Megváltozik az agyszerkezete a gyerekeknek, ha napi hét órát töltenek okostelefonnal
Napjaink kedvelt kütyüjei károsak lehetnek a gyerekek fejlődésére.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 11.Egy nagyszabású amerikai kutatás, amelyet a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) 300 millió dollárral támogat, arra hívja fel a figyelmet, hogy korán vékonyodni kezd azoknak a gyerekeknek az agykérge, aki napi hét órát vagy annál többet töltenek okostelefonnal vagy tablettel. Ezeknek a gyerekeknek romolhat a memóriájuk, észlelési és kognitív képességeik – írja a Daily Mail.

A kutatók eddigi megállapításaikat 4500 gyermek agyának szkennelése nyomán tették. A közel tízéves munka során összesen 11 ezer, 9-10 közötti gyermeket vizsgáltak meg.

A kamaszok agyának kognitív fejlődésével foglalkozó tanulmánynak célja kimutatni azt is, hogy a képernyő előtt töltött idő hogyan hat e korosztály érzelmi fejlődésére és mentális egészségére.

Azt máris megállapították, hogy akik napi két óránál többet töltenek képernyő előtt, gyengébb eredményt érnek a különböző gondolkodást igénylő és nyelvi teszteken. A projektben részt vevő orvosok ennek ellenére óva intettek attól, hogy a különbségekből végérvényes következtetést vonjanak le, mert nem teljesen biztosak abban, hogy mindezt kizárólag a modern technológia megnövekedett használata okozza.

Az agykéreg a legfontosabb helye azoknak az idegszöveteknek, amely befogadja a külvilágból származó információt.

Létfontosságú a szerepe az olyan kognitív funkciókban, mint az érzékelés, a nyelv, az emlékezet, és tudatosság, de a korral fokozatosan vékonyodik. Ez már egy 5-6 éves, normálisan fejlődő gyereknél elkezdődik.

Egy 2014-es tanulmány megállapította, hogy közvetlen kapcsolat van az agykéreg vastagsága és az intelligencia-hányados között. Kimutatták, hogy azoknak, akiknek jelentősen magasabb volt az IQ-ja, nem következett be agykéreg-vékonyodás, míg akiknél jelentősen alacsonyabb volt, ott túlságosan is nagymértékű volt ez a folyamat.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x