hirdetés
 
 

Gombafejűek a háztetőn – 50 éve adott utoljára koncertet a Beatles
Senki nem tudott róla, mégis pillanatok alatt összegyűlt a közönség. Pedig a nézőtér csak az utca volt, a színpad pedig egy háztető.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2019. január 29.


hirdetés

Akik e rendkívüli koncert szem- és fültanúi lehettek 1969. január 30-án Londonban, aligha gondolták volna, duplán történelmi pillanat részesei voltak. Nagy megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a háztetőn játszó kvartett a Beatles, amely két és fél év után így lépett újra a nyilvánosság elé, azt azonban tán még maguk a zenészek sem sejtették, hogy utoljára.

A Beatles az 1966. augusztus 29-én San Franciscóban, a Candlestick Parkban tartott koncertjükkel búcsút mondtak a színpadnak. Kimerültek az állandó turnézástól, fellépéseik során a rajongók sikítozásától sokszor egymást sem hallották, és úgy érezték, zeneileg is képtelenek előre lépni. És bár kétségtelen, hogy a következő években kiadott lemezeikkel új szintre emelték a pop-rock műfajt, az élő fellépések nemcsak a közönségnek, hanem maguknak a Gombafejűeknek is kezdtek hiányozni.

Az az igény is szülte azt az ötletet, hogy 1969 januárjában dokumentumfilmet készítenek új lemezük felvételeiről, majd a végén rögtönöznek egy kis koncertet. Arról a mai napig folyik a vita, hogy kinek az agyából pattant ki az elő előadás, Ringo Starr úgy emlékszik, hogy John Lennon javasolta, Glyn Johns hangmérnök viszont magának tartja fenn e dicsőséget. A lemez címe Get Back lett volna egy vadonatút rhythm and blues-darab után, a filmé pedig, amelynek rendezője a zenei műfajban is járatos Michael Lindsay-Hogg volt, The Beatles Get Back.

Csakhogy ekkor már a széthúzás, a kölcsönös szakmai féltékenység jellemezte a liverpool-i „mesés négyest” (Fab Four).

Nyilván ebben szerepet játszott az is, hogy már hiányzott közöttük a turnékon, a koncerteken elengedhetetlen egymásra utaltság összetartó ereje, és az eltelt években egyre inkább kikristályosodtak az egyéni zenei elképzelések.

Elsősorban John Lennon és Paul McCartney között éleződött ki a korábban is meglévő rivalizálás, de George Harrison is jobban szerette volna érvényesíteni saját zenei világát a közös hangzásban. Mindezek mellett csak fokozta a feszültséget a „családok” színre lépése. Volt olyan vélemény, hogy a Beatles feloszlását az okozta, hogy „Yoko Ono ráült az egyik erősítőre” – ez így nyilván erős túlzás, de tény, hogy Lennon japán szerelme (hamarosan felesége) eltávolította őt a többiektől, ezért Paul próbálta átvenni a zenekar irányítását, csakhogy túlságosan is a maga képére akarta faragni, ami Johnt és George-ot is sértette. És ne felejtsük el, hogy immár bejött a képbe Linda Eastman, Macca jövendőbelije, aki eredetileg azért kereste fel a Beatles-t, hogy Lennont fotózza és ha ő nem is, de első házasságából való lánya, Heather folyton ott lábatlankodott a fiúk között a stúdióban…

A négy Beatle később egyöntetűen elismerte, hogy a próbák és a felvételek katasztrofális légkörben zajlottak, és ezen az sem segített, hogy George bevonta a fiatal fekete orgonistát, Billy Prestont, hogy új lökést adjon a bandával. A dalokkal is elégedetlenek voltak, azok végül Phil Spector producer kezébe kerültek, aki „áthangszerelte” őket az egy évvel később megjelenő utolsó Beatles-albumhoz, a Let It Be-hez. Közben azért még ősszel összekapták magukat és az Abbey Road újabb remekművel gazdagította örökségüket, de ez egy másik történet.

A filmhez azért, amelyet végül Let It Be-nek neveztek el és az albummal egyidőben mutatták be, Lindsay-Hogg megpróbálta kiválogatni a felhőtlenebb pillanatokat, és benne van természetesen a tetőkoncert is. Valójában inkább tekinthető „hangpróbának”, hiszen 42 perc alatt mindössze 5 számot játszottak, ebből a Get Back-et három változatban.

John Lennon vörösesbarna, George Harrison fekete bundában, Ringo Starr piros esőkabátban, Paul McCartney viszont csupán egy sötét öltönyben jelent meg az Apple Records Savile Row-i székházának tetején.

E filmrészleteket nézve még úgy tűnik, hogy minden rendben van, a fiúk összekacsintanak, láthatóan élvezik a játékot.

Alighogy belevágtak az első dalba, az utca megtelt – éppen ebédidő volt – de aztán akadt valami ünneprontó, aki a rendőrséget hívta csendháborítás miatt, és a hatóságok beszüntették az előre be nem jelentett koncertet.

A modern zene legnagyobb hatású négyesét soha többé nem láthattuk így. Egy éven belül külön-külön valamennyien újra koncertezni kezdtek, George Harrison meg is próbálta elcsábítani a többieket az 1971. augusztus 1-i Bangla Desh Concertre, de csak Ringo állt kötélnek, mert John és Paul akkoriban szóba sem álltak egymással. Lennon 1980. december 8-i meggyilkolásával pedig végleg szertefoszlott a nagy „reunion” álma.


KÖVESS MINKET:John Mayall 85 éves, de még mindig lenyom egy blueskoncertet - most te is megnézheted az Akvárium Klubban
Több, mint 50 éve készít lemezeket, és koncertezik fáradhatatlanul.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 28.


hirdetés

A brit blues zene atyjaként emlegetett gitárhős ismét Budapestre érkezik. Az idén 85 éves legenda március 19-én játszik majd az Akvárium Klubban.

Utoljára 2015-ben járt nálunk, akkor írtunk róla egy cikket, amelyben sok érdekességet tudhattatok meg a gitárosról.

John Mayall zenekedvelő családban született Manchesterben, apja jazzgitáros volt, akinek lemezgyűjteménye jelentős szerepet játszott zenei ízlésének irányításában. 1965-től készít lemezeket, az általa alapított John Mayall & the Bluesbreakersben olyan hírességek fordultak meg, mint például Eric Clapton, Peter Green, Jack Bruce, John McVie, Mick Fleetwood vagy Mick Taylor.

Az idén 85 éves legenda most ismét európai turnéra indult, amire elkíséri Carolyn Wonderland, az elképesztő tehetségű gitáros is, illetve vele tart Greg Rzab basszusgitáros és Jay Davenport dobos is, akik a John Mayall Band állandó tagjai. John Mayall azt ígérte, 2019-re már a boltokban lesz új lemeze, amin kedvenc gitárosai is szerepet kapnak, többek között Joe Bonamassa, Carolyn Wonderland – aki a turnéra is elkíséri - Todd Rundgren, Larry McCray, Alex Lifeson és Steven Van Zent. Az album a Nobody Told Me címet viseli majd.

Jegyeket itt tudtok venni, az esemény Fb-eventje pedig itt található.

Aki pedig fel akar készülni, hogy mi várható márciusban, az ezt nézze meg:


KÖVESS MINKET:Előkerült a Csillagok Háborúja eredeti forgatókönyve, izgalmas részek derültek ki
A most felbukkant forgatókönyv egész mást ír Leia és Luke viszonyáról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 28.


hirdetés

Úgy tűnik, George Lucas út közben alakított az eredeti elképzelésein - derül ki a Redditen felbukkant, eredeti Star Wars forgatókönyvből.

A történet szerint Luke és Leia hercegnő valójában ikrek, ám most derült csak ki, hogy ez az eredeti forgatókönyv szerint nem egészen így lett volna. Erre pedig a két szereplő leírása utal, egészen pontosan az, hogy az eredeti verzióban 2 év a korkülönbség köztük.

Mikor Luke először feltűnik a színen, a szkriptben ezt írják:

“Halottfehér táj terül el horizonttól horizontig. A két ikernap iszonyú hősége egy magányos figurára árad – ő Luke Skywalker, egy paraszfiú, aki arra vágyik, hogy hőssé váljon. 18 éves, de sokkal fiatalabbnak néz ki.”

A forgatókönyv szerint tehát Luke 18 éves, ám Leiáról is van leírás, aki viszont fiatalabb:

“3PO ismerős csörömpölést hall, és kiszúrja a kis R2-t a füstös folyosón. Egy gyönyörű lány (körülbelül 16 éves) áll R2 előtt.”

Végül mégis ikrek lettek, rokonságuk egyébként A jedi visszatérben derült ki.


KÖVESS MINKET:Klippemier: itt van Majka vadonatúj dala!
A húszéves jubileumát ünneplő Magna Cum Laude dalait igazi hazai sztárelőadók szólaltatják meg. A Pálinka dalt például az ózdi rapper...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 28.


hirdetés

Különleges kiadvánnyal jelentkezik az idén két évtizedes jubileumot ünneplő Magna Cum Laude zenekar. A február 1-jén érkező Gyulai HÚSZfeldolgozó című korongon Mező Misiék legnagyobb slágerei többek közt olyan hazai nagyágyúk előadásában hallhatók, mint a Kowalsky meg a Vega, a Beatrice, Rúzsa Magdi vagy Charlie. A lemezen szereplő Magna-átiratok közül egyet már közzé is tett a zenekar: a Pálinka dalt Majka énekli az albumon.

„A Pálinka dal egy nagyon emblematikus Magna Cum Laude-nóta. Mi egy kicsit majkásítottuk, katonásabbra akartuk venni, hogy egy kicsit erőszakosabban szóljon, mint az eredeti” – mondta Majka.

Nézd és hallgasd meg! Neked bejön?


KÖVESS MINKET:Ők voltak a legnépszerűbb magyar szinkronhangok 2018-ban
Mutatjuk, kiket szavaztak meg a rajongók!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 27.


hirdetés

Bár van, aki úgy gondolja, a szinkronizált filmek miatt nem tudnak nyelveket beszélni a magyarok, és van, aki azt szeretné, ha többször vetítenének feliratos filmeket a moziban és a tévében, a magyar szinkronszínészek elképesztően népszerűek. És szinte mindnyájunknak megvannak a maga kedvenc hangjai.

Mivel van összehasonlítási alapunk, úgy véljük, a magyar szinkron nagyon jó - az olasszal összevetve például ég és föld a különbség.

A Magyar Szinkron az olvasói, rajongói segítségével állította össze azt a listát, amelyikből kiderült, mely színészeké volt a legkedveltebb hang 2018-ban. "Az adatbázisunkban lévő, több mint 1500 magyar színészből áll listából, minden évben megkapjuk az 50 legkedveltebb színésznő és színész sorrendjét, amelyet kizárólag az adatlapjaikon jelentkező látogatottság alapján állítanak össze" - írják a Facebook-oldalukon.

A szinkronszínésznő közül az első helyet Andresz Kati szerezte meg - ő volt annak idején Molly Weasley, Ron anyukájának a magyar hangja a Harry Potterben.

A második Mezei Kitty, a diafilm mesék szinkronhangja, és ő adja a hangját Pennynek az Agymenőkben. A harmadik Bogdányi Titanilla (a Neveletlen hercegnőben Anne Hathaway magyar hangja), a negyedik Zsigmond Tamara (Az Egy rém rendes családban ő volt Kelly Bundy), az ötödik Kisfalvi Krisztina (az Ally McBealben ő kölcsönözte a hangját Calista Flockhartnak).

A 2018-as férfi lista első helyezettje Kőszegi Ákos (Tony Soprano a Maffiózkból, illetve Tom Hanks egyik szinkronhangja).

A második legnépszerűbb Csankó Zoltán (The Walking Dead: Negan - Jeffrey Dean Morgan), a harmadik Kerekes József (Family Guy: Peter Griffin - Seth MacFarlane), negyedik Rajkai Zoltán (a Csillag születikben Bradley Coopert szinkronizálta), és az ötödik Széles Tamás (ő Sirius Black, vagyis Gary Oldman magyar hangja a Harry Potterben).


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x