hirdetés
gulbaba_nyitokep.jpg

Bámulatosan szép lett Gül Baba türbéje – alig várjuk, hogy bemehessünk végre

Még mindig zárva, de mi körbejártuk és készítettünk róla pár fotót.
MySecretBudapest - szmo.hu
2018. július 28.


hirdetés

„Februárra ígérték a nyitást, és még mindig semmi!” „Á, nem hiszem, hogy még idén bejutunk.” „Annyit jártam oda a gyerekekkel meg az unokákkal, jó lenne végre látni.” „Azt ígérték, hogy 2018 második negyedévében nyit meg, de ez már elmúlt. Soha nem fog kinyitni???” Ilyen és ehhez hasonló panaszos kommentek sorakoznak a közösségi oldalakon és a Gül Baba türbéjének felújításáról szóló cikkek alatt.

A budapestiek (és a nem budapestiek is) már alig várják, hogy bejuthassanak és megcsodálhassák a város egyik legérdekesebb műemlékét, sokak kedvencét.

A Gül Baba türbéje ugyanis jelenleg nem látogatható.

A környéket is érintő felújítás befejezését valóban 2018-ra ígérték, először ez év első, majd második negyedévéről volt szó.

Mivel mi sem bírtunk magunkkal, odamentünk és körbejártuk, hogy addig is, amíg kinyit, VALAMIT láthassunk belőle. Nos, ha tömeg még nincs is a helyszínen, azért folyamatosan szállingóztak a turisták, és vidáman szelfiznek a kertben és az épület előtt.

hirdetés

A felújítás a Gül Baba utca rendezését is érintette, mint megírtuk, a régi kockaköveket 2017-ben újakra cserélték, és az egyenetlenségeket is kijavították.

Gül Baba türbéjének felújításakor fontos szempont volt a történelmi hűség, ezért régészeti feltárást is végeztek, figyelembe véve a középkori és későbbi emlékeket is. Megújították a köztereket, a közműveket és az egykori Wagner-villához tartozó teraszos kertet. Bár volt, aki azt kérdezte hozzászólásban, hogy miért vágtak bele egyáltalán a felújításba, hiszen "csak kicsit volt repedezett a burkolat".

Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes a felújítás előtti rendezvényen azt mondta, hogy a történelemben időnként egymással versengő török és magyar nép szoros rokonságot és barátságot ápol.

Ehhez a barátsághoz sokat adott hozzá Gül Baba, aki 1541-ben, Nagy Szulejmán hívására jött Budára, hogy kolostort hozzon létre. Azt is mondta, hogy Gül Baba a béke és együttélés hirdetője volt, a rekonstrukció ezért a két fél számára egyaránt fontos.

Az a helyzet, hogy csodaszép lett Gül Baba türbéjének környéke és a műemlék. Több részlet is nagyon tetszett nekünk, például a csobogó a Gül Baba sírját rejtő épület mellett, a párásító burkolat a kert fülötti teraszon, de a legjobban az, hogy

tizenkét turbános sírkőmásolattal idézik meg az ottani egykori török temetőt – ezek a szobrocskák a Vár alatt, a Buzogány-torony közelében található régi török temetőre emlékeztetnek.

Üröm az örömben, hogy az emlékhely környéke még mindig rendezetlen, a kert melletti telken markológép áll, a hajdani rózsadombi SZOT szállón dolgozó daruk szinte mindenhonnan beletrollkodnak a látványba, és ha nem azok, akkor a többi budapesti építkezésé, és rálátni a Gül Baba utca egyik házára is, amit csúnyán szétkaptak és a jelek szerint úgy hagytak.

Mindent összevetve azonban a látvány és az élmény PAZAR.

Tényleg jó lenne már bent is körülnézni. Addig is, ha tehetitek, sétáljatok el, a Mecset utca felől menjetek, úgy fog szépen, lassan elétek tárulni a látvány.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
gyaszmenetet-tartanak-a-budapesti-vendeglatosok-abulinegyedben.jpg

Gyászmenetet szerveznek a bulinegyedben, a budapesti éjszakai életet temetik

A július 29-i eseményre mindenkit várnak, a zenészektől a bulizókon át a wc-s nénikig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 06.


hirdetés

Nyilvánosan gyászolják a budapesti éjszakai életet egy különös demonstráció során július 29-én.

Így tiltakoznak, mivel nagyon szigorú csendrendeletet hoztak a VII. kerületben.

A Király utca - Erzsébet körút - Rákóczi út - Károly körút által határolt területen belüli (ideértve az Erzsébet körút mindkét oldalán lévő épülettömböket) üzletek (vagyis a kocsmák, bárok, szórakozóhelyek) csak akkor lehetnek nyitva, ha arra külön engedélyt kérnek az önkormányzattól. A boltok csak úgy lehetnek éjfél után is nyitva, ha este 22 és reggel 6 óra között nem árusítanak alkoholt.

"Nehéz szívvel közöljük, hogy Budapest éjszakai élete a COVID-19 alatt halálos sebet kapott, majd a fejetlen kerületi rendeletek és a közterületi állapotoktól kapott utolsó döféstől életét is vesztette"

hirdetés

- írják a szervezők az esemény Facebook-oldalán.

"Rövid, de nagyon boldog élete volt, minden nap csodálatos pillanatok sokaságát élte át vele együtt nagyon sok ember. Már egész fiatal kora óta milliókat tett boldoggá, munkát, inspirációt, szabad tereket nyújtott. Titkokat és csodákat őrzött, világhírű művész volt maga is, akiről számtalan könyv íródott. Több milliárd esemény házigazdája volt, és minden este végignézte milyen a csupasz szerelem és szenvedély."

Azt írják, hogy a július 29-én 16 óra 20 percre meghirdetett eseményre várnak "minden vendéglátóst, szakácsot, zenészt, dj-t, producert, kollektívát, klubtulajdonost, wc-s nénit, kidobót, színészt, művészt, írót és költőt, goást, technóst, dubsteppest, rockert és rappert, minden éjszakai buszsofőrt, ápolót, futárt, promótert, hangtechnikust, kreatívot, öreget és fiatalt.

Azt is, hogy együtt ünnepelhesse mindenki egy letűnt kor alkonyát.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
lomtalanitas.jpg

Újraindult a lomtalanítás Budapesten, a kupacokat széttúró lomizók nehezítik a munkát az FKF szerint

Arra is kérik a budapestieket, hogy csak a megfelelő lomokat tegyék ki, ezzel segítve a hulladékokat elszállítók munkáját.
Fotó: FKF Zrt./Facebook - szmo.hu
2020. július 08.


hirdetés

Újraindult a fővárosi lomtalanítás - adta hírül a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) Facebook-oldala.

A járványhelyzet miatti több hónapos kényszerszünet után a XIV. kerületben indult újra hétfőn a lomtalanítás. A program menetrend szerint zajlik, de munkatársainknak erőfeszítést jelent az elszállítás, mivel olyan anyagok is kikerülnek, amelyeknek nem a lomban lenne a helyük (pl. háztartási hulladék, kartonpapír dobozok, textilhulladék, építési törmelék, festékek)

- tájékoztat a cég.

Hozzáteszik, hogy a közterület-fenntartók munkáját nehezítik a hulladékok közt válogató lomisok is, akik a rendben összegyűjtött lomokat gyakran széttúrják.

Az FKF kéri a budapestieket, hogy a postaládákba eljuttatott szórólapokban foglaltak szerint csak nagydarabos hulladékot készítsenek ki. A lomtalanítással kapcsolatos valamennyi információ megtalálható a www.fkf.hu honlapon.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
strand-romaipart-vizminoseg-vizsgalat-romain.jpg

Újra megnyit egy napra a Római parton a szabadstrand

Július 11-én szombaton délután te is megmártózhatsz a Dunában a tesztnapon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 06.


hirdetés

Tavaly már írtunk arról, hogy a Duna vize Budapesten a Római partnál annyira tiszta volt, hogy alkalmassá vált a fürdésre.

Akkor egy napra meg is nyitották a szabadstrandot (amire közel 50 éve nem volt példa), és egy napig legálisan lehetett fürdeni a vízben.

A civilek be is vizsgáltatták a vizet, hogy bizonyíték legyen rá: veszélytelen a strandolás.

A "Maradjanak a FÁK a Rómain" csoport most azt írta:

"Továbbra is fürdésre alkalmas a Duna a Rómain! A kerületi önkormányzat idén is rendszeres laboratóriumi vízminőség ellenőrzést végez négy különböző helyszínen."

hirdetés

A vizsgálatok eredményét erre a linkre kattintva láthatjátok.

A civilek július 11-én szombatra tesztnapot jelöltek ki a fürdésre és a vízminőség jelzőrendszerének bemutatására.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kolodko_dreher1.jpg

Új Kolodko-miniszobrok bukkantak fel Kőbányán

A híres sörgyár ihlette a legújabb szobrocskákat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 08.


hirdetés

Két új miniszoborral gazdagodott Budapest, Kőbányán most először tűnnek fel a jellegzetes Kolodko-figurák. A Dreher Sörgyárak története ihlette a szobrászt a legújabb alkotások elkészítésekor.

A Dreher-család múltja regénybe illő, évszázadokon átívelő történet. Az 1854-ben alapított Kőbányai Serfőző Társaságot ma Dreher Sörgyárakként ismerjük, a sörfőzdét idősebb Dreher Antal virágoztatta fel saját találmánya, a ma Vienna Lágerként ismert sör révén. Ő kezdett sörgyártásba is Pesten, halála után pedig fia és unokája, ifjabb Dreher Antal és Dreher Jenő fejlesztette tovább a Kőbányai Sörgyárat, ami hamarosan az ország legnagyobb sörgyára lett.

„A Drehertől-Dreherig filozófiánk mentén a tavalyi 165 éves jubileumi évforduló fontos mérföldkő volt az életünkben, amely többek között egy rendhagyó kiállítást és sörtúrát is magába foglalt, most pedig a múzeum modernizálásával, felújításával folytatódik” – mondta Szabó Ibolya, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok vezetője. Hozzátette:

„a különleges szobrokat a sörgyár története inspirálta és azok szorosan kapcsolódnak a sörgyártáshoz is. A miniszobrok a sörtúráink keretén belül kerülnek bemutatásra, a megújuló és a hamarosan újra megnyitó sörmúzeumunkkal együtt mutatjuk be őket a nagyközönségnek”.

A két miniszobor két ikonikus jelenetet mutat be. Ezekből az egyik a gyár udvarán egy valódi, korabeli söröshordón álló, Dreher Antalt ábrázoló szobor, kezében a jellegzetes sétapálcájával, a háttérben pedig Európa egyik legszebb főzőháza látható. A gyár előtt található a másik szobor, amely egy valódi mészkőhídon álló olyan söröskocsit ábrázol, amelyet két dreheres ló húz.

hirdetés

„A sörgyár hangulata és története azonnal megérintett, amikor bejárhattam pincétől a padlásig, láttam az Eiffel-iroda által tervezett „léhűtő” padlást, a 100 éves Zsolnai csempéket, a söröslovakat, a százéves hordókat. Azért pedig külön örültem a felkérésnek, mert így most már Kőbányán, Budapest mértani közepén is megjelenhetnek a szobraim”

– mondta el a szobrokat megálmodó és elkészítő Kolodko Mihály.

„Célunk, hogy ezekkel a fejlesztésekkel mi is erősítsük Kőbánya bekapcsolódását Budapest turisztikai életébe, és a sörrajongók, illetve a sörtörténet iránt érdeklődőknek bemutassuk a Dreher múltját és jelenét” – tette hozzá Szabó Ibolya.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!