GASZTRO

Mennyibe kerül az adventi hangulat? - körbejártuk a budapesti karácsonyi vásárokat

Tényleg megfizethetetlenek a budapesti vásárok, vagy csak szeretünk a legmagasabb árakon lovagolni?


Idén november 15-én, pénteken egyszerre nyílt meg három belvárosi vásár: a Vörösmarty Classic Xmas a Vörösmarty téren, az Advent Bazilika a Szent István téren, és a Városháza Téli Élménypark és Karácsonyi vásár, amihez szorosan kapcsolódik a Deák Ferenc téri karácsonyi vásári forgatag is.

Utóbbi a Fővárosi Önkormányzat szervezésében valósul meg, az Advent Bazilika és a Vörösmarty Classic Xmas pedig egy rendezvényszervező céghez tartozik, így erre a kettőre hasonló szabályok vonatkoznak. A kínálatban is van átfedés, és bizonyos árakat is egyformán lőttek be, de az egyes pultok és bérlők között mégis mutatkoznak különbségek.

Ezeket a hasonlóságokat és különbségeket fejtegetném most egy kicsit, főként a gasztronómiai kínálat szempontjából:

A budapesti árakhoz képest drágák az adventi vásárok? És egy belvárosi étterem áraihoz képest? Mennyiből lehet egy jót enni-inni? Mik az igazán jó ajánlatok, és mi tűnik kevésbé megérősnek?

Kezdeném azonnal a Fővárosi Önkormányzat rendezvényével, mert itt nem túl nagy a kínálat. Pár pult van a Deák téren, és még pár a Városháza Park jégpályája előtt. Itt is lehet inni egy teát vagy egy forralt bort, és lehet enni kürtőskalácsot vagy lángost, de érezhetően kevesebb hangsúly van a gasztronómián.

A fókuszba leginkább a koripálya és jégfolyosó került, ami azért is kecsegtető szolgáltatás, mert a belvárosban máshol nem érhető el még csak hasonló sem. (A Bazilikánál idén először nem épült meg a mini jég.)

3 dl forralt bor ezen a környéken (csakúgy mint a többi vásárban) 1450 forintba kerül.

A sajtos-tejfölös lángosért az egyik helyen 2900 forintot kérnek, míg a másik helyen már 3600 forintot. De egy extra, lazacos lángos már 7500 forintba fáj.

Nem meglepő, hogy a kettő közül az olcsó lángos van szebben kitáblázva, míg a drágább csak apró betűs nyomtatásban olvasható. De ez nem csak ennek a környéknek a klasszikus hibája.

Válogatás az Önkormányzat vásárainak áraiból:

A Vörösmarty Classic Xmas és az Advent Bazilika hozott pár fontos szabályt az idei évben is.

Az alap forralt bor árát 1450 forintban maximalizálták, míg egy sima lángos nem kerülhet többe 2300 forintnál.

Ennek persze az lett a következménye, hogy sok esetben maga a feltét lett az irreális drága tétel. Így a 3100 forintos sajtos-tejfölös lángos akár 4500 forintba is kerülhet, ha a sajtból füstölt verziót kívánunk.

Tócsni tejföllel és sajttal 3900 forint, a csülök 7500 forint, a töltött krumpli pedig 4500 forint.

(További árakat a képek között találtok!)

Én személy szerint nem szívesen háborgok pár drága étel miatt, mert egyrészt mindenki eldöntheti, hogy akar-e a vásárban enni, és ha akar, akkor pontosan mit. Másrészt ha jó minőségű dolgokat árulnak, akkor még inkább megbocsátó vagyok.

A Vörösmarty téren például láttam olyan kolbászt, amit a helyszínen töltöttek majd sütöttek meg, és örömmel konstatáltam azt is, hogy a Vitéz Kürtős tényleg magas minőségű kalácsai minden vásárban feltűnnek.

Ami viszont engem is felpaprikáz, az egy tradicionálisnak hirdetett, szomorkás kinézetű rétes 1900 forintos áron, vagy egy "grill dog" 6500 forintért.

