hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Guy Verhofstadt szerint "Orbán nyíltan megmondta, hogy le akarja rombolni az uniót"
Az Európai Parlament liberális-demokrata csoportjának elnöke egy nappal a Magyarország elleni szavazás után azokra a veszélyekre hívta fel a figyelmet, amelyeket az Orbán-kormány politikája jelent nemzetközi szinten.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. szeptember 14.


hirdetés

Guy Verhofstadt volt belga külügyminiszter a CNN.com véleményrovatában közölt cikkében kijelentette: „Amikor Orbán Viktorhoz, Magyarország miniszterelnökéhez fordultam kedden Strasbourgban, nem mentem olyan messzire, mint a néhai John McCain, aki egyszer őt „Putyinnal ágyba bújó újfasisztának” nevezte. De nem hiszem, hogy nem értettem volna egyet 2014-es elemzésével. Annál is inkább, mert a törvényesség és a demokrácia helyzete csak romlott azóta Magyarországon.”

Verhofstadt történelminek nevezte a szerdai szavazást, amely az Európai Parlament tagjainak kétharmada a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelyének alkalmazására voksoltak a magyar kormány egyre erősödő autoritárius és antidemokratikus magatartása miatt.

Emlékeztetett arra, hogy az európai törvényhozók a magyarországi helyzetet elemezve komoly aggodalmuknak adtak hangot, hangsúlyozva, hogy évek óta a süketek párbeszéde folyik az EU és Magyarország között.

„2010 óta Orbán Viktor olyan törvényeket fogadtatott el, amelyek megfojtják a szabad sajtót, politikai nyomás alá helyezik az igazságszolgáltatást és demonizálják a civil szervezeteket. Szégyenletes módon antiszemita témákat hangoztatott, és támadást intézett a nagy nemzetközi tekintélynek örvendő Közép-Európai Egyetem ellen. Kedden Orbán azzal érvelt ténykedését védve, hogy választói mandátuma van a demokrácia magyarországi visszaállítására. De még az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzetközi megfigyelői is elítélően nyilatkoztak a legutóbbi magyarországi parlamenti választásokról, felhívva a figyelmet „a megfélemlítő, idegengyűlölő retorikára, a média elfogultságára, és az átláthatatlan kampányfinanszírozásokra.”.

Az Unhack Democracy Europe civil szervezet jelenleg is folyosó nyomozása hamis szavazói névjegyzékekről, az egyes szavazókörzetek eredményeinek meghamisításáról, és a szavazatszedő bizottságok tagjainak megfélemlítésével kapcsolatos állításokat vizsgálja”

– emlékeztetett Verhofstadt, aki szerint ugyanolyan kampány zajlott Magyarországon a tömeges migráció rémével, mint amilyennel Nigel Farage, a brit Függetlenségi Párt (UKIP) vezetője élt a Brexit-népszavazás idején, és ennek nem volt más célja, mint a faji feszültségek és a migránsok elleni ellenséges érzületek felkorbácsolása, valamint Soros György demonizálása. Ez utóbbi olyan antiszemitizmussal átitatott taktika, amelyet mostanság a szélsőjobboldal az egész világon alkalmaz.

„Orbának eltökélt szándéka illiberális demokráciát építeni Európában, sőt reméli, hogy az illiberalizmus ki tudja terjeszteni Európa más országaira, sőt, azon túl is, olyanokkal szövetkezve, mint az amerikai fehér nacionalista Steve Bannon, vagy a szélsőjobboldali olasz belügyminiszter, Matteo Salvini. Miként Donald Trump, Orbán sem rejti véka alá megvetését a nemzetközi törvényeken alapuló rend iránt, miként csodálatát sem olyan autoritárius erős emberek iránt, mint Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan” – hangsúlyozza a volt belga külügyminiszter, aki ugyancsak aggasztónak nevezi, hogy 2016-ban a magyar miniszterelnök megállapodást kötött osztrák, francia és olasz szélsőjobboldali pártokkal az Oroszországgal való együttműködésről. Ez pedig alááshatja a nyugati titkos szolgálatok együttműködését, mert a megállapodás szerint az aláírók megosztják a kétoldalú és nemzetközi témákkal kapcsolatos információikat a Kremllel.

„Ez a szavazás bizonyítja, hogy az illiberálisok európai menetelését nem nézzük tovább tétlenül, és hogy az Európai Unió parlamenti képviselőinek nagy többsége még mindig harcolni akar a demokratikus törvényekért és értékekért.

A következő hetekben, hónapokban a nemzetközi közösségnek – és különösen az Egyesült Államoknak – meg kell hallania figyelmeztetésünket és cselekednie kell: a magyar kormány fenyegetést jelent a törvényes nemzetközi rendre. Az európai kormányoknak és Egyesült Államoknak erkölcsi kötelessége közbelépni. Nem állhatunk félre, nem hagyhatjuk a populista, szélsőjobboldali kormányokat, hogy a demokratikus európai országokat Vlagyimir Putyin vonzáskörébe vigyék, és aláássák a II. világháború után kialakult nemzetközi normákat” – figyelmeztetett Verhofstadt, aki szerint az önkény útjára lépett kormányokkal szemben politikai és pénzügyi lépéseket kell tenni, miközben támogatni kell a civil társadalmi szervezeteket és Magyarország polgárait, akik „ennél sokkal jobbat érdemelnek”.

„Kellemetlen igazság, hogy Magyarország a mai körülmények között nem léphetne be az Európai Unióba. Orbán nyíltan megmondta, hogy le akarja rombolni. Ez nem érdeke sem Amerika, sem Európa népeinek. Most kell megállítani őt”

- írta végezetül Guy Verhofstadt.


KÖVESS MINKET:
Több száz venezuelai menekültet fogadott be Magyarország
A program eddig titokban zajlott. A menekültek lakást, letelepedési engedélyt kapnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 21.


hirdetés

Az Indexnek több, független forrás is megerősítette, hogy a magyar állam eddig mintegy 300 menekültet fogadott be a legsúlyosabb politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából.

Az lap szerint a polgárháborús országból menekülők Magyarországtól ingyen repülőjegyet, legalább egy évig ingyen lakást, integrációs programot, ingyenes magyar és angol nyelvtanfolyamot kapnak.

Letelepedési papírokkal is rendelkeznek, amelyekkel érkezésük után néhány hónappal már legálisan dolgozhatnak - írja az Index.

Az állam egyetlen feltételt vizsgál: hogy a menekülteknek vannak-e magyar felmenőik. A lap által megszólaltatott menekültek túlnyomó többsége csak "virtuális magyar": az ide menekülő venezuelaiak valamelyik nagyszülője volt magyar, és már a szüleik sem beszéltek magyarul. Többségük Magyarországra érve tanulta az első magyar szavakat, ahogy a magyar kultúrával is itt kezdtek ismerkedni. Az általuk megkérdezett venezuelai menekültek egy részének nem csak a keresztneve, de a vezetékneve sem volt magyar.

A program eddig titokban zajlott, a lap által megszólaltatott venezuelaiak elmondták: a program szervezői kérték őket, hogy ne beszéljenek a befogadásukról.

Venezuelába nagyjából 5 ezer magyar emigrált a huszadik században. Állítólag zártkörű rendezvényeken, valamint fülbesúgás útján terjedt a hír, hogy a magyar állam segíti kimenekíteni az országból azokat, akik magyar felmenőket tudnak felmutatni. A szervezést a Magyar Máltai Szeretetszolgálat végezte - írja az Index.

Az üggyel kapcsolatban kérdéseket tettek fel a Belügyminisztériumnak és a Külügyminisztériumnak, de nem válaszoltak a lapnak. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nem cáfolta a szerepét, de azt írták, a kérdésekre a venezuelai helyzet, a diplomáciai folyamatok valamint az érintettek biztonsága miatt jelenleg nem tudnak teljes körű választ adni.


KÖVESS MINKET:Videózta a kislány, amint egy fellépésre készülődik, percekkel később meghalt - felrobbant a házuk
A felvételen ott van az a pillanat is, amikor egy szikrázás után minden elsötétül. A 12 éves Linda nem élte túl a szörnyű balesetet, amit földgázszivárgás okozott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 21.


hirdetés

Majdnem napra pontosan egy éve halt meg a 12 éves Linda Rogers, az évforduló alkalmából családja megrázó videót tett közzé utolsó perceiről. Linda halálát egy tragikus baleset okozta, ami egy földszivárgás okozta robbanás miatt történt. A kislány aznap kora reggeltől kezdve lázasan készült egy fellépésre, ugyanis részt vett volna a Szurkolólányok Nemzeti Szövetségének találkozóján. A készülődésről ő maga készített felvételt a telefonjával, hogy megmutathassa azt a barátainak.

A videón, amit most már mindenki láthat, Linda utolsó perceit követhetjük végig. 2018. február 23-a volt, reggel 6 után pár perccel - a kislány suttogva beszél, hiszen rajta kívül még mindenki alszik a házban. Elvonult a fürdőbe, hogy az alkalomhoz illő frizurát csinálhasson magának, ekkor timelapse módba kapcsolta a telefonját.

Egy ponton azonban megszakad a felvétel, egy szikrázás után minden elsötétül. Ekkor történt a robbanás, amiben a kislány életét vesztette, a szülei és a bátyja pedig súlyosan megsérültek, de legalább túlélték a szörnyű balesetet. Ami egyébként nem volt előzmény nélküli, ugyanis, mint kiderült, pár nappal korábban két másik ház is kigyulladt a környéken, szintén földgázszivárgás miatt.

Linda telefonját később megtalálták a romok között, így kerülhetett most nyilvánosságra a felkavaró videó, számol be a Metro.


KÖVESS MINKET:

Felmondott az érsebészek fele a veszprémi kórházban
Az osztályvezető is távozik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 21.


hirdetés

A Csolnoky Ferenc Kórházban rövid időn belül megfeleződött az érsebészek száma, miután a hat szakember közül hárman jelezték: távoznak. Az osztályvezető főorvos is köztük van – értesült a 24.hu.

A 24.hu azt írta: A veszprémi kórházban felmondott orvosok közül egy Budapestre, egy másik pedig Miskolcra szerződött állami intézményhez, harmadikuk már csak magánrendelésen fogadja a betegeket.

A felmondások miatt a 24.hu szerint előfordult már, hogy komoly beavatkozást igénylő beteget nem tudott fogadni a kórház, mert a specialista érsebész a távozók között van. Ügyeletet még el tud látni a kórház, de csak úgy, hogy a sebészetről ugranak be pótolni a távozókat.

A lap megkereste a kórházat, ahol nem cáfolták a hírt, de közölték: az érsebészeti részleg teljes kapacitással működik a nap 24 órájában és a hét minden napján.

Korábban arról számoltunk be, hogy a budapesti Péterfy kórházban sincs elég érsebész szakorvos.

Nyitóképünk illusztráció


KÖVESS MINKET:
Ütötte a diákokat a matematika órákon, mégis felmentették a nyíregyházi tanárt
A diákok a nyaklevesek és kokik ellenére kiálltak a tanár mellett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 21.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy bántalmazással vádolt az ügyészség egy nyíregyházi tanárt, majd a vádat 5 rendbeli kiskorú veszélyeztetésére módosította.

Az egyik nyíregyházi középiskola oktatója az óráin rendszeresen büntetett diákokat nyaklevessel és kokival, az egyik esetről videó is készült.

Azzal vádolta az ügyészség, hogy "a gyermekek erkölcsi fejlődését súlyosan veszélyeztette, és visszaélt hatalmi helyzetével".

A bíróság 2018 szeptemberében bizonyítottság hiányában mentette fel a vád alól, ám az ítélet nem lett jogerős, az ügyész ugyanis fellebbezett, hogy megállapítsák a tanár bűnösségét.

Mint azt a Blikk írja, a tanár a bírák szerint tettével nem akart fájdalmat okozni. "Bár a vádirat szerint a pedagógus magatartásával a gyermekek erkölcsi fejlődését súlyosan veszélyeztette, illetve visszaélt hatalmi helyzetével, a testi fenyítés mértéke még elfogadható volt."

A diákok nem panaszkodtak komoly fájdalomról a bíróságon, és kiálltak mellette.

A Blikk telefonon beszélt a tanárral az ügyről, ő ezt mondta a lapnak: "A diákjaimmal nagyon jó, mondhatni baráti viszonyt alakítottam ki, éppen ezért ők is többet megengedtek maguknak velem szemben és én is velük szemben. Ám mindenki tudta, hogy ezek a „kokik” nem komoly verések, inkább viccelődések".


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x