News here

GASZTRO

Megkóstoltuk a legjobb Pécs-környéki borokat

Részt vettünk a Fishing on Orfű sommelier-programján, ahol senki nem maradt szomjas.

Link másolása

A Fishing on Orfű leginkább talán azzal emelkedik ki a hazai fesztiválok mezőnyéből, hogy a résztvevők a zenei programokon túl itt választhatnak a legtöbb más jellegű elfoglaltság közül. A kör a biciklis és barlangász túráktól kezdve a sörös, boros és pálinkás programokon át egészen a lekvárdunsztolásig terjed. Igen, jól látjátok: lekvárdunsztolás :) Valószínűleg nagyrészt az ilyen innovatív húzások miatt emlegetik sokan a legszerethetőbb nyári fesztiválként.

Utóbbihoz mi ezúttal nem voltunk elég bátrak, azonban a Sommelier on Orfű névre elkeresztelt programra már jó előre jelentkeztünk. Ezt a borfaluban rendezték meg, ami idén a fesztivál legmagasabb pontján, egy dombtetőn kapott helyet. Bár ide kicsit hosszabb időbe telt eljutni a színpadoktól, de a fantasztikus kilátás bőven kárpótolt a plusz caplatásért.

_RPF0753_RPF0751

A kurzust minden nap más borász vezette, nálunk Szabó Zoltán (becenevén Szabózé) volt soron, aki közel két hektáron gazdálkodik Pécs határában, illetve Hosszúhetényben.

A több mint kétórásra nyúlt program során összesen 12 bort kóstoltunk meg. Mind a Pécs-környéki régióból származtak, a legtöbb fehér volt, de vörös és rosé is akadt köztük. Az üvegeket alufóliával takarták le, így csak találgathattunk, mikor melyik kerül sorra - ez még izgalmasabbá tette az egészet.

Miközben a finomabbnál finomabb nedűket kortyolgattuk, borászunk igyekezett minket közérthető szavakkal bevezetni a borkóstolás, illetve saját szakmájának alapjaiba.

Megtudhattuk például, hogy a borokról már színárnyalatuk is nagyon sokat elárul: a halvány színűek a gyors feldolgozású, talán kicsit korai szüretelésű szőlőkből lesznek, míg a sötétebbek a későn szüretelt, sokáig feldolgozott fajtákból.

_RPF0775_RPF0803

Orrunkra is fontos szerep hárult: a szaglásnak a borkóstolásban külön művészete van, ezért is használnak speciális, felül szűkebb poharakat a célra, hogy az illatok koncentrálódhassanak. A legjobb, ha pár másodpercig körbelötykölitek a bort a pohár falán, és utána szagoljátok meg, ettől még áthatóbbá válik az illata. A lecsorgás sebességéből egyébként az adott fajta testességére is következtethettek.

Maga a testesség több dologtól is függ, köze van például a talaj összetételéhez, illetve a szőlőtőkék telítettségéhez. Amelyik tőkén kevesebb fürt terem, ott egy egységre magasabb beltartalom jut, így az ebből a szüretből készített bor is sűrűbb lesz. Ezzel ugyanakkor vigyázni kell: a jó borász feladata, hogy megtalálja a kellő egyensúlyt a könnyedebb és testesebb borok között.

_RPF0795

A talaj szerkezete mellesleg rengeteg mindenen múlik, az ásványi anyagok és a kőzetek egyaránt befolyásolják. Ez gyakran még egy-egy borvidéken belül is eltér. Pécs környékén például inkább fehér, Villányban pedig inkább vörös fajták teremnek meg, holott a két hely között egyáltalán nincs nagy távolság.

Fontos, hogy miután a szátokba veszitek az első kortyot, nyelvetek mindegyik részére juttassátok el, hiszen csak így tudjátok egyszerre érezni az ital ízének minden árnyalatát, így a savasságát, illetve édesebb borok esetében az édességét. Ennek segítségével azt is meg tudjátok állapítani, kilóg-e esetleg valami, vagy minden harmonikus egészet alkot.

Az illatok megítélése egyébként teljesen szubjektív: Zoli az egyes borokat sok más mellett a bodzavirág, alma, illetve barack illatához hasonlította, de azt is hozzátette, hogy nem bennünk van a hiba, ha mi nem érezzük ugyanezt.

_RPF0746

Tisztáztunk egy klasszikus tévhitet is a rosé borokkal kapcsolatban: bár sokan tudják, de még mindig nem elegen, hogy ezek nem a fehér és vörös fajták keveréséből készülnek, hanem kizárólag vörösből. Színük azért lesz halványabb, mert szüret után a szokásosnál rövidebb ideig, mindössze egy napig áztatják őket a héjon.

Megkóstoltuk a különleges siller típusú bort is, amely átmenetet képez a vörös és a rosé között. Ezt magasabb alkoholtartalom és krémesebb állag jellemzi, emiatt a hagyományos magyar ételek legmegfelelőbb kísérőjének tartják.

Mire a programnak erre a pontjára értünk, már mindenki igencsak jó hangulatba került. A borokat ugyanis nagyon gyorsan, szinte 5-10 percenként szervírozták egymás után. Itt értettük meg, miért olyan népszerűek a fröccsök a meleg nyári napokon: a szódának köszönhetően sokkal kevésbé szállnak a fejünkbe.

_RPF0868
_RPF0865

Nos, ezúttal mindent tisztán kaptunk, így a végére jól érzékelhető káosz alakult ki a résztvevők között, ami leginkább a hangerő drasztikus növekedésében, illetve az egymás szavába vágásban nyilvánult meg. Szabózé egy ideig még próbálkozott gyorstalpalójával (neki egyébként saját bevallása szerint egyfajta szakmai ártalomként ennyi bor meg se kottyan), de hamarosan feladta a harcot.

A végén bónuszként ráadásul bedobták a közösbe a megmaradt palackokat és bárki szabadon tölthetett magának, így végképp elhárult az akadály az este megalapozása elől.

Mi nagyon jól éreztük magunkat, úgyhogy el is döntöttük, hogy jövőre a valószínűleg hasonló keretek közt zajló pálinkakóstolásra is benevezünk :)

Ha szívesen részt vennél egy hasonló borkóstolón, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Újra van 2 Michelin-csillagos étterem Magyarországon! – Ráadásul rögtön kettő, amiből az egyik vidéki
Ezek lettek Magyarország legjobb, Michelin-csillagos éttermei.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. november 03.


Link másolása

Újabb mérföldkőhöz érkezett el ma este a magyar gasztronómia. Idén először egész Magyarországról közölt étteremlistát a MICHELIN GuideNational Selection of Hungary néven.

Tavaly már kaptunk egy önálló kiadványt hazai éttermekről (Michelin Guide Budapest 2021), de akkor csak budapesti éttermek kerülhettek a legjobbak közé. Idén azonban a vidékiek is versenybe szálltak.

Megvan az első kétcsillagos, vidéki Michelin-csillagos étterem

Idén kétcsillagos éttermeknek is örülhetünk, amiből az egyik szintén vidéki:

2 Stars MICHELIN

Platán Gourmet, Pesti István (Tata)

Stand Restaurant, Széll Tamás és Szulló Szabina (Budapest)

Egy Michelin-csillagos éttermek

Nagy meglepetésre az egycsillagos éttermek közé is került vidéki, méghozzá a 42 Restaurant Esztergomból, Barna Ádám vezetésével.

1 Stars MICHELIN

42 Restaurant & Bar - Barna Ádám

Babel - Kaszás Kornél

Borkonyha - Sárközi Ákos

Costes - Koppány Levente

Essência Restaurant - Tiago Sabarigo

Rumour - Rácz Jenő

SALT - Tóth Szilárd

További díjak és díjazottak:

Az ár-érték alapján kitüntetett éttermek közé is került több vidéki étterem:

Bib Gourmand díjasok: Anyukám Mondta, Casa Christa, Kistücsök, Macok, Mór24, Sparhelt

Sommelier Award: Clarisse Restaurant - Langó Tamás

Service Award: Pajta - Kvaszniczáné Marjai Flóra, Kvasznicza Ferenc

Young Chef Award: MÁK Bistro - Mizsei János

Fontos kitüntetésnek számít a Zöld csillag is, amit a fenntarthatóságért küzdő éttermek kaphattak.

Zöld csillagot kapott az Almalomb, a Graefl Major Kétútközben, az ONYX Műhely és a SALT.

Ajánlott éttermek (Tányér):

67 Sigma, 84 Bisztró, A Konyhám Stúdió 365, Alabárdos, Alkimista Kulináris Műhely, Almalomb, Arany Kaviár, Avalon, Clarisse, Costes Downtown, FELIX Kitchen & Bar, füge, Graefl Major Kétútköz, Hoppá! Bistro, Horgonyzó Kisvendéglő,  Hosszú Tányér, IKON, Kővirág, Kreinbacher Birtok, LAMAREDA, Laurel, Lokal47,Mák, Morzsa, Natura Hill, Neked Főztem, Nobu Budapest, Onyx Műhely, Öreg Prés, Pajta, Pasztell,Platán Bisztró, Rézmozsár, Rókusfalvy Fogadó, Rutin, Sauska 48, Spago by Wolfgang Puck, St. Andrea, Stand25 Bisztró, Textúra, Tihanyi Vinarius, Umo, Végállomás Bistro&Wine, Víg Molnár Csárda, Villa Kabala, Zelna Borbár és Vinotéka, Zip’s

Az új csillagok és a rengeteg kitüntetés mellett az egyetlen szomorú hír, hogy a Costes Downtown elvesztette a csillagot.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Egy megunhatatlan klasszikus: kapros-túrós lepény
Ha csak gyerekkori emlékeitekben él az íze, irány a piac friss kaporért, és álljatok neki!

Link másolása

Anyukám gyakran készítette, de nem maradt rám a recept. Limaránál találtam meg, és most kaporral kevertem a tölteléket. Fenséges lett! Ezúttal kicsit változtattam az összetevőkön, így leírom a folyamatot.

Hozzávalók

Tésztához:

30 dkg finomliszt

1 teáskanál só

1 evőkanál porcukor

10 dkg margarin

1 tojás

2 evőkanál tejföl

1,5 dkg élesztő

Töltelékhez:

90 dkg túró

20 dkg porcukor

csipet só

3 tojás sárgája

2 evőkanál búzadara

4 tojásfehérje

3 evőkanál vágott, friss kapor

A mázhoz:

1 tojás sárgája

1 evőkanál porcukor

3 evőkanál tejföl

Elkészítés

A lisztet, cukrot, sót összekeverjük, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd a margarint is. Tojással és tejföllel összegyúrjuk. Letakarjuk, amíg elkészül a töltelék. A sütőt 200 fokra alsó-felső sütésre előmelegítjük.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük, a fehérjét előbb jól felverjük habnak.

A tésztát kinyújtjuk, és leterítjük egy nagy gáztepsibe (30x40cm), rákenjük a túrót. Kb. 30 percig sütjük, majd megkenjük a mázzal. Felső sütésre állítjuk, és addig sütjük, amíg hólyagos nem lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Türelmetlen voltam, és különleges rakott krumpli lett belőle – némi csavarral
Próbáltad már úgy a rakott krumplit, hogy nem főzöd hozzá elő az összetevőket? Időt és energiát spórolhatsz vele!
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. október 29.


Link másolása

Rakott krumplit készíteni nem ördöngösség, és bár sokan ragaszkodnak az alap recepthez, érdemes néha egy picit megreformálni, és a saját szájízünk szerint készíteni.

Az én verziómat úgy is nevezhetnénk, hogy a "lusták rakott krumplija", hiszen sokkal gyorsabban és egyszerűbben lehet összeállítani, mint az eredeti verziót.

(És ebből adódóan mosogatni is lényegesebben kevesebbet kell majd utána!)

Az ötlet egyfelől türelmetlenségből született. Nem akartam a tojás és krumpli külön főzésével időt vesztegetni. Másfelől meg szerettem volna, ha nem ennyire darabos az egész, és jobban összeérnek benne az ízek.

A krémesebb, szaftosabb hatásért tejszín is kerül bele, és az extra ízt a vöröshagyma adja meg.

Tippek és trükkök

- használjunk jó minőségű, szárazabb kolbászt, és minél vékonyabban szeleteljük, mert nem fogjuk elősütni

- burgonyából érdemesebb a piros héjút vagy a kifli burgonyát választani, mert ezek nem esnek szét úgy, mint például a sárga burgonya

-érdemes beszerezni egy kézi szeletelőt/mandolint, mert ezzel lehet igazán szép, vékony szelet krumplikat vágni

Hozzávalók:

500-600 g krumpli

150 g kolbász

1 nagy vagy 2 kis fej vöröshagyma

1-2 csepp édesítő vagy egy kis cukor

3 db tojás

2 dl tejszín

pirospaprika

bors

tejföl

zsír vagy olaj

Elkészítés:

Szeletlejük fel minél vékonyabbra a kolbászt, a burgonyát és a hagymát.

Egy megfelelő méretű sütőtál aljára tegyünk egy kis zsírt vagy olajat, és kezdjük el rétegezni a három összetevőt. Krumpli, hagyma, kolbász. Legalul és legfelül is egy sor krumpli legyen. A rétegeket óvatosan sózzuk és borsozzuk is.

Tegyük alufóliával lefedve, 40 percre, 200 fokos sütőbe.

Közben keverjünk össze a tojásokat tejszínnel, sóval, borssal, édesítővel és pirospaprikával, és a 40 perc után öntsük rá a keveréket a burgonyánkra. Az egész tetejére jöhet még egy kis tejföl és bors, és alufólia nélkül mehet vissza a sütőbe 180 fokra.

Süssük addig, míg megsül a tejszínes-tojásos rész is, és megpirul picit a teteje.

Mivel nem főtt tojást karikáztunk bele, teljesen más lesz az állaga, és jobban egyben maradnak a szeletek is. Ízében viszont semmi hiányt nem tapasztalunk majd!

Kínálhatunk mellé tejfölt vagy céklát is.

Nektek van valami titkos összetevőtök a rakott krumpliba?


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Nem kell étterembe menni egy tökéletes marhahúsért – így készíts steaket magadnak
A világ legdrágább és legfinomabb marhahúsa, a wagyu marha is könnyedén elkészíthető otthon.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. november 26.


Link másolása

Top minőségű húsokkal az ember legtöbbször éttermekben találkozik, és talán ez az az élmény, amiről én eddig azt hittem, hogy soha nem is kerülhet be a konyhámba.

Pedig nem kell hozzá sem különleges felszerelés, sem sok hozzávaló. Szinte minden a minőségi hús beszerzésén áll vagy bulik.

Ha pedig a húson nem spórolunk, akkor olyan ételt tehetünk az asztalra, amitől mindenkinek leesik majd az álla. És talán az ünnepek közeledtével ezt a luxust amúgy is jobban megengedjük magunknak.

Tökéletes húsbeszerző hely a HúsSzabóság. Itt abban is tudnak segíteni nekünk, hogy melyik ételhez milyen húst válasszunk, vagy hogy hogyan készítsük el a legkülönlegesebb darabokat.

HúsSzabóság

Noha a HúsSzabóság fiatal vállalkozás, már több mint hét éve szolgálja ki ügyfeleit a legjobb húsokkal. Szépvölgyi úti kisboltként indult, ma már saját üzletekkel, bevásárlóközponti jelenléttel, önálló raktárral rendelkező cég.

A vállalkozás ügyvezetője Szabó Ferenc hentesmester, aki szakmáját családi indíttatásra választotta. Elve, hogy amit csinál, azt a lehető legjobban teszi, ezért döntött úgy, hogy a minőségi szegmensben építi üzletét. A hazai hentesképzés sajnos kihívásokkal küzd, ezért a szakma csínját-bínját munka közben, a vágóhidakon sajátította el a mester, aki szerint az önképzés folyamatosan szükséges. Így lehet csak a teljes, az állattól a takarmányozáson, feldolgozáson, kereskedelmen át az értékesítésig zajló folyamattal tisztában lenni, ami elengedhetetlen a színvonalas szolgáltatás nyújtásához.

Termékeikkel már három üzletben is megtalálhatóak Budán: a Rózsakert- és a Hegyvidék Bevásárlóközpontban, valamint a GOBUDA Mall-ban. Online, pedig a Kifli.hu oldalán.

Ha megvan a megfelelő hús, fordítsunk kiemelt figyelmet az előkészületekre.

Én első körben egy mangalicakarajjal kísérleteztem, ami sütés szempontjából a steakekhez hasonló. Forró serpenyőben, oldalanként 4-5 perc alatt készre is sül.

Konkrétan elfelejtettem sózni és borsozni sütés előtt, és így natúran is isteni íze lett.

Hihetetlen, hogy egy kiváló minőségű hús, mennyi ízt tartalmaz.

A mangalicakaraj mellé remekül illik a lecsós ragu, így azzal és quinoával tálaltam. De egy paprikás, vagy egy gombás szósz is kellőképpen kiegészítheti.

Mellé válasszunk jó minőségű, magyar vörösbort, és így lesz teljes a vacsoraélmény.

Ha pedig ennél is különlegesebb dologra vágynánk, akkor nem marad más, mint a világ legdrágább és legfinomabb marhahúsa: a wagyu marha.

Így süss tökéletes steaket

1 órával a sütés előtt vegyük ki a húst a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.

Töröljük szárazra papírtörlővel, majd sózzuk és borsozzuk és vékonyan olajozzuk be. Olyan olajat használjunk, ami jól bírja a hőt, tehát semmiképpen se szűz olívaolajat.

Egy tapadásmentes serpenyőt maximum lángon kezdjünk el üresen melegíteni, majd ha már füstöl, tegyük bele a húst.

Amikor bekerült a serpenyőbe a hús, kicsi vegyük lejjebb a hőfokot, de még mindig süssük magas lángon. (Villanytűzhelynél ez mondjuk azt jelenti, hogy 9 helyett 7-es fokozaton süssük.)

Itt brutális sercegés és füstölés veszi majd kezdetét, de ettől nem kell megijedni.

Kapcsoljuk be a légelszívót, és élvezzük a látványt!

Nem mozgassuk, ne szurkáljuk, csak süssük 4-4 percig mindkét oldalát a szeletnek.

Ha tökéletes vastagságú wagyu szeletünk van, akkor nem kell sütőben sem utánsütni, nem kell hozzá vajat sem adni, és fűszereket sem igényel. Meg fogjuk látni a végén, hogy a húsnak önmagában is fantasztikus íze van.

Sütés után tegyük egy tálra, és pihentessük 5 percet, majd tálaljuk és élvezzük.

Ha pedig 4 helyett 5 percig sütjük mindkét oldalát, olyan húst kapunk, ami miatt a legtöbb séf csúnyán nézne ránk, hiszen így már well-done lesz... de mivel a saját konyhánkban vagyunk, senki nem szólhat be érte, ha ezt a jól átsült verziót választjuk.

Nyilván nem bűn tovább ízesíteni, szósszal és körettel tálalni, de egy ennyire prémium minőségű és ízű húsból mindenképpen kóstoljunk önmagában is pár falatot.

Tényleg teljesen más dimenzióba repít!


Link másolása
KÖVESS MINKET: