Gigabírságot kapott az RTL a Való Világ 4. miatt, amiben Baukó Éva és Alekosz is szerepelt
Hét éve húzódott a per a Médiatanács és a szolgáltató között a nem megfelelő korhatár-besorolás miatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. október 31.143 millió forintot kell fizetnie a Való Világ 4. szériája miatt az RTL-nek, ugyanis a bíróság ítélete szerint rossz volt a korhatár-besorolás, így a gyerekek is láthatták és hallhatták, ahogyan például a széria két leismertebb arca, Alekosz és Baukó Éva beszélgetnek egymással, miközben esetenként isznak, vagy épp cigiznek, és közben csúnyán beszélnek.

A Fővárosi Törvényszék most hagyta helyben az elsőfokú bírósági ítéletet, amelyben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa javára döntött.

A bírságot huszonegy műsorszám és azok előzeteseinek hibás korhatár-besorolása, valamint burkolt reklámozás miatt kapta a szolgáltató, így az RTL Klub közel 143 millió forintot köteles kifizetni bírságként. A bíróság jogerős döntése hét éve húzódó bírósági procedúra után született meg, és a Médiatanács határozatán csak minimális mértékben változtatott.

A Médiatanács döntése szerint a szolgáltató a 2010-ben vetített Való Világ 4 bizonyos epizódjait nem a megfelelő korhatár-kategóriába sorolta. A testületnek többek között a közvetlen szexuális utalásokkal, a trágársággal, a dohányzással és a túlzott alkoholfogyasztás bemutatásával volt problémája.

Az epizódokhoz kapcsolódó műsorelőzeteseket sem a megfelelő idősávban sugározta a csatorna a Médiatanács szerint – ha az RTL Klub helyesen sorolta volna be a műsort, akkor ezeket csak este 9 és hajnali 5 között vetíthették volna –, a műsorszámok alatt pedig több esetben burkolt reklámot tett közzé.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság közleménye felidézte: az első fokon eljáró fővárosi közigazgatási bíróság megállapította, hogy valamennyi epizód megsértette a kiskorúak védelmét célzó előírásokat, így megalapozott és jogszerű volt a médiatanács által kiszabott 110,35 millió forintos kötbér. A burkolt reklámozás tilalmával kapcsolatban is egyetértett a bíróság és a testülettel, és jogszerűnek ítélte a 13,9 millió forintos kötbér kiszabását. A műsorelőzetesek vizsgálatával kapcsolatos médiatanácsi megállapításoktól csak egy esetben tért el a bíróság, ezért csekély mértékben mérsékelte a testület határozatában kiszabott kötbér összegét 19,3 millió forintról 18,4 millió forintra.

Az RTL Klubot tehát összesen 142,7 millió forint bírság megfizetésére kötelezték.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x