News here

GASZTRO

Rózsás, színátmenetes torta

Íme a tökéletes szülinapi torta kislányoknak, nagylányoknak és minden hölgynek!

Link másolása

Ez a színátmenetes torta picit időigényesebb, mint egy átlagos, de én mondom, aki 3 gyerek mellett csináltam múlt héten, hogy megéri!!!

A tésztát egy angol oldalon találtam még régebben, ez a cupcake-ek tésztája is, nagyon finom. Bögrében van mérve, és én még sohasem számoltam át dekára, ezért így adom meg a hozzávalókat. Nem elhanyagolandó információ, hogy a bögre 2.5 decis.

Hozzávalók

a tésztához:

2 és 1/2 bögre liszt

2 tk sütőpor

1 tk szódabikarbóna

1/2 kávéskanál só

4 egész tojás

1 és 1/2 bögre cukor

1 bögre olaj

1 bögre tej

1 citrom leve /elhagyható/

a krémhez:

350 g vaj (nem margarin)

350 g sajtkrém

porcukor

Elkészítés

Egy tálba beleöntöttem a finomlisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót. Egy másik tálba 4 egész tojást elkezdtem felverni robotgéppel, majd hozzáadtam a cukrot. Ezt is vertem kb 5-6 percig, majd folyamatosan kevergetve ment hozzá az olaj és a tej. A tejbe pár perccel a felhasználás előtt 1 citrom levét belenyomtam. Kicsit összetúrósodik, ez így a jó... Ezt így együtt picit még vertem, majd jöhet hozzá a lisztes keverék folyamatosan, kisebb adagonként elkeverve.

A tészta kész is. Ennél a tortánál 5 lapot sütöttem ebből az adagból, a forma átmérője 16 cm. Próbáltam 5 egyenlő adagra osztani a tésztát. Piros ételfestékkel színeztem. Por állagúval, csak nagyon picike kellett bele. A legsötétebbel kezdtem, majd egyre kevesebbet tettem hozzá,hogy haloványabb legyen. Így darabonként kb 12-14 percig sültek.

szinatmenetes1

A krém vajas sajtkrém. A Philadelphia sajtkrém jó, de amilyet éppen kaptok. Ez a torta a külső díszítés miatt jó sok vajat megevett, kb 350 g ment bele, és ugyanennyi sajtkrém. Először a szobahőmérsékletű vajat keverem ki géppel, majd folyamatos keverés közben adom hozzá a porcukrot. Végül a sajtkrémmel lágyítom. Ezzel kentem meg a belsejét is, majd a külsejére is egy vékony rétegben, hogy egyenletesebb legyen. A maradékot 3 részre osztottam, (az egyik picit több, ez megy a tetejére) és ezt is piros ételszínezékkel színeztem. A legsötétebb ment legalulra, és így tovább.

Hideg tortára kezdjük el kinyomni a rózsákat, a krém is legyen hűvös, különben nagyon gyorsan olvad, és nem lesz szépen formázható. Hozzáteszem, ezt még én is csak most tanulom, nem lett tökéletes... Szombaton, mikor csináltam, nagyon meleg volt, a szintek közben is vissza kellett tennem a krémet a hűtőbe, mert nagyon olvadt.

A díszítés különben rém egyszerű. Csillag kinyomóval középről kiindulva kb másfél fordulat csigát készítünk. Ezeket ismételve a torta körül. Lesznek hézagok, azokat nagyságtól függően ki kell tölteni. Vagy egy C fordulatot, vagy csak egy pöttyöt helyeztem a lyukakba.

szinatmenetes2

Közben a krém szintenként világosodott, egyre kevesebb piros festékkel színezve. A torta tetején ugyanezt a műveletet hajtottam végre. Majd gyorsan hűtőbe, hogy szép maradjon!

Tudom, hogy macerásnak tűnik, én sem fogok minden nap ilyen tortát sütni, viszont annyira jól mutat, hogy csak na!

Mikor lányom felvágta, akkor jött a nagy meglepetés, hogy is belül is színátmenetes, teljesen el volt ájulva tőle! Bármilyen színben megsüthető, ha én újra megsütném, most a lila jönne.