Ezen kívül a már említett, kiolvashatatlanul apró betűvel nyomtatott ártábla, vagy az az eset, amikor ki sem kerül a termék ára. Ez utóbbi szerencsére kevés helyen fordul elő, de sajnos még mindig van rá példa.

Válogatás a Vörösmarty Classic Xmas áraiból:

A szervezők idén is készültek fixáras menüvel, amit 1600 forintért kötelező tartani mindkét vásárban, a legnagyobb melegételes pultoknál.

Összesen hét ilyen étellel találkozhatunk különböző helyeken: paprikás krumpli, lecsós karaj burgonyával, lecsókolbász kenyérrel és mustárral, hagymás-zöldséges-húsos ragu, pirított lecsókolbász hagymás burgonyával, spenóttal töltött csirkemell szeletek zöldséges rizzsel, kolbászos lecsó.

Ha valahol nem találjátok ezeket az ételeket, vagy nem látjátok egyértelműen kiírva, nyugodtan kérdezzetek rá, mert ezt elméletileg nem lehet elsunnyogni.

Ezen kívül tematikus gasztro hétvégéket is tartanak a vásárokban (liba ételek, disznó és csülök, hal ételek, édességek, pörkölt- és gulyásételek, töltött káposzta, alkoholos ételek), és ilyenkor egy 2000 - 2500 forintos áron elérhető étellel is ki kell egészülnie a "jóáras" palettának.

Az első hétvégén a liba volt a tematika.

Én is kóstoltam egy több mint korrekt 2500 forintos libamellet (párolt lilakáposztával és burgonyával), de ha inkább libacombot kívántam volna körettel, akkor már 8900 forintot kellett volna fizetnem.

Libás étel 2500 forintért

És itt ugrott be a Simaliba Belvárosi Csárda, ami csak pár perc sétára van a Vörösmarty tértől, és egy korábbi válogatásunkban is szerepelt már.

Azért pont ők jutottak eszembe, mert a budapesti adventi árakat a vidékiekhez, a külföldiekhez, vagy mondjuk az otthon főzött menühöz hasonlítani felesleges (hiszen teljesen más dolog a kettő), de egy környékbeli étterem árazása abszolút idevágó információ lehet.

A Simalibában 8950 forint a libacomb tepsis burgonyával és lila káposztával. És amellett, hogy top minőség, tényleg emberes adag.

De nézzünk még két másik példát: A vásárban cipóban tálalt gulyás 5500 forint, itt a bográcsban tálalt verzió 4450 forint. Az étteremben az új menün lesz töltött káposzta 5950 forintért, a vásárban ez 5500 forintba kerül.

Tehát az adventi vásárokban nagyjából azokkal az árakkal találkozhatunk, amivel egy magasabb minőségű, belvárosi étteremben.

Mit akarok ezzel sugallni? Az égvilágon semmit. Ezek csak tények.

Az étteremben valószínűleg kényelmesebben ebédel vagy vacsorázik meg az ember, és jóval melegebb is van. A vásárnak viszont teljesen egyedi a hangulata. Nincs jó vagy rossz választás, csak különböző igények.

Simaliba Belvárosi Csárda - Fotó: Vass Adrienn
Simaliba Belvárosi Csárda - Fotó: Vass Adrienn

Összességében azt gondolom, hogy amíg a fix áras menü rendesen ki van írva, és ugyanakkora adag, mint egy magasabb árú termék, addig felesleges elérhetetlennek vagy megfizethetetlennek bélyegezni ezeket a vásárokat.

Ráadásul sehol sincs belépő vagy kötelező fogyasztás, ahogy mondjuk egy Gourmet Fesztiválon, így a látványt mindenki egyaránt élvezheti.

És ne felejtsük el azt sem, hogy Budapestnek jót tesz ez a kis extra csillogás, és az a figyelem, amit az ide érkező turisták tovább generálnak.

Mindenesetre a Fővárosi Önkormányzat vásáraiban, valamint a Bazilika előtt és a Vörösmarty téren is érdemes résen lenni, és körültekintően választani az árusok közül. Kerüljük azokat a helyeket, ahol próbálják rejtegetni az árakat, vagy ahol dekára mérik az édességeket, mert a végén lehetséges, hogy magasabb árat fizetünk majd, mint amennyit eredetileg szerettünk volna.

Válogatás az Advent Bazilika áraiból:

Végezetül pedig még itt egy bónusz válogatás a vásárok kézműves termékeiből:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
A koreai zabálógép most 3 kiló steaket, krumplipürét, egy adag gulyást, valamint spagettit falt fel, és egy halom desszertet utána
Tzuyang emelte a tétet, a törékenynek tűnő dél-koreai videós lány újabb étteremben bukkant fel, és tette emlékezetessé az ott étkezők napját.


Mi is megírtuk azt a gasztroborzalmat, amikor egy dél-koreai mokbang-videós, Tzuyang Magyarországon kóstolt bele a hazai ízekbe. A Pléhcsárda ikonikus ételkölteményeit pusztította elég szépen: két gigantikus rántott hús és két tál pacalpörkölt tűnt el a tányérról, miközben a többi vendég és az ott dolgozók csak pislogtak a látványon. A mukbang-influenszer, aki már több mint 11 millió követővel rendelkezik, itt még nem állt meg.

Tzuyang újabb áldozatának a Beef and Bone nevű éttermet szemelte ki, ahol nem kevesebb mint 3 kiló steaket fogyasztott el. Az ízletes húsok mellé összeválogatott még krumplipürét, egy adag magyaros gulyást, valamint spagettit is. Mikor már mindenki azt hitte, hogy itt a vége, a közönséget meglepve még desszertet is rendelt.

A bőétkű fogások után mákos bejglivel, csokitortával és somlói galuskával tette fel a koronát az élményre.

Az influenszer nem érte be ennyivel, hanem a Kazinczy utcában található Karaván nevű street food udvart is felfedezte. Itt pedig még egy sima és egy töltött kürtőskaláccsal zárta le a nem mindennapi gasztrotúrát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Ettől leesik az állad: magyar rántott húsos rekordot döntött a mukbang egyik legismertebb videósa a Pléh Csárdában
Két kilós rántott húsokat és nagy pacalpörköltet diktált magába a koreai videós.


A világ egyik legismertebb mukbang videósa, Tzuyang, Budapestre látogatott, hogy kipróbálja a legendás Pléh Csárda óriási adagjait – számolt be róla a Telex. A magyarországon forgatott videón jól látható, hogy az apró koreai lány olyan brutális mennyiségeket fogyasztott el, amitől még a helyi vendégek is csak pislogni tudtak.

A YouTube-sztár, aki ázsiai különlegességek habzsolásával szerzett több mint 11 millió követőt, ezúttal

két hatalmas rántotthúst, majd pacalpörköltet döntött magába a Rákospalotán található Pléh Csárdában.

A hely dolgozói is csak tátott szájjal figyelték, ahogy Tzuyang rekordot állít be, a pacalpörköltből ugyanis még repetázott is. A látványt még a étkezdébe betérő vendégek sem bírták szó nélkül hagyni, akik inkább becsomagoltatták a maradék ételüket. A gasztromaratont 9 pohár málnaszörp kísérte.

A mukbang videós több magyar helyszínre is ellátogatott.

A teljes videót itt tudjátok megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Új év, új ízek: edd és idd egészségesre magad!
Fogyni szeretnél pár kilót, vagy csak szeretnél odafigyelni arra, hogy egészségesebb ételeket fogyassz? Ezek a helyek úgy segíthetnek elérni céljaidat, hogy közben élvezni is fogod az utat.


Ahogy beköszönt az új év, sokan friss erővel és elhatározással vágnak neki, és az egészséges életmódra való törekvés gyakran az egyik legnépszerűbb fogadalom. Van, aki kifejezetten fogyni akar, de az egészséges étkezés nem feltétlenül egyenlő a diétával vagy az egésznapos éhezéssel. Sokkal inkább arról szól, hogy tudatosabban étkezzünk, és az alapanyagok minőségére koncentráljunk.

A friss, tápanyagokban gazdag összetevők előnyben részesítése, valamint az ultrafeldolgozott élelmiszerek kerülése már önmagában is hatalmas változást hozhat.

