Igazi gyilkossági ügyben nyomozott Agatha Christie az „eltűnése” idején?
A 20. század nagy irodalmi rejtélyeinek egyike, hogy hová tűnt el 11 napra Agatha Christie. A legújabb elmélet szerint az ok méltó volt a krimi királynőjéhez.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 03.


Az eset 1926-ban történt, amikor az írónő már hírneve csúcsán volt. Most egy tv-drámában elevenítik fel az esetet, arra az elméletre alapozva, hogy ezúttal egy valódi gyilkosság ügyét próbálta megoldani.

Agatha Christie 1926. december 3-án elhagyta a Berkshire grófságbeli Sunningdale-ben lévő otthonát, miután megcsókolta hét éves kislányát, Rosalindot. Tizenegy nappal később találták meg Észak-Yorkshire-ben egy szállodában, miután közel ezer rendőr kereste őt Anglia-szerte. Az írónő azt állította, hogy semmire sem emlékszik.

A gyilkosság igazsága (The Truth of Murder) című tv-film most egy olyan történetet mutat be, amely méltó lenne Agatha Christie bármelyik könyvéhez.

Hat évvel korábban brutálisan meggyilkolták Florence Nightingale Shaw-t, a legendás ápolónő keresztlányát. Egy London és Bexhill közötti vonaton verték agyon.

Eszméletlen állapotban találtak rá a vasúti dolgozók, és négy nap múlva bele is halt sérüléseibe. Soha nem derült ki, hogy ki ölte meg őt. A film szerzője szerint az áldozat leszbikus szeretője, Mabel Rogers kérte meg a világhírű írónőt, hogy segítsen a gyilkosság felderítésében – írta a Daily Mail.

Tom Dalton író szerint azért is a Nightingale-gyilkosságra gondoltak a film készítői, mert az ügy kapcsán a sajtóban beszéltek egy barna ruhás férfiról, akit szemtanúk láttak a vonaton. Agatha Christie néhány évvel később írt is egy krimit A barna ruhás férfi címmel, tehát nyilván figyelemmel követte az eseményeket és Dalton úgy véli: nagyon is elképzelhető, hogy az írónő a gyanúsított nyomába eredt, bár azt sem tartja kizártnak, hogy öngyilkos akart lenni. Őt azonban az első verzió izgatta jobban.

Eltűnése idején Christie 36 éves volt, már megteremtette halhatatlan detektív-figuráját, Hercule Poirot-t. Nemrég halt meg az édesanyja, férje, Archie Christie ezredes pedig bejelentette, hogy el akar válni tőle, mert beleszeretett egy fiatalabb nőbe.

Óriási erőkkel keresték az írónőt, miután megtalálták kocsiját Dorking és Guildford között. Még Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes megalkotója is bekapcsolódott a keresésbe, amiből természetesen címlapsztori lett az országos lapokban. Voltak, akik azt hitték, hogy belefulladt egy közeli medencébe, de a holttestét nem találták meg. Végül egy zenész hívta fel a rendőrséget a szállodából, ahol Christie rejtőzött, ahová csomag nélkül érkezett és Teresa Neele néven jelentkezett be – férje szeretőjének nevén. Soha nem mondta el senkinek, hogy merre járt abban a 11 napban.

Agatha Christie végül 1928-ban vált el férjétől, két év múlva pedig hozzáment Max Mallowanhez. Több mint kétmilliárd könyvét adták el, leghíresebb regényeit – Gyilkosság az Orient Expresszen, Halál a Níluson, Miért nem szóltak Evans-nek?, Holttest a könyvtárszobában, Tíz kicsi néger - többször is megfilmesítették, Poirot, és az 1927-ben színre lépő Miss Marple történetei rendszeresen visszatérnek tv-sorozatok részeként. Ő írta A vád tanúja című drámát, amelyből Billy Wilder készített zseniális filmet Charles Laughtonnal és Marlene Dietrichhel a főszerepben. Leghíresebb színpadi műve az Egérfogó, amely 66 éve megy folyamatosan londoni színházakban, és amelynek nézőit kötelezik, hogy ne árulják el a megoldást. Az írónő 1971-ben megkapta a Dame címet II.Erzsébet királynőtől. 1976 januárjában halt meg, 85 éves korában.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x