Gemenci-erdő: ahol a legértékesebb trófeát növesztő gímszarvasok élnek
Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű ártéri erdeje, különleges növény- és állatvilága, kisvasútja, bakancsos, kerékpáros és vízitúra útjai, tanösvényei bakancslistára kívánkoznak.
Söptei Zsuzsanna írása, fotók: Simon László - szmo.hu
2018. október 26.


A Gemenci-erdő - ez a számos dologban különleges csoda - ősszel is lenyűgöző. Bajától egy rövid utazással könnyen elérhető Pörböly, itt található az Ökoturisztikai Központ, innen indul a kisvasút, több túraútvonal és számos látnivalóval is várják a kirándulókat.

Ha csak pár órányi időd van rá, akkor célszerű a kijelölt – kék útvonalon – elindulni, egy laza sétával 1-2 óra alatt el lehet jutni a kisvasút valamelyik megállójához, és onnan visszafelé már az erdei vasúton élvezheted a látványt. A turisták mellett gondoltak a gyerekekre is, számukra is több lehetőséget, programot nyújtanak.

Mi a sétálós-vonatozós utat járhattuk be egy délután, és ez a rövid betekintés is sok érdekességet hozott. Meghallgathattuk az erdőt, ahol csak egy-egy madár rikoltása zavarta meg a csendet, gyönyörködtünk a fák között átszűrődő nap fényében, láttunk gombát, mohát, kiszáradt patakot, és a homokos partok között csendesen folyó Dunát, és néhány állat is feltűnt a kerítés mögött.

Gemenc sokakat lenyűgöz. Ez a vidék Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű ártéri erdője. A Duna mentén fekszik, hossza 30, szélessége 7 kilométer, összesen 180 négyzetkilométernyi terület, amely 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt áll, és a Duna–Dráva Nemzeti Park része. A Duna itt lelassul, több holtág és sziget alakult ki benne.

Itt van Magyarország legnagyobb, erdővel borított ártere.

Különlegessége, hogy a Duna rendszeresen elönti, folyamatosan változtatva ezzel a tájat, és meghatározó szerepe van a növényzet és az állatvilág életére is. Az erdőségben szarvasok, vaddisznók, réti sasok, aranysakálok, hódok, gémek, jégmadarak és feketególyák is otthonra lelnek.

Itt élnek az ország legszebb, legértékesebb - és messze földön híres – trófeáit növesztő gímszarvasok.

A fák között fűz, nyár, a cserjék közül a galagonya szeder a legjellemzőbb.

Ha kisvasúttal fedeznéd fel a vidéket, arra is van mód, hiszen pár órás utazással oda-vissza bejárja az útját. Indulás előtt érdemes tájékozódni a menetrendről.

Tanösvények

Az erődben több tanösvényen is végig lehet sétálni, az út menti táblák pedig mesélnek a növény- és állatvilágról, a táj kialakulásáról, az erdő- és vadgazdálkodásról.

Például az interaktív Molnárka tanösvény, a Forgó-tavi és a Keselyűsi útvonal bejárását érdemes összekötni a kisvasútas utazással is. A Kerttörténeti tanösvény a Karapanycsai Kastély parkjában található. A Nyéki-Holt-Dunai ösvényt a pörbölyi Ökoturisztikai központból gyalog vagy kerékpárral nézheted meg. A Vajas-torok útvonala a jégmadarak és hódok birodalmán vezet keresztül. A Malomtelelő Tanösvény a növény- és állatvilágot mutatja be és innen lehet eljutni az erdő egyetlen, turisták által is látogatható kilátójához, amely mintegy 200 méterre található az állomástól.

Túraútvonalak

Dél-dunántúli Kéktúra, Alföldi Kéktúra, Piros Cserta, Vadmegfigyelő túraút, Kék kereszt , Malomtelelő

Kiállítások, érdekességek

Gemenc Kincsei, Gemenci Méhészeti Gyűjtemény, Halászati Kiállítás, Karapancsa Kiskastély, Vadászati Történelmi Emlékhely, Vadmegfigyelő, Nagy fa, Üveghuta. Több helyen alakítottak ki madármegfigyelő helyeket és kilátókat is.

Ökoturisztikai Központ

Információkkal szolgálnak a bakancsos, a kerékpáros és a vízi turistáknak is. Van büfé, mosdó, szállás lehetőség is. Kölcsönözhető náluk bringa és túrakenu, szerveznek lovasfogatos utat és vezetett túrákat.

Bővebb információkat ITT találsz.

Mesekönyv

Gyerekeknek szóló mesekönyvet is kiadtak, a Kispöfögők mesekönyv-sorozatnak már a második kötete is megjelent, Rezét gőzös és a gemenci kisvasút címmel. Ebben Rezét gőzös, Hibrid Miki és mozdonytársaik nemcsak szórakoztatnak, hanem játszva tanítanak is a hazai erdei vasutakról. A történetek főszereplői a valóságban is szolgálatot teljesítő mozdonyok, a mesék helyszínei pedig az erdei vasutak állomásai és azok a csodálatos tájak, amelyeken a keskeny nyomtávú szerelvények zakatolnak.

A legendás növények fontos szereplők is. Így találkozhatnak a gyerekek például a Pörbölyi Titánnal, az ország legnagyobb fájával, egy igazán mesebeli csomoros fekete nyárral, vagy éppen a sulyommal, a galagonyával és egy öreg tölgy gyönyörű, hullámos levelével is.

A mesekönyv-sorozat www.kispofogok.hu weboldaláról színezőket is le lehet tölteni. A sorozat első két kötete az Ökoturisztikai Központ boltjában megvásárolható.

Őszi-téli programok:

November 03. szombat – Bujkáló óriások

Fekete nyárak, tölgyek, szilek, kőrisek hatalmas példányai rejtőzködnek a gemenci erdőkben. Ezek közül keresünk fel néhányat a túra során.

December 02. vasárnap

Segíts a Mikulásnak

Zenés gyermekműsorral, játékkal várjuk a Mikulást az Ökoturisztikai Központban, majd a gyermekek a Mikulással közösen etetik meg az állatokat a Vadmegfigyelőnél.

A fotók a Gemenc Zrt., Bátaszéki erdészet, bátai területén készültek.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x