó föld úton sétálni, néha többet ér egy erdei ösvényen óvatosan lépkedni, néha jó beszívni a virágzó fák illatát... Néha jó egy kicsit megpihenni, kiszállni az őrült rohanásból... Például itt:


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x