Ebben a cikkben olyan helyeket mutatunk be, ahol nemcsak finom, de tápláló és egészséges ételekkel és italokkal támogathatod céljaidat:

Ichigo, Tibidabo, Zili's Breakfast Café, Indigo Express, Food Revolution, Matcha Island Budapest és Lényeg Juice Bar.

Kezdd az évet tudatosan, tápláló falatokkal!

Ichigo

Az Ichigo tökéletes választás azoknak, akik egészségesen szeretnék kezdeni az új évet, és közben izgalmas, japán ihletésű ételeket kóstolnának. A Király utcában található étterem nemcsak a különleges fogásokról, hanem hangulatos, pink neonfényben úszó enteriőrjéről is híres, amely garantáltan feldobja a napodat.

Az Ichigo kínálatában mindenki megtalálhatja a számára tökéletes menüt: vegetáriánus, vegán, halas vagy húsos ételek széles választéka vár.

A menü alapját kizárólag friss és egészséges hozzávalók adják, emellett pedig minden falat valódi "umami élmény".

Egyedi tálak és rizstekercsek közül válogathatsz, amelyek személyre szabhatóak: választhatsz fehér vagy vörös rizst, különféle szószokkal és feltétekkel. A ropogós csirke és tofu mellett többféle nyers hal és rengeteg zöldség sorakozik.

Amellett, hogy az izgalmas szószok tényleg remekül feldobják az ételeket, házi készítésűek, így nincsenek tele felesleges adalékanyagokkal és aromákkal. Az ételek pedig rengeteg minőségi fehérjét és rostot tartalmaznak, így nemcsak ízletesek, de táplálóak is.

Az Ichigo tehát nemcsak a japán konyha szerelmeseinek ajánlott, hanem mindazoknak, akik az új évben szeretnék ötvözni az egészséges étkezést az új, izgalmas ízek felfedezésével. Egyszerre gyors, friss és változatos.

Cím: 1061, Király utca 40.

Weboldal: ichigobp.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Tibidabo gluténmentes étterem

A Tibidabo gluténmentes étterem kitűnő választás azoknak, akik speciális étrendi igényekkel rendelkeznek. Az étterem küldetése, hogy minden vendég számára olyan étkezési élményt nyújtson, amely kompromisszumoktól mentes, legyen szó glutén-, tej- vagy húsmentes diétáról, esetleg szénhidrátcsökkentett fogásokról.

A MOM Parkban található helyszín egyszerre modern és barátságos. A természetes anyagok, a sok fa és a harmonikus színek otthonossá teszik a helyet.

Az étlap tele van izgalmas és ízgazdag fogásokkal, amik messze túlmutatnak a szokásos mentes kínálaton. A könnyed saláták, gazdag bowlok vagy különleges flatbreadek mellett érdemes megkóstolni a pisztáciás kecskesajtot és a lazac pisztáciakéregben készült változatát is, de a desszertek között is bőven akadnak figyelemre méltó mentes finomságok. Az egyik kedvencünk a Tibidabowl, ami minden szempontból tökéletes: friss, színes, és az ízek egyszerűen elképesztőek. A tálon a fűszeres garnéla, a marinált lazac, a pácolt tojás és a görögdinnyeretekkel, mikrozöldekkel, sushi rizzsel és citrusos teriyaki szósszal találkozik.

Az étterem különlegessége továbbá, hogy az egyik sarkában egy pékség is üzemel, ami teljesen gluténmentes.

A friss kenyerek, szendvicsalapok és finom pékáruk sok esetben más mentességekkel is rendelkeznek. Így például az édességek között is találhatunk laktózmentes vagy cukormentes opciót is.

A Tibidabo üzenete világos: az étkezés lehet élvezetes, tudatos és allergénmentes egyszerre.

Cím: 1123, Alkotás utca 53. (MOM Park)

Weboldal: mom.tibidabo.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Zili's Breakfast Café

A Corvin mozi mellett található kávézó nemcsak egészséges, de ínycsiklandó fogásokkal, és barátságos, modern atmoszférával is várja a vendégeket. A nagy belmagasság és a letisztult design kényelmes, nyugodt környezetet teremt, ahol egyaránt élvezheted a gyors kávézásokat vagy az elnyújtott brunch-okat.

Az étlap sokszínűsége miatt az ételérzékenyek és diétázók is megtalálják a kedvenceiket: vegán, paleo, gluténmentes és cukormentes alternatívákból is széles a választék.

A vegán pisztáciás croissant remek példa arra, hogy a mentes desszertek is lehetnek egyszerre gyönyörűek és finomak, de az édesszájúaknak a Chai French Toast is biztos befutó lehet.

Ha tartalmasabb fogásra vágysz, a Full Breakfast laktató, mégis kiegyensúlyozott opció rántottával, tépett hússal, édesburgonyával, szalonnával és friss zöldekkel. A Salmon Bagel pedig egy igazi klasszikus újragondolt változata, amely a füstölt lazacot, sajtkrémet, lágy tojást és friss salátát egyesít egy puha bagelben, amit akár gluténmentes változatra is cserélhetsz.

A Zili's egyik legnagyobb vonzereje, hogy bebizonyítja: az egészséges ételek nemcsak táplálóak, de vizuálisan is lenyűgözőek és valódi gasztronómiai élményt nyújtanak. A hely varázsához pedig a barátságos személyzet és a korrekt árak is hozzájárulnak.

Cím: 1085, József körút 82.

Weboldal: zilis.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Matcha Island Budapest

Ha az idei fogadalmaid között az egészséges étkezés mellett a kávézási szokásaid megreformálása is szerepel, akkor a matchával érdemes barátkoznod!

A matcha egy különleges, porított zöld tea, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, és kiváló alternatívája lehet a kávénak. Gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek a szervezet méregtelenítésében és az öregedési folyamatok lassításában. Emellett a matcha tartalmaz L-theanin aminosavat, amely nyugtató hatású, csökkenti a stresszt és szorongást, miközben fokozza a mentális éberséget és koncentrációt. A matcha koffeintartalma alacsonyabb, mint a kávéé, így elkerülhető a kávé fogyasztása után gyakran jelentkező idegesség és energiahullámzás.

Azonban a matcha élvezetéhez elengedhetetlen a kiváló minőség. A gyenge minőségű matcha keserű lehet, és negatív élményt nyújthat, ami hosszú időre elveheti a kedvet a fogyasztásától.

Ezért fontos, hogy első alkalommal prémium minőségű matchát kóstoljunk.

A Matcha Island prémium minőségű, közvetlenül Japánból importált matchát kínál, biztosítva a legjobb ízélményt és a matcha összes egészségügyi előnyét.

A vízzel elegyített, alap matchán kívül hideg és forró matchás italok variációi érhetőek el itt. Az egyszerűbb lattén túl, a habosra kevert és gyümölcsökkel ízesített felhőkön (matcha cluod) át, a sajtkrémmel turbózót (cream cheese) vagy éppen buborékos (matcha soda) verziókig mindennek érdemes lehet egy esélyt adni, mert az alapanyag valóban tökéletes.

Ráadásul igényeink szerint édesítik is őket, így nem fogunk feltétlenül cukorsokkot kapni. És az alternatív tejek széles választéka miatt a laktóz is könnyen elkerülhető.

Emellett a Matcha Island egyedi, matchával készült édességeket is kínál, amelyek csak náluk érhetők el. Kedvencünk a Matcha Crepe Cake, egy többrétegű palacsintatorta, amelyben a lágy palacsintarétegek között finom matchás krém található. Tökéletes desszert azoknak, akik valami különlegesre vágynak!

Cím: 1074, Dohány utca 37.

Weboldal: facebook.com

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Food Revolution - Prémium ételházhozszállítás

A házhoz szállított napi menü ideális megoldás lehet, ha az ember nem tud vagy nem szeret túl sok időt tölteni a konyhában. Azonban kevés olyan cég van, ahol tényleg minőségi alapanyagokból főznek, és kifejezetten egészséges ételeket kínálnak. Ezt a piacot igyekszik megreformálni a Food Revolution.

A Food Revolution filozófiájának alapja, hogy az étel csak akkor lehet igazán egészséges, ha a legjobb alapanyagokból készül.

A zöldségek és gyümölcsök adalékmentesek, sok esetben biogazdaságokból érkeznek, a húsok GMO- és hormonmentesek, míg az olívaolajuk Spanyolország egyik legjobb hidegen sajtolt terméke.

A fogásokat egy élelmiszeripari mérnök segítségével tervezték meg, így azok tökéletes mennyiségű makrotápanyagot tartalmaznak. Ennek köszönhetően biztos lehetsz benne, hogy a menüik nemcsak finomak, hanem táplálóak és kiegyensúlyozottak is.

A napi ajánlatok között mindig akad többek között vegetáriánus, vegán és sportolóknak kifejlesztett fogás is. De különböző juice-ok és fermentált italok is rendelhetőek tőlük. És bár a főételek és sütemények nem feltétlenül diétásak, a jó minőségű alapanyagoknak köszönhetően mindenképpen jobb választásnak bizonyulnak egy random kifőzdénél, vagy egy bolti péksütinél.

A Food Revolution nemcsak az ételek minőségére figyel, hanem a környezetvédelemre is. Az ételeket tartós és higiénikus üvegtálakban szállítják, minimalizálva a hulladékot, és elősegítve a fenntartható életmódot.

foodrevolution.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Indigo Express

A legnagyobb odafigyeléssel megtervezett heti menü mellett is becsúszhat egy-egy olyan alkalom, amikor az embernek gyorsan kell találnia a városban valami laktató és finom, meleg ételt. De egyáltalán nem mindegy, hogy ilyenkor milyen gyorsétterembe térünk be.

Az Indigo Express modern gyorséttermi koncepcióval dolgozik, mégis megőrzi az autentikus indiai ízvilágot, és a gondosan kiválasztott alapanyagoknak hála egészséges alternatívát kínál. A Nyugati téren található helyszín különösen ideális egy rohanós hétköznapon, egy könnyed ebédre vagy vacsorára.

A széles kínálatban vannak kifejezetten kímélő fogások, mint a levesek és a superfood saláták.

De a vegán és vegetáriánus életmódot folytatók is rengeteg opció közül válogathatnak, hiszen a zöldséghangsúlyos előételek mellett majd minden főétel is létezik hüvelyesekkel készülő vagy zöldséges verzióban (vagy indiai sajttal, azaz paneerral).

Még a desszertek és italok között is találunk cukormentes vagy könnyedebb opciókat. Például a mangó lassit, amely joghurtos alapjával tökéletesen illik egy kiegyensúlyozott étrendbe.

A rollok pedig tényleg úgy vannak kitalálva, hogy akár azonnal útjára is indulhasson velük az ember. És egy sajtburgernél nem csak hogy táplálóbbak, de minden bizonnyal laktatóbbak is.

Az étterem stílusos és kényelmes belső tere, valamint a barátságos árai pedig szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy az Indigo Express a mindennapi étkezések között egy egészséges és ízletes opció legyen.

Cím: 1066, Nyugati tér 1.

Weboldal: indigoexpress.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Lényeg Juice Bar

A Lényeg nemcsak finom italokat kínál, hanem elkötelezett az egészség, a környezetvédelem és a fenntarthatóság mellett is. Ha az újévi fogadalmad az, hogy jobban odafigyelsz magadra és a környezetedre, itt biztosan megtalálod, amit keresel!

Különlegességük a hidegen préselés, amely a gyümölcsök és zöldségek tápanyagainak, vitaminjainak és enzimeinek megőrzését garantálja.

A lassú préselési technológia során nem keletkezik hőhatás, így a levek természetes értékei teljes mértékben megmaradnak.

A levekhez semmilyen hozzáadott anyagot, cukrot vagy tartósítószert nem adnak. Csak tiszta gyümölcs- és zöldségleveket fogyaszthatsz, amelyek 3-4 napig őrzik meg frissességüket. Tökéletes választás egy tisztítókúrához vagy mindennapi vitaminpótláshoz.

Plusz pont, hogy ha saját üvegeddel érkezel, a leveket közvetlenül abba töltik, ezzel csökkentve a hulladék mennyiségét. És az üzletben még arra is ügyelnek, hogy a préselés során megmaradt szilárd részeket állatoknak adományozzák.

Azok számára, akik mélyebb tisztulásra vágynak, a juice bár különféle léböjt csomagokat is kínál. Ezek segítenek a szervezet méregtelenítésében és az energiafeltöltésben, miközben ízletes élményt nyújtanak.

A Katona József utcában található juice bár 2021 óta működik, és nemcsak személyesen látogatható, hanem online rendelési lehetőséget is kínálnak.

Cím: 1137 Budapest, Katona József utca 31.

Weboldal: lenyegjuicebar.hu

Fotó: Lényeg
Fotó: Lényeg

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Ahol a köret a főszereplő – a Nokedlish új színt hozott a magyar gasztronómiába
A nokedlit középpontba állító márka 2024 őszén egy új helyet is nyitott a Dob utcában.


A Vas utcában 2024 tavaszán nyílt meg a Nokedlish, amely merőben új megközelítést adott a magyar konyha egyik legismertebb, ám gyakran háttérbe szorított eleme, a nokedli számára.

A hagyományosan köretként ismert ételt modern street food formában helyezték a középpontba.

A hely megálmodója, Gottreich-Horváth Ádám vendéglátós családból származik. A Nokedlish alapötlete egy nokedlikészítő gép fejlesztéséből indult ki, amely egyszerre szaggatta, keverte és főzte volna a tésztát. Bár ez a gép végül nem készült el, Ádám és csapata egy olyan helyet hoztak létre, ahol a nokedli végre megkapja azt a figyelmet, amit megérdemel.

A Vas utcai üzlet gyorsan közönségkedvenc lett, olyannyira, hogy teljes mértékben nem is tudta kiszolgálni az igényeket.

Őszi újdonságok és bővülés

2024 őszén egy új helyet nyitottak a Dob utcában, és kibővítették az étlapot. Az alap fogások mellett megjelentek új ízek és szezonális különlegességek is.

És mivel az új hely jóval nagyobb, befért több asztal, így végre helyben is lehet fogyasztani a galuskás finomságokat.

Az étel mindig frissen készül, és ehhez Ádám saját fejlesztésű nokedliszaggató gépét használják, amely garantálja a frissességet és az egyenletes minőséget.

Tojásos nokedli vagy Nock’n’cheese?

Az étlapról azonnal érezhető, hogy a klasszikus magyar nokedlit nemcsak modern formába öntötték, hanem egyedi, személyre szabható élményt is kínálnak. A hagyományos tésztával készült nokedli (1890 forint) mellett gluténmentes-vegán változat is elérhető (+350 forintos felárral). Ehhez háromféle szósz közül lehet választani: a paradicsomos verzió friss és könnyed, a tejszínes-spenótos változat gazdagon krémes, míg a vadas és a paprikás igazi klasszikusok, vegetáriánus csavarral.

A feltétek kínálata igazi játék a textúrákkal és ízekkel. A friss spenót, sült hagyma és jalapeno mellett választhatunk füstölt bacon kockát, sauté gombát vagy parmezán forgácsot is.

Az étlap különlegességei között ott van a tojásos nokedli, amit ropogós saláta kísér (mindössze 1690 forintért), és a kreatívan elnevezett nock’n’cheese, amely az amerikai sajtos tészta magyaros változata, 2290 forintos áron.

Ha valaki extra húsra vágyik, kipróbálhatja például a sous vide csirkemellet vagy marhát, amelyek tökéletesen kiegészítik a nokedlit.

És persze, egy nokedlis lakoma nem lehet teljes egy jó kis savanyúság vagy frissítő ital nélkül: ezek itt is elérhetők, barátságos áron.

A Nokedlish sikere abban rejlik, hogy képes volt a hagyományos magyar ízeket modern köntösbe csomagolni, mindezt úgy, hogy közben megfizethető és gyors maradt.

Bár a nokedlik házhozszállítással is elérhetőek, frissen és forrón adják azt az igazi "wow" élményt, így én azt javaslom, hogy személyesen keressétek fel őket!

Cím:

1088, Vas utca 1.

1075, Dob utca 28–30.


Link másolása
KÖVESS MINKET: