patika12
Gyógynövény-simogatóval is vár a legrégebbi, 300 éves magyar patika
Székesfehérvár belvárosában, a Fő utcán, a Szent István Király Múzeum főbejáratával majdnem szemben találjuk hazánk egyik legrégebbi, máig fennmaradt gyógyszertárát.
Nagy Gábor cikke a Megnézlek Magyarország blogon
2017. június 06.

patika_ck
A Megnézlek Magyarország Blog néhány évvel ezelőtt jött létre, egy igen különleges helyen a Gemenci erdő mélyén. A szerző házaspár szeretné megmutatni azokat a magyarországi természeti, épített vagy kulturális kincseket, amik ugyan némileg elfeledettek, de sokkal több megbecsülést érdemelnének.

A Fekete Sas Patika egészen 1971-ig üzemelt. Ma múzeum, nem is akármilyen.

Csodálatos, fából faragott bútorzata, eredeti üveg és kerámia edényei, jellegzetes levendulaillata magával ragadja az embert.

A Fekete Sas Patika története a török felszabadítás után kezdődik. Székesfehérvár városát 1688-ban szabadítják fel. A felmérésekből kiderül, hogy már ebben az évben van gyógyszerésze a városnak, Sartory János Gáspár személyében.

Az adatok szerint a 46. számmal jelölt épületben élt feleségével, és később a városi tanács tagja is volt. Többek szerint, az ő gyógyszertára volt a Fekete Sas jogelődje, de sajnos semmilyen tárgyi emlék nem maradt fent az ő idejéből.

patika5

Fehérvárnak az 1700-as években több patikusa is volt, akik megbecsült tagjai voltak a közösségnek, emiatt gyakran politikai tisztségeket is betöltöttek. 1710-ben nagy himlőjárvány volt a városban, ami nem kis feladat volt a patikusoknak és orvosoknak. Az 1730-as években országosan csupán 16 patika működött, ami a fehérvárit is nagyon felértékelte.

Ebben az időben több tulajdonost is váltott az akkor a Kossuth utcában működő patika, melynek értéke 800 forint volt. 1733-ban Meller Menyhért tulajdona lett, aki monopolhelyzetbe került egy városi rendelettel, és ígéretet kapott, hogy a városi vezetés másnak nem ad ki engedélyt patikaüzemeltetésre. Meller halála után felesége, majd az ő halála után az örökösök értékesítették a patikát, amelynek nagy része a jezsuita rend kezébe került.

patika11

Az 1700-as években 14 patikát üzemeltetett a rend a történelmi Magyarország területén. Eleinte házipatikák voltak, majd mindegyiket megnyitották a nagyközönség előtt. A jelenlegi épület 1745-ben került a jezsuiták kezébe, 1200 forintért. A város biztosította számukra is a kizárólagosságot és az adómentességet. A jezsuiták a patika bevételeit nagyszabású építkezéseikre fordították. Szemben található templomuk és rendházuk is ekkor épült.

Érdekesség, hogy a templomot feketére festették.

Pár éve a templom felújították, de az eredeti helyreállítás helyett a színezésnél kiegyeztek a világosszürke színben. Egy fekete templom nem emelte volna a városképet.

A jezsuita üzemeltetés alatt a gyógyszertár a rendházban működött, melyet egy tölgyfalépcsőn lehetett megközelíteni. Vezetője Maschner Jakab, majd Hill Mátyás voltak. A jelenlegi bútorzat ekkor készült, az éppen a városban tartózkodó Codelli József fráter termékeként. Vörösfenyőből készült és zöld márványfestést kapott.

patika1

A fiókokon a benne tárolt gyógyszerek rövidítése olvasható. Ez hazánk egyetlen megmaradt magasfalas, fiókos patikabútora.

patika2

A második officinaszekrény Baumgartner Bernát műhelyében készült. Megfaragása 10 évet vett igénybe. A barokk-rokokó szekrény egy részét már nyitott polcosra készítették. Itt már tégelyekben tárolták a gyógyszereket.

A jezsuita rend feloszlása után a patikát árverezték. Innen tudjuk, hogy összesen 518 állványedény, 166 ónedény, 35 kenőcsedény, több mint 300 üvegedény 26 mozsár és még sok más is volt.

A leltár szerint az árverezéskor 1300 féle gyógyszer volt nyilvántartva. Árverési ára 4940 Forint, ezzel

az ország akkori legértékesebb patikájának számított.

Az árverésen 8160 Forintért kelt el. 1774-től Valter Ferenc lett az új tulajdonos, így magánkézre került a városi gyógyszerellátás.

1797-ben alakult meg a város második patikája, amivel megszűnt a kizárólagossága a Fekete Sas-nak. 1839-ben már szükségessé vált Fehérváron a gyógyszerész egyesület felállítása is.

patika3patika4patika6patika8patika9patika10

A Fekete Sas Patika életében döntő szerepet játszott az államosítás, amikor a Gyógyszerészeti Központhoz került. Ettől kezdve még ügyeleti szolgálatot is ellátott, a megnövekedett forgalom hatására a bútorzat jelentősen leromlott.

1971-ben a patika végérvényesen is bezárta kapuit. A berendezést restaurálták, és 1975-től mint múzeum látogatható. Érdemes betérni ide, ha a városba látogatunk, garantáltan az egyik legemlékezetesebb látnivaló lesz.

A kapuban pedig még gyógynövényeket is megtekinthetünk, megsimogathatunk.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!