Belekóstoltunk a 110 éves Béke Hotel kínálatába
A Zsolnay Kávéházban gyertyafényes, élőzenés vacsoraélményben is lehet részed.
1913 májusában nyitotta meg kapuit a Nagykörút legendás szállodája, a Radisson Blu Béke Hotel (akkori nevén Britannia Szálló). Így 2023-ban már kereken 110 éves születésnapját ünnepli a hotel.
Egy évszázad alatt természetesen rengeteg minden változott, de a Béke Hotel a mai napig klasszikus eleganciát sugároz. És míg a hotel elsősorban az átutazóké, a földszinten található Zsolnay Kávéház abszolút nyitott a budapesti közönségre is.
Ide bármikor érdemes betérni egy kávéra, egy délutáni teára, egy sütire, vagy éppen egy gyertyafényes vacsorára.
A Kávéház a 80-as évek óta forrt össze a Zsolnay manufaktúra porcelánjaival. Ezek a szépségek nem csak a tálalásnál kerülnek elő, hanem az enteriőrben is megjelennek, plafonról lógó kannák formájában. Nincs is ennél tökéletesebb helyszín egy teadélutánra!
Izgalmas angol-magyar fúziónak hat, és abszolút megadja az alaphangulatot.
A péntek esti élményt élő hárfaszó fokozza, szombaton pedig szintén élő zongoraszó mellett lehet élvezni az italokat és ételeket.




Mi szombat este tértünk be ide, és a lágy zenei aláfestés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy jóval kényelmesebb tempót diktáljunk, hogy lelassuljunk kicsit.
Az à la carte étlapról rengeteg opció közül lehet választani. Klasszikusok, szezonális ajánlatok, nemzetközi- és zónaételek is találhatóak rajta szép számmal.
Utóbbi méretéből adódóan inkább egy színházi előadás előtti, megbeszélés közbeni életmentő lehet. De a minden szezonban másképpen készülő töltött káposzta már a nagyobb étkűeknek is kedvező ajánlat.
Ha pedig valami romantikusabbra vágyik az ember, előre foglalható, fix menüsoros gyertyafényes vacsora is elérhető. Október 16-tól az étlappal együtt ez a menü is megújul majd.
(Most még az előző menüsorra tudtok foglalni. Érdemes lehet akár arra is benevezni a váltás előtt.)
Gyertyafényes vacsoraA 3 fogást a következő lista elemeiből válogathatjuk össze:Előételek, levesek:
Tanyasi jérceleves házi tésztával
Póréhagymás csicsókakrémleves
Hortobágyi palacsinta - csirkehús, tejfölFőételek:
Rakott burgonya, mangalica kolbásszal házi káposztasalátával
Csirkecombpaprikás vajasgaluskával, kapros-tejfölös uborkasalátával
Tejfölös vargánya kapros túrógombóccal
+egy választható sütemény
A vacsora ára: 9 990 Ft, mely nem tartalmazza a 12%-os szervízdíjat.
Mi ez alkalommal magunk válogattuk össze a vacsoránk elemeit. A tradicionális brassóitól és borjúpaprikástól kezdve, a vaníliás kacsamájon keresztül, egészen a grillezett királyrákig jutottunk.
Ebből is látszik, hogy a Tóth Zoltán által vezetett konyha mennyire sokszínű és változatos, és nem csak a magyaros elemekbe kapaszkodik.





Az sós és édes ételek között tartottunk egy leheletnyi gin-tonic szünetet. Hiszen a Zsolnay Kávéház bárpultjánál este 11-ig finom italokból sincs hiány.
Megkóstoltuk azt a Búzavirág gint, ami idén két arany csillagot kapott a Great Taste Awards-on.
A Zsolnay porcelán üveg mellett az ital virágos íze is lenyűgöző.
A Kávéház évtizedek óta híres arról, hogy a remek kávé mellé helyben készült süteménykölteményeket is kínál.
Estére persze már nem feltétlenül található meg az összes típus a pultban, így a hely sztársüteményéről ezúttal mi is lemaradtunk. Ha ti nem akartok így járni, és van lehetőségetek előre tervezni, ebből tetessetek el egyet magatoknak:
The Globe: Lágy kókuszkrém karamellizált ostya csészébe töltve, egzotikus gyümölcsökből készült raguval. Rajta kókuszos tésztakorongon pihenő kalamondrin golyó ül, melyet fehércsokoládé kupola zár magába. A kupolát egy narancsvirág szirma díszíti.
A The Globe nevű desszert születését a kávéház iparművészeti kincse, az 1930-as években Haranghy Jenő által készített üvegkupola inspirálta.


A Zsolnay kávéház desszertjei alapvetően a francia vonalat képviselik, de természetesen a magyar klasszikusoknak is maradt hely.
Eszterházyt, Somlóit vagy Dobos tortát éppúgy kóstolhatunk, mint tökéletes Puncs minyont.
Jó hír, hogy a monodesszertek egy része a speciális étkezési igényeknek is megfelel. Répacukor helyett nyírfacukorral, laktózmentesen és gluténmentesen készülnek.
A mi kedvencünk végül a karamell-étcsokis tortácska lett, amit a körtepüré tesz még különlegesebbé. Méretéből adódóan egy előétel és egy főétel után már küzd vele az ember rendesen, de szerencsére a desszerthez úgyis külön gyomrunk van.
Ha ti is vágytok a klasszikus éttermi élményre egy történelmi helyen, látogassátok meg a Zsolnay Kávéházat a hét bármelyik napján!
Cím:
1067 Budapest, Teréz körút 43.
Nyitva tartás:
H - V 10:00 - 23:00
www.zsolnaycafe.hu