hirdetés
gomboczbence-1.jpg

„Meg kell élni a szomorúságot is, nem elmenekülni előle, hiszen úgysem tart örökké”

Gombocz Bence új EP-je, a Waves of possibilities eredetileg egy rövidfilm zenéjének készült, de most önálló életre kelt. A szerző azt is elmeséli, mi ihlette a dalokat.
Címkép: sinco - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Gombocz Bence 1988-ban született, 16 éve gitározik és énekel. Zenei stílusára a 70-es évek hard rockja, minden idők progresszív rockja, a magyar alternatív zene, valamint számos mai stílus egyaránt hatással volt.

"Egy időben körbestoppoltam Nyugat-Európát és utcazenéltem, néha zenekarokba is belevágtam, ám a szólóprojektem volt az, amit mindig is csináltam a kezdetektől fogva"

– meséli magáról.

A Tan Kapuja Buddhista főiskolán végzett dharma-tanítói szakirányon (önismereti célból), és amikor nincs vírushelyzet, a film- és zeneszakmában szokott dolgozni.

Az utóbbi időben több zenei vonalon is elindult, ennek az első eredménye a most megjelent, ambient/alternatív stílusú filmzenei EP.

hirdetés

Filmzene EP és a rövidfilm

A háromdalos kislemez a „Waves of possibilities” címet viseli. Születésének körülményeit Bence a következő szavakkal idézi fel:

"Ki akartam próbálni magam ezen a téren is, és Holdosi Máté barátom 2019-es vizsgafilmjénél volt lehetőségem megírni az első filmzenét. Sőt a zeneszerzés mellett a főszerepre is felkért engem, amit örömmel vállaltam el, mert noha nem vagyok színész, számos statiszta és sportextra munkát végeztem már, így nem voltam zavarban a kamera előtt. Továbbá egy hozzám közel álló karaktert kellett eljátszanom. Így egyszer csak azon kaptam magam, hogy szerzetesi ruhában Csankó Zoltán Jászai Mari díjas színésszel együtt játszom egy templomban.

Így született meg a „Zajlik az élet”, és az első olyan zeném, amit egy filmhez írtam, úgymond megrendelésre. Érdekes volt, hogy a zene egyszerre született a filmmel, egy időben, így oda-vissza hatottak egymásra. A megírt zenei betéteket bővítettem ki rendes zenei számokká.

A rövidfilm:

Szerintem a kreatív ember nem csak simán olyan, hogy sok ötlete van, hanem az is a jellemzője, hogy nagyon jól tud válogatni, hiszen önmagában az még nem elég, hogy sok ötlete van az illetőnek. Meg kell tanulni kiszűrni azokat dolgokat, amik feleslegesek. Egy dal írásakor olyan érzésem szokott lenni, mintha sétálnék az erdőben és elágazáshoz érnék.

Van, hogy ösztönösen elindulok az egyik irányba, ám olyan is van, hogy nem kettéágazik az út, hanem akár több tucat ösvény sejlik fel. Ilyenkor jól körbenézek és kiválasztom azt az ösvényt, ami a leginkább passzol az út hangulatához.

Egy dallamból gyakran akár tízféle verziót is kitalálok, majd azt hagyom meg, amelyik a leginkább passzol, amelyiket időtállónak érzem. Ennek következtében nemcsak sok dal gyűlt fel az idők során, hanem rengeteg dalötlet is, olyan elágazások, amiket nem követtem végig.

Idő volt, mire rájöttem, hogy ha nem „csak” szóló előadóként tekintek magamra, hanem zeneszerzőként, úgy nyer értelmet igazán ez a szerteágazó hozzáállás. A zeneszerző „címkével” örömmel azonosítom magam."

Az EP itt meghallgatható:

Spotify-on IDE KATTINTVA érhető el.

A dalok egy lehetséges magyarázata

"Az EP címe kicsit onnan ered, hogy rengeteg lehetőséget látok és tapasztalok, már amikor a megfelelő tudatállapotba kerülök. Mert akkor észreveszem őket és olyan sok a választható szemszögek száma, hogy hullámoknak tűnnek.

Az első két dal pedig azt az utat mutatja meg, hogy hogyan jutok el ebbe az állapotba. Az első dal a „Welcoming sadness” pont annyi, amit a cím mutat… Amikor szomorúak vagyunk, akkor nagyon fontos, hogy meg tudjuk engedni magunknak a szomorúságot, meg tudjuk élni rendesen, ne meneküljünk előle, fogadjuk el ahogy van, hiszen úgysem tart örökké.

A második dal, az „Expanding inner space” pedig az első dal következménye, a befelé figyelés mozdulatának jutalma. Amikor őszintén magunkba nézünk, akkor láthatjuk az összes jó és rossz dolgot egyaránt, ami bennünk van. Minél aktívabban figyelünk befelé, annál tágabbnak tűnik a benső világunk, ugyanis rengeteg hely van ott. Folyton adott a lehetőség, hogy felfedezzük magunkat, mindig találni fogunk olyan helyet, amiről nem is tudtunk, hogy ott van bennünk. Az önismeret igazából szerintem olyan, mint egy dinamikus, folyton változó térkép magunkról.

Fotó: sinco

A harmadik, címadó „Waves of possibilities” pedig ennek a benső munkának az eredménye. Akkor vesszük észre a számtalan előttünk lévő lehetőséget, ha nyitottak vagyunk rájuk.

Biztos te is tapasztaltad már azt, hogy ha szomorú vagy, vagy dühös, akkor azokat a dolgokat fogod előbb észrevenni magadban és kívül, amik ezekhez az állapotokhoz kapcsolódnak. Ilyenkor vakfoltokká válnak a lehetőségek.

Ha szorongok, és közben nem merem beismerni magamnak, hogy szomorú vagyok és feszült, akkor hiába hoz az élet számos lehetőséget, én csak azt fogom bele látni a dolgokba, hogy aggódom meg szomorú vagyok. Ám az őszinteség útját követve, nyugodtan, alig, vagy nem feszülve végre nem csak a saját tudatállapot kivetítése fog érvényesülni, hanem talán az is, ami azon túl van.

Szóval ideális esetben jönnek azok a hullámok, a lehetőségek. Ezért is térnek vissza az első dalban lévő zongoratémák a másik két számban. Egyrészt ha nem éljük meg amit kell, akkor nem tudunk rájuk építkezni, másrészt egy nyitottabb állapotot akkor lehet valamennyire fenntartani, ha pontosan tudjuk, hogy milyen annak az ellenkezője. Aztán úgyis történni fog valami, amire nem számítunk, ami kimozdít, aztán jönni fog a következő hullám. Ez most egy lehetséges magyarázata a három instrumentális dalnak."

Bence egyéb projektjeiről lapozás után olvashatsz:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
eszenyi.jpg

Álarcos énekes: Lelepleződött a Tigris, Eszenyi Enikő volt a maszk mögött

A nyomozóknak leesett az álla, mikor meglátták, kit rejt az álarc. Eszenyi elárulta azt is, hogy nagyon nehéz volt a jelmeze, alig bírt menni benne.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Újabb versenyző búcsúzott az Álarcos énekes produkciójából. A nyomozók közül többen is Ónodi Eszterre tippeltek, de volt egy szavazat Trokán Nórára is.

Ám a maszk mögül végül Eszenyi Enikő bukkant elő.

Nagyon tévúton voltak - vallották be a nyomozók is, akik még előzőleg azon is vitáztak, hogy férfi vagy nő bújik meg az álarc mögött. Sebestyén Balázs többször is elmondta, hogy nem hiszi el, hogy Eszenyi volt a Tigris.

VIDEÓ: A leleplezés

Ilyen rejtélyes nyomokat adott magáról a Tigris:

hirdetés

És a produkciója:

A szombati adásban Nagy Ervin vette át Gáspár Laci helyét, amíg az énekes felépül a koronavírus-fertőzéséből.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
1024px-Tom_Hardy_42774738485-1000x667.jpg

Egyre biztosabb, hogy Tom Hardy lesz az új James Bond

Még júniusban szerepelhetett sikeresen a meghallgatásokon.
Fotó: Gage Skidmore/Wikipedia - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Bár hivatalosan még nem jelentették be, egy brit lap már tényként kezeli, hogy Tom Hardy veheti át a szmokingot és a fegyvert a James Bond szerepéből idén visszavonuló Daniel Craigtől.

A The Vulcan Reporter tudni véli, hogy

a színésznek még júniusban ajánlották fel a szerepet, miután meggyőző teljesítményt nyújtott a meghallgatásokon.

A forrás szerint idén novemberben tervezték bejelenteni a színészt - akkor, amikor a Nincs idő meghalni című 25. Bond-filmet bemutatják, ám a járványhelyzet miatt a bejelentés átcsúszhat 2021-re. A Daily Mail szerint az is ezt jelezheti előre, hogy a fogadóirodáknál jelentősen lecsökkent a szorzó Hardy nevénél, ami több mint sokatmondó.

Hardy korábban nem rejtette véka alá, hogy szívesen eljátszaná Bondot, ám rendkívül szűkszavúan nyilatkozott róla, nehogy ártson ezzel az esélyeinek.

hirdetés

Ezzel ő lenne a 7. James Bond, azt a Daniel Craiget váltaná, aki már évek óta pedzegeti visszavonulását. 2005 óta 5 Bond-filmben játszotta el a címszerepet, és bár már 2016-ban azt mondta, hogy elege van a titkosügynökből, még visszacsábították, így láthatjuk még egyszer a Nincs idő meghalni című filmben épületeken ugrálni és szép nőket megmenteni. Ha Hardyé lesz a megtiszteltetés, olyan színészek sorába kerül be, mint Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton és Pierce Brosnan.

Amennyiben a vírushelyzet engedi, november 19-én mutatják be a Nincs idő meghalnit.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-7-scaled.jpg

Bűnözővel járt, betegesen lefogyott egy szerephez és van humora - Anne Hathaway-portré

A volt pasija még Bill Clintont is átverte. Hathaway az egyik nagy túlélő Hollywoodban.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Anne Hathawaynek a nevéről gyakran eszembe szokott jutni, hogy olyan, mint egy Jane Austen-film főszereplője: van benne valami arisztokratikus tartás, ugyanakkor sérülékenység. Összegyűjtöttünk pár érdekességet róla.

Hercegnői indulás

Hathaway már kisgyerek kora óta eltökélten a színészkarrierről álmodozott, sőt, tett is érte: meghallgatásról meghallgatásra járt. Csakhogy nem igazán úgy alakultak a dolgok, ahogy tervezte, így tinédzser éveiben csalódás csalódást követett. Azért szerencsére nem kellett sokáig várnia:

alig volt 18, amikor jött a Neveletlen hercegnő, melynek ő kapta a főszerepét, és egyből a világhírig emelte.

Csakhogy a szülők nem támogatták a színészi karriert, féltették az érzékeny kislányt, és még Gary Marshall rendezővel is leültek egy találkozó erejéig, mielőtt megengedték Anne-nek, hogy szerepeljen a filmben.

hirdetés

Volt egy bűnöző pasija

Lehet, hogy néhányan emlékeznek is rá: mielőtt Hathaway megismerkedett férjével és gyermekei apjával, volt egy kapcsolata, ami csúnya véget ért.

A férfit azért tartóztatták le, mert 50 millió dollárt csalt ki befektetőkből. Az ingatlanfejlesztő Raffaello Follieri és a színésznő 2004-ben kezdtek randizni, majd a férfit 2008-ban bíróság elé állították és elítélték. Átvert partnerei között volt az exelnök Bill Clinton is.

Hathaway azonnal megszakította vele a kapcsolatot a letartóztatása után, és Follieri hiába próbálta hívni a börtönből - négy évet kapott - , még a telefonszámát is megváltoztatta.

Életveszélyes diéta

Azt tudjuk, hogy Oscar-díjat hozott számára A nyomorultak című filmben nyújtott alakítása. Azt viszont már nem biztos, milyen komoly életvezetési szabályokat vezetett be azért, hogy tényleg úgy nézzen ki, mint egy csontsovány, hajléktalan prostituált.

Mindehhez napi 500 (!) kalóriát fogyasztott el, és sokak szerint talán túl komolyan is vette a szerepet. A haját megtépázott rövidre vágta, a kulcscsontjai kilógtak. Még a rendező is figyelmeztette, hogy túl messzire megy a felkészüléssel.

Majdnem ő játszotta a Felkoppintva főszerepét

A 2007-es vígjáték - Seth Rogennel és Katherine Heigle-lel a főszerepben - igazi kasszasiker volt, viszont eredetileg Anne Hathaway volt az, akit a női főszerepre választottak. Anne a forgatás előtt lépett ki a produkcióból kreatív nézetkülönbségek miatt. Konkrétan az volt a konfliktusforrás - ahogy Judd Apatow, a direktor mesélte - ,

Anne nem értett egyet azzal, hogy egy valódi szülés képei is belekerüljenek a filmbe.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-6.jpg

Ez a nővér nagyon csúnya dolgokat művel – Ratched a Netflixen

Ryan Murphy sorozata a Száll a kakukk fészkére gonosz nővérének előtörténetét meséli el. Kritika.
Szajki-Vörös Adél, fotó: Netflix - szmo.hu
2020. szeptember 21.


hirdetés

Fel a kezekkel, ki nem látta még a Száll a kakukk fészkére című nagyszerű regényadaptációt, Jack Nicholson egyik legvagányabb alakítását, és Milos Forman egyik legnagyszerűbb, 1975-ös filmjét? Ha nem, kötelező, főleg azoknak, akik a szabadság, a normalitás viszonylagossága és az emberiesség kérdéseivel szívesen foglalkoznak, de nem szeretik, ha mindezt túl komolyan nyomják le a torkukon. Mert a Száll a kakukk fészkére mestermű.

A Ratched című új Netflix-sorozatról sajnos nem mondható el ugyanez, ugyanakkor számos olyan erénnyel dicsekedhet, ami kevés jelenlegi sorozatról mondható el. Eredettörténetről beszélünk: az a Ratched nővér áll a sztori középpontjában, aki a Forman-filmben élvezettel, pszichopátiára utaló személyiségbeli jelekkel tett gonoszságokat az elmegyógyintézet betegeivel - köztük Jack Nicholsonnal, aki inkább volt normális - bár mi is az a normális? - mint nem.

Ratched ikonikus filmes figura, őt és elképzelt előzménysztoriját hívta most életre Ryan Murphy kreátor (American Crime Story, Hollywood) és a főszereplő, Sarah Paulson, akiről eddig is tudtuk, hogy nagyszerű színésznő, de itt konkrétan zseniális, amit művel, különösen ahhoz képest, hogy a sorozatban azért vannak aránytalanságok és túlzások.

Az egyik fix pontja maga Paulson, árnyalt, gyönyörű és zavarba ejtően komplex alakításával. Ezzel sokan szerintem nem is feltétlenül tudnak majd mit kezdeni, és a motivációhiányra meg a következetlen forgatókönyvre lehet fogni a váltakozó reakcióit, miközben egyszerűen csak arról van szó, hogy Paulson eljátssza, miként lehet egy embernek ilyen, meg olyan, meg amolyan oldala, meg ilyen, olyan és amolyan tettei - mint mindannyiunknak. Csak épp ő elcse#szettebb háttérből jön, mint az átlagember.

A Ratched főhőse tehát a második világháborús traumákat, gyermekkori és felnőtt traumákat átélt figura - nem vagyok diagnoszta, de ha traumaismétlés esete áll fenn nála, érdemes ebből a szempontból is végignézni a sorozatot. Én az első részt kétszer néztem meg, és több helyzetet és reakciót jobban értettem meg, mint elsőre. A Ratched ugyanis rohan, akárcsak az emberi elme, és nem érdemes elkalandozni, mert a következő pillanatban nem fogjuk érteni, mi miért történt.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!