Jó sütést annak, aki kipróbálja, ha elakadtok valahol, kérjetek segítséget bátran!

Ajánld ismerőseidnek is, ha tetszett a torta!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Újra van 2 Michelin-csillagos étterem Magyarországon! – Ráadásul rögtön kettő, amiből az egyik vidéki
Ezek lettek Magyarország legjobb, Michelin-csillagos éttermei.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. november 03.


Link másolása

Újabb mérföldkőhöz érkezett el ma este a magyar gasztronómia. Idén először egész Magyarországról közölt étteremlistát a MICHELIN GuideNational Selection of Hungary néven.

Tavaly már kaptunk egy önálló kiadványt hazai éttermekről (Michelin Guide Budapest 2021), de akkor csak budapesti éttermek kerülhettek a legjobbak közé. Idén azonban a vidékiek is versenybe szálltak.

Megvan az első kétcsillagos, vidéki Michelin-csillagos étterem

Idén kétcsillagos éttermeknek is örülhetünk, amiből az egyik szintén vidéki:

2 Stars MICHELIN

Platán Gourmet, Pesti István (Tata)

Stand Restaurant, Széll Tamás és Szulló Szabina (Budapest)

Egy Michelin-csillagos éttermek

Nagy meglepetésre az egycsillagos éttermek közé is került vidéki, méghozzá a 42 Restaurant Esztergomból, Barna Ádám vezetésével.

1 Stars MICHELIN

42 Restaurant & Bar - Barna Ádám

Babel - Kaszás Kornél

Borkonyha - Sárközi Ákos

Costes - Koppány Levente

Essência Restaurant - Tiago Sabarigo

Rumour - Rácz Jenő

SALT - Tóth Szilárd

További díjak és díjazottak:

Az ár-érték alapján kitüntetett éttermek közé is került több vidéki étterem:

Bib Gourmand díjasok: Anyukám Mondta, Casa Christa, Kistücsök, Macok, Mór24, Sparhelt

Sommelier Award: Clarisse Restaurant - Langó Tamás

Service Award: Pajta - Kvaszniczáné Marjai Flóra, Kvasznicza Ferenc

Young Chef Award: MÁK Bistro - Mizsei János

Fontos kitüntetésnek számít a Zöld csillag is, amit a fenntarthatóságért küzdő éttermek kaphattak.

Zöld csillagot kapott az Almalomb, a Graefl Major Kétútközben, az ONYX Műhely és a SALT.

Ajánlott éttermek (Tányér):

67 Sigma, 84 Bisztró, A Konyhám Stúdió 365, Alabárdos, Alkimista Kulináris Műhely, Almalomb, Arany Kaviár, Avalon, Clarisse, Costes Downtown, FELIX Kitchen & Bar, füge, Graefl Major Kétútköz, Hoppá! Bistro, Horgonyzó Kisvendéglő,  Hosszú Tányér, IKON, Kővirág, Kreinbacher Birtok, LAMAREDA, Laurel, Lokal47,Mák, Morzsa, Natura Hill, Neked Főztem, Nobu Budapest, Onyx Műhely, Öreg Prés, Pajta, Pasztell,Platán Bisztró, Rézmozsár, Rókusfalvy Fogadó, Rutin, Sauska 48, Spago by Wolfgang Puck, St. Andrea, Stand25 Bisztró, Textúra, Tihanyi Vinarius, Umo, Végállomás Bistro&Wine, Víg Molnár Csárda, Villa Kabala, Zelna Borbár és Vinotéka, Zip’s

Az új csillagok és a rengeteg kitüntetés mellett az egyetlen szomorú hír, hogy a Costes Downtown elvesztette a csillagot.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Egy megunhatatlan klasszikus: kapros-túrós lepény
Ha csak gyerekkori emlékeitekben él az íze, irány a piac friss kaporért, és álljatok neki!

Link másolása

Anyukám gyakran készítette, de nem maradt rám a recept. Limaránál találtam meg, és most kaporral kevertem a tölteléket. Fenséges lett! Ezúttal kicsit változtattam az összetevőkön, így leírom a folyamatot.

Hozzávalók

Tésztához:

30 dkg finomliszt

1 teáskanál só

1 evőkanál porcukor

10 dkg margarin

1 tojás

2 evőkanál tejföl

1,5 dkg élesztő

Töltelékhez:

90 dkg túró

20 dkg porcukor

csipet só

3 tojás sárgája

2 evőkanál búzadara

4 tojásfehérje

3 evőkanál vágott, friss kapor

A mázhoz:

1 tojás sárgája

1 evőkanál porcukor

3 evőkanál tejföl

Elkészítés

A lisztet, cukrot, sót összekeverjük, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd a margarint is. Tojással és tejföllel összegyúrjuk. Letakarjuk, amíg elkészül a töltelék. A sütőt 200 fokra alsó-felső sütésre előmelegítjük.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük, a fehérjét előbb jól felverjük habnak.

A tésztát kinyújtjuk, és leterítjük egy nagy gáztepsibe (30x40cm), rákenjük a túrót. Kb. 30 percig sütjük, majd megkenjük a mázzal. Felső sütésre állítjuk, és addig sütjük, amíg hólyagos nem lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Türelmetlen voltam, és különleges rakott krumpli lett belőle – némi csavarral
Próbáltad már úgy a rakott krumplit, hogy nem főzöd hozzá elő az összetevőket? Időt és energiát spórolhatsz vele!
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. október 29.


Link másolása

Rakott krumplit készíteni nem ördöngösség, és bár sokan ragaszkodnak az alap recepthez, érdemes néha egy picit megreformálni, és a saját szájízünk szerint készíteni.

Az én verziómat úgy is nevezhetnénk, hogy a "lusták rakott krumplija", hiszen sokkal gyorsabban és egyszerűbben lehet összeállítani, mint az eredeti verziót.

(És ebből adódóan mosogatni is lényegesebben kevesebbet kell majd utána!)

Az ötlet egyfelől türelmetlenségből született. Nem akartam a tojás és krumpli külön főzésével időt vesztegetni. Másfelől meg szerettem volna, ha nem ennyire darabos az egész, és jobban összeérnek benne az ízek.

A krémesebb, szaftosabb hatásért tejszín is kerül bele, és az extra ízt a vöröshagyma adja meg.

Tippek és trükkök

- használjunk jó minőségű, szárazabb kolbászt, és minél vékonyabban szeleteljük, mert nem fogjuk elősütni

- burgonyából érdemesebb a piros héjút vagy a kifli burgonyát választani, mert ezek nem esnek szét úgy, mint például a sárga burgonya

-érdemes beszerezni egy kézi szeletelőt/mandolint, mert ezzel lehet igazán szép, vékony szelet krumplikat vágni

Hozzávalók:

500-600 g krumpli

150 g kolbász

1 nagy vagy 2 kis fej vöröshagyma

1-2 csepp édesítő vagy egy kis cukor

3 db tojás

2 dl tejszín

pirospaprika

bors

tejföl

zsír vagy olaj

Elkészítés:

Szeletlejük fel minél vékonyabbra a kolbászt, a burgonyát és a hagymát.

Egy megfelelő méretű sütőtál aljára tegyünk egy kis zsírt vagy olajat, és kezdjük el rétegezni a három összetevőt. Krumpli, hagyma, kolbász. Legalul és legfelül is egy sor krumpli legyen. A rétegeket óvatosan sózzuk és borsozzuk is.

Tegyük alufóliával lefedve, 40 percre, 200 fokos sütőbe.

Közben keverjünk össze a tojásokat tejszínnel, sóval, borssal, édesítővel és pirospaprikával, és a 40 perc után öntsük rá a keveréket a burgonyánkra. Az egész tetejére jöhet még egy kis tejföl és bors, és alufólia nélkül mehet vissza a sütőbe 180 fokra.

Süssük addig, míg megsül a tejszínes-tojásos rész is, és megpirul picit a teteje.

Mivel nem főtt tojást karikáztunk bele, teljesen más lesz az állaga, és jobban egyben maradnak a szeletek is. Ízében viszont semmi hiányt nem tapasztalunk majd!

Kínálhatunk mellé tejfölt vagy céklát is.

Nektek van valami titkos összetevőtök a rakott krumpliba?


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A tökéletes csirkepaprikás receptje
Aki szereti a jó magyar ételeket, annak biztosan előkelő helyet foglal el a szívében a paprikás csirke. Mutatjuk, hogy mi hogyan készítjük!
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. szeptember 11.


Link másolása

A csirkepaprikás ikonikus étel. A magyar éttermek étlapjairól éppúgy levehetetlen, mint a gulyás. De a legtöbbünknek gyermekkori nosztalgia is, mint a rántott hús uborkasalátával.

A 19. századból indul a gyökere, amikor a a pörkölt elterjedt étellé vált az alföldi parasztok között. A marha- és birkahús mellett terjedni kezdett a baromfihúsból készített verzió is, és innen már csak a tejfölös habarás hiányzott.

József nádor udvari szakácsa Czifray István művében, az 1830-ban íródott  "Magyar nemzeti szakácskönyv"-ben olvashatjuk először receptjét.
„Paprikás Tsirke (Tsibe, Pisellye). Végy két vagy több tsirkét, s vagdald darabokra. Izzasz rézlábasban egy darab vajat, vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfűborsot, vöröshagymát, s fojtsd sárgásra – osztán az összevagdalt tsirkét vessd közibe, s ismét addig fojtsd, míg meg nem puhul, – hintsd be egy kalán liszttel, önts reá egy kevés hús-lévet, adj hozzá gondolatod szerint téjfelt, hogy a' mártása sűrű legyen – paprikázd meg 's add fel.”

A 19. században második felétől pedig már több külföldi utazó ajánlja a magyar konyhát ismertető leírásában a paprikás csirkét.

Szóval nem olyan régi, de annál intenzívebb karriert futott be ez az étel, és sokkal könnyebb elkészíteni, mint azt a kezdő szakácsok gondolnák.

Ráadásul egy apró trükkel extrán krémes is lesz az eredmény!

A tökéletes csirkepaprikás receptje

Hozzávalók:

1 kg csirke alsó- és felsőcomb

2 fej vöröshagyma

2-4 gerezd fokhagyma

1 db paradicsom

1 db tv-paprika

2 ek zsír

1-2 ek pirospaprika

2-4 ek tejföl

1-2 ek liszt

bors

+ annyi víz, amennyi ellepi

Elkészítés:

A hagymát, a paprikát és a paradicsomot vágjuk apró kockákra (előtte leszedhetjük a paradicsom héját). Egy lábasban forrósítsuk fel a zsiradékot, pároljuk meg rajta üvegesre a hagymát, nyomjuk hozzá a fokhagymát, és keverjük hozzá a pirospaprikát is. Jöhet a a csirke, amit kicsit pirítsunk oda, majd adjuk hozzá a paradicsomot, a paprikát és a fűszereket. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzzük fedő alatt közepes lángon, míg megpuhul a csirke.

A tejfölből és a lisztből készítsünk habarást, kicsit öntsük fel a paprikás csirke szaftjával, majd keverjük bele az ételbe. Forraljunk rajta egyet, és vegyük le a tűzről.

Ízlés szerint tejföllel és nokedlivel tálaljuk.

Pro tipp:

Tudom, hogy ez nem a hagyományos eljárás, de én úgy szeretem a paprikást, hogyha a szaftja selymes, és abszolút nem darabos. Ezért a habarást nem a szokásos módom adom hozzá. Amikor ez a rész jön, először kiveszem a szaftból a csirkéket (én ilyenkor a bőrüktől is megszabadítom őket), és leveszem a tűzről az egészet, majd a lisztes-tejfölös habarást egy botmixer segítségével elegyítem. Így a nagyobb hagyma, paradicsom és paprika darabok is teljesen eltűnnek, és csodásan sűrű és egynemű szaftot kapunk!

Kíváncsiak lennétek a tökéletes nokedli titkára is?

Link másolása
KÖVESS MINKET: