hirdetés
gulyas-gergely-kormanyinfo.jpg

Gulyás Gergely: Hamarosan elérhető lesz az ingyenes influenzaoltás, az orvosi bérekről még nem döntött a kormány

A miniszter beszélt a szerdai kormányülés legfontosabb kérdéseiről.
Fotó: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2020. október 01.


hirdetés

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a szerdai ülésén a kormány először a számokkal foglalkozott: megállapították, hogy a fertőzésszámok egy ideje stagnálnak, az európai középmezőnyben van az ország a megbetegedések tekintetében, halálesetek számában azonban Európa jobbik felébe tartozunk.

A kormány döntött arról, hogy a határzárat egy hónapig fenntartják, és hamarosan elkezdik a hagyományos influenza elleni oltások kiszállítását is. Az influenza nagyon hasonló tüneteket mutat, mint a koronavírus, ezért

azt kérik, hogy mindenki adassa be magának az ingyenes influenzaoltást, mert aki be van oltva, annál az esetleges tünetek jelentkezésekor már ki tudják zárni ezt a betegséget.

A foglalkoztatottsági adatokról elmondta, hogy ahány helyet a vírus megszüntet, a kormány annyit fog teremteni. Körülbelül négy és fél millió ember dolgozik ma Magyarországon, a számok jobbak, mint amire előzetesen számítottak.

hirdetés

Az egészségügyben nagy a nyomás, de az orvosi kamara 120 százalékos javaslatait tárgyalási alapnak veszik a doktorok bérének emelése ügyében.

A csütörtök folyamán az operatív törzs vezetője és az EMMI tárgyal az orvoskamarával, Gulyás reméli, hogy előrébb jutnak a kérdésben. Százalékos találgatásba a miniszter nem akart belemenni, de szeretnének egyezségre jutni, és minél nagyobb mértékben emelni. A hálapénz elfogadása jelenleg nem bűncselekmény, hogy az lesz-e a későbbiekben, az szintén a tárgyalások során fog kiderülni.

A hőmérők iskolákba szállítása zökkenőmentesen haladt, az egyes intézményekbe vitt eszközök száma leginkább a tanulók létszámától függ. Egyelőre hőkamerák beszerzésére nem koncentrálnak még, az állam jelenleg lázmérők beszerzéséről gondoskodik.

Az Európai Uniós csúcs előtt szólt arról is, hogy a kormány továbbra is persona non gratanak tekinti Vera Jourovát, a brüsszeli Európai Bizottság egyik alelnökét, mert „megsértett minden magyar állampolgárt”.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemről szólva megemlítette, hogy a megfelelő forrásokat biztosítják, több mint kétszeresére emelték az intézmény támogatását. Az egyetemisták újabb épületfoglalásáról nem kívánt nyilatkozni, ahogy Szarka Gábor, az intézmény új kancellárjának intézkedéseiről és mondatairól sem.

Újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás elmondta, hogy nem tervezik beperelni Vera Jourovát, és arra sincs lehetőségük, hogy hivatalosan a visszahívását kezdeményezzék a jelölő országnál, azaz Csehországnál.

Szintén beszél a főváros helyzetéről. Több válaszban is kitért arra, hogy szerinte alapvetően rossz koncepció volt a budapesti utak egy részének átadása a biciklisek számára, ahogy élcelődve fogalmazott „Budapesten egyedülálló módon ősszel is karácsonyi dugók vannak”. Ezen kívül szerinte sokat romlott a köztisztaság és a hajléktalankérdés helyzete is, ezekről a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén kell majd beszélni.

A közfoglalkoztatottak jövő évi béréről egyelőre nem tárgyaltak, de még az idén döntés születik. Várhatóan emelni fog a kormány.

Gulyás beszélt arról is, hogy egyelőre nem terveznek drasztikus korlátozásokat, mert az esetszám is stagnál, és bíznak benne, hogy a korlátozások betartásával ez így is marad. Az egészségügy tud mindenkiről gondoskodni. Ha kell, a nem sürgős műtéteket is el lehet halasztani, de erre most nincs szükség, és október közepéig nem is lesz valószínűleg - tette hozzá.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
abortusz.jpg

Abortuszellenes nyilatkozatot fogadott el a magyar kormány

A családügyi miniszter azt mondja, azért csatlakoztunk az egyezményhez, mert meg kell mutatni az élet értékét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

Az Egyesült Államok, Brazília és Magyarország szervezésében zajlott online konferencián született dokumentumot

30 ország írta alá, közülük csak három európai - Magyarországon kívül Lengyel- és Fehéroroszország.

Ebben többek között az is szerepel, hogy a nemzetközi jog alapján egyetlen országnak sem tehető kötelezővé az abortusz engedélyezése vagy pénzügyi támogatása sem.

Az eseményről tudósító Guardian szerint a nyilatkozatot elfogadó jórészt illiberális, autoriter országok többségében - mint például Szaúd-Arábia vagy Líbia - rossz a nők helyzete.

A családügyi miniszter azt mondja, azért csatlakoztunk az egyezményhez, mert meg kell mutatni az élet értékét. Azt közölte, hogy nem tervezik megváltoztatni az abortusz magyarországi szabályozását. A kormány válaszában az is szerepelt, hogy az Alaptörvény szerint a magzati életet a fogantatás pillanatától kezdve védelem illeti meg, és ez szerintük összhangban van a kiadvány szövegével.

hirdetés

A Momentum úgy látja, hogy a cél csupán az illiberális vezetőkkel való kapcsolatépítés volt.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-Copy-4.jpg

Több mint tízezer ember vonult az Urániához az SZFE támogatására

A Színház- és Filmművészeti Egyetem diáksága október 23-ra tüntetést hirdetett, mellyel az új kuratórium ellen tiltakoznak.
Fotók: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

Mint arról hírt adtunk, október 23-ra tüntetést hirdetett a Színház- és Filmművészeti Egyetem diáksága, mellyel az új kuratórium ellen tiltakoznak. A Műegyetem rakpartról az Urániához indult a több ezres tömeg, ahol az ünnepi megemlékezés után egyetemek és szakszervezetek képviselői szólnak az összegyűltekhez.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szfe-2-1.jpg

„Ez valaminek a kezdete is lehet” – így búcsúztak az SZFE demonstrációján

'Nem emberi erőforrások vagyunk, hanem érző emberi lények' – mondta az egyik felszólaló.
Fotók: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

Mint arról hírt adtunk, hatalmas tömeg gyűlt össze pénteken délután és este Budapesten a Színház- és Filmművészeti Egyetem által meghirdetett demonstráción.

Az október 23-ra meghirdetett tüntetésre a Műegyetem rakparton gyülekeztek, majd fáklyákkal az Urániához vonult a több ezres tömeg. Az ünnepi megemlékezés után egyetemek és szakszervezetek képviselői szóltak az összegyűltekhez.

Az esemény nyitásaként a Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekara eljátszotta Beethoven Egmont nyitányát.

Az SZFE hallgatóinak nevében Vilmos Noémi, a Titkos Egyetem elnevezésű összegyetemi szerveződés képviseletében Fülöp Barnabás és Simonyi-Lengyel Mira osztotta meg gondolatait. Felszólalt még Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének delegáltja és Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonyáról szóló törvény ellen tiltakozva Szkaliczki Andrea orvos és Kós Ágnes műtéti szakasszisztens beszélt a rendezvényen. A felszólalók támogatásukról biztosították az SZFE hallgatóit.

hirdetés

Az első felszólaló, Vilmos Noémi elmondta, a körülmények ellenére ő továbbra is ötödéves színházrendező hallgató az SZFE-n. Beszélt arról, hogy az egyetemi tanköztársaság 53 napján megtanulta azt is, hogy a demokrácia bonyolult dolog, ahol egyeztetni kell, másokat is meg kell hallgatni, és elfogadni kell. Orbán Viktornak azt üzente, hogy ha jól teljesítő országot szeretne, akkor ne vegye le szemét az országról, aminek a vezetésére vállalkozott. Ha meghallja a tömeg hangját, akkor megindulhat egy párbeszéd. Mert ha nem így történik, akkor "nagy hiba volt bölcsődéből az iskolákig minden október 23-án és március 15-én minden magyar fejébe vésni, hogy forradalmat csinálni márpedig lehetséges!" – mondta.

A diákság szerint nekik nem egy tüntetésen vagy a Teve utcai rendőrkapitányságon kéne lenni tüntetést bejelenteni. De most mégis

itt vannak és itt lesznek, amíg nem hagyják őket tanulni és az oktatóikat tanítani.

Úgy vélik, a modellváltás egy hatalmi terjeszkedés. A kormány úgy megy, hogy marad - mondták.

Az egészségügyi dolgozók nevében Szkalitzky Andrea orvos beszélt az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény kapcsán arról, hogy az rossz az egészségügyi dolgozóknak és rossz a betegeknek is.

Bár örvendetes az ígért béremelés és a hálapénz megszüntetése, de a törvény olyan új munkaszerződést erőltet rájuk, amely több szempontból is hátrányos.

A másodállások megszüntetésével az ellátás kerül veszélybe. A magánszektor bővítésével sokan nem tudnak majd élni, mert a többség nem tudja majd megfizetni. Az átvezénylés pedig családellenes intézkedés. Egy szakmai alapokon nyugvó reformra volna szükség, de az új törvény jogilag is hibás és a fejlődést veti vissza - mondta az orvos.

Egy műtéti szakasszisztens, Kós Ágnes szintén a törvény kapcsán beszélt arról, hogy aszerint szolgák lehetnek csak. Ő pedig nem szeretné ezt vállalni, és ha kényszerítik, akkor több évtized után elhagyja a szakmáját.

"Nem emberi erőforrások vagyunk, hanem érző emberi lények"

- mondta.

A beszédek után Horváth Aladár is megemlékezett '56 roma áldozatairól, majd a FreeRoma Grouppal közösen eljátszották a Titkos egyetem című dalt.

A zárszóban Vilmos Noémi megköszönte a fellépők és a beszédet mondók közreműködését.

"Ez az esemény most véget ér, de ez valaminek a kezdete is lehet"

- zárta le a demonstrációt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
milano.jpg

Olaszországban az egészségügy országos lezárást sürget, a kormány még kivár

Száz olasz tudós, közöttük orvosok nyílt levélben "drasztikus intézkedéseket" sürgettek, mivel szerintük máskülönben az ország nem fogja elkerülni a tömeges halálozást.
MTI - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

Az egészségügy a tavaszihoz hasonló országos zárást sürget, miután a napi esetszám túllépte a 19 ezret pénteken, és már hat régióban elrendelték az éjszakai kijárási tilalmat.

Giuseppe Conte miniszterelnök úgy nyilatkozott, szükség esetén, újabb szigorításokat vezetnek be, akár már hétfőtől. "Mindenáron el akarjuk kerülni a gazdaság és az oktatás leállását, valamint az ország ismételt lezárását" - hangsúlyozta Conte.

Korábban a kormányfő a napi húszezres esetszámot jelölte meg küszöbként, amelynél részleges vagy országos kijárási korlátozást rendelhetnek el napi huszonnégy órára. Sajtóértesülések szerint a kormány a végsőkig várni fog ennek alkalmazásával.

Olaszország a járványterjedés spanyol- és franciaországi növekedését tartja szem előtt, és az óvintézkedésekkel a járványgörbe további ugrásszerű növekedését akarja megfékezni. Az október 13-tól bevezetett szigorítások, köztük az éjszakai kijárási tilalom, egyenlőre november 13-ig érvényesek.

Nicola Zingaretti, a baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) főtitkára kijelentette, a kormánytöbbség jelenleg a "jövőjét teszi fel" a járvány elleni küzdelemre.

hirdetés

Az ellenzéki Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke szerint a kormány "kapkod, mivel nem készült fel az újabb hullámra sem az egészségügy, sem az oktatás, sem a közlekedés terén".

A fegyveres erők bejelentette, hogy kész segítséget nyújtani a tömeges lakossági vírustesztelésben utcákon létesített tesztelési állomásokkal.

A Róma körüli Lazio tartományban péntek éjféltől lép életbe a kijárási tilalom reggel öt óráig, de a főváros látogatottabb tereit, utcáit már kilenc órától lezárják.

Éjszakai kijárási tilalmat vezetett be Campania, Calabria, Piemonte és Szardínia szigete is. Lombardiában csütörtökön vezették be az éjszakai kijárási tilalmat.

Száz olasz tudós, közöttük orvosok nyílt levélben "drasztikus intézkedéseket" sürgettek, mivel szerintük máskülönben az ország nem fogja elkerülni a tömeges halálozást.

Vincenzo De Luca campaniai kormányzó, aki az éjjeli kijárási tilalommal egy időben a tartományon belüli mozgást is megtiltotta, országos lezárást sürgetett a tartományok közötti közlekedés azonnali leállításával. De Luca kijelentette, ha a kormány nem lép, magától lezárja Campaniát.

"Egy lépésre vagyunk a tragédiától, nem akarom, hogy Nápolyban is katonai kamionok sora szállítsa a halottakat" - mondta Bergamo városára utalva, ahol tavasszal nem volt elég hely a krematóriumokban, és a fegyveres erők járműveivel más városokba kellett szállítani a halottakat.

Az egy nap alatt szűrt fertőzöttek száma elérte a 19.143-t több mint 182 ezer vírusteszt elvégzésével. Kilencvenegy beteg veszítette életét. Jelenleg több mint 186 ezer az aktív betegek száma, több mint tízezren vannak kórházban, több mint ezren intenzíven. Az intenzív osztályok még valamivel több mint ezer beteget tudnak fogadni az egész országban.

A legtöbb új beteget, majdnem ötezret Lombardiában regisztrálták, felüket Milánó térségében. Második helyen - a tavasszal majdnem teljesen járványmentes - Campania áll napi több mint kétezer esettel.

Szeptember 23-án országosan napi 1640 új fertőzöttet szűrtek, október elsején több mint 2500-at.

A főváros tömegközlekedési eszközein a zsúfoltság csökkentése érdekében forgalomba állítják a jelenleg használaton kívüli turistabuszokat.

Nápolyban vendéglátósok és kereskedők békés utcai demonstrációt tartottak az adók és a közüzemi díjak befizetésének befagyasztását követelve. Mindennapossá váltak a tiltakozó megmozdulások a különböző szakmák részéről.

Fertőzötteket szűrtek a római államfői palota konyhájában is: a szakácsot és két munkatársát karantén alá helyezték.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!