Guy Verhofstadt szerint "Orbán nyíltan megmondta, hogy le akarja rombolni az uniót"
Az Európai Parlament liberális-demokrata csoportjának elnöke egy nappal a Magyarország elleni szavazás után azokra a veszélyekre hívta fel a figyelmet, amelyeket az Orbán-kormány politikája jelent nemzetközi szinten.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. szeptember 14.


Guy Verhofstadt volt belga külügyminiszter a CNN.com véleményrovatában közölt cikkében kijelentette: „Amikor Orbán Viktorhoz, Magyarország miniszterelnökéhez fordultam kedden Strasbourgban, nem mentem olyan messzire, mint a néhai John McCain, aki egyszer őt „Putyinnal ágyba bújó újfasisztának” nevezte. De nem hiszem, hogy nem értettem volna egyet 2014-es elemzésével. Annál is inkább, mert a törvényesség és a demokrácia helyzete csak romlott azóta Magyarországon.”

Verhofstadt történelminek nevezte a szerdai szavazást, amely az Európai Parlament tagjainak kétharmada a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelyének alkalmazására voksoltak a magyar kormány egyre erősödő autoritárius és antidemokratikus magatartása miatt.

Emlékeztetett arra, hogy az európai törvényhozók a magyarországi helyzetet elemezve komoly aggodalmuknak adtak hangot, hangsúlyozva, hogy évek óta a süketek párbeszéde folyik az EU és Magyarország között.

„2010 óta Orbán Viktor olyan törvényeket fogadtatott el, amelyek megfojtják a szabad sajtót, politikai nyomás alá helyezik az igazságszolgáltatást és demonizálják a civil szervezeteket. Szégyenletes módon antiszemita témákat hangoztatott, és támadást intézett a nagy nemzetközi tekintélynek örvendő Közép-Európai Egyetem ellen. Kedden Orbán azzal érvelt ténykedését védve, hogy választói mandátuma van a demokrácia magyarországi visszaállítására. De még az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzetközi megfigyelői is elítélően nyilatkoztak a legutóbbi magyarországi parlamenti választásokról, felhívva a figyelmet „a megfélemlítő, idegengyűlölő retorikára, a média elfogultságára, és az átláthatatlan kampányfinanszírozásokra.”.

Az Unhack Democracy Europe civil szervezet jelenleg is folyosó nyomozása hamis szavazói névjegyzékekről, az egyes szavazókörzetek eredményeinek meghamisításáról, és a szavazatszedő bizottságok tagjainak megfélemlítésével kapcsolatos állításokat vizsgálja”

– emlékeztetett Verhofstadt, aki szerint ugyanolyan kampány zajlott Magyarországon a tömeges migráció rémével, mint amilyennel Nigel Farage, a brit Függetlenségi Párt (UKIP) vezetője élt a Brexit-népszavazás idején, és ennek nem volt más célja, mint a faji feszültségek és a migránsok elleni ellenséges érzületek felkorbácsolása, valamint Soros György demonizálása. Ez utóbbi olyan antiszemitizmussal átitatott taktika, amelyet mostanság a szélsőjobboldal az egész világon alkalmaz.

„Orbának eltökélt szándéka illiberális demokráciát építeni Európában, sőt reméli, hogy az illiberalizmus ki tudja terjeszteni Európa más országaira, sőt, azon túl is, olyanokkal szövetkezve, mint az amerikai fehér nacionalista Steve Bannon, vagy a szélsőjobboldali olasz belügyminiszter, Matteo Salvini. Miként Donald Trump, Orbán sem rejti véka alá megvetését a nemzetközi törvényeken alapuló rend iránt, miként csodálatát sem olyan autoritárius erős emberek iránt, mint Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan” – hangsúlyozza a volt belga külügyminiszter, aki ugyancsak aggasztónak nevezi, hogy 2016-ban a magyar miniszterelnök megállapodást kötött osztrák, francia és olasz szélsőjobboldali pártokkal az Oroszországgal való együttműködésről. Ez pedig alááshatja a nyugati titkos szolgálatok együttműködését, mert a megállapodás szerint az aláírók megosztják a kétoldalú és nemzetközi témákkal kapcsolatos információikat a Kremllel.

„Ez a szavazás bizonyítja, hogy az illiberálisok európai menetelését nem nézzük tovább tétlenül, és hogy az Európai Unió parlamenti képviselőinek nagy többsége még mindig harcolni akar a demokratikus törvényekért és értékekért.

A következő hetekben, hónapokban a nemzetközi közösségnek – és különösen az Egyesült Államoknak – meg kell hallania figyelmeztetésünket és cselekednie kell: a magyar kormány fenyegetést jelent a törvényes nemzetközi rendre. Az európai kormányoknak és Egyesült Államoknak erkölcsi kötelessége közbelépni. Nem állhatunk félre, nem hagyhatjuk a populista, szélsőjobboldali kormányokat, hogy a demokratikus európai országokat Vlagyimir Putyin vonzáskörébe vigyék, és aláássák a II. világháború után kialakult nemzetközi normákat” – figyelmeztetett Verhofstadt, aki szerint az önkény útjára lépett kormányokkal szemben politikai és pénzügyi lépéseket kell tenni, miközben támogatni kell a civil társadalmi szervezeteket és Magyarország polgárait, akik „ennél sokkal jobbat érdemelnek”.

„Kellemetlen igazság, hogy Magyarország a mai körülmények között nem léphetne be az Európai Unióba. Orbán nyíltan megmondta, hogy le akarja rombolni. Ez nem érdeke sem Amerika, sem Európa népeinek. Most kell megállítani őt”

- írta végezetül Guy Verhofstadt.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x