GASZTRO
A Rovatból

Új év, új ízek: edd és idd egészségesre magad!

Fogyni szeretnél pár kilót, vagy csak szeretnél odafigyelni arra, hogy egészségesebb ételeket fogyassz? Ezek a helyek úgy segíthetnek elérni céljaidat, hogy közben élvezni is fogod az utat.


Ahogy beköszönt az új év, sokan friss erővel és elhatározással vágnak neki, és az egészséges életmódra való törekvés gyakran az egyik legnépszerűbb fogadalom. Van, aki kifejezetten fogyni akar, de az egészséges étkezés nem feltétlenül egyenlő a diétával vagy az egésznapos éhezéssel. Sokkal inkább arról szól, hogy tudatosabban étkezzünk, és az alapanyagok minőségére koncentráljunk.

A friss, tápanyagokban gazdag összetevők előnyben részesítése, valamint az ultrafeldolgozott élelmiszerek kerülése már önmagában is hatalmas változást hozhat.

Ebben a cikkben olyan helyeket mutatunk be, ahol nemcsak finom, de tápláló és egészséges ételekkel és italokkal támogathatod céljaidat:

Ichigo, Tibidabo, Zili's Breakfast Café, Indigo Express, Food Revolution, Matcha Island Budapest és Lényeg Juice Bar.

Kezdd az évet tudatosan, tápláló falatokkal!

Ichigo

Az Ichigo tökéletes választás azoknak, akik egészségesen szeretnék kezdeni az új évet, és közben izgalmas, japán ihletésű ételeket kóstolnának. A Király utcában található étterem nemcsak a különleges fogásokról, hanem hangulatos, pink neonfényben úszó enteriőrjéről is híres, amely garantáltan feldobja a napodat.

Az Ichigo kínálatában mindenki megtalálhatja a számára tökéletes menüt: vegetáriánus, vegán, halas vagy húsos ételek széles választéka vár.

A menü alapját kizárólag friss és egészséges hozzávalók adják, emellett pedig minden falat valódi "umami élmény".

Egyedi tálak és rizstekercsek közül válogathatsz, amelyek személyre szabhatóak: választhatsz fehér vagy vörös rizst, különféle szószokkal és feltétekkel. A ropogós csirke és tofu mellett többféle nyers hal és rengeteg zöldség sorakozik.

Amellett, hogy az izgalmas szószok tényleg remekül feldobják az ételeket, házi készítésűek, így nincsenek tele felesleges adalékanyagokkal és aromákkal. Az ételek pedig rengeteg minőségi fehérjét és rostot tartalmaznak, így nemcsak ízletesek, de táplálóak is.

Az Ichigo tehát nemcsak a japán konyha szerelmeseinek ajánlott, hanem mindazoknak, akik az új évben szeretnék ötvözni az egészséges étkezést az új, izgalmas ízek felfedezésével. Egyszerre gyors, friss és változatos.

Cím: 1061, Király utca 40.

Weboldal: ichigobp.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Tibidabo gluténmentes étterem

A Tibidabo gluténmentes étterem kitűnő választás azoknak, akik speciális étrendi igényekkel rendelkeznek. Az étterem küldetése, hogy minden vendég számára olyan étkezési élményt nyújtson, amely kompromisszumoktól mentes, legyen szó glutén-, tej- vagy húsmentes diétáról, esetleg szénhidrátcsökkentett fogásokról.

A MOM Parkban található helyszín egyszerre modern és barátságos. A természetes anyagok, a sok fa és a harmonikus színek otthonossá teszik a helyet.

Az étlap tele van izgalmas és ízgazdag fogásokkal, amik messze túlmutatnak a szokásos mentes kínálaton. A könnyed saláták, gazdag bowlok vagy különleges flatbreadek mellett érdemes megkóstolni a pisztáciás kecskesajtot és a lazac pisztáciakéregben készült változatát is, de a desszertek között is bőven akadnak figyelemre méltó mentes finomságok. Az egyik kedvencünk a Tibidabowl, ami minden szempontból tökéletes: friss, színes, és az ízek egyszerűen elképesztőek. A tálon a fűszeres garnéla, a marinált lazac, a pácolt tojás és a görögdinnyeretekkel, mikrozöldekkel, sushi rizzsel és citrusos teriyaki szósszal találkozik.

