hirdetés
9077.jpg

Grandiózus esemény miatt kövezték le 80 évvel ezelőtt a Hősök terét

Fénybe boruló kereszt, látványos tűzijáték, pazar díszkivilágítás és nagyszabású hajókörmenet tette lenyűgözővé a budapesti eucharisztikus világkongresszust.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2018. december 28.


hirdetés

A Hősök terét nem mindig borította térkő. Egykor a városliget zöldjéhez hasonlóan dús lombú fák, virágágyások és szökőkutak övezték a Nemzeti Pantheon előtti területet. 80 évvel ezelőtt azonban Budapest egy olyan világméretű esemény házigazdája lett, ami megkövetelte a tömegek felvonulásra alkalmas burkolatot. A lekövezett Hősök terén 1938. május 25-én a ünnepélyes külsőségek közepette megnyitották a 34. eucharisztikus világkongresszus.

Miről szól az eucharisztikus világkongresszus?

Az Eucharisztikus világkongresszus, más néven Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a római katolikus egyház világméretű eseménysorozata, amelynek célja az oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítése. A négyévenként más-más helyszínen meghirdetett kongresszusnak előre meghirdetett címe van, amelyre előadásokkal készülnek, illetve sok közös imát tartanak, és szentségimádáson vesznek részt a hívők.

A Világkongresszus megnyitásakor középen kezét üdvözlésre emelve Eugénio Pacelli, aki XI. Pius pápát képviselte. Később Ő lett XII. Pius pápa.

Az, hogy Budapest nyerte el a 34. világkongresszus megrendezésének jogát, óriási elismerésnek számított. Korábban is volt már ilyen esemény rendezője hazánk, de akkor még az Osztrák-Magyar Monarchia részeként, és Bécsben tartották a rendezvényt. Ráadásul 1938-ban ünnepelte az ország I. István halálának 900. évfordulóját, így a vallási és állami ünnep összefonódhatott.

A világkongresszus a két világháború közötti Magyarország legnagyobb szabású egyházi és társadalmi eseménye volt. Hivatalosan május 25 és 29-e között zajlott, ám valójában már napokkal korábban elkezdődtek a programok.

A kongresszus fővédnöke, a református Horthy természetszerűleg nem lehetett, így a római katolikus kormányzóné kapta ezt a feladatot.

Az egyházi méltóságok és a résztvevők kimondva, kimondatlanul úgy vélték, hogy a budapesti ünnepségek - a lelki élet elmélyítése mellett - politikailag a német nácizmus ellen irányulnak. Ez olyannyira érzékelhető volt, hogy Hitler megtiltotta a német katolikusok részvételét. Ugyanakkor a rendezvénynek a másik fő ellenség, a "pogány" bolsevizmus felé is volt üzenete.

Mivel az esemény határokon belül és a külföld felé is fontos üzeneteket hordozott, ezért mind a finanszírozók, mind pedig a szervezők igyekeztek a maximumot nyújtani.

Pompája csak az 1896-os millenniumi ünnepségekhez volt hasonlítható.

A 34. eucharisztikus világkongresszus számokban:

33 országból érkeztek küldöttek és zarándokok

50 ezer külföldi résztvevő

Több millió fővárosi és vidéki résztvevő

300 pap május 29-én órákon keresztül áldoztatott csak a Hősök terén

14 bíboros, 48 külföldi érsek és 97 püspök vett részt

150 ezer résztvevő a fiatalok demonstrációján (kísérőkkel együtt 300 ezren voltak)

150 ezer résztvevő a férfiak éjszakai szentségimádásán és éjféli szentmiséjén

Mindszenty József gyóntat a Hősök terén az Eucharisztikus Világkongresszuson.

A Hősök terén felépítették a római Szent Péter Bazilika oltárának mását. Itt a hivatalos megnyitón Serédi hercegprímás és Pacelli bíboros, a pápa küldötte (a későbbi XII. Piusz pápa) mondott beszédet.

Különleges éjszakai szentségimádásokat és félmilliós szentmiséket tartottak. Mindezt pedig a pazar budapesti díszkivilágítás tette lenyűgözővé hívőknek és nem hívőknek egyaránt.

Az esemény egyik legemlékezetesebb látványosság a május 26-i hajókörmenet volt. A hajókörmenet élén az Oltáriszentséget hordozó hajó úszott.

Az egész város díszkivilágításban izzott. A Margitszigeten cserkészek sorfala állt, a csúcsán pedig egy hatalmas égő máglya világított.

A parton háromezer fáklyás levente alkotott sorfalat, mögöttük imádkozó és éneklő tömeg kísérte a hajókat.

A konvoj megkerülte a Margit-szigetet, majd visszatért az Eötvös-kikötőhöz, ahol Pacelli bíboros áldást osztott a négy égtáj felé. Ekkor kezdődött a látványos tűzijáték a Gellért hegyről, a Citadellán pedig fénybe borult egy 50 méter magas kereszt. A lélegzetelállító látványt közel félmillió ember nézte végig a partról.

E pár napra - ahogy Pacelli bíboros fogalmazott – Budapest a „béke és a szeretet városává” változott „egy felfordult világ közepén”. Azonban a több százezer magyar hívő és a világ minden tájáról érkező zarándok hiába énekelték a világkongresszus himnuszában: „Forrassz eggyé békességben/ Minden népet, s nemzetet”.

A következő év szeptemberében előbb a németek, majd a szovjetek megtámadják Lengyelországot, s ezzel kezdetét vette a második világháború.

2020-ban újra Budapesten az eucharisztikus világkongresszus

2020. szeptember 13-20 között ismét Magyarországon kerül megrendezésre ezúttal az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Ferenc pápa 2016 januárjában a fülöp-szigeteki Cebuban jelentette be, hogy a következő rangos esemény rendezője ismét Budapest lesz.

Forrás: Wikipédia, Fortepan, barankovics.hu, bibl.u-szeged.hu, http://budapestcity.org


KÖVESS MINKET:




hirdetés
atomrobbanas.png

Ilyen egy atomrobbanás közvetlen közelről: tesztrobbantások szemtanúi mesélik el a „földöntúli” élményt

Ezt a szót használták többen is. A hidegháború alatt kétezer kísérleti atomrobbantást végeztek titokban a nagyhatalmak. Brit háborús veteránok mondják el ebben a videóban, milyen volt.
Motherboard/Youtube - szmo.hu
2019. június 22.



Most, hogy az HBO Csernobilm-filmje világszerte alaposan felkorbácsolta a kedélyeket, és főként a kételyeket az atomenergiával kapcsolatban, egyre többen figyelnek oda azokra az emberekre, akik testközelből is megtapasztalták, mire is képes egy nukleáris robbanás.

Sokan még mindig abban a hiszemben élnek, hogy a Hirosimára és Nagaszakira 1945-ben ledobott, amerikai atombombák óta "csend" van, de ez tévedés.

A második világháború utáni évtizedekben a nyugati hatalmak állítólag legalább kétezer kísérleti atomrobbantást végeztek a Csendes-Óceánon és Ausztrália partjainál. Ezeket több százezer fiatal katona nézte végig, repülőgép-anyahajókról.

A katonák közül a brit veteránok tavaly augusztusban egy találkozón vettek részt, ahol sokan meséltek arról: pontosan milyen látvány és érzés volt egy atomrobbantás, mondhatjuk, hogy szinte közvetlen közelről.

Akik ugyanis olyan közel vannak, hogy látják az atomvillanást és a gombafelhőt, mindenképp ki vannak téve a sugárfertőzésnek, ez közismert tény.

A veteránok beszámolói döbbenetesek. A részletekért és a videóért kattints.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:



hirdetés
kadar-janos-1986.jpg

Kádár Jánost sugárvédelmi egység őrizte a Csernobil utáni május 1-jén a tribünön

A politikus legfőbb médiatanácsadója korábban nem ismert részleteket is elárult a szovjet atombaleset utáni drámai napokról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 14.



„Mindent tudtunk, de a lakosságnak nem mondhattunk semmit a csernobili katasztrófáról. Azért május 1-jén a sugárvédelmi szakemberek ott álltak a tribün mellett, hogy jelentsenek Marjainak, mi a helyzet” – mondta a halála előtt a Hetek munkatársának adott utolsó interjúban Lakatos Ernő, az MSZMP Agitációs és Propaganda Osztályának vezetője.

Kádár János legfőbb médiatanácsadója korábban nem ismert részleteket is elárult a szovjet atombaleset utáni drámai napokról.

Lakatos maga Londonban értesült a robbanásról, amikor Kínából hazajövet repülőgépüket brit rendőrök fogták közre, és félrevontatták. Mint kiderült, éppen Csernobil felett haladtak át, így azonnal sugármentesíteni kellett a magyar küldöttség gépét.

Itthon nem csak sugárszintet mérték folyamatosan, hanem a lakosság közhangulatát is.

A Hetek megszerezte a Tömegkommunikációs Kutatóközpont bizalmas felméréseit, amelyet csak a kommunista párt legfelső vezetői olvashattak. Eszerint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 47 százaléka elismerte, hogy külföldi rádióadókból tájékozódott a csernobili eseményekről. De

a teljes lakosság 55 százaléka is úgy vélte, hogy egyáltalán nem volt megfelelő a hivatalos magyar tájékoztatás.

Az adatok megerősítik, hogy a csernobili atombaleset nyomán a tömegtájékoztatás olyan hitelvesztést szenvedett el, amit a párt kommunikátorai már nem tudtak helyrehozni. A rendszerváltás 30 évvel ezelőtti ikonikus eseményeihez – köztük Nagy Imre és mártírtársainak 1989. június 16-ai újratemetéséhez – vezető úton a csernobili robbanás törte át a hallgatás és dezinformáció falát.

További exkluzív részleteket, és Lakatos Ernő utolsó interjúját a Hetek pénteken megjelent számában olvashatsz.


KÖVESS MINKET:




hirdetés
kodaly-cimkep.jpg

Kodály Zoltán szerelmei: először egy 19 évvel idősebb, majd egy 58 évvel fiatalabb nőt vett feleségül

A magyar zenei nevelés fő alakja mindkét esetben rendkívül odaadó férjnek bizonyult.
Kovács-Tóth Noémi írása, képek: Wikipedia - szmo.hu
2019. június 13.



Kodály Zoltán (1882-1967) korának egyik legelismertebb zenei szakembere volt, akinek tudását és módszertanát máig hasznosítják a zeneiskolákban. A háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, pedagógus és népzenekutató – aki az MTA tagja, majd elnöke is volt – ezeken felül a szerető társ szerepében is helytállt. Ugyanakkor eléggé széles skálán mozgott az ízlése a hölgyek terén.

Elsőként – az eredetileg Schlesinger néven született – Sándor Emma (1863-1958) csavarta el a fejét, aki egy jómódú család több nyelven beszélő, tehetségesen zongorázó, éneklő és zenét szerző leánya volt. Fiatalon hozzáment egy pesti kereskedőhöz, otthonuk a zenei elit szalonjának számított. Dohnányi Ernő és Bartók Béla után Kodály Zoltán is segítette Emma zenei fejlődését. Bartók és Kodály nála találkozott először, majd mindketten belehabarodtak a híresen intelligens és humoros asszonyba, utóbbi esetben ráadásul viszonzásra lelt a vonzalom.

A 23 éves Kodályt nem tántorították el olyan apróságok, mint hogy Emma férjezett volt, ráadásul nála 19 évvel idősebb, valamint távol állt a klasszikus szépségideáltól is.

Úgyhogy némi felfordulást és formaságot követően 1910-ben, 28 évesen elvette feleségül az akkor 47 éves szerelmét, aki élete végéig hű társa maradt.

Kodály Zoltánnénak nem kellett szégyenkeznie hírneves ura mellett, mivel maga is tehetséges műfordítónak, illetve zeneszerzőnek bizonyult. Egyes témáit Bartók, Dohnányi és Kodály is feldolgozta, zongora-szerzeményeivel pedig Londonban és Párizsban egyaránt díjat nyert. Híres zeneszerzők tisztelték és szerették, többen neki ajánlották elkészült műveiket. Emma ugyanakkor lemondott a saját karrierről, inkább férjét segítette egész életében, például kottákat másolt és népdalokat gyűjtött a munkájához, valamint német átiratokat készített balladákhoz és nótákhoz.

Zoltán és Emma imádták egymást, mindig együtt töltötték a szabadidejüket, ahogyan a nemzetközi hangversenykörutakra is közösen utaztak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
A_Mengele_lany02.jpg

Aki legyőzte Mengelét – a négy koncentrációs tábort túlélő magyar lány igaz története

A szlovákiai magyar nő visszaemlékezéséből Veronika H. Tóth írt mellbevágó regényt A Mengele-lány címmel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 05.



„A színtiszta pokol volt, amit emberek teremtettek más emberek számára itt a földön” – így jellemzi Auschwitz-Birkenaut Viola Stern Fischer, a négy koncentrációs tábort túlélő, szlovákiai magyar nő. A történelmi könyvek rideg vonalasságán az első mondattal túllépő visszaemlékezéséből Veronika H. Tóth zsurnaliszta írt mellbevágó regényt A Mengele-lány címmel. Viola, korábbi nevén Ibolya az egyike volt azon keveseknek, akik túlélték a haláltábor rettegett orvosának embertelen kísérleteit.

Mengele-lány voltam. Egyike a sokaknak, akiknek el kellett viselniük a kísérleteit. Egyike a keveseknek, akik ezt túlélték.

És talán az egyetlen, aki legyőzte – a doktor és a csapata olyasmiket művelt velem, hogy valójában soha nem részesülhettem volna az élet legnagyobb ajándékában: nem tarthattam volna a kezemben a saját gyermekemet. Kétszer győztem le őket, két csodálatos lányom van” – ezzel a gondolattal kezdi visszaemlékezését a Stern Rózsa Ibolyaként született Viola Fischerová az Animus Kiadó által gondozott regényben.

Az idős hölgy hetven évvel a történtek után tér vissza emlékeihez, és úgy adja át a második világháború előtt, alatt és után történteket, ahogy az emlékezetében megmaradtak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x