hirdetés
dinnyes_okolicsanyi-2-1.jpg

Gyerekként egy nagy vár megépítéséről álmodott, felnőttként létrehozta a világon egyedülálló Várparkot

Szöveg és képek: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. július 17.


hirdetés

Kertépítőnek is tanult, de városi emberből lett vidéki lakos, azért, hogy a váraknak megfelelő otthon találjon. Szerencséjére hozzájutott a természetvédelmi terület határán álló telekhez, amelyen van helye bőven a fejlesztéshez is.

A célként kitűzött 70 vár mellett még palánkvárat, újabb bemutató helyeket is tervez. Továbbra is a saját tempójában halad, az építkezés megkezdése előtt alaposan utánajár a vár történetének, régészekkel beszél, ásatásokat látogat, fellelhető dokumentumokat néz át. Csak ezután kezd neki a vélhetően korhű anyagokkal a várépítésnek, melyekhez követ, fát, téglát, vesszőt, sarat használ, a Bakonyból például 60 tonna követ hozatott. Itt nincs műanyag, itt minden valódi, természetes.

Azt szeretné, ha a várak jellegét, formáját tudná visszaadni.

Sok régi épület eltűnt már, és mint mondja, „csak a Jóisten tudja, hogyan néztek ki pontosan”, de az adatokból lehet következtetni, és ezeket felhasználva tervezi meg az épületeket. A gyűjtőmunkájának eredményeként régészekkel, kutatókkal is sikerült jó kapcsolatot kialakítania, akik folyamatosan segítik őt.

A park bejárásához vezetőt is lehet kérni, és számos programot is szerveznek, például lovagi napokat, kézműves programokat, gyereknapi hétvégét, harcosok napját, de gyakran sötétedés után 1,5 órán át kivilágítják a várakat, amely így különleges látványt nyújt.

A várak között megtalálni többek között:

Benevár – Mátrafüred,

Csiklingvár – Bakonycsernye,

Drégely vára – Drégelypalánk,

Hátszeg vára – Erdély, Őraljaboldogfalva

Hőnig vára – Hőnig, Felvidék

I. István király fehérvári vára – Székesfehérvár, Magyarország, Fejér vármegye

Kórógy vára – Kórógy, Délvidék, Szerém vármegye

Sebesvár vára – Erdély, Kissebes

Solymári vár – Solymár,

Somoskői vár – Sátorosbánya, Felvidék

Szabolcsi földvár – Szabolcs,

Szarvaskő vára – Döbrönte,

Tátika-vár – Zalaszántó,

Visk vára – Visk, Kárpátalja, Máramaros vármegye

A várkert újdonsága, hogy idén egy Árpád-kori tematikájú skanzent is láthattok már. Ebben fatemplom, veremház, műhelyek, gazdasági épületek, gémeskút is található.

Ezek az építmények az eredeti méretükben készültek el, így a régi mesterségek is megismerhetők benne. Gyakran találkozni itt például kováccsal, nemezkészítővel, bőrössel is.

A fatemplomban pedig 17 Árpád-házi szentet és egy Szűz Mária szobrot is kiállítottak. Itt minden résnek, minden figurának, minden felhasznált anyagnak külön jelentősége van. Ezt azonban már nem áruljuk el, járjatok utána :) A történetmesélésben pedig Zoltánra biztosan számíthattok.

A várparkban és a skanzenben is több nyelven olvasható információs táblákon lehet olvasni az épületekről, a híres történelmi alakokról, az időszakra jellemző életmódról. Szívesen fogadnak csoportokat oktatási céllal is, így a gyerekeknek élményszerűvé teszik a korszak bemutatását.

Bővebb információk ITT

Dinnyésen járva érdemes még megnézni a falu védőszentjéről Szent Györgyről elnevezett katolikus templomot.

A Madárdal tanösvényt, amely a Dinnyési-fertő Természetvédelmi Terület és a Velencei-tavi madárrezervátum Természetvédelmi Terület élővilágába és a hely történetébe avat be.

Címlapkép: Okolicsányi Zoltán


KÖVESS MINKET:

hirdetés
hosszu-katinka.jpg

Hosszú Katinka vezet a világkupa-sorozatban, Szingapúrban is arannyal zárt

Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián is jól állnak. Októberben folytatják Budapesten az úszók pénzdíjas versenysorozatát.
MTI, a fotó illusztráció - szmo.hu
2019. augusztus 17.Hosszú Katinka aranyéremmel fejezte be szereplését az úszók világkupa-sorozatának szingapúri állomásán, emellett a szombati zárónapon Jakabos Zsuzsanna két, Szabó Szebasztián pedig egy ezüstöt szerzett.

Hosszú - a viadal eredményközlője szerint - ezúttal 200 méter vegyesen bizonyult legyőzhetetlennek (2:08.63 p), miután a háromszoros olimpiai bajnok magyar csütörtökön nyert 200 méter pillangón, pénteken pedig 400 méter vegyesen.

A szombati vegyesdöntőben Hosszú mögött másodikként Jakabos csapott célba (2:13.64). Jakabos, aki előző nap a 200 méter gyors fináléjában diadalmaskodott, a befejező napon még egy ezüsthöz jutott: ezt a 100 méter pillangó fináléjában érdemelte ki (58.43 mp).

A férfiaknál Szabó Szebasztián, aki csütörtökön 100 m pillangón, pénteken pedig 100 méter gyorson lett második, szombaton 50 méter pillangón nyert ezüstérmet (23.14 mp).

A kvangdzsui világbajnokság után az úszók a pénzdíjas vk-sorozat három részből álló ázsiai állomásán vettek részt, a sorozat második szakasza október 4. és 6. között a budapesti Duna Arénában indul, öt nappal később pedig Berlinben folytatódik. A harmadik részben Kazany (november 1-3.) és Doha (november 7-9.) látja vendégül az úszókat.

Az ázsiai etapon a teljes női mezőnyt tekintve Hosszú teljesített a legjobban, a három versenyen gyűjtött 156 pontjával vezet két ausztrál, Cate Campbell (150 pont) és Emily Seebohm (105) előtt.

Jakabos 63 pontjával jelenleg a hatodik, akárcsak a férfiaknál a 78 ponttal álló Szabó Szebasztián.

A vk-élcsoport állása:

nők:

1. Hosszú Katinka 156 pont

2. Cate Campbell (ausztrál) 150

3. Emily Seebohm (ausztrál) 105

...6. Jakabos Zsuzsanna 63

férfiak:

1. Vlagyimir Morozov (orosz) 156 pont

2. Andrew Wilson (amerikai) 129

3. Danas Rapsys (litván) 111

...6. Szabó Szebasztián 78


KÖVESS MINKET:hirdetés
ifju-termeszetfotos-fussi-nagy-rego.jpg

Tizenéves magyar fiú nyert egy nemzetközi természetfotós pályázaton

Füssi-Nagy Regő egy füsti fecskés képpel lett a 15-17 éves kategória legjobbja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 20.Az olasz Asferico International Nature Photography Competition pályázatán egy magyar fiú, Füssi-Nagy Regő lett a legjobb a 15-17 évesek kategóriájában.

Mint arról a Turistamagazin beszámolt,

azzal a füsti fecskés fotóval nyerte el a zsűri tetszését, amelyikért 2018-ban megkapta itton Az Év Ifjú Természetfotósa címet.

Az ifjú természetfotós egy tanyán él szüleivel és a testvéreivel Sárospatak mellett, a Bodrogközben, ahol szülei egy kis biogazdaságot vezetnek.

Füssi-Nagy Regő pár éve kezdett el fotózni. Besegít a szüleinek a gazdaságban, ám amikor csak szabadideje van, fogja a fényképezőgépét és a képek segítségével próbálja bemutatni a Bodrogköz szépségét és élővilágát. Fotóir rendszeresen beküldi különböző pályázatokra.

Mint azt a Turistamagazinnak elmondta, tervei között szerepel egy kiállítás, amit majd Sárospatakon szeretne megnyitni.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
roska.png

Roska Botond neurobiológus kapta a legmagasabb állami kitüntetést idén

Roska Botond professzor kollégáival az emberi látás megismeréséért és betegségének gyógyításáért dolgozik.
MTI - szmo.hu
2019. augusztus 20.Roska Botond neurobiológus kutatóorvos vehette át idén a Magyar Szent István-rend kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől kedden a Sándor-palotában.

Az államfő beszédében azt mondta, államalapító királyunk ünnepén évről évre együtt örülünk azoknak a magyaroknak, akik kimagasló tehetségükkel, sikereikkel, eredményeikkel - tudatosan vagy észrevétlenül - sokak boldogságát, boldogulását szolgálják.

"Kiválóságuk abban áll, hogy sosem elégednek meg a meglévő tudással. Ők ismerőssé akarják tenni az ismeretlent, magasra teszik a mércét, minden idegszálukkal fejlődni, gyógyítani, oktatni vagy alkotni akarnak" - tette hozzá a köztársasági elnök.

A professzort méltatva Áder János úgy fogalmazott, a Szent István-rend idei kitüntetettje nem a műtőben, hanem a laboratóriumban foglalkozik életünk egyik legértékesebb, mégis törékeny kincsével: a látással. Roska Botond olyan orvos, aki nem maga gyógyít, de lehetővé teszi, hogy mások az ő kutatási eredményeit felhasználva gyógyítani tudjanak - közölte az államfő.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott: Roska Botond éppúgy a remény apostola, mint Batthyány-Strattmann László szemészorvos volt egykor.

Szólt arról, Roska Botond a tudomány egyik legszűkebb ösvényén jár: az elmélettől a gyakorlat kapujáig viszi a megoldást, amelyről tudja, működni már mások által, mások kezében fog.

Áder János utalt arra, hogy a professzor génterápiás módszere mára a klinikai kipróbálás fázisába jutott.

A látás-visszaállító génterápia korszakalkotó, világraszóló módszer lesz - hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, Roska Botond felfedezése hamarosan közös tudássá, a közös tudás pedig egyetemes kinccsé válik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hallasjavito-implantatum-debreceni-egyetem-1000x607.jpg

Debrecenben ültették be először a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot

A műtétet két súlyos hallásproblémával küzdő kisgyereken végezték el, akik enélkül egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának, ez az implantátum viszont a beszédfejlesztésüket is elősegíti.
MTI, fotó: unideb.hu - szmo.hu
2019. augusztus 13.Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést - jelentették be az egyetem klinikai központjának (DEKK) keddi sajtótájékoztatóján.

Rezes Szilárd, a DEKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója elmondta:

a műtét mérföldkő a klinika cochleáris implantációs programjában, amelyet 2000-ben indítottak el, azóta számtalan vele született siket vagy nagyothalló gyerek kapott hallásjavításra alkalmas készüléket.

A dániai Oticon Medical legújabb fejlesztésének köszönhetően a két gyerek olyan implantátumot kapott, amely a beszédet kiszűrő eszközzel akár zajos környezetben is hatékony beszédértést, gyorsabb beszédfejlődést tesz lehetővé - hangsúlyozta. Az implantátumot egy másfél és egy három és fél éves gyerek mindkét fülébe ültették be.

Az igazgató kiemelte,

a beültetés nélkül a súlyos hallásproblémával küzdő gyerekek egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának. Az implantátum viszont lehetővé teszi, hogy a hallásfejlesztést követően beszédfejlesztésük is megtörténjen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x