GASZTRO
A Rovatból

Málnás tiramisu, fagylalt ízű puncskocka és modern Rákóczi túrós - újragondolt desszertek Budapesten

Ezek az édességek a hagyományok tisztelete mellett új élményt is nyújtanak.


Az "újragondolt desszert" kifejezés azt jelenti, hogy egy klasszikus vagy hagyományos desszertet modern megközelítéssel, kreatív módon készítenek el újra. Ez gyakran magába foglalja a szokatlan összetevők használatát, innovatív tálalási módokat vagy a hagyományos recept teljes átalakítását.

Az ilyen desszertek célja, hogy a hagyományok tisztelete mellett új élményt nyújtsanak

a megszokott ízek és textúrák mellett vagy akár helyett.

Például egy újragondolt somlói galuska lehet, hogy mousse formájában jelenik meg, vagy a piskótát más típusú tésztával helyettesítik, esetleg a klasszikus csokiöntetet egy másik összetevő váltja fel. Az újragondolt desszertek azok érdeklődését is felkelthetik, aki az alapreceptbe szerettek bele, és azokét is, akik valami különlegességre vágynak.

Most következő válogatásunkban olyan budapesti éttermeket és cukrászdákat mutatunk be, ahol több újragondolt desszert is található. Jöhet egy extra Dobos torta, egy Rákóczi vagy egy modern Eszterházy?

Városliget Café & Restaurant

A Városliget Café elegáns környezetben, a Városligeti tó partján található, ahol vendégeit a békebeli idők hangulatával és ízeivel várja. Az étterem különlegességei közé tartoznak a tradicionális magyar ételek modern tálalásban. Az élő zenei programok pedig tovább fokozzák az étkezés élményét.

Bár a Városliget Café alapvetően egy étterem, egy saját pörkölésű kávéra vagy egy sütire is érdemes benézni hozzájuk, mert egyszerűen hibátlan a kínálatuk.

Kapcsolat:

1146, Budapest, Olof Palme sétány 5.

+36308691426

[email protected]

varosligetcafe.hu

Városliget Sacher (3390 Ft)

Teljesen őszinte leszek: én még életemben nem ettem ennyire finom Sacher-tortát!

Piskótája marcipánnal készül, a hagyományos Sacher helyett pedig csokoládémousse van a piskótarétegek között. A tetejére helyben főzött baracklekvár kerül, amiből határozottan kiérződik, hogy madagaszkári vaníliával készül.

Máglyarakás (2890 Ft)

A desszert egy karamellás - diós - almás középpel rendelkezik. Ez foglalja össze a hagyományos máglyarakás ízvilágát. Ezt öleli körbe a vaníliás mousse, amelybe házi kalácsdarabokat kevernek. Ennek íze a madártejre emlékeztet. A borítása csokoládébársony, a tálalás pedig magáért beszél.

Málna-licsi mousse (3190 Ft)

Igaz, ez a málnás-licsis finomság nem kifejezetten az újragondol desszertek kategóriájába tartozik, de annyira csinos, hogy nem tudtam kihagyni a felsorolásból.

A desszert alapja egy rizsliszttel készült sablé. Az egész igazán nyárias ízvilág, licsis középpel, körben málnás mousse-val, amit egy liofilizált málnás, roppanós réteg tör meg.

Spoon The Boat

A Spoon The Boat egy exkluzív étterem és rendezvényhelyszín Budapest szívében, a Lánchíd mellett. A helyszín különlegessége a 360 fokos panoráma, amely a város lenyűgöző látképét kínálja. Az étlap nemzetközi fine bistro vonalon mozog, és a hangulatot olykor élő zene fokozza.

A csúcsidő náluk naplemente környékén és este van, pedig egy délutáni kávéra, koktélra vagy desszertre is abszolút megfelelő a hely.

Kapcsolat:

1052, Budapest, Vigadó tér 3-as kikötő

+36 30 493 3949

[email protected]

spoonboat.hu

Spoonmisu (3190 Ft) és Spoon Caffé (2990 Ft)

A Spoon Caffét egyszer kell kikérni, és az ember örökre a rabja lesz. A liofilizált málnaszórás miatt fantasztikusan néz ki, a tonkabab pedig ad egy kis magos-vaníliás plusz ízt neki.

Ez a kávé inspirálta a már eredetileg is újragondolt Spoon tiramisut, azaz a Spoonmisut, ami immáron sokkal gyümölcsösebb formában kerül elénk.

Őket lehet külön is kérni, de nem érdemes!

Digestive Dream (8900 Ft)

A Spoon nyári kínálatában kapott helyet a Digestive Dream, ami egy újragondolt Pavlova és egy koktél találkozása. A koktélba és az édességbe is belecsempészték a Tubit, ami miatt extra citrusos és gyömbéres az egész. A pavlovában pedig a nyár másik nagy slágere, a bodza is megjelenik.

A koktél összetevői: Tubi 60, Lillet Blanc, Toinc biter, citrom, tojásfehérje, Jázmin-Lime parfüm

A Degestif Dream kérhető alkoholmentes koktéllal is!

Rákóczi túrógombóc (3190 Ft)

A Spoon egyik ikonikus desszertje a Rákóczi túrógombóc, ami a Rákóczi túrós és a túrógombóc szerelemgyermeke.

A Rákóczi túrósra a desszert közepén elhelyezkedő barack gél utal, amit egy pirított gríz, majd egy túró mousse ölel körbe. Mellé pedig érkezik még egy fahéjas barack sorbet is.

Central Grand Café & Bar

A Central Grand Café & Bar Budapest egyik leghíresebb kávéháza, amely a város kulturális központjában található. A hely elegáns, történelmi hangulatot áraszt, de modern kávéházi élményeket kínál.

Ide egész nap betérhetünk reggelizni, de a kínálatuk déltől még szélesebbre vált. Süteményeik között ott sorakozna az igazi klasszikusok változatlan formában, de az újragondolt desszerteknek is helyet adnak. Így itt akár egyszerre kikérhetjük a tradicionális és az újragondolt Dobost és Eszterházyt is.

Kapcsolat:

1053, Budapest, Károlyi utca 9.

+36 30 945 8058

[email protected]

centralgrandcafe.hu

Rákóczi túrós tarte (2690 Ft)

Linzer kosárka, baracklekvár, citrusos túróhab, mering, bogyós gyümölcsök és pipettába zárt barackvelő - így gondolta újra a Centrál cukrásza, Takács Judit ezt a sokakat megihlető klasszikust.

A gyümölcsöknek hála ez egy igazán üde, nyári finomság.

XXI. századi "Dobostorta" (2690 Ft)

A klasszikus Dobos (2290 Ft) valószínűleg nem szolgál magyarázatra, de a modern verzió a következőképpen áll össze:

karamell ropogóssal rétegelt piskóta, étcsokoládémousse toffee betéttel, tejcsololádés kéregben, aranyozott izomalt spirállal.

A két desszert kérhető külön is, de nagyon izgalmas játék egymás mellett kóstolni őket.

Mákosguba flambírozott barackvelővel (2790 Ft)

A végére hagytam a kedvencemet: a lángoló mákos gubát! Jó, igazából a guba nem lángol, csak a mellé szervírozott barackragu, de tényleg nagyon látványos az egész.

Az guba alapja helyben készült fonott kalács (Judit nagymamájának receptje szerint), a tetején pedig tejszínes vaníliahab csücsül.

NOUR

A Nour prémium desszertekre specializálódott cukrászda, amely Budaörsön és Budapesten is megtalálható. Süteményeik és tortáik a francia hagyományokat követik, sokszor hazai klasszikusok újragondolásával, és a legújabb technológiák felhasználásával készülnek, egyenként, aprólékos munkával. Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf is részt vett a kínálat megalkotásában, így a desszertek nemcsak ízletesek, hanem művészi formavilágukkal is csábítanak.

Bevallom őszintén a Nourtól tartottam egy picit, mert túl szépnek tűntek a desszertek ahhoz, hogy igazán finomak is legyenek, de egyáltalán nem okoztak csalódást.

Kapcsolat:

NOUR Budaörs: 2040, Budaörs, Felsőhatár u 1.

+36300140014

NOUR Budapest: 1051, Budapest, Sas utca 7.

+36 30 013 3600

[email protected]

nour.hu

Nour Somlói (3790 Ft)

A desszertben megjelenik az három piskótalap: klasszikus, diós és kakaós. Közöttük könnyű vaníliakrém, diópraliné és rumba áztatott arany mazsola fekszik, a teteje pedig keserű étcsokoládé sziruppal záródik. Mindezt tejszínes fehércsokoládé mousse veszi körül. Az egészet tejszínhabbal és a NOUR saját mintájával díszített csokoládélappal koronázzák meg.

Nour puncs kocka (3490 Ft)

A desszert alapja egy mandulás piskóta, amelyre édes baracklekvár került. Ezt követi egy krémes puncs ganache réteg, majd egy házi puncs szirupba áztatott piskóta. Ezek a rétegek többször ismétlődnek, végül egy könnyed fehércsokoládé mousse öleli körbe az egészet. A desszertet rózsaszín tükörglazúrral és csokoládélappal díszítették.

Ez a sütemény különösen izgalmas volt számomra, mert nem a klasszikus puncskocka ízért kaptam vissza, hanem sokkal inkább egy puncs fagylaltét. Zseni!

Nour Eszterházy (3390 Ft)

A desszert fő összetevői: dió, rum fehércsokoládé és vanília.

Talán ez az édesség ragaszkodik leginkább az eredeti recepthez, de a tálalás egyértelműen Nour - tuningot kapott.

Fotó: NOUR

Cake to go Budapest

Sabján Adrienn (Hobbicukrászat Alapoktól a mesterfokig című könyv szerzője) 2020 júliusában nyitotta meg Cake to go Budapest névre keresztelt üzletét, ahol a célja az volt, hogy olyan sütiket kínáljon, amelyek valódi alapanyagokból készülnek, és nem csupán a trendeknek próbálnak megfelelni. Az üzletben a tradicionális és francia desszertek mellett ételérzékenyek is találnak megfelelő alternatívákat.

Szezonális kínálat, könnyen beszerezhető, természetes alapanyagokból készült sütemények, és egyedi torták, amikre nem kell hónapokkal előre bejelentkezni.

Kapcsolat:

1139, Budapest, Petneházy u. 37.

+36703950469

caketogobudapest.hu

Cukormentes szilvás gombóc (1150 Ft)

A sütemény a 2024-es Magyarország cukormentes tortája versenyre készült, de sajnos az elődöntőn elbukott, azóta viszont rengeteg rajongót szerzett.

A cukorbetegek valódi szilvás gombócot magas szénhidráttartalma miatt nem fogyaszthatnak, ebben a süteményben viszont megkapnak mindent, amit betegségük óta hanyagolniuk kellett. De sütemény a szilvás gombóc rajongók számára is erősen ajánlott, hiszen az íze és az állaga is kísértetiesen hasonlít rá.

Somlói kocka (1150 Ft)

Az ötlet onnan jött, hogy a gyönyörű egyenesre rétegezett lapokat a tulajdonos sajnálta szétcincálni, így a sütemény tetejére egy étcsokis áthúzó került, amit mascarponével dúsított tejszínhabbal díszítenek (így növényi tejszín használata nélkül marad tartós a hab). A süteményben jelen van a vaníliás, kakaós és diós piskóta, a narancsos cukorszirup, a lágy vaníliakrém és a rumba áztatott mazsola is.

Főzelék minitorta – 4 szeletes (7900 Ft)

Tudom, tudom, egy desszertes cikkben egy főzelék igazán extrémen hat, de annyira izgalmas dolog, hogy Adrienn valósághű kajatortákkal is foglalkozik, hogy kihagyhatatlan ziccernek éreztem a bemutatását.

Könyörgöm nézzetek rá a többi "elborult" ötletére is, mert ilyen minőségben ezt csak nagyon kevesen űzik az országban.

A csokimousse krémmel rétegezett, meggyek bolondított torta nemcsak különleges külsejű, de még gluténmentes is. Borsófőzelék, spenót, és tökfőzelék formában is rendelhető. És isteni finom!

Mon Petit Dessert Boutique

A Mon Petit Dessert Boutique különleges torta- és süteménykreációkat készít a legkiválóbb francia alapanyagokból, Sámson Zsófia cukrászmester vezetésével. Zsófia 10 évvel ezelőtt kezdett el cukrászként dolgozni, és bár több neves budapesti helyen is dolgozott, végül úgy érezte, hogy a saját üzlet nyitása lesz az igazi kihívás számára.

A desszertbutik gyakorlatilag Rácz Jenő Michelin-csillagos éttermének, a Roumornak az előszobája. Innen halad át minden vendég az étterembe. Ennek megfelelően a cukrászda is késő estig nyitva tart.

Kapcsolat:

1052, Budapest, Petőfi tér 3-5. (Bejárat a Régi posta utca felől)

+36308343720

[email protected]

monpetitdessert.com

Rákóczi túrós

Citrusos sablé tészta alapon egy enyhén sós túrókrém helyezkedik el, ami vaníliával és citrusfélék részelt héjával van ízesítve. Erre vaníliás rummal kikevert házi baracklekvár kerül. Végül az elmaradhatatlan égetett tojáshab díszek kerülnek a helyükre.

Eszterházy

Gluténmentes diós tésztára egy roppanós diós praliné réteg és enyhén sós és diós fehércsokoládés ganache kerül. A tetejét pedig egy zöld dió és csokoládé keverékéből készült krém koronázza. Na meg a csokiból készült tollak.

Dobos tekercs

A barna vajjal készült, mondhatni hagyományos dobos tészta tekercs formában születik ujjá. A közepére karamellizált étcsokoládé krém kerül, melyet sós - csokoládés vajkém egészít ki.

Fotók és szöveg: Vass Adrienn

Fotó: Mon Petit Dessert Boutique

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Tanulj koktélt keverni profiktól: Exkluzív Mixology Masterclass a The Poet Bárban
Ha valaha is álmodtál arról, hogy profin keverj koktélokat egy gyönyörű történelmi környezetben, akkor a budapesti Anantara Hotel bárjában ezt a programot neked találták ki!


A budapesti Anantara New York Palace Budapest Hotel nem csupán a New York Kávéház vagy a White Salon Étterem miatt vonzó, hanem különleges élményprogramokkal is várja a látogatókat.

Az egyik legújabb ilyen élmény a The Poet Bárban zajló Mixology Masterclass, ahol betekintést nyerhetünk a koktélkészítés művészetébe.

A bár elegáns hangulatához hozzájárul, hogy közvetlenül a New York Kávéház felett helyezkedik el, így már önmagában különleges élmény itt egy koktélt elfogyasztani, de a kétórás program ennél jóval többet ad.

A Budapesten egyedülálló workshopon megtanulhatjuk elkészíteni a hely ikonikus koktéljait egy profi bartender vezetésével, majd meg is kóstolhatjuk őket.

A Poet bár és az Anantara Hotel varázsa

Az Anantara Hotel Budapest szívében álló épületének története egészen 1894-ig nyúlik vissza. Az impozáns épületet Alajos Hauszmann, Flóris Korb és Kálmán Giergl tervezte, és az eredeti pompáját a 2006-os restauráció után is sikerült megőrizni.

Az épület egyik legelbűvölőbb része a New York Kávéház mellett a The Poet Bár, amely nevével tiszteleg a legendás Nyugat irodalmi folyóirat előtt, amely egykor itt, az épület felső szintjén működött.

A bárból elénk tárul a kávéház lenyűgöző látványa, ami még különlegesebbé teszi a hangulatot. A bár intimebb, meghitt légkört áraszt, tökéletes választás egy különleges koktélhoz vagy egy emlékezetes programhoz.

Hungária (ma New York) kávéház 1954, Fortepan/Album083

A Mixology Masterclass élmény

A program kezdetén egy rövid elméleti bevezetőt kapunk a bár történelméről és a koktélkészítés alapjairól. Megismerhetjük a legfontosabb eszközöket, amelyeket a profi bartenderek használnak, majd lassan belevethetjük magunkat a gyakorlatba. A bartender az este során három ikonikus italt mutat be.

Az első koktél, a klasszikus Whisky Sour, az egyik legrégebbi és legismertebb koktél, amelyet meglepő módon tényleg bárki könnyedén megtanulhat elkészíteni.

A második ital a Poet Presso, az Espresso Martini helyi változata. Amely egy igazán elegáns, kávés ízvilágú koktél.

Végül pedig a Romantical Punch, a Pornstar Martini újragondolása hozza meg a tökéletes lezárást a koktélok sorában, hiszen ez egy igazán gyümölcsös, frissítő, mégis különleges ital. Főleg abban a formában, ahogyan a The Poet Bárban készítik.

A program legjobb része tényleg az, hogy mi magunk is elkészíthetjük ezeket az italokat.

A laza, játékos hangulatnak köszönhetően mindenki bátran próbálkozhat. Még akkor is, ha eleinte kissé ügyetlenül bánik a shakerrel.

A barátságos légkörben a kisebb hibák inkább összekacsintásokat eredményeznek, és így még jobban esik a végeredmény.

A nap zárása: Sundown Ceremony az Anantara lobbyjában

Amikor a program este hatkor véget ér, a hotel lobbyjában éppen kezdődik a Sundown Ceremony.

Az előadás lényege, hogy egy bartender élő zenére kever koktélokat, majd a lobbyban tartózkodókat megkínálja egy kis kóstolóval.

A finom ital mellett az élő zene rengeteget ad hozzá ehhez az élményhez. A Rom'Art Művészeti és Kulturális Egyesület Zenekara nem csak ebben a pár percben, hanem egész nap hallható a New York Kávéházban is. Vezetőjükkel, Hankó Józseffel pont egy éve beszélgettünk a kávéházi cigányzenéről és a szakma szépségeiről.

A Mixology Masterclass egy olyan program, amely tökéletes összhangban van a The Poet bár történelmi eleganciájával és Budapest pezsgő koktélkultúrájával.

Egy délután, ami nem csak tanulásról szól, hanem élményekről, ízekről és egy kis varázslatról is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Koktélvarázslat Budapesten: 7 bár, ahol az italok mesélnek
Ebben a válogatásban olyan budapesti helyeket mutatunk be, ahol az ízek, a látvány és az élmény egyaránt fontos. Ahol a koktélkészítés valódi művészetté vált.


Budapesten nincs hiány kitűnő koktélbárokból, és ez az őszi időszak különösen alkalmas arra, hogy visszavonuljunk ezekbe az intim terekbe, ahol nemcsak a koktélok íze és látványa varázsol el, hanem a hangulatos légkör is.

Ebben a válogatásban hét kiemelkedő helyet mutatunk be: The Poet Bar, Hotsy Totsy Budapest, Kaa Mixology, Jardín Cocktail Bar, Boutiq'Bar, Blue Fox The Bar és Balagan.

Fedezd fel velünk Budapest gyöngyszemeit, ahol a kreatív koktélok mellett a vendégélmény is elsődleges szerepet játszik!

Hotsy Totsy Budapest

A Hotsy Totsy Budapest az egyik legizgalmasabb speakeasy bár Budapest szívében, a Síp utcában. A hely az 1920-as évek szesztilalom alatti amerikai bárjainak atmoszféráját idézi meg vintage dekorációval, halvány világítással és az 1920-50-es évek nosztalgikus zenéivel. A Hotsy Totsy egyaránt vonzza a helyieket és a gourmet turistákat is, hiszen 2023-ban szerepelt a világ 500 legjobb bárjának listáján.

Az őszi szezonra új koktélmenüvel is készültek, ami a különleges ízek mellett igazi építészeti kalandozás is, hiszen minden ital egy legendás New York-i épület ihletett.

A Chrysler Building, a Penn Station és az Empire State Building mellett a Dove Street 67 (címlapképen) koktél összetevői keltették fel leginkább az érdeklődésemet, így abba bele is kóstoltam. Ez az ital tőzeges whiskey-t, szedret, rozmaringot és csokoládét kombinál, és annak ellenére, hogy én általában nem vagyok túl szoros barátságban a whiskey-vel, nagyon ízlett. A füstös, fűszeres jegyek mellett a gyümölcsössége igazán szerethetővé tette.

Még egy különleges élményt ki kell emelnem itt. Volt egy fél óra, amikor nehezen boldogultam a választással, így felajánlották nekem, hogy ha nagyjából elmondom, hogy milyen italokat, ízeket szeretek, improvizálnak nekem egy koktélt. Ez az este legjobb döntésének bizonyult. A bartender egy teljesen egyedi bazsalikomos-zelleres-gines koktéllal lepett meg, ami elsőre kissé meglepőnek tűnt, de 100%-ban megfelelt az ízlésemnek.

A tanulság: ha valahol, itt tényleg érdemes kockáztatni, és akár olyan italokat is kipróbálni, amik eddig távolabb álltak tőlünk.

Cím: 1075, Síp utca 24.

Honlap: Hotsy Totsy

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Hotsy Totsy Budapest
Fotó: Hotsy Totsy Budapest

Kaa Mixology

A Kaa Mixology a Király utcai Twentysix szomszédságában található, és már belépéskor magával ragad a misztikus hangulata.

Nevét A Dzsungel könyvéből ismert Kaa kígyóról kapta, és a buja, sejtelmes fényekkel megvilágított enteriőr valóban olyan érzést kelt, mintha elmerülnénk egy titkokkal teli erdő mélyén.

A mennyezetről lelógó és a fal mentén található száraz növények, a vintage bútorok és a díszes bárpult összességében igazán egyedi atmoszférát teremtenek.

Az itallap változatos, signature koktélok, klasszikus italok és személyre szabott kreációk várják a vendégeket.

A modern koktéltrendek egyik legfontosabb eleme a látvány és az élmény. Hankószki Mike, a bár vezető mixológusa különös figyelmet fordít arra, hogy minden italhoz hozzáadjon egy kis wow-faktort. Itt nem ritka, hogy az italok füstölnek vagy buborékokkal díszítettek, de olyan is akad, amit a vendégnek magának kell befejeznie.

Számomra nagy öröm, hogy a Kaa-ban könnyű volt kitűnő alkoholmentes italt is találni. A kíváncsiság hajtott, így első körben a Gimlet Zero-t kóstoltam meg, ami mentes ginből és házi készítésű zsályaszirupból állt – frissítő, üde, és izgalmas volt. Az alkoholos választásom a Loco Fresa, Julieta! koktélra esett, ami egy füstös tequilás ital, gyümölcsös beütésekkel. Az italok nem csak az ízükben, hanem a tálalásukban is különlegesek voltak, a Kaa tényleg minden érzékszervre hatva kápráztatja el vendégeit.

Plusz pont, hogy ha megéheznénk, a Twentysix étlapjáról is rendelhetünk.

Cím: 1061, Király utca 26.

Honlap: Kaa Mixology

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Kiss Bálint / Socially

Jardín Cocktail Bar

A Jardín Cocktail Bar a Gozsdu Udvar szívében található, és azok számára lesz igazán vonzó, akik szeretnék élvezni a belvárosi pezsgést, de közben mégis intimebb, szeparáltabb környezetre vágynak. A Jardín a Vicky Barcelona testvérbárjaként született meg, és hasonlóan egyedi, mediterrán hangulata van, amely már belépéskor magával ragad.

A kínálat széles (ide kattintva találod a koktél ajánlataikat): az old fashioned típusú italoktól a trópusi ízekig minden megtalálható náluk, ráadásul tapasokkal is kísérhetjük őket.

Itt minden ital egyedi alkotás, amiben a látvány és az íz tökéletes összhangban van, ráadásul tele van játékossággal.

Amikor legutóbb itt jártam már késő este volt, és az egész hely megtelt élettel. A pult mellé ültem le, és végül két koktélt is megkóstoltam. A Paparazzi nevűt úgy ajánlották nekem, és amikor egy objektívre emlékeztető pohárban megérkezett már tudtam, hogy azért kaptam, mert belépéskor a nyakamban lógott a kamera, amivel végül fotókat is készítettem. A bartender cinkos kikacsintása volt ez felém, ami azonnal meg is törte a jegyet.

A másik italom, a S**k Out the Bird összetevői között található Orange bitter, Nolly Prat (vermut), Pisco (perui szőlőpárlat) és Orgeat szirup (mandulás szirup). Ez a koktél egyensúlyban tartja a kesernyés, édes és diós ízeket, frissítő lecsengéssel. A leírása szerint egy vándormadárról mintázták, aki déli borászatokból és északi erdőkből gyűjtött nektárokat hoz össze egy kellemes italban.

A Jardín a játékosan-kreatív koktélokra és a bulihangulatra vágyóknak tökéletes helyszín lesz.

Cím: 1075, Dob utca 16.

Honlap: Jardín Cocktail Bar

Balagan

A Balagan egy exkluzív bár, amely a Mazel Tov csapatának legújabb projektje a budapesti bulinegyed szívében. Az enteriőr igazi keleti oázisként szolgál tele kortárs magyar művészek alkotásaival falon és asztalon. Így a hely szellemiségében a művészet és a gasztronómia is elegánsan találkozik.

A Balagan italválasztékában klasszikusok és signature italok is helyet kaptak, de személyre szabott kreációkat is készítenek a bárpultban. A Dante's Delight például egy klasszikus americano egyedülálló csavarral. Összetevői, mint a vermut, a keserűlikőr, a kardamom, a méz és a törökméz izgalmasan olvadnak össze. A kesernyés alap tökéletesen harmonizál a méz édességével és a kardamom fűszerességével.

Ezzel az itallal nyerték meg a „Make Americano Great Again” kampányt, ami lehetőséget ad a bartenderük számára a berlini Bar Conventen való részvételre.

A Balagan célja, hogy az italok nemcsak ízben, hanem látványban is lenyűgözzék a vendégeket, és minden egyes koktél a bár sajátos stílusát és filozófiáját tükrözze.

A koktélok mellett közel-keleti ízek fúziójára épülő étlapjuk és borlapjuk is figyelemreméltó. Rendszeresen tartanak például borklubokat is, ahol a vendégek mélyebb betekintést nyerhetnek egy-egy pincészet világába.

Érdemes az őszi időszakban figyelni őket közösségi média felületeiken kifinomult eseményekkel és személyesebb hangvételű, exkluzív bárélménnyel pezsdítik fel a budapesti báréletet!

Cím: 1072, Akácfa utca 47.

Honlap: Balagan

Fotó: Boldog Attila Photography
Fotó: Boldog Attila Photography
Fotó: Daniel Domolky Photography

Boutiq'Bar

A Boutiq'Bar 2024-ben ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. Az évek alatt a bár folyamatosan meg tudott újulni, miközben megőrizte markáns stílusát és a klasszikus koktélkészítés hagyományait.

A bár hangulata a bohém vibrálás és a francia budoár eleganciájának keveréke. Tökéletes választás azok számára, akik egy elegáns, mégis laza légkörben szeretnék élvezni a prémium minőségű italokat.

A Boutiq’Barban kérhetünk klasszikus italokat is, de jelenleg egy fix itallapjuk van, amin az elmúlt 15 év legkedveltebb kreációi találhatóak.

Miközben erről az itallapról is nehezen tudtam volna kedvencet választani úgy alakult, hogy végül két teljesen egyedi italt készítettek nekem. Ez szerintem alapvetően jellemző a helyre, hogy jó ötlet beszédbe elegyedni a bartenderrel, és úgy kérni valami hozzánk igazán passzoló italt.

Csak fél szóval kellett elejtenem, hogy én igazán nyitott lennék egy alkoholmentes italra is, és már készült is az Ede P. Collins, ami fekete tea kombuchával, yuzu sziruppal és levendula-körte ecettel készült. Meglepett, hogy mennyire kellemesnek hatott így a levendula, így maradtam is ezen a kicsit virágos vonalon, csak alkoholos verzióban.

A másik koktélom végül a Moena Budapest Sour lett, ami Unicum Riservával és Moena Wermuttal készült. A Moena azért is érdekes, mert a Boutiq'Bar tulajdonosának, Nagy Zolinak és Molnár Balázsnak (Blue Fox The Bar) a vermutja, ami Red Dot díjat is kapott idén.

A Boutiq'Bar szintén az a hely, ahol nem csak egy pohár italt kapsz, hanem egy felejthetetlen élményt is, ahol a szakértő személyzet gondoskodik arról, hogy mindenki igazán jól érezze magát.

Cím: 1061, Paulay Ede utca 5.

Honlap: Boutiq'Bar

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Boutiq'Bar

Blue Fox The Bar

A Blue Fox The Bar egy határozottan elegáns hely, ahova egy üzleti megbeszélés éppúgy illik, mint a romantikus összesimulás.

A bár legújabb koncepciója, a „Life Cycle” az alapanyagok különböző fejlődési szakaszaira épít.

Az itallap hármas kategóriába csoportosítja a koktélokat, amik között a kohéziós erő mindig egy alapanyag, és annak különböző fejlődési fázisa. Például a cseresznyének egyszer a virága, máskor a termése kerül az italba. Ez nemcsak szórakoztató élményt nyújt, hanem mélyebb betekintést ad az italok mögött álló történetekbe és a felhasznált alapanyagokba.

Két koktélt is kóstoltam itt, és az egyik talán a legjobb alkoholmentes koktél volt, amit valaha ittam. A Coffe egy kávézaccból készült ital cseresznyével és tonikkal, ami rendkívül frissítő és ízletes volt. Nem is hittem volna, hogy a kávé ilyen édes és gyümölcsös kísérőkkel is ennyire jól érvényesül.

Emellett egy igazi közönségkedvences is megkóstoltam: A Pink Cadillac egy frissítő, savanykás gin alapú koktél. Az ital egyszerűségét az adja, hogy a gin az egyetlen szeszes összetevő, viszont a hozzá készített komplexebb ízvilágú epres-rebarbarás-sós szirup igazán különlegessé teszi.

A Blue Fox The Bar szellemiségét Balázs Molnár kreatív vezetése határozza meg, aki nemzetközileg is elismert bartender. Londonban, az Artesian bárban kezdte karrierjét, ahol a világ legjobb mixológusaitól tanulhatott. Később Hongkongban és Sydney-ben is dolgozott és számos díjat nyert.

Balázs különös figyelmet fordít arra, hogy minden italban ott legyen a történet és az élmény, amit a vendégek átélhetnek – és ez a Blue Foxban is tökéletesen megmutatkozik.

Cím: 1051, Erzsébet tér 7-8.

Honlap: Blue Fox The Bar

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Blue Fox The Bar

The Poet Bar

A The Poet bár a budapesti Anantara New York Palace Hotel elegáns szalonja, amely közvetlenül a híres New York Kávéház felett helyezkedik el. A bár intimebb, meghittebb hangulatot áraszt, tökéletes helyszínt biztosítva egy különleges koktél elfogyasztására, miközben a vendégek a kávéház lenyűgöző látványában gyönyörködhetnek. Az enteriőr eleganciája és történelmi aurája a múlt irodalmi találkozóit idézi meg. Hiszen a legendás Nyugat folyóirat egykor itt működött.

Az itallapra jellemző, hogy klasszikusokat sorakoztat fel, néhol kisebb csavarokkal. Itt az ismerős ízeket is nyugodtan kikérhetjük.

A bár emellett rendszeresen szervez élményprogramokat, mint például a Mixology Masterclass, ahol a vendégek profi bartenderek vezetésével tanulhatják meg a koktélkészítés művészetét.

Én is egy Masterclass keretében készítettem el (szigorúan a bartender útmutatásai alapján), majd kóstoltam meg itt két különleges koktélt. Mindkettő egy klasszikus izgalmas újragondolása volt.

Az első egy Whisky Sour volt: egy elegánsan kiegyensúlyozott, savanykás-krémes ízvilágú ital. A második a Poet Presso, amely az Espresso Martini helyi változata. Unicum és kávérajongóknak ez a tökéletes választás!

Cím: 1073, Anantara New York Palace Hotel, Erzsébet krt. 9-11.

Honlap: The Poet Bar - Anantara

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
117 év után kivonják a forgalomból a magyarok kedvenc kekszét
A Mondelez szerint a fogyasztói igények jelentősen visszaestek, ezért már nem éri meg a gyártást folytatni.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. október 10.



117 év után eltűnt a boltok polcairól a Győri Otthon háztartási keksz, amelyet sok magyar háztartásban elengedhetetlen alapanyagként tartottak számon, írja az Index a gyártó közleménye alapján. A kekszgyártást az amerikai Mondelez cég döntése értelmében 2024 első negyedévében végleg leállították.

A Mondelez, amely 2019-ben áthelyezte a gyártást Győrből Székesfehérvárra, a kereslet folyamatos csökkenésére hivatkozott. Közleményükben azt írták, hogy a fogyasztói igények jelentősen visszaestek, és már nem éri meg a gyártást folytatni.

Bár az utóbbi években a kekszárak mintegy 70 százalékkal emelkedtek, a Győri Otthon keksz népszerűsége így is megmaradt, hiszen

sok magyar család használta olyan hagyományos édességek készítéséhez, mint a kókuszgolyó, kekszszalámi vagy sütés nélküli torták.

Azonban most, hogy a gyártás véget ért, a vásárlóknak más alternatívák után kell nézniük.

A lap megjegyzi, hogy az Otthon háztartási keksz ára az utóbbi időben jelentősen megemelkedett, ami már sok vásárló számára is jócskán érezhető volt. Az Index által megkeresett Termékkritikus blog szerint az ilyen drasztikus áremelkedések gyakran aláássák a fogyasztói bizalmat, és felvethetik a kérdést, hogy nem a termék végleges eltűnését készítik-e elő.

A Mondelez döntése nem példa nélküli: a cég korábban hasonló lépést tett a Sport szelet esetében is. A nyáron ugyanis bejelentették, hogy 71 év után megszüntetik a klasszikus, ezüstfóliás diszkoszvetős kis Sport szelet gyártását, ami sokak számára ikonikus édesség volt. Ez a lépés is hasonlóan érintette a magyar fogyasztókat, akik számára ezek a termékek szinte kultikus jelentőséggel bírtak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Annyira finom, mint amennyire bizarr: fekete majonézt dobtak piacra halloween alkalmából
A limitált kiadású szósz színétől még akkor is nehéz elvonatkoztatni, amikor a sokadik falatnál járunk. Cserébe nagyon finomra sikerült.


Ami az Erős Pistás szaloncukor volt néhány éve a karácsonynak, az lehet a Majonéz Black Edition a halloweennek. Olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy az október 31-i paraünnep alkalmából olyan fokhagymás majonézt dobott piacra az Univer, ami színe alapján a legkevésbé hasonlít az eddigi majonézekre.

Merthogy úgy néz ki közelről, mint a medvecukor és az Alien-filmekből ismert xenomorph szerelemgyereke:

A csomagolás alapján kiderül, hogy a limitált kiadású rémmajonéz mélyfekete színét a növényi szénnek köszönheti. A szakirodalom szerint ezt általában kókuszhéjból, bambuszból vagy más faanyagból készítik pirolízissel, majd aktiválják, hogy finom por állagú legyen és megnövekedjen a felülete.

Az aktív szén ételfestékként használva mélyfekete színt ad különböző ételeknek és italoknak, például péksüteményeknek, tésztáknak, fagylaltoknak és limonádénak. És innentől kezdve pedig már a majonéznek is.

Olvasónk beszámolója alapján egyébként a halloweeni szósz meglepően ízletes. Ahogy a fotón is látszik, tele van aprított fokhagyma-darabkákkal, ami eleve ígéretes. Az íze kellemes, remek kiegészítő lehet például sült húsokhoz. Már amennyiben képesek vagyunk elvonatkoztatni attól, hogy egy bizarr, fekete valamivel kenegetjük a következő falatot.

Link másolása
KÖVESS MINKET: