hirdetés

Greta Thunberg: A klímaváltozás legalább olyan sürgős, mint a koronavírus

Greta Thunberg szerint van még remény, hogy elkerüljük a globális katasztrófát, de ehhez már nem elég a politikusokra várni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 20.


hirdetés

Mielőbb le kell vonni a világban a koronavírus-járvány tanulságait, és hasonló gyorsasággal kell kezelni a klímaváltozás kérdését - mondta Greta Thunberg egy exkluzív interjúban a BBC-nek.

A svéd klímaaktivista szerint a világ most olyan fontos kérdésekre fókuszál, mint például a Black Lives Matter. Thunberg szerint sokáig már nem lehet a szőnyeg alá söpörni az ilyen és ehhez hasonló társadalmi igazságtalanságokat.

A 17 éves aktivista az interjúban kitér arra is, hogy a svédországi karantén ideje alatt szándékosan háttérbe vonult egy kicsit, elsősorban a pihenésre és a feltöltődésre fókuszált. Az elmúlt év, bár meghozta számára a nemzetközi ismertségben az áttörést, mégis nagyon megterhelő volt.

Szóba kerülnek a világ vezetői is, akik szabályosan sorba álltak egy közös fotóért, amit aztán posztolhattak a közösségi médiában. Thunberg nem érti, hogy mi volt ezzel a céljuk.

"Talán segít elfeledtetni a saját generációjuk bűneit, ami elkövettek az utánuk következők ellen"

hirdetés

- mondja az aktivista, majd hozzáteszi: lehet, hogy egy-egy ilyen közös képtől jobban alszanak.

Ezután sorra veszik az interjúban az elmúlt év számára legfontosabb mérföldköveit. Kitérnek arra, amikor egy vitorlással utazta át az Atlanti-óceánt azért, hogy felszólaljon az ENSZ New York-i klímacsúcsán. Elmondta, hogy miután végzett a beszéddel, metróval utazott vissza a szállodába, és látta, ahogy a tömegközlekedő emberek közül sokan az ő beszédét nézik utazás közben.

Ez jólesett neki, de mégis úgy érzi, hogy végül ezek csak üres szavak maradnak, ugyanis a "még a hatalmon lévők körében is nagyon alacsony szinten van a tudás és az megértés képessége".

Greta Thunberg szerint a károsanyag kibocsátás csökkentésének egyetlen módja az életstílusunk radikális megváltoztatása lehet, melynek a fejlett országokból kellene indulnia. De nem hiszi, hogy a jelenlegi vezetők közül ezt bárki kezdeményezni merné. Az Egyesült Királyság és Svédország például nem veszi figyelembe a hajók és a repülők által kibocsátott légszennyezést, és a jelentéseikben nem szerepelnek a külföldi gyárakban előállított termékekkel összefüggésbe hozható emisszió sem.

A fiatal aktivista szerint azonban van remény. A koronavírus-járvány bebizonyította, hogy globális krízis esetén megfelelően hatékony és kellően gyors lehet a válságkezelés.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szte_vegzosok3.jpg

Nagyon kiakadtak a szegedi orvostanhallgatók, mert elmarad az ünnepélyes doktorrá avatásuk

Petíciót fogalmaztak meg, amiben kérik, hogy ne szakítsák meg a több mint kétezer éves hagyományt a koronavírusra hivatkozva.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Péntek délutánig közel ezren írták már alá azt a petíciót, amivel a Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatói arra kérik az idén végzőket és a velük szimpatizálókat, hogy együtt tiltakozzanak az ellen, hogy az egyetem a koronavírusra való hivatkozással idén eltörölné a doktorrá avató ünnepséget.

A tervek szerint a végzős hallgatók postán vagy a tanulmányi osztályon kapnák meg diplomájukat, orvosi esküjüket pedig talán egy későbbi időpontban tehetnék le.

A petícióban azt írják, „indokolatlannak érezzük a méltatlan lezárást, hogy az avatásunk elmarad, miközben például több szabadtéri rendezvény megtartható, miközben a stadionokban a meccsek folyhatnak, miközben a szórakozó helyek nyitva lehetnek.

Indokolatlannak érezzük, hiszen június 16-án megszűnt a rendkívüli állapot, még az államvizsga előtt. 6 év megfeszített kemény tanulás után… 6 év gyakorlat, 6 év várakozás után…. Nem érezzük indokoltnak, hogy megszakadjon egy több mint kétezer éves hagyomány.”

Szerintük „a Szegedi Tudományegyetem vezetése több kreativitással, és javaslataink meghallgatásával egész biztosan találnának megoldást az ünnepélyes doktorrá avatás megrendezésére.” Hozzáteszik, a rektori hivatalnak is elküldtek egy hasonló tartalmú kérvényt, de egyelőre választ nem kaptak rá.

hirdetés

Kérdéseinkkel mi is megkerestük az egyetem illetékeseit. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
sarlavina-felsokelecseny-idokep.jpg

Ömlött a sár az utcán, annyi eső esett Felsőkelecsényben

Sárlavinát okozott a felhőszakadás a borsodi településen. Mutatjuk a képeket.
Fotók: Drótosné Farkas Adél/Időkép - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Rengeteg eső esett pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőkelecsényben, ahol emiatt sárlavina alakult ki - írja az Időkép.

A településen egy hete villámárvíz alakult ki a sok csapadék miatt. Most a sár ömlött az utcákon, erről több képet is készített az Időkép egyik olvasója.

Fotó: Drótosné Farkas Adél/Időkép

Fotó: Drótosné Farkas Adél/Időkép

Fotó: Drótosné Farkas Adél/Időkép

hirdetés

Mint azt az Időkép is írja, napok óta folyamatosan zivatarcellák alakulnak ki az Északi-középhegység térségében. A lassan mozgó zivatarcellák nagy mennyiségű csapadékot, felhőszakadást okoznak az érintett tájakon, mely a folyómedrek tágabb környezetében, az alacsonyabban, vagy völgyekben fekvő településeken villámárvizet, esetenként sárlavinát kelt.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
eskuvo_pixabay.jpg

Karanténba került a teljes násznép egy koronavírusos vendég miatt Tolna megyében

Több mint 60-an kerültek karanténba, tüneteket egyelőre nem produkálnak.
Fotó: Anurag1112/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Házi karanténba került a teljes násznép, miután egy hétvégi, tolnai lakodalomban egy koronavírussal fertőzött férfi is részt vett. A vőlegény Ausztriában dolgozó bátyját a munkahelyén tesztelték az esküvő után, róla kedden derült ki, hogy fertőzött - számol be az RTL Klub Híradója.

Több mint 60-an kerültek karanténba, sem a násznép, sem a felszolgálók nem mutatják a betegség tüneteit.

A vőlegény azt nyilatkozta, kedden reggel azzal ébresztették, hogy a testvére telefonált, hogy pozitív koronatesztje volt. Amikor kiderült a betegség ténye, jelentették a népegészségügyi hatóságnál, aminek a kérésére ezután minden vendéget felhívtak, hogy azonnal vonuljanak házi karanténba.

A Híradó kérdésére az étteremben nem akartak nyilatkozni. Annyit sikerült megtudni, hogy három felszolgáló került házi karanténba, ők két hétig nem dolgozhatnak. Az étterem azóta is nyitva van, azt mondták, minden nap fertőtlenítenek.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
korhazi-laboratorium_pixabay.jpg

Engedélyezte a koronavírus ellen alkalmazható remdesivir forgalomba hozatalát az Európai Bizottság

A hatóanyagból készült gyógyszer jóváhagyását gyorsított eljárás keretében bocsátották ki.
Fotó: Michal Jarmoluk/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát.

Ez az első Covid-19 elleni hatóanyag, amelynek forgalmazását az EU engedélyezi.

A jóváhagyást a megszokott 67 napos eljárásnál rövidebb, gyorsított eljárás keretében bocsátották ki, az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását követve.

Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos a bizottság sajtóközleménye szerint elmondta, hogy az engedélyt kevesebb mint egy hónappal a kérelem benyújtása után már meg is adták, ami egyértelműen bizonyítja az unió elkötelezettségét a gyors válaszlépések és a hatékony kezelések biztosítása mellett.

Az Európai Gyógyszerügynökség honlapján található értékelés szerint a gyógyszervizsgálat kimutatta, hogy a remdesivirrel kezelt, oxigénbevitelre szoruló betegek körülbelül 11 nap elteltével gyógyultak. A remdesivir gyártója a vírusfertőzés elleni készítményekre szakosodott amerikai Gilead Sciences gyógyszercég.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!