Az étterem különlegessége továbbá, hogy az egyik sarkában egy pékség is üzemel, ami teljesen gluténmentes.

A friss kenyerek, szendvicsalapok és finom pékáruk sok esetben más mentességekkel is rendelkeznek. Így például az édességek között is találhatunk laktózmentes vagy cukormentes opciót is.

A Tibidabo üzenete világos: az étkezés lehet élvezetes, tudatos és allergénmentes egyszerre.

Cím: 1123, Alkotás utca 53. (MOM Park)

Weboldal: mom.tibidabo.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Zili's Breakfast Café

A Corvin mozi mellett található kávézó nemcsak egészséges, de ínycsiklandó fogásokkal, és barátságos, modern atmoszférával is várja a vendégeket. A nagy belmagasság és a letisztult design kényelmes, nyugodt környezetet teremt, ahol egyaránt élvezheted a gyors kávézásokat vagy az elnyújtott brunch-okat.

Az étlap sokszínűsége miatt az ételérzékenyek és diétázók is megtalálják a kedvenceiket: vegán, paleo, gluténmentes és cukormentes alternatívákból is széles a választék.

A vegán pisztáciás croissant remek példa arra, hogy a mentes desszertek is lehetnek egyszerre gyönyörűek és finomak, de az édesszájúaknak a Chai French Toast is biztos befutó lehet.

Ha tartalmasabb fogásra vágysz, a Full Breakfast laktató, mégis kiegyensúlyozott opció rántottával, tépett hússal, édesburgonyával, szalonnával és friss zöldekkel. A Salmon Bagel pedig egy igazi klasszikus újragondolt változata, amely a füstölt lazacot, sajtkrémet, lágy tojást és friss salátát egyesít egy puha bagelben, amit akár gluténmentes változatra is cserélhetsz.

A Zili's egyik legnagyobb vonzereje, hogy bebizonyítja: az egészséges ételek nemcsak táplálóak, de vizuálisan is lenyűgözőek és valódi gasztronómiai élményt nyújtanak. A hely varázsához pedig a barátságos személyzet és a korrekt árak is hozzájárulnak.

Cím: 1085, József körút 82.

Weboldal: zilis.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Matcha Island Budapest

Ha az idei fogadalmaid között az egészséges étkezés mellett a kávézási szokásaid megreformálása is szerepel, akkor a matchával érdemes barátkoznod!

A matcha egy különleges, porított zöld tea, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, és kiváló alternatívája lehet a kávénak. Gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek a szervezet méregtelenítésében és az öregedési folyamatok lassításában. Emellett a matcha tartalmaz L-theanin aminosavat, amely nyugtató hatású, csökkenti a stresszt és szorongást, miközben fokozza a mentális éberséget és koncentrációt. A matcha koffeintartalma alacsonyabb, mint a kávéé, így elkerülhető a kávé fogyasztása után gyakran jelentkező idegesség és energiahullámzás.

Azonban a matcha élvezetéhez elengedhetetlen a kiváló minőség. A gyenge minőségű matcha keserű lehet, és negatív élményt nyújthat, ami hosszú időre elveheti a kedvet a fogyasztásától.

Ezért fontos, hogy első alkalommal prémium minőségű matchát kóstoljunk.

A Matcha Island prémium minőségű, közvetlenül Japánból importált matchát kínál, biztosítva a legjobb ízélményt és a matcha összes egészségügyi előnyét.

A vízzel elegyített, alap matchán kívül hideg és forró matchás italok variációi érhetőek el itt. Az egyszerűbb lattén túl, a habosra kevert és gyümölcsökkel ízesített felhőkön (matcha cluod) át, a sajtkrémmel turbózót (cream cheese) vagy éppen buborékos (matcha soda) verziókig mindennek érdemes lehet egy esélyt adni, mert az alapanyag valóban tökéletes.

Ráadásul igényeink szerint édesítik is őket, így nem fogunk feltétlenül cukorsokkot kapni. És az alternatív tejek széles választéka miatt a laktóz is könnyen elkerülhető.

Emellett a Matcha Island egyedi, matchával készült édességeket is kínál, amelyek csak náluk érhetők el. Kedvencünk a Matcha Crepe Cake, egy többrétegű palacsintatorta, amelyben a lágy palacsintarétegek között finom matchás krém található. Tökéletes desszert azoknak, akik valami különlegesre vágynak!

Cím: 1074, Dohány utca 37.

Weboldal: facebook.com

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Food Revolution - Prémium ételházhozszállítás

A házhoz szállított napi menü ideális megoldás lehet, ha az ember nem tud vagy nem szeret túl sok időt tölteni a konyhában. Azonban kevés olyan cég van, ahol tényleg minőségi alapanyagokból főznek, és kifejezetten egészséges ételeket kínálnak. Ezt a piacot igyekszik megreformálni a Food Revolution.

A Food Revolution filozófiájának alapja, hogy az étel csak akkor lehet igazán egészséges, ha a legjobb alapanyagokból készül.

A zöldségek és gyümölcsök adalékmentesek, sok esetben biogazdaságokból érkeznek, a húsok GMO- és hormonmentesek, míg az olívaolajuk Spanyolország egyik legjobb hidegen sajtolt terméke.

A fogásokat egy élelmiszeripari mérnök segítségével tervezték meg, így azok tökéletes mennyiségű makrotápanyagot tartalmaznak. Ennek köszönhetően biztos lehetsz benne, hogy a menüik nemcsak finomak, hanem táplálóak és kiegyensúlyozottak is.

A napi ajánlatok között mindig akad többek között vegetáriánus, vegán és sportolóknak kifejlesztett fogás is. De különböző juice-ok és fermentált italok is rendelhetőek tőlük. És bár a főételek és sütemények nem feltétlenül diétásak, a jó minőségű alapanyagoknak köszönhetően mindenképpen jobb választásnak bizonyulnak egy random kifőzdénél, vagy egy bolti péksütinél.

A Food Revolution nemcsak az ételek minőségére figyel, hanem a környezetvédelemre is. Az ételeket tartós és higiénikus üvegtálakban szállítják, minimalizálva a hulladékot, és elősegítve a fenntartható életmódot.

foodrevolution.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Indigo Express

A legnagyobb odafigyeléssel megtervezett heti menü mellett is becsúszhat egy-egy olyan alkalom, amikor az embernek gyorsan kell találnia a városban valami laktató és finom, meleg ételt. De egyáltalán nem mindegy, hogy ilyenkor milyen gyorsétterembe térünk be.

Az Indigo Express modern gyorséttermi koncepcióval dolgozik, mégis megőrzi az autentikus indiai ízvilágot, és a gondosan kiválasztott alapanyagoknak hála egészséges alternatívát kínál. A Nyugati téren található helyszín különösen ideális egy rohanós hétköznapon, egy könnyed ebédre vagy vacsorára.

A széles kínálatban vannak kifejezetten kímélő fogások, mint a levesek és a superfood saláták.

De a vegán és vegetáriánus életmódot folytatók is rengeteg opció közül válogathatnak, hiszen a zöldséghangsúlyos előételek mellett majd minden főétel is létezik hüvelyesekkel készülő vagy zöldséges verzióban (vagy indiai sajttal, azaz paneerral).

Még a desszertek és italok között is találunk cukormentes vagy könnyedebb opciókat. Például a mangó lassit, amely joghurtos alapjával tökéletesen illik egy kiegyensúlyozott étrendbe.

A rollok pedig tényleg úgy vannak kitalálva, hogy akár azonnal útjára is indulhasson velük az ember. És egy sajtburgernél nem csak hogy táplálóbbak, de minden bizonnyal laktatóbbak is.

Az étterem stílusos és kényelmes belső tere, valamint a barátságos árai pedig szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy az Indigo Express a mindennapi étkezések között egy egészséges és ízletes opció legyen.

Cím: 1066, Nyugati tér 1.

Weboldal: indigoexpress.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Lényeg Juice Bar

A Lényeg nemcsak finom italokat kínál, hanem elkötelezett az egészség, a környezetvédelem és a fenntarthatóság mellett is. Ha az újévi fogadalmad az, hogy jobban odafigyelsz magadra és a környezetedre, itt biztosan megtalálod, amit keresel!

Különlegességük a hidegen préselés, amely a gyümölcsök és zöldségek tápanyagainak, vitaminjainak és enzimeinek megőrzését garantálja.

A lassú préselési technológia során nem keletkezik hőhatás, így a levek természetes értékei teljes mértékben megmaradnak.

A levekhez semmilyen hozzáadott anyagot, cukrot vagy tartósítószert nem adnak. Csak tiszta gyümölcs- és zöldségleveket fogyaszthatsz, amelyek 3-4 napig őrzik meg frissességüket. Tökéletes választás egy tisztítókúrához vagy mindennapi vitaminpótláshoz.

Plusz pont, hogy ha saját üvegeddel érkezel, a leveket közvetlenül abba töltik, ezzel csökkentve a hulladék mennyiségét. És az üzletben még arra is ügyelnek, hogy a préselés során megmaradt szilárd részeket állatoknak adományozzák.

Azok számára, akik mélyebb tisztulásra vágynak, a juice bár különféle léböjt csomagokat is kínál. Ezek segítenek a szervezet méregtelenítésében és az energiafeltöltésben, miközben ízletes élményt nyújtanak.

A Katona József utcában található juice bár 2021 óta működik, és nemcsak személyesen látogatható, hanem online rendelési lehetőséget is kínálnak.

Cím: 1137 Budapest, Katona József utca 31.

Weboldal: lenyegjuicebar.hu

Fotó: Lényeg
Fotó: Lényeg

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Főszerepben a gulyás: 5 budapesti hely, ahol igazán finom ez a klasszikus
A gulyásleves az egyik legismertebb magyar fogás, amit szinte mindenki szeret. De hol kóstolhatunk igazán emlékezetes verziókat Budapesten? Összegyűjtöttünk öt helyet, ahol mindenképpen érdemes.


Ha gulyásról van szó, Budapest nem fukarkodik a kiváló lehetőségekben: a Szaletly modernizált tradíciója, az ARAZ hagyományhűsége, a Spoon The Boat dunai eleganciája, a Marumba játékossága és a Városliget Café & Restaurant patinás hangulata mind-mind felejthetetlen élményt ígérnek a klasszikus leves rajongóinak.

Szaletly

Az egykori Thököly Vendéglő helyén működő Szaletly étterem egyszerre modern és hagyománytisztelő vendéglő, amely tökéletesen ötvözi a múlt értékeit és a jelen gasztronómiai trendjeit.

Az impozáns belső tér tágas és napfényes. A modern dizájn és a tulajdonosok személyes ízlése által megmentett régi részletek (például az eredeti festmények) barátságos, ugyanakkor elegáns miliőt kölcsönöznek a helynek.

A Szaletly ételei a szezonalításra és a helyi alapanyagokra, a magyar kistermelőkkel való szoros együttműködésre épülnek.

Az étlapon több hagyományos magyar étel is helyet kapott, némi "szaletlys" csavarral. Többek között rántott véreshurka, Stefánia vagdalt, konfitált kacsa, káposztás cvekedli és burgonyafőzelék is színesíti a kínálatot.

Gulyásleves - 3.790 Ft

A Szaletly gulyáslevese nem véletlenül vívta ki a szakmai és a közönség elismerését egyaránt: a séf, Bernát Dániel, receptjét 2016-ban a Gault&Millau az ország legjobb gulyásának választotta. Egy ideig marha nyak-tarjából készült a leves, de ma már ismét a klasszikus lábszárat használják, ami a hagyományos ízvilágot idézi. A Szaletly gulyása azonban nem csupán a klasszikus recept újragondolása, hanem annak tökéletesítése is. A háromszor szűrt alaplé kristálytiszta és mélyen aromás, benne friss zöldségekkel, karamellizált répával és pirított burgonyával. Az ételt házi készítésű Erős Pistával koronázzák meg, ami nemcsak azok számára ajánlott, akik szeretik az erőset, hanem azoknak is, akik egy kis extra intenzitást keresnek: egy csipetnyi ebből az ízesítőből még komplexebbé és vibrálóbbá teszi az ízeket.

Ez az étel tökéletes példája annak, hogy a hagyományos magyar konyhát hogyan lehet a modern vendéglátás színvonalára emelni. Ha valaki igazán emlékezetes gulyást szeretne kóstolni, a Szaletly kihagyhatatlan célpont!

Cím:

1146, Stefánia út 93.

Web:

szaletly.hu

ARAZ Étterem

A régen Hungária Fürdőként ismert, ma a Continental Hotel Budapestnek és a hozzá tartozó az ARAZ Étteremnek otthont adó épület a magyar szecesszió egyik legkiemelkedőbb alkotása. Már csak ezért is érdemes egyszer ellátogatni ide, és egészen a hotel lobbyjától, a belső kert tűzfalán át, az étteremig megcsodálni az egészet.

Az ARAZ igazodva a hagyatékhoz, a történelem és a modern gasztronómia tökéletes elegye. Egész évben változatos heti menüvel, szezonális különlegességekkel és borvacsorákkal várják vendégeit.

A séf, Barka Áron az étterem megnyitása óta (2010) vezeti a konyhát. Ebből adódóan több olyan étel is van itt, ami sok-sok éve levehetetlen az étlapról. Az egyik ilyen a gulyásleves.

Marhanyak-gulyásleves - 3.250 Ft

A leves titka egyértelműen a hagyományos elkészítési módban rejlik. Nincs baj azzal, amikor ezt az ételt kissé átszabják vagy újraértelmezik, de az ARAZ gulyása az a tisztességes fajta, ami a gyerekkori emlékeket idézi meg.

Itt nem pirítják le külön a zöldségeket és nem szűrik a levet. Talán annyi a különbség a nagymama és az ARAZ gulyása között, hogy utóbbiban tökéletes, mini kockában sorakoznak a zöldségek és a hús is.

Cím:

1074, Dohány utca 42-44.

Web:

araz.hu

Spoon The Boat

Képzeld el, ahogy a Duna közepén ülsz egy elegáns hajón, miközben Budapest ikonikus látképe ölel körül – a Lánchíd, a Budai Vár és a Parlament fényei mind ott tündökölnek körülötted. A hajó fedélzetén minden a kényelemről és a stílusról szól: a tágas belső terek és panorámás teraszok egész évben tökéletes helyszínt biztosítanak egy romantikus vacsorához vagy baráti találkozóhoz. Ess szerelembe Budapesttel, miközben egy exkluzív gasztroélmény részese vagy a hullámok felett!

Fekete Tibor séf vezetésével kreatív és ízgazdag fogások kerülnek az asztalra, a francia alapok mellett a magyar és nemzetközi ízek is otthonra találnak. Mindez fine bistro stílusban, ami egyszerre elegáns és könnyed.

A magyaros fogások közül érdemes lehet a korhelylevest, a mini töltött káposztát vagy a csirkepaprikást is kipróbálni. És nem árt, ha marad hely a desszertnek is.

Gulyásleves, csipetke - 3.690 Ft

A gulyáslevesük elkészítésének folyamata közben van néhány extra lépés, ami még különlegesebbé teszi az alapvetően klasszikus ízvilágú ételt. A folyamat sok vöröshagymával kezdődik, de a fokhagyma sem maradhat el: náluk még bőségesebben kerül belőle a levesbe. A paprika és a paradicsom mellett füstölt fűszerpaprika és egy csepp vörösbor is kerül bele. A hús pedig marhanyak. Ezt aztán legalább három-négy órán át főzik, hogy a hús omlós és a leves ínycsiklandóan gazdag legyen. Ezt követően jönnek a hagyományos zöldségek: sárgarépa, zellergumó és piros burgonya. A csipetkét mindig házilag készítik, és a végén friss újhagymával, angolzellerrel és petrezselyemmel szórják meg a gulyást. Természetesen friss kenyér és csípős paprika is jár mellé.

Cím:

1052, Vigadó Tér 3. kikötő

Web:

spoonboat.hu

Marumba

A Marumba a múlt és a jelen játékos ötvözete. A belső tér egyszerre emlékeztet egy 40 évvel ezelőtti polgári lakásra, és a romkocsmák fénykorára, jóval letisztultabb és modernebb formában. A thonet székek, a csipketerítők és a porcelánok kedves vidámsággal egészítik ki a koptatott falakat és az AI segítségével készült magyaros hangulatú képeket, kihangsúlyozva azt, hogy az étterem nem szeretné túlságosan komolynak vagy elegánsnak mutatni magát.

A menüben a klasszikus magyar fogások újragondolt változatai találhatóak, mint a szétrakott káposzta, a mangalica pástétom, a zsír és kenyér vagy a tanyasi csirkepaprikás. A séf, Heiszler Olivér igazán bevállalósan csavar egyet a jól ismert és szeretett ételeken.

Aki a magyar ízek mellett képes nyitni valami újra, az ezt a helyet feltétlenül vegye fel a bakancslistájára!

Magyar tarka gulyás csipetkével - 5.900 Ft

Ez a gulyás nem leves! Ez a gulyás inkább egy brutálisan gazdag és laktató ragu, ami ízekben mindent hoz, amitől halhatatlanná vált ez az étel.

Marhalábszárból készül, és a főzés alapja egy zelleres, köményes és hagymás alap, amelyben a hús 4-5 órán át puhul. Egy másik alap is készül zöldségekből és sült marhacsontokból, így a végeredményben még mélyebb ízek jönnek elő a levesben. A fűszerpaprikát marhafaggyúban oldják fel. A gulyás a rendelés után készül el a végleges állapotára. Ilyenkor a zöldségalapot, a húst, a paprikát valamint a további zöldségeket összeforralják, és külön mennek bele a friss zöldségek, mint például a répa. A házi csipetke sem maradhat el, és a tálaláskor a frissítés érdekében tv-paprikát, hegyes erős paprikát, angolzellert és petrezselymet szórnak a tetejére. Azok, akik szeretik az extra csípőset, hegyes erős paprikát is kérhetnek hozzá, és a frissen sült kenyeret sem érdemes elhagyni mellőle.

Cím:

1075, Holló utca 1.

Web:

marumba.hu

Városliget Café & Restaurant

Ha egy helyet keresel Budapesten, ami tökéletesen ötvözi a századfordulós nosztalgiát a modern konyha kínálatával, a Városliget Café & Restaurant kihagyhatatlan választás. A Műjégpálya és Csónakázótó partján álló étterem gyönyörű panorámája már önmagában elvarázsol: télen a korcsolyázók kavalkádja, nyáron pedig a romantikus csónakázás látványa teszi különlegessé az élményt, a háttérben a Vajdahunyad várával.

Az étterem belső tere is megér egy külön említést, hiszen két terme és azok atmoszférája, miliője hangulatosan hozzák vissza a csónakázás és korcsolyázás tematikáját, miközben a játszósarokkal a családosok kényelméről is gondoskodnak. Ráadásul az étlap minden korosztályt megszólít: a Kárpát-medencei gyökerekre építő, polgári konyha fogásai között megtalálhatók az ikonikus magyar ételek, mint például a Jókai bableves, a paprikás csirke kapros-túrós csuszával, vagy épp a lassan sült bárány.

Az ételek nemcsak finomak, de bőséges adagokban érkeznek. Legyen szó romantikus randiról, családi ebédről, vagy akár egy kisebb rendezvényről, a Városliget Café tökéletes helyszín minden alkalomra.

Tradicionális marhagulyás csipetkével - 3.590 Ft

A gulyáslevest hagyományosan marhanyakból készítik, eme hús íze, és szaftossága vált be náluk a legjobban. A vöröshagymát finomra vágva olajban pirítják meg, szalmaszínre, majd jöhet bele a kockára vágott hús. Lassú tűzön pirítva-pörkölve készítik, majdnem puhára. Ízesítése só, őrölt kömény, zúzott fokhagyma, lecsópaprika, paradicsom. Színét a Foktői házi termesztésű, és őrlésű édesnemes paprika adja. Közben a kis kockára vágott zöldségeket is felteszik főni, ha félig megpuhultak akkor teszik bele a burgonyát is. Ebből a két alapból mindig csak annyit főznek össze, amennyi szükséges, így biztosítva a frissességét. Erőset nem tesznek bele, azt a Vendégre bízzák. Tálaláskor frissítésnek kap kis kockára vágott zellerszárat, paprikát, zellerzöldet, és külön kifőzött házi csipetkét. Külön hegyes erőset, és kovászos kenyeret adnak hozzá.

Cím:

1146, Olof Palme sétány 5.

Web:

varosligetcafe.hu

Fotó és szöveg: Vass Adrienn


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Új találkozópont a 11-es főútnál: megérkezett Budakalászra a BURGER KING®
Beköltözött a hamisíthatatlan BURGER KING® életérzés a Szentendrei járásba. Február 4-én megnyílt a gyorsétteremlánc 59. egysége a budakalászi Omszk parkban.


Az észak-budai régió szívében, Budakalászon megnyitotta kapuit a legújabb BURGER KING® étterem,

amely Drive étteremként elsőként büszkélkedhet a vadonatúj „Pavilion” dizájnnal.

A belső megjelenés egyszerre ötvözi a funkcionalitást és az esztétikát, hogy az étterem a vendégek számára kényelmes és hívogató környezetet nyújtson. A nagy ablakok és a világos színpaletta tovább erősítik a tér tágasságát, barátságos és nyitott atmoszférát teremtve.

Minden adott ahhoz, hogy az átutazók is élvezhessék a páratlan BURGER KING® életérzést és akik nemcsak egy gyors falatra vágynak, hanem a teljes WHOPPER® élményt keresik, azokat 132 vendég befogadására alkalmas 309,4 négyzetméteres vendégtér és 87 négyzetméteres terasz várja. A belső enteriőrben a természetes fa, a tégla és az ipari fém elemek harmonikus kombinációja figyelhető meg, amely egyszerre sugall melegséget és modernitást. A mennyezet rácsszerkezete fa borítással ipari loft-hangulatot idéz, ami karaktert ad a térnek, miközben illeszkedik a márka arculatához.

Az étterem ünnepélyes megnyitóján Sümegi László, a Fusion Zrt. elnöke közel 70 éves BURGER KING® történetét, amikor James McLamore és David Edgerton megálmodtak egy helyet a napfényes Floridában, ahol a hamburger nem csupán étel, hanem egy igazi ízutazás mindenki számára. Az étteremlánc sikere a mára világhírű WHOPPER® szendvicsükben rejlik, amellyel egy új dimenziót nyitottak meg a hamburgerek történetében. A tűzön grillezett, 100%-ban marhahúsból készült húspogácsák ízvilágát mára a világ 100 országában naponta több mint 1,6 millióan fogyasztják.

Most már Budakalász is az egyedülálló WHOPPER® élmény helyszínévé vált, ahol 6 érintőképernyős önkiszolgáló Kiosk terminálon vagy a BK® applikáción is leadhatják kedvenc szendvicsük rendelését.

A rendezvényen a BURGER KING® üzemeltetője, a Fusion Zrt. vezetősége, valamint Nagel István, Budakalász város alpolgármestere köszönetet mondott a közel 100 fős csapat összehangolt, kitartó munkájáért, valamint Budakalász Város Önkormányzatának a támogató együttműködéséért.

„Budakalász egy dinamikusan fejlődő település, amely gazdasági, kulturális és kereskedelmi szempontból is kiemelkedő. Ezért kézenfekvő volt, hogy itt nyissuk meg a legújabb éttermünket” – mondta Sümegi László, a BURGER KING® magyarországi üzemeltetője, a Fusion Zrt. elnöke. „Ez a helyszín nemcsak a város lakói, hanem az M0-s körgyűrű és a 11-es főút forgalma miatt is stratégiai jelentőségű. Célunk, hogy a helyi közösség szerves részévé váljunk, és minőségi szolgáltatásainkkal gazdagítsuk a régió kínálatát.”

Az új étteremben budakalászi, budapesti és környékbeli munkavállalók, valamint diákok is dolgoznak. A BURGER KING® továbbra is elkötelezett amellett, hogy a helyi közösségekkel szoros kapcsolatot ápoljon és a minőségi hazai alapanyagok felhasználása mellett, minőségi vendégélményt nyújtson a tűzön grillezett hamburgereivel és modern megoldásaival. A projekt nemcsak a helyi vendéglátás bővítését jelenti, hanem az Omszk park környezetének szépítéséhez is hozzájárult, ugyanis több mint 170 fát ültettek el az Auchan és a Fusion csapatának közreműködésével.

A Fusion Zrt. lendülete töretlen, hiszen a BURGER KING® folyamatosan keresi az ideális helyszíneket bővüléséhez.

Székesfehérváron már épül a város második étterme, míg Budapesten, a Pólus Centerben már megkezdődtek a munkálatok egy új egység kialakítására.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Új Guinness-rekord: 112 méteres Dobos tortával tisztelegtek Dobos C. József előtt
A rekord méretű torta egy részét jótékonysági célokra ajánlotta fel a támogató Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.


A rekorddöntő tortával a legendás cukrász,  Dobos C. József halálának 100. évfordulójára emlékeztek. A magyar cukrász emlékére dokumentumfilm is készül, melynek része lesz az izgalmas kísérlet is.

A torta több helyszínen készült, darabjait a rendezvény napján szállították a szakképző iskolába, ahol délelőtt 10 órától kezdték összeállítani a 100 méteresre tervezett tortát, amely végül 112 méter lett.

12 órakor került helyére az utolsó elem is és ekkor állapították meg hivatalosan a Guinness rekord megdöntését.

Az eddigi rekordot tartó torta 3600 szeletes, 2021-ben az Auchan Magyarország cukrászüzemében készült. A rekord megdöntéséhez most 4500 szeletes torta megsütésére vállalkoztak, összesen 20 cukrász és 150 tanuló dolgozott az elkészítésén.

A hatalmas torta 3500 db tojás, 50 kg liszt, 60 kg cukor, 62,5 kg vaj, 7,5 kg kakaóvaj, 62,5 kg étcsokoládé és 7,5 kg kakaópor felhasználásával készült.

A torta alapanyag költségeinek egy részét adományokból fedezték. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) folyamatosan segíti a budapesti szakképző intézmények tevékenységét, hiszen ezek a képzőhelyek biztosítják a jövő magas szinten képzett szakembereit.

A BKIK 10 méter tortával támogatta a kísérletet, melyet a rendezvény végeztével felajánlottak a Bokréta Lakásotthoni, Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola részére.

„Annál nagyobb inspirációt nehéz elképzelni, hogy egy tanuló a szakmájában részt vehessen egy Guiness rekord kísérletben. Örülünk, hogy az iskolák kreatív eszközökkel keresik a módját, hogyan tartsák meg diákjaik lelkesedését a szakmatanulás iránt” - foglalta össze a kezdeményezés jelentőségét dr. Bódi Viktória, a BKIK megbízott főtitkára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Hústál hat főre? Ez sem okozott gondot a koreai influenszernek Budapesten
Tzuyang nem hagyta ki a hatalmas adagjairól ismert középkori éttermet sem. Csak az idő akadályozta meg abban, hogy az egész hústálat felfalja.


Ahogy korábban már írtunk róla, az óriási étvágyáról híres koreai influenszer, Tzuyang Magyarországra látogatott. Első útja a legendásan nagy rántott húsairól ismert Pléh Csárdába vezetett, ahol megevett két kiló rántott húst és két nagy tál pacalpörköltet. Miután jóllakott és kiheverte az étket, folytatta magyarországi körútját, és egy steak-étteremben is feltűnt, illetve a Nyugati téri Mekibe is betért.

A koreai vendég legfrissebb videójából kiderül, hogy a hatalmas adagjairól ismert középkori lovagi éttermet, a Sir Lancelotot látogatta meg.

Az influenszer elsőként egy egyméteres hústálat kért ki magának, amit a személyzet inkább hat főre ajánlana. A tálon kacsa, csirke, disznó és marhahús is szerepelt, mellé pedig szószokat és egy nagy adag kólát is kapott a koreai nő.

Tzuyang csak azért nem ette meg az egész adagot, mert nem sokkal később vendégek érkeztek az asztalához. A videót itt nézhetik meg, akik kíváncsiak az újabb nagy zabálásra.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET: