hirdetés
15288498_1276865785712103_2083992954194619872_o.jpg

Minden nap küzdelem a kislányát egyedül nevelő vak apa számára

Demeter Viktor azonban jókedéllyel és humorral próbálja túltenni magát a nehézségeken, amelyekből bőven akad.
Szegedi Éva - szmo.hu
2019. szeptember 21.


hirdetés

Három évvel ezelőtt számoltunk be Demeter Viktorról, aki a kislányát, Kittit egyedül neveli.

Ez még önmagában nem lenne annyira érdekes (bár az esetek többségében az anyák maradnak magukra a gyermekneveléssel), csakhogy Demeter Viktor vak.

És a találkozásunk óta eltelt három évben a gondjai csak szaporodtak, ám az akkor tapasztalt víg kedélye, a hétköznapokhoz való gyakorlatias hozzáállása és a kitartása nem fogyatkozott meg.

A hétköznapokban most sem akad nap mint nap segítsége, maga old meg mindent, a főzés, mosás, takarítás is az ő feladata. A most már 5 éves Kitti gyakran figyeli, mit csinál az apukája, Viktor is igyekszik bevonni egy-egy egyszerűbb feladatba.

Az anyagiakat javarészt Viktor teremti elő, Kitti anyukája pedig igyekszik ebben segíteni, amennyire tud.

hirdetés

Ami markánsan változott az életükben, az, hogy kiderült: Kitti megkésett beszédfejlődése és bizonyos részképességek problémái miatt fejlesztésre, logopédusra szorul. Korábban speciális, logopédiai csoportba járt a kislány, most pedig annak érdekében, hogy szocializálódjon és jobban menjen neki a beilleszkedés, az édesapja sima óvodai csoportba íratta, és így a korábbi hosszas utazás helyett két saroknyira sem kell elsétálniuk.

Demeter Viktor masszőrként dolgozik, 3 éve még egy szalon volt a munkahelye, azóta viszont hazaköltöztette a munkát, és egyéni vállalkozóként dolgozik – ebben az újpesti önkormányzat segítette azzal, hogy engedélyezte számára, hogy a lakásba jelenthesse be a vállalkozása székhelyét.

„Rájöttem, hogy a bébiszitter nem megoldás. Most szerencsére elég rugalmasan alakul a beosztásom, bár az ideális az volna, ha minél több vendég választaná a napközbeni időpontot, hogy ne ütközzön az itthoni teendőkkel vagy éppen az apai időtöltésekkel.”

Gyökeres változás az is, hogy Kitti, ha sok hibával is, de már beszél. Mivel részképesség-zavarok is adódtak, jelenleg ezeket igyekeznek korrigálni. Az éneke sem éri el azt a szintet, amit ennyi idősen kellene. Kittihez házhoz is megy a logopédus, fejlesztő szakemberek járnak hozzá, és például olyan tevékenységeket végeznek vele – rajzolgatás és színezés –, amibe az apa a vaksága miatt nem kapcsolódhat be.

„Annyi fejlesztésre van szüksége, és ez olyan költséggel jár, hogy azt szoktam mondani: olyan nincsen, hogy kis gyerek kis gond, nagy gyerek, nagy gond, mert meggyőződésem, hogy nem kerül többe egy nagy gyerek sem.”

A beszédfejlődés elmaradásának okát nem tudták kideríteni, sok mindenre visszavezethető, magzati korban is érhette olyan hatás ami miatt ez a probléma kialakult. Demeter Viktor azt mondja, hogy mivel az övék egyszülős család, természetesen a lelki okokat is vizsgálták a szakemberek, ám úgy tűnik, Kittit nem traumatizálta szülei válása, természetesnek veszi, hogy apa neveli, anya pedig időnként érte jön és magával viszi. A kislány fejlődése pedig akár hirtelen, ugrásszerűen is bekövetkezhet.

„Aki nem találkozik vele nap mint nap, csak például évente, annak biztosan feltűnik, milyen hatással volt rá a fejlesztés. De éppen a napokban hallgattam vissza az egy évvel ezelőtti beszédét, és érezhető, hogy a mostanihoz képest óriási volt a különbség.”

Amikor idén nyáron a Bartimeus keresztyén egyesület jóvoltából nyaralni mentek egy vakoknak szervezett táborba, ott Kitti nem tudott non-verbálisan kommunikálni, muszáj volt beszélnie. És mindenki értette Kittit. „Úgy gondolom, ha ők, akik nem is ismerték előtte, értik, amit mond, annyira nem lehet rossz a helyzet.

A kislánynak elvileg 2020-ban kellene iskolába mennie, amikor betölti a hatodik évét, de az apja azt reméli, lesz elegendő indok rá, hogy még az óvodában maradhasson. „Mivel nemrég ovit is váltottunk, azt gondolom, a fejlesztése nem fog olyan ütemben haladni, ahogyan egy logopédiai csoportban, viszont a szociális készségei jobbak lesznek.”

Amikor arról kérdezem Viktort, nem riogatták-e, hogy mi lesz, ha Kitti iskolába megy, hogyan fog neki segíteni például a házi feladat megírásában, azt válaszolja:

„Mivel ennyi időt már végigcsináltunk a sok fejlesztéssel, amelyekben én nem tudok olyan mértékben részt vállalni, amennyire szeretnék, nem is kell riogatniuk. Tisztában vagyok vele, hogy amíg meg nem tanul olvasni és írni, nekem esélyem sincsen részt venni az otthoni feladatok megoldásában.

Én vakon nyilván nem fogok írásképet nézegetni, és azt, hogy túlmegy-e a a betű a vonalon.

Amikor már fel tudja olvasni a feladatot és el tudja mondani, tudunk róla beszélgetni, akkor haladunk majd együtt a tankönyvekkel. Lassan ki kell járnom, hogy mint vak apa is megkaphassam az aktuális tankönyveket, természetesen számomra előkészített, elektronikus formátumban. Arra számítok, hogy második osztályos korától lesz majd jobb a helyzetünk.”

Az eltelt három évben Viktor szemének az állapota is romlott. Azt tudni kell, hogy csecsemőként vakult meg, az inkubátorban, oxigén-túladagolás miatt. Még babakorában műtötték, ezért fényt és foltokat még látott: például napsütéses időben egy-két méterről a fát, embert, frissen festett zebrát észlelte, és ez sokat jelentett a közlekedésben. Csakhogy ez a „látás” egyik napról a másikra megszűnt.

A magas szemnyomást fagyasztásos eljárással próbálták csökkenteni – ez Viktor szerint olyan, mintha késsel vagy jéggel kapirgálnák az ember szemét. Sajnos az eljárás eredménytelen volt, és mivel a „látásmaradványt” úgy sem hozhatná vissza, ezért nem szeretné, ha megismételnék, hiába így csökkenthető lenne a szemnyomás. Szerencséjére amikor Kitti kicsi volt és babahordozóban vitte a mellkasán, annak ellenére, hogy foltokat ugyan látott, szándékosan lelassult és jóval óvatosabban közlekedett, nehogy véletlenül egy belógó ágnak vagy tereptárgynak ütközzenek. Megszokta, hogy lassan megy.”

„De Kitti borzasztóan önálló és segítőkész, emiatt meg is fordultam pszichológusnál tanácsadáson, hogy nem gond-e, hogy a gyerek ennyit segít,

Ugyanis én nem szeretném azt, hogy a gyerekem vakvezető kutyának érezze magát, mivel nem az.

Megnyugtattak a szakemberek, hogy emiatt ne izgassam magam, inkább arról van szó, hogy Kitti úgy fogja fel: én vigyázok rá, tehát ő is vigyáz rám.”

A Balatonon vagy itthon a strandon is kiderült, miben tud és akar segíteni Kitti megvárta, hogy az apja letegye a botot, megmutatta, hol tegye le a papucsot, vezette hol kell lelépni, hol a korlát, hol nincs korlát, mikor fogja a kezét.

„Olyan szinten odafigyel a közlekedésben, hogy az valósággal sokkoló. Meglepően körültekintő, körbenéz az úttest szélén, szól a megállóban, ha jön a busz, bár a számot még nem tudja leolvasni.

Korábban amikor felszálltunk a buszra, az első helyen, a sofőr mögött ültünk le, számomra az volt az egyszerűbb. Most már ő keres helyet, főleg, ha a végállomásnál szállunk fel, és ő kiválasztja a helyet, hova üljünk le. Szoktunk együtt színházba járni, gyerekdarabokat nézni, eljárunk ide-oda.

Amikor az egyszülős központban jártak, ami kávéház is, Kitti fellelkesült, kérte, hogy egyenek ott, elment egyedül kezet mosni, vécére, mint a nagylányok. Csak ha valamivel elakad, akkor kiabál az apukájának.

Viktor persze már kicsi korától megpróbálta úgy alakítani, hogy a kislánya – a saját érdekében – megtanulja egyedül felvenni a cipőjét, felöltözni, elkészülni. „De nem azért, mert vak vagyok, hanem mert úgy gondoltam, hogy nem árt némi önállóság. Ennek most látom a gyümölcsét. Nyaralás alatt is például külön zsákokba tettük a szennyest, világos és sötét színek szerint, és amikor hazaértünk, így is mostam ki, Kitti a maga módján, amiben még tudott, abban segített pl. kifordítani a ruháit, adogatni nekem, hogy én teríthessem a szárítóra. Egyébként nálunk a mindennapok is ilyenek, Kitti ügyesen eszik, próbálja felszedni maga után a leesett maradékokat, nagyjából rendszerető és amiben tud segédkezik így a mindennapokban is.

Viktor azt mondja, még egy jó ideig igen aktív heti rendje lesz Kittinek, hiszen délelőttönként az óvodában 3 logopédiai fejlesztésben részesül, 2 alapozó terápiában, 1 néptáncon is részt vesz, délutánonként pedig magánúton 2 alkalommal 90 perces logopédiai, 1 alkalommal kb. 2 órás általános (pl. finommotorikai) fejlesztéseket kap. Ráadásul két egyéni úszás oktatáson is részt vesz, ami minden szinten segíti a fejlődését, emellett hatalmas biztonságot adhat a későbbi nyaralásokon, strandolásokon.

„Persze, ahogyan nálunk semmi sem egyszerű, így az úszás kapcsán is a folyamatosan felmerülő fülproblémák miatt lehet, hogy ettől búcsút kell vennünk... Amolyan utolsó esélyképpen méretre készíttetett füldugóval próbálkozunk, és ha megérkezik, bizakodva kezdi majd el használni.”

Viktor bizakodó. „Azt hiszem kis gyermekként rengeteg feladata van, ahogy nőni fog jó eséllyel úgy kell majd egyre kevesebb külön programra, órákra járnia, de inkább most próbáljunk meg mindent beletenni, mint később amikor már akár túl késő is lehet” – magyarázza.

„Szeretném, ha minden készsége meg lenne ahhoz, hogy választása is legyen ha felnő, ne induljon hátránnyal majd társaival szemben sem azért mert egyszülős családban él, sem az én vakságom, sem a kiskori sni-s mivoltja miatt. Szeretném, ha ezek nem hátráltatnák majd az életében.”

Demeter Masszázs

Telefon: (+36 70) 636-2990

E-mail: [email protected]

Támogatást a következő számlaszámra tudsz küldeni: 10400023-50526752-77691000

Iban szám: HU71 10400023-50526752-77691000hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
rendor-beallt-tuntetok-koze-amerika.jpg

Letette a sisakot és a gumibotot egy rendőr, majd békében vonult a tüntetőkkel Michiganben

Chris Swanson a tüntető tömegnek azt mondta, ők azért vannak, mert segíteni akarnak az embereknek. Az egészről pedig videó is készült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Korábban már több cikkben is beszámoltunk arról, folyamatosak és egyre durvábbak a zavargások Amerikában George Floyd halála miatt. A 46 éves afroamerikai férfi egy rendőri intézkedés után halt meg Minneapolisban, miután az egyik egyenruhás percekig a nyakán térdelt. Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki, és hamar az egész Egyesült Államokra kiterjedt a lázadás.

Az indulatok pedig továbbra sem csitulnak, Los Angelesben például gumilövedékkel oszlatták a tüntetőket, de több városban kijárási tilalom lépett életbe.

Egy michigani tüntetésen viszont meglepő jelenet zajlott le: egy rendőr, Chris Swanson letette a gumibotot és a sisakot, majd a tömegnek egy beszédet is mondott - számolt be a VT.

A rendőr azt mondta a tüntetőknek: egy másodpercig se gondolják azt, hogy minden rendőr olyan, mint Derek Chauvin, aki hosszú percekig térdelt George Floyd nyakán, miközben ő az életéért könyörgött.

hirdetés

Chris Swanson azt is elmondta, hogy ők őszintén az emberek pártján akarnak állni, és segíteni nekik. Ő azt akarja, hogy a megmozdulás ünnep legyen, ne tüntetés. Éppen ezért leteszi a sisakját és a gumibotot.

A tüntetők ezután azt kezdték skandálni, hogy „Gyertek velünk!”. A jelenetről videó is készült, amit a Mid-Michigan NOW tett közzé. Ezen Swanson beszéde is hallható, illetve azt is látni lehet, hogy a rendőrök a beszéd után beállnak a tömegbe, majd békésen, ölelkezve és kezet fogva együtt vonulnak tovább.

Swanson később a helyi sajtónak is nyilatkozott a történtekről.

"Ennek erről kellene szólnia – a rendőrség és a közösség együttműködéséről. Ha igazságtalanságot tapasztalunk, meg kell hallanunk a közösség és a rendőrség hangját is. Csak annyit kell tennünk, hogy kommunikálunk, amit most megtettünk, s lám, együtt vonulunk"

- fogalmazott a rendőr.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
cody-black-bL5j2vSSLA8-unsplash-scaled.jpg

Az anyuka kiállt 15 éves lánya mellett, aki egy tetoválással állított emléket elhunyt apjának

Az anya szerint bizonyos esetekben kivételt lehet tenni, ha egy kiskorú tetoválást szeretne.
A címkép illusztráció: Unspash - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Az Egyesült Államokban, Magyarországhoz hasonlóan, 18 éves kor alatt csak szülői beleegyezéssel készíttethetnek tetoválást a kiskorúak. Mégis, ha egy 15 éves lány megkérdezi a szüleit arról, hogy lehet-e tetoválása, akkor a válasz többnyire az, hogy "természetesen nem". Amikor Diana Register lánya, Kaitlyn mégis előállt az ötlettel, akkor az anya örömmel egyezett bele.

A 47 éves Diana szerint a tetoválás a tökéletes módja volt annak, hogy kiskorú lánya tisztelegni tudjon az édesapja előtt, aki 2016-ban, 45 évesen halt meg hasnyálmirigyrákban.

Az anya, aki könyvet írt a gyászáról, most arról beszélt, miért engedte meg a lányának, hogy tetoválást készítsen a korábban rendőrként dolgozó apja szolgálati számával.

"Mindig azt mondtam, ha valakinek problémája van azzal, hogy Kaitlynnek 15 évesen tetoválása van, akkor tartsa meg magának a véleményét"

– Diana azt mesélte, a lánya ott volt, amikor az apja elhunyt, és végig fogta a kezét. Elkerülhetetlen volt, hogy a lány ennek emléket állítson valahogy.

hirdetés

Diana sem támogatja a tinédzserek értelmetlen tetoválási kísérleteit, de egy ilyen érzelmi töltetű tetoválás szerinte igenis érték. Ezekkel a gondolatokkal pedig fel akarta nyitni az emberek szemét, hogy nem minden esetben rossz, ha egy kamasznak van tetoválása. Úgy véli, amíg nem ismerjük az előtörténetét, addig erről sem szabad ítélkezni.

"Nem lehetnék boldogabb a tetoválásommal kapcsolatban, a legjobb döntés volt, amit valaha hoztam, és nem tudom eléggé megköszöni az anyukámnak, Diananak, hogy támogatta a döntésem"

– mondta el a most 17 éves Kaithlyn a Metro.co-nak.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
toth-andi-kristof-emlekere-enekelt-instagramon.jpg

Tóth Andi Instagramon énekelt barátja, Petics Kristóf emlékére

Nagyon megrázta az egykori x-faktoros énekes váratlan halála.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Mi is beszámoltunk arról, hogy meghalt Petics Kristóf, a 2016-os X-Faktor egyik versenyzője.

Múlt vasárnap holtan találták Újfehértón, egy tóban.

Petics Kristóf extravaganciájával tűnt fel az X-Faktorban, ahonnan végül kizárták egy verekedés miatt. Ezután énekesi karrierbe kezdett: egy ideig McHawer egyengette az útját, majd a GIL zenekar énekese, frontembere lett.

Miután megjelent a halálhíre, sok ismerőse, rajongója és pályatársa búcsúzkodott tőle a közösségi oldalakon.

Tóth Andi, az X-Faktor 2014-es szériájának győztese is megemlékezett Petics Kristófról, akivel jó barátságot ápoltak. Az énekesnő akkor Instagramon azt írta, hogy még beszélt Kristóffal a tragédia előtti napon.

hirdetés

Szerinte Kristófnak még tervei voltak.

Most énekelt is a fiú emlékére.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
rachel-curtis_szalagavato.jpg

A koronavírus miatt elmaradt egy amerikai lány szalagavatója, a kisfiú, akire vigyázni szokott, rendezett neki egy sajátot

A sok együtt töltött idő miatt Curtis rajong a 17 éves lányért. Így, amikor megtudta, miért nem lehet Rachelnek szalagavatója, azonnal szervezkedni kezdett.
Fotó: Becky Helton Chapman/Facebook - szmo.hu
2020. május 30.


hirdetés

Arról, hogy milyen nehéz és milyen kreatív megoldásokkal jár koronavírus idején végzős középiskolásnak lenni, korábban mi is hírt adtunk már.

Nem volt könnyű helyzetben az Észak-Karolinában élő 17 éves Rachel Chapman sem, hisz az Amerikában tavasszal tartandó szalagavató bálja a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Hollywoodi filmek sokaságából tudhatjuk, hogy milyen sokat jelent arrafelé a végzősök bálja, így Rachel és társai érthetően voltak csalódottak.

Átérezte ezt a helyzetet Rachel kis barátja, a hétéves Curtis Rogers is, akire a lány alkalmanként vigyázni szokott.

A sok együtt töltött idő miatt kisfiú rajong a tinédzser lányért, és amikor édesanyja elmagyarázta, hogy bébiszitterének miért nem lehet szalagavató bálja, Curtis azonnal úgy döntött: ő maga szervez neki egyet.

hirdetés

A dologban valószínűleg az is közrejátszhatott, hogy a kijárási korlátozások miatt már több mint két hónapja nem találkoztak, és nagyon hiányzott neki Rachel. Így édesanyja segítségével a kertjükben, terített asztal mellett, a legszebb öltönyében várta a teljesen meghatódott lányt. Curtis még a menü összeállítására is odafigyelt: csupa olyan dolog került terítékre, amit közösen szoktak enni Rachellel.

Ezen kívül virággal és tánccal is készült, sőt még arra is figyelt, hogy a minibál alatt tartsa a vírus miatti kötelező távolságot.

Rachel édesanyja a Facebookon mondott köszönetet a kisfiúnak és édesanyjának, és fotókat is közölt az eseményről.

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!