Laktató töksaláta
Ez az indiai jellegű étel nagyon egyszerű és viszonylag gyorsan elkészíthető, ráadásul egy nappal korábban is megsüthetjük a tököt, és megfőzhetjük a lencsét. Másnap már csak össze kell állítani a salátát, és elkészíteni az öntetet hozzá, ami csak néhány percet vesz igénybe.
1 kg sütőtök megsütve és felkockázva
10 dkg lencse fogkeményre főzve
1 nagyobb marék rukkola
1 fej lila hagyma apróra vágva
só, bors
1 evőkanál pirított fehér szezámmag
Az öntethez:
5 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál méz
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
chili lekarikázva ízlés szerinti mennyiség
A sütőtököt feldaraboljuk, a magját kikaparjuk egy evőkanállal, és 200 fokos sütőben megsütjük. Ne süssük nagyon puhára, mert nehéz lesz felkockázni a salátához. Miután megsült a tök kockákra vágjuk, és félretesszük. A lencsét megfőzzük sós vízben. Itt is figyeljünk, hogy ne főzzük szét, finomabb is így, és jobban is mutat a salátán.
A hagymát apróra vágjuk, a rukkolát megmossuk, majd a szezámmagot száraz serpenyőben pirítjuk meg, ügyelve arra, hogy ne égjen meg. Ezután az öntet hozzávalóit egy tálban összekeverjük, és összeállítjuk a salátát.
Egy salátástálba tesszük a sütőtököt, a lencsét, a rukkolát és a hagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük az öntetet. Ha nem sütöttük túl puhára a tököt, akkor át is forgathatjuk óvatosan. Ha puha lett, akkor csak öntsük rá, nem érdemes összetörni, majd mindenki megteszi a saját tányérjában. Megszórjuk szezámmaggal is, és tálaljuk.
További különleges finomságokért katt: Kávé és Csokoládé-